OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirvikäristys
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Peipponen
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Hel 2015
Viestejä: 8

LähetäLähetetty: 27.02.2015 22:15    Viestin aihe: Hirvikäristys Vastaa lainaamalla viestiä

Minkäslaisella ohjeella ootte tehny hirvikäristystä? Tuli miehen kanssa pientä erimielisyyttä käristyksen haudutusajasta eli kuinka pitkään käristystä haudutatte, liedellä vai uunissa? Ekaa kertaa ollaan tekemässä niin hyvät neuvot olis tarpeen Smile Ite en oo moista ees koskaan maistanut ku kotopuolessa ei oo tapana hirvestä tehhä käristystä.
_________________
Leoka pystyyn kun tulloo kova paekka, pyssyypähän aenae suu kiinni.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fox66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 1841
Paikkakunta: Vaasa

LähetäLähetetty: 27.02.2015 23:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meikäläinen tapaa tehdä näin, varmaan huomennakin:
http://www.kettunet.com/hirvikaristys-nro-2/

Hirvestä(kin) saa todella hyvän käristyksen.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
TolkullinenMuheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Mar 2009
Viestejä: 969
Paikkakunta: P-pohjanmaan

LähetäLähetetty: 27.02.2015 23:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paista nopeasti käristysliha reiluhkossa voissa kuumalla pannulla. Liha ois hyvä olla huoneenlämpöstä ja paistoannokset riittävän pieniä, ettei pannu pääse viileneen. Painele kevyesti lihat tiiviisti pataan ja lisää suola (1,5-2tl/kg). Kaada olutta siten, että lihat peittyvät noin kaksi kolmasosaa. Pilko mustapekka sulatejuusto lihojen päällä, pippurirouhe kannattanee rapsutella suurimmaksi osaksi juuston pinnalta pois.
Sitten vaan pataan kansi päälle ja uuniin johonki 100-120 tienoille. Lihaa kannattaa käydä dä kääntelemässä noin puolen tunnin välein. Haudutusaika riippuu monesta asiasta, mutta ota eka tsekki vaikka puolen toista tunnin päähän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15337

LähetäLähetetty: 28.02.2015 00:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onnistuu pannullakin. Itse tein viime viikolla siten että vielä vähän jäisestä lavasta ohuita siivuja, ensin pannulle vähän pekonia, sitten päivän annos hirven lihaa vielä kohmeisena, kerralla. Sopivan kuuma lämpö ja hämmentelyä, ei kuitenkaan liikaa väriä, tulee turhan kuivaa. Tunti puolitoista sitten miedommalla lämmöllä, lisää vettä jos kuivaa liikaa, pitää kiehua ennemminkin kuin paistua, mausteeksi suolaa ja vähän mustapippuria. Kypsyys on sopivaa kun lastut hajoaa haarukalla vetelemällä, meillä ainakin sai lastenkin suusta kehuja, maistui itsellekin. Vaimo oli vähän harmistunut kun ei päässyt maistamaan, lavat on syöty, pitäisi vissiin kokeilla onnistuuko niskasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5212
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 28.02.2015 00:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pikaisesti katsoin, jotta fox66:n linkissä on ihan hyvä ohje.

Meillä on ollut edellispäivänä lämmitetyssä leivinuunissa lihat hautumassa 2-jopa 5 tuntiin. Kunhan padassa on nestettä, että ei liha pääse kuivumaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26278

LähetäLähetetty: 28.02.2015 00:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kyllähän nuo passaa,,,
tuossa tuliki mitä kaipailin fox:in ohjeessa,,,olut
mutta kukaan ei maininnu läskiä, silavaa kuka mitenki nimittää ja sen suolasuus on huomioitava , eli maistelemalla.
ja kun kämpällä tehdään ei uuni ole kuvioissa, voita runsaasti ja silavaa myös reilusti,,, oluella vain omien mieltymysten mukaan .
pippurin tilalla on menny myös katajanmarjat ja etenki kämpällä jää muut yrtit pois. puolukka tietysti jos suinki mahdollista,,, usein sitä ei ole otettu mukaan, vaan suoraa metästä (loppusyksystä).

täsmennettäköön kysyjälle et silavaa vuollaan käristyksen mukaan lisäillen ruskistuksen edetessä,,, ja se myös vähentää voin tarvetta
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koavzur
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Mar 2007
Viestejä: 1247

LähetäLähetetty: 28.02.2015 09:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Foxilla hyvä ohje. Hirvestä kannattaa ottaa pintaa ts. paistin päällä olevaa rasvaa, jos sitä on, talteen jos ei ole rykimähirvi. Myös sisäfileiden ympäristössä olevan "kuu" on hyvää, nopeasti sulavaa rasvaa käryn tekoon. Jos liha on kylmää tai kohmeista niinkuin usein vuoltaessa on, nestettä kertyy pannulle tai pataan ennen kuin ruskistumista alkaa tapahtumaan niin sitä voi haihduttaa pois reilulla lämmöllä ennen kuin varsinainen ruskistaminen alkaa tapahtumaan. Joka keitetyn paistaa se makian maistaa Wink Ainakin vesi, jos sitä nesteenä käyttää, kannattaa lisätä kiehuvana, se estää lihojen harmaantumisen käristämisen jälkeen. Ja niinkuin jo mainittinkiin, lihaan kannattaa jättää se pureskeltavuus etei mene ihan muhjuksi, varsinkin jos paistista tekee niin äkkiä tuloksena onkin muhennosta.. Puolukka on ehdoton sihen kylkeen, potuista nyt niin väliä aina.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peipponen
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Hel 2015
Viestejä: 8

LähetäLähetetty: 28.02.2015 13:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos vaan ohjeista ja neuvoista, eiköhän sitä noitten avulla jonkunlainen käristys synny. Harmi vaan kun ei (vielä) oo sitä leivinuunia, siellä varmaan parrain tulis Razz Kyllä se pottumuusi on ehoton tuommosen ruuan kans ja kaippa se puolukkahi siihen kuuluu vaikken niin välitäkään niistä muuten.
_________________
Leoka pystyyn kun tulloo kova paekka, pyssyypähän aenae suu kiinni.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TolkullinenMuheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Mar 2009
Viestejä: 969
Paikkakunta: P-pohjanmaan

LähetäLähetetty: 28.02.2015 13:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Varmasti onnistuu noita soveltamalla, mutta sen kun pitää mielessä, että käristämisessä pannun pitää olla kuuma ja vesi on auton pesua varten.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kanuuna80
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 27 Elo 2011
Viestejä: 24

LähetäLähetetty: 28.02.2015 18:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itselläni käristys lienee useimmiten tehty riistaruoka, suurin syy on että sen voi tehdä hetken mielijohteesta kun lihoja ei tarvitse sulattaa hyvissä ajoin ennen ruuanlaittoa. Omassa keittiössäni käristys syntyy seuraavasti:

Jäinen lihankimpale lämpiämään tunniksi-kahdeksi huoneenlämpöön. Sitten lihasta (joka on siis yhä jäässä) terävällä veitsellä ohuita siivuja. Samalla iso sipuli tai kaksi pieniksi paloiksi. Seuraavaksi pannu hyvin kuumaksi, ja sipulin sekä lihojen ruskistus reilussa voissa. Lihat ovat siis osittain jäässä kun ne menevät pannuun, ja ruskistus pienissä erissä. Seuraavaksi ruskistetut lihat ja sipuli pataan, nesteeksi olutta senverran että juuri peittyvät. Mausteeksi suolaa ja rouhittua mustapippuria. Pata uuniin, lämpöä yleensä noin 125 astetta ja antaa hautua rauhassa 3-4 tuntia.

Lopuksi käristyksen kaveriksi perunamuusia ja puolukkahilloa. Yksinkertaista ja hyvää! Pääsiäisenä on tapana kutsua ystäväjoukko "viimeiselle ehtolliselle", ja tänävuonna ajattelin että tarjolla on perinteisen hirvipaistin sijaan käristys.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MPOulu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Lok 2008
Viestejä: 850

LähetäLähetetty: 28.02.2015 20:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mä oonkin näköjään puritaani käristyksen suhteen koska ainoat mausteet on suola ja voi. Sen verran omasta tekniikasta että käry tehdään liedellä, ruskistamisen jälkeen keitetään kolme kertaa "kuiviin". Kolmannen kerran jälkeen liha on yleensä sellaista lusikalla leikattavan mureaa mutta pysyy kuitenkin suht kasassa. Kypsennyksen aika on suhteellinen, vanhakin liha nöyrtyy kunhan siihen varaa tarpeeksi aikaa. Ruskistetaan voissa ja lopuksi lisätään voita (ja vettä jos tarvii) Pottuvoi (Puikula tai Pito, mauttomasta perunasta tulee mauton muusi) ja puolukkahilloa, eipä siihen meikäläinen juuri muuta kaipaa.
_________________
Soft core hunttaaja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koavzur
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Mar 2007
Viestejä: 1247

LähetäLähetetty: 28.02.2015 21:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MPOulu kirjoitti:
Mä oonkin näköjään puritaani käristyksen suhteen koska ainoat mausteet on suola ja voi. Sen verran omasta tekniikasta että käry tehdään liedellä, ruskistamisen jälkeen keitetään kolme kertaa "kuiviin"

Klassinen Tauno V. Mäen resepti Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peltsu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 6534

LähetäLähetetty: 28.02.2015 21:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

no käristyshän on semmonen peruspikaruoka joka tehään missä tahansa olosuhteissa ja äkkiä. vanhaki hirvi nöyrtyy käristykseksi alle tunnissa. nuori liha parhaimmillaan ku sitä ei yritä kypsyttää liikaa.

mpoulun käristystä suostuisin syömään käristyksenä. nuo patavalkosipuliynnämuut on pataruokia. ei kaiketi tekemistä käristyksen kanssa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
umpikortto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2008
Viestejä: 713

LähetäLähetetty: 28.02.2015 23:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kahenlaista käristystä teen.
Eka; Vuollaan puolijäistä pannulle pikkusen kerrallaan sulaan voihin ja käristettään ja sitte pattaan...niin monta pannullista ku tarttee. Vettä eikä mittään kalijaa vaa lihalientä tai vaa vettä eikä ainakkaa sipulia. Ei saa päästää kuivahtaan vaan pittää huolehtia että nestettä on tarpeeksi. Muhitellaan pari tuntia tai enempiki muttei mössöksi. pippuria. Käypi sitkaampiki liha.

Kaks; Pikakäry; Sulatellaan jonkuverran suolasilavaa pannulle ja kuumennettaan ja ropsautettaan parikourallista vuoltua paistia tai lappaa.
Vain käristettään lihat, ihan käännellään vaan vähä aikaa että on käryn väristä. Ei mittää mausteita. Tullee mureeta ja maukasta kuhan vaa ei liijan pitkään pannuta...pottujen kans tai paahetun ruispalan päällä.
Parasta lihhaa tuohon on vuonelo tai vasa.

Näppärä tehä vaikka tulilla...parissa minuutissa valamista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
umpikortto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2008
Viestejä: 713

LähetäLähetetty: 28.02.2015 23:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nii unohtu etta net silavan käppyrät nakelhan hittoo, ei oo rapposen makusia, vain se rasva jätetään pannulle. Hirven pintaa tai sisärasvoja en kovin arvosta makusa vuoksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com