OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

ilmakuivalihat
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 13.04.2005 22:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valmista tuli. 3 viikkoa roikkuivat. Tuli turhan suolaista. Se tuo hirvi imasee suolaa poroa helpommin.
Onpahan motiivi enemmälle juotavalle. Kämpällä ei sitten kuulu huuto: "- Äkkiä lissää viinaa tänne! Tämä mieshän seleviee kässiin!"
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 18.04.2005 21:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Poron ja hirven sydäntä oli riippumassa. Suolaus tapahtui ihan silleen että lihoja saaviin ja merisuolaa väliin ja taas lihaa päälle. Kerroksittain.

Varmaan helmikuun alussa jo oli lihat riippumassa. Pääsiäisen seutuun olivat valmiit. Kyllähän se niin on että poron sydämmestä se paras tulee. Hirven ja naudan sydänkin ihan ok. Mutta sydäntä sen silti tulee olla.

se valkonen (jota tuolla kuvissakin oli) joka siihen tulee on suolaa, joka kuivuessa siihen on muodostunut.
Ja mitä tulee sellasen häkin rakentamiseen, niin itellä ainakin jos sitä läskiä(kuuta) jää lihoihin niin ainakin tiaiset on sitä käyny nokkimassa. Mutta kuivalihoistahan tulisikin se suurin osa kuusta ottaa pois. Ei oikeen tahdo lihakaan kuivua sen läskin alta. nojoo.

Jaa jos kävis pakkasesta palasen vuoltavaksi. Helevetin hyvää on!!
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 19.04.2005 20:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ilman muuta tali pitää vuolla pois. Ei pure suola läpi eikä kuiva.
Tuleehan sitä tiaisesta vähän lisäaromia..Wink Ei vaiteskaan, mutta muistan lapsuudesta tuolta 1950-luvulta, kun lihat pantiin yleensä tosi "myrkkysuolaan" ja avoimelle kattoparvalle tai jopa suoraan seinälle- mitä nyt vähän räystään alle- niin hankien vajotessa alkoi löytyä tiaisten, joskus kuukkelin ja tikankin raatoja lähimetsän reunasta.....
Kesäksi ne moni hautasi aittaan "kuiviin suoloihin", vaikka säilyyhän ne kummasti ilmankin. Suolassa ollutta palaa lyötiin reippaasti muutama kerta aitan nurkkaan, että enimmät suolat irtosi, tipautettiin monesti sellaisenaan reppuun ja miehet solalle..
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Petteri_N
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 1180

LähetäLähetetty: 19.04.2005 22:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, on kyllä tommonen miedosti suolattu enämpi meikäläisen mieleen. Liika meni suolaa ja maku häipyy suolan alla. Noh, ens vuonna uudestaan...

Oli muuten lihat viikonlopun autossa pienessä muovipussissa kun majavareissulla käytiin. Oli tarkoitus viedä kaverille, mutta unohtui. Mitä luulette, tuskin nuo on mikskään menny?
_________________
Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ari K
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Kes 2004
Viestejä: 170
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 19.04.2005 23:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Syö Petteri pois vain, hyviä ne on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 20.04.2005 08:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos Petteri N sattui reippaat suolat, niin sitä varmemmin säilyy.
Niinkuin tuossa edellä kerroin pitivät ennen ruoka-aitan orressa kesälläkin.
Tavallisestihan niitä syötiin heinäntekoaikaan ja erityisesti olivat eväänä, kun oltiin viikkomoissa etäniityillä. Ja poromiehillä tietysti kesämerkinnässä ja syysetossakin, jos ei ollut kesken loppunut...
Kysyppä, kun siellä pohjosempana asut, joltain vanhemmalta äijiltä, mitä merkityksiä häneltä löytyy sanonnalle "niittyliha"!
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Petteri_N
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 1180

LähetäLähetetty: 20.04.2005 08:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heh, voin melkein arvata, että "niittylihalle" olisi kaksimielisempikin merkitys Very Happy

Pitääpä ottaa tuossa jossain välissä noista jääkaappilihoista kuvia. Kuivavat kyllä tosia nopsasti siellä nuo mediumitkin vaikka pahviksi asti. Eipä tuo liikaa kuivaminenkaan enää hyväksi maulle ole.
_________________
Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Retonkimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1407
Paikkakunta: Riekkomailla

LähetäLähetetty: 20.04.2005 11:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Petteri_N kirjoitti:
Juu, on kyllä tommonen miedosti suolattu enämpi meikäläisen mieleen.


Aivan oikein! Pitäähän sitä lihaa pystyä ihan oikeasti syömään, eikä vain maistelemaan. Itse olen suolannut savustettavia ja kuivattavia lihoja yön yli suolaliemessä jonka suhde on 2l vettä ja 1dl karkeaa merisuolaa. Tulee noin 6-7% liemi ja riittää sopivasti pienehköille, alle kilon paloille. Isompia lihoja voi pitää sitten parikin yötä. Jos pitää miedosta suolasta, kannattaa lihan pinta huuhtaista nopeasti tai pyyhkiä paperilla ennen valmistusta.

Itselläni muuten onnistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa tuo suolaus ihan nappiin. Pankaapa tuo liemen suola muistiin jos ette tykkää liian suolaisesta Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 20.04.2005 12:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja minähän en kaksimielisyyksiä viljele Wink
Sanonta liittyy syötäviin lihoihin tai paremminkin niiden hankintaan..
Ennen kuivasivat kokonaisia poron lapoja ja puolikas kylkiä.
Kuivattaminen kesti kauan eikä suolakaan aina niin tasaisesti sattunut. Syynä oli tietysti se, ettei pikku paloja myyty ja syöjiä oli useampi samalla eväsrepulla.
Minä ole pyrkinyt tuollaiseen päiväannoskokoon, eli 100-200 g kpl kuivattuna. Kuivaa nopeasti ja on helppo annostella. Tosin on herkkä ylikuivumiselle eli vaatii tarmokasta seurantaa.
äsken maistoin vähän isompaa palaa ja sepä ei niin suolaista ollutkaan kuin ensimmäinen pikkusipare. Eli keskimäärin on odotettavissa 40 vain kohtuullisesti janottavaa aamua ...
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 06.05.2005 19:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin, tuli Vapun aikaan tehdyksi kolmen päivän hiihtelyreissu Koillismaalla. Kädet lakkasi vapisemasta eilen... "Vaaroissa" liki rikkumattomat hanget ja kuivalihaa meni 5 päivän edestä.
Jos kala on riistaruokaa, niin yksi resepti: Fileroi 300 g ahvenia, pyöritä korppujauho-suola-sitruunapippuri sekoituksessa ja paista Trangian teflon-pannussa voinokareen liukastamana miedolla lämmöllä 3 min puoleltaan. Kun paistos on jäähtynyt, tipauta pari tippaa 60 % anisviinaa/file ja pyöräytä niitä pannulla pari kierrosta. Länttää file ruisreikäleivän palalle (täälläpäin Jukolan leipä tai ohut orsileipä). Juomaa tarpeen mukaan, paljas vesi ei vie makua.
Sulje silmät, pure, niele ja ajattele sinisiä..
Toimituksen pitää tapahtua ulkona. Ravitsemuspaikan pitää olla infraltaan korkeintaan kiinteä laavu.
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Wilson89
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Hei 2004
Viestejä: 46
Paikkakunta: Simo

LähetäLähetetty: 30.06.2005 22:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuota, kertokkaapa mulle mielipitteenne, onko kuivaliha suur-riistan yksinoikeus?
Siis että eikös se ole aivan mahollista että ku pamautan tuolta jäneksen, ni tehen siitä kuivalihhaa?
_________________
Ei se ollu liian kaukana!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 01.07.2005 16:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole yksinoikeus. Voit tehdä mistä lihasta melkeimpä vaan. Lampaasta..jäniksestä jne. Eri asia onko ne niin hyviä kuin kuivattu poron sydän RazzRazz
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
ent.ap
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tam 2005
Viestejä: 1666

LähetäLähetetty: 01.07.2005 19:14    Viestin aihe: ent.ap Vastaa lainaamalla viestiä

Kaverini pitää lampaasta tehtyä kuivalihavelliä parhaimpana, en ole vielä itte päässy maistamaan, mutta miksipä tuo valehtelis kun on muutakin kuivalihaa keitelly??

Niin, eikait se aina poroa tai hirveä tartte olla.
_________________
Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pelimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Tam 2005
Viestejä: 1216
Paikkakunta: Lapinlääni päästä päähän

LähetäLähetetty: 06.07.2005 09:46    Viestin aihe: Re: ent.ap Vastaa lainaamalla viestiä

ent.ap kirjoitti:
Kaverini pitää lampaasta tehtyä kuivalihavelliä parhaimpana, en ole vielä itte päässy maistamaan, mutta miksipä tuo valehtelis kun on muutakin kuivalihaa keitelly??
Niin, eikait se aina poroa tai hirveä tartte olla.


Olempa päässyt tuota keittoa maistamaan ja voin sanoa että hyvää oli. Very Happy
_________________
Ei linna pelota, eikä huorat hurmaa.
https://imageshack.us/i/5fshesrfj
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hadni
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Hel 2005
Viestejä: 21
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 07.02.2006 09:30    Viestin aihe: joko liha kuivuu? Vastaa lainaamalla viestiä

Oottako laittaneet vielä lihoja kuivumaan ja mitkä ovat teesit tällevuodelle.
Ajattelin itse kokeilla naudan sydäntä. Ennen ollu tapana laittaa hirven lihaa, mutta sain nyt niin edullisesti sydämiä, että kokeilen niitä.
Mitä kannattaa ottaa huomioon kun laittaa niitä normi lihan tilalle? Ilmeisesti pitää laittaa palat pienemmäksi, entä suolausajat??
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Seuraava
Sivu 4 Yht. 10

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com