OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Jahtilehti ja saaliin myynti..
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Johan Nyton
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Maa 2010
Viestejä: 1221

LähetäLähetetty: 03.12.2015 14:04    Viestin aihe: Jahtilehti ja saaliin myynti.. Vastaa lainaamalla viestiä

Laillisuuden tulkinta on vaikeaa pykäliä tunteville lakimiehillekin..

Jahtilehden 5/2015 lakipalstalla löytyy Hannu Lukkarilan tulkinta jonka soveltaminen seuratoiminnan suhteen on jäänyt hieman puolitiehen..

Hän toteaa, sinällään aivan oikein, että metsästäjä voi myydä saaliinsa tai porukkajahdissa saamansa osuuden yhteisestä saaliista. Metsästysseuralla tai kellään muullakaan ei ole siihen mitään sanomista. Toki verottaja voi aina pyrkiä osille, varsinkin jos myynnistä alkaa kertyä oikein mainittavia ansioita. Saalistaan myyvän metsästäjän ehkä kannattaa huomioida esim. karhun ja villisian osalta trikiinivaara. Vähintäänkin kertoa ostajalle onko lihat tutkittu tai ei.

Esimerkissään Hannu toteaa ettei metsästysseura voi puuttua millään tavoin metsästäjän saaliiksi saaman villisian lihojen myyntiin. Eikä seura voi esittää vaatimuksia muidenkaan pyyntiluvattomien saaliseläinten kaupan/myynnin osalta. Pääsääntöisesti näin asiat ovat.

Mutta, Jahti-lehdessä olleessa vastauksessa jäi huomioimatta että metsästysseuralla on oikeus sekä velvollisuus huolehtia kaikkien jäsentensä metsästysmahdollisuuksista. Muiden metsästysseuran jäsenten kannalta ei ole välttämättä hyväksyttävää jos yksittäinen jäsen ryhtyy seuran hallinnoimilla metsästysmailla "kaupalliseksi ammattimetsästäjäksi". Tai hyödyntämään metsästysoikeuttaan pyydystämällä rajoittamattoman määrän saalista myyntitarkoituksessa. Seuratoiminnassa on hyvä sopia asioista yhteisesti ja kaikkien (ainakin jäsenten enemmistön) hyväksymällä tavalla.

Seuran tulee huomioida myös maanomistajien näkemykset metsästyksen suhteen. Vanhoilliset maanomistajaisännät eivät välttämättä katso hyvällä jos joku maita omistamaton metsästysseuran jäsen ryhtyy hankkimaan lisätuloja metsästyssaaliin myynnillä. Enkä tarkoita tässä jonkin satunnaisen saaliseläimen tai saalisosuuden myymistä. Kiistaa muodostuu helposti silloin jos/kun muiden metsästysseuran jäsenien saalismahdollisuudet heikentyvät. Eikä sitäkään katsota hyvällä jos jonkun riistapelloilta tai ruokintapaikoilta saatu riistanhoito/ruokinnan tuotto katoaa "ammattimetsästäjän" tilipussiin.

Metsästysseuralla on lakiin perustuvat mahdollisuudet ohjata/hallita metsästystä vuokraamillaan metsästysmailla. Seura voi määrätä jäsenkohtaisia saaliskiintiöitä, jotta kaikilla jäsenille säilyy mahdollisuus saaliiseen. Voidaan myös sopia yhteisistä, kaikkia koskevista rauhoitusmääräyksistä jne.

Toisaalta metsästysseura voi myös päättää ettei ole määrällisiä rajoituksia esim. villisikojen, peurojen, kauriiden jne. saaliseläinten osalta..Vaikkapa sallia vapaan metsästyksen tiettyjen metsästysalueiden, vihannespeltojen, mansikkamaiden jne. läheisyydessä tms.. (toki huomioiden mahdolliset lupamaksut jne.) Joillain alueilla saatetaan joutua vähentämään riistaeläinkantoja niiden aiheuttamien haittojen vuoksi..silloin voi olla perusteltua antaa innokkaille metsästäjille oikeus/mahdollisuus vapaaseen metsästykseen ja saaliin myyntiinkin jne. Tottahan tällaisesta työstä pitää saada korvaus. Metsästysseura voi päättää myös saaliseläinkohtaisista lupamaksuista pyyntiluvallisten saaliseläinten osalta.

Yleishyödyllisesti toimivan metsästysseuran kannattaa loppuviimeksi selvittää tarkasti pelisäännöt jos se sallii vuokraamillaan metsästysmailla yksittäisten jäsentensä (tai ulkopuolisten metsästäjien) harjoittaman kaupallisen metsästyksen. Asiasta kannattaa keskustella myös maanomistajien kanssa, jos heillä mahdollisesti on/tulee näkökohtia ja vaatimuksia metsästysoikeuksien vuokraukseen. Hyvä olisi myös etukäteen sopia kuka kustantaa ja ylläpitää kaupallisessa metsästyksessä olevien metsästysalueiden riistanhoidon, esim. fasaanikasvatuksen jne. Verottajakin voi jossain vaiheessa sanoa sanansa yleishyödyllisen yhteisön liiketoiminnasta ja varojen käytöstä jne.

Tulipa pitkä tarina...mutta asiat eivät ole aina ihan yksioikoisia. Tai ainakin kannattaa jo etukäteen mietiskellä mitä kaikkea saattaa tulla esille käytännön seuratoiminnassa.
_________________
Kun katson vihreitä näen punaista..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tvälläri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 3423
Paikkakunta: Mikämikämaa

LähetäLähetetty: 03.12.2015 15:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Asiallinen kannanotto, ootko pistäny Jahti-lehden toimitukseen vastinetta, tai oikasupyyntöä tai jotain?
_________________
"Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 10747
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 03.12.2015 15:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toistaiseksi peura vaatii kyllä kaatoluvan joten ei niitä nyt voi mitenvain ampua...

-tuo on jännästi sanottu, "turvataan muiden seuran jäsenten mahdollisuudet saada saalista" kun kävisivätkin jahdissa, laiskuus taitetaan siihen että ei ole lintuja.

-käytännössä ukot jotka käyvät vain hirvijahdissa itse, ovat hirveän huolissaan kyyhky, sorsa ja metsälintukannoista ja antavat lausuntoja että kaikki on loppu ja jahti kiellettävä. Esim.sorsilla, kannan arviointi hoitui naapurin penan saunan terassilta heinäkuun ensimmäiseltä viikolta saunasta vilvoitellessa tehtyihin kaljahuuruisiin havaintoihin.

-ja mitä tulee saaliin kauppaamiseen niin sanon että jos saaliista tulee merkittävää tuloa suomen olosuhteissa on siihen panostettu paljon rahaa/vaivaa/aikaa. Ihan varmasti. Jos saat myyntii sata kyyhkyä niin taatusti on tehty muutakin kuin menty pellonreunaan pönöttämään elokuun kymmenes. Suomen tiheimmillä peura-alueilla voi tiliä tehdä ehkä pienellä panostuksella mutta lihan jatkokäsitte kuluttajille on taas työläs prosessi ja vastii aikaa ja panostusta tiloihin ja laitteisiin.
_________________
kolmipiippu ja paikkatakki...benelli ja ajokki...🐶
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hylsy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Jou 2004
Viestejä: 1167

LähetäLähetetty: 03.12.2015 20:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voi. voi tuota kateutta.
Jos myyn tai lahjoitan omasta saalisosuudestani, niin se ei kuulu seuralle eikä kellekkään muullekkaan pätkän vertaa.......
Yleensäkkään seuratoiminnassa ei ole ammattimetsästäjiä.
Jo pelkät saaliskiintiöt pitää siitä huolen....
_________________
Aina on, joskus ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Johan Nyton
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Maa 2010
Viestejä: 1221

LähetäLähetetty: 03.12.2015 20:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:

-tuo on jännästi sanottu, "turvataan muiden seuran jäsenten mahdollisuudet saada saalista" kun kävisivätkin jahdissa, laiskuus taitetaan siihen että ei ole lintuja.


Paikkapaikoin alkaa jopa metsäjänisten kanta olla niin vähissä että porukalla on päätetty ettei niitä ammuta vaan säästetään jänöjussit koiran koulutukseen. Vaikkei sekään liene toivottavaa että samaa jänisparkaa juoksutetaan koirien edessä viikosta toiseen niin että lihakset ovat sinisinä maitohapoista..

Sama koskee monin paikoin myös metsäkanalintuja..monen seuran jahtikokouksissa on päätetty kiintiöistä. Vaikkapa siten että kukin jäsen saa ampua vain yhden koiraslinnun..ja senkin mieluummin koiran edestä/haukusta jne.
Fasukkeja sentään saa seisottaa ja metsästää vapaammin.. Toki senkin osalta voi alkaa harmittamaan jos joku (joka ei ole millään tavoin osallistunut niiden ruokintaan ja istutuksiin) ryhtyy niitä oikein "ammatikseen" ja tienatakseen ampumaan.

Sama hujumentti voi jossain päin maata koskea myös metsäkauriksia. Ei herätä hyviä ajatuksia jos joku yksittäinen seuran jäsen metsästää heikosta kannasta saalista myytäväksi. Sekin harmittaa kun suurin osa porukasta pyrkii kasvattamaan mm. ruokinnalla edes hieman vahvempia laumoja.. Sitten ilmestyy riistapellon laitaan joku "ammattimetsästäjä", joka ei käsitä ettei sitä ainoaa laumanjohtajaurosta pidä ensimmäisenä paukauttaa. Tai tulee ja ampuu koko reviirin tyhjäksi..ja myy saaliinsa.

Tällaiset jutut ovat asioita jotka pitäisi ymmärtää päättää porukalla niin kaikille riittäisi paremmin saalista silloin tällöin.

Villisiasta on kahdenlaisia ajatuksia..jokuset haluavat (kuten ilmeisesti viranomaiset) ampua ne yhdettömiin ja toinen puoli on sitä mieltä ettei kanta vielä kestä metsästystä. Sikarutostakin puhutaan, mutta kun ei enää ole oikein sikaloitakaan. Monin paikoin siankasvatus on loppunut kokonaan jo ilman ruttoa. Ja, kaipa siihen ruton ehkäisyyn olisi saatavilla jonkinlaisia keinoja nimittäin Ruotsissa asustelee valtavat määrät villisikoja eikä kukaan ole lotkauttanut korviaankaan rutosta.

Sudetkin levittää kaikenlaisia ekinokokkeja, heisimatoja, rabiesta jne. Siitä huolimatta kukaan ei kuitenkaan puhu ja vaadi niiden tehokasta vähentämistä levittämiensä tautien vuoksi.. Suoraan sanottuna toivoisin että MTK:n metsästysvirkamiehet olisivat tässä yhtä ibbikkaita ja aktiivisia kuin villisian hävittämisen osalta.

Tiedän senkin ettei kaikissa seuroissa katsota hyvällä liiallista ahneutta pelkästään saaliin myynnin vuoksi..Se on eri asia jos kohteena olevaa riistaa on riesaksi asti. Silloin on tietysti ymmärrettävää että ne jotka viitsivät uhrata aikaa ja vaivaa saavat työstään korvauksen. Turkisriistan/pienpetojen osalta saaliin taloudellinen hyödyntäminen on tietenkin täysin hyväksyttyä jopa toivottua.

Mutta tilanteet ja tapaukset vaihtelee..Kaikenlaiset käytännöt ovat mahdollista. Metsästysseuratoiminnassa on kuitenkin hyvä ajatella asioita etukäteen porukalla, huomioiden kaikki jäsenet. Eikä kannata unohtaa maanomistajia tai muitakaan yhteistyökumppaneita..
_________________
Kun katson vihreitä näen punaista..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 10747
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 03.12.2015 21:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos jäniskanta on heikko niin tulisiko katse suunnata jonnekin muualle kuin metsästäjiin... luulen että suurin syy on se ettei pyydetä tarpeeksi-> kanta nousee todella kovaksi ja tiheyksien ollessa huimat tulee rutto ja vie kaikki.

-jänishän lisääntyy kuin... jänis, sanoisin että kantaa voi kuvata melko jyrkillä viivoilla lähes vuosittain.

-metsälinnut puhuttavat niitä metsästäviä ja vielä enemmän metsästämättömiä... onko joku niin lapsellinen että luulee seuran asettaman kiintiön tekevän yhtään mitään sellaiselle joka noita haluaa ampua myyntiin?? Se ampuu varmasti.

-seuratasolla tietty ne jotka muutenkin noudattavat kaikkia sääntöjä, suosituksia ja yleisesti hyväksyttyjä määriä, eivät omaa järkeään käyttävänä ampuisi kuin sen teeren ja metson per syksy.

-no mietitäänpä kaurista. Kauriin elinikä luonnossa lienee siellä 5-7v paikkeilla maximissaan, 3 vasaa on melko yleinen määrä vasoja. Yleisin paikallisen populaatin koko on se 5-7 yksilöä. Näitä tiiviitä laumoja löytyy sieltä täältä, hyvinkin pienialaisilta ja sanotaan yllättävistä paikoista, kylän keskeltä, talojen lintulaudoilta jne. Ihmiset puhuvat, ruokkivat ja niistä tulee niitä "meidän" kauriita. No sitten tulee metsämies ja ampuu yhden kauriin, sen valtapukin.

-kaurislauma lähtee muualle reviirin hajotessa, tulee eteen se että "meidän" kauriit on nyt sitten matti-metsämies ampunut yhdettömiin kun se silloinkin näkyi pukin ampuneen, kahvinkeitinten ropseessa päätellään viisaasti. No tästä viestiä johtokunnalle metsästysseuraan ja kas, meillä onkin kauris rauhoitettu sitten.

-ja mitä tulee pienpetoihin, se ei kiinnosta hirvimiestä, ei naapurin akkaa, ei metsästysseuraa eikä suurtilallista millään lailla. Miksi??? No sitä ei voi syödä!!! -siitä saatava hyöty kun ei ole ravintoperäinen, ihminen ei miellä sitä tärkeäksi alkukantaisten vaistojensa perusteella. Mutta liha, sitä jos joku saa kyyhkysestäkin satagrammaa tai sorsasta vähän enempi niin sitä pitää kadehtia tai ainakin koittaa rajoittaa ettei toinen vain saa.

Ja sellainen toive että älkää käyttäkö termiä "ammattimetsästäjä" tälläisessä yhteydessä, "ahneusmetsästäjä" olisi oikea termi. Tämä siksi että meitä ammattilaisiakin on linjoilla, niitä jotka tietävät ja osaavat hoitaa riistaa ja verottaa sitä kestävän käytön perusteita kunnioittaen.
_________________
kolmipiippu ja paikkatakki...benelli ja ajokki...🐶
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Johan Nyton
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Maa 2010
Viestejä: 1221

LähetäLähetetty: 03.12.2015 21:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tvälläri kirjoitti:
Asiallinen kannanotto, ootko pistäny Jahti-lehden toimitukseen vastinetta, tai oikasupyyntöä tai jotain?


En ole laittanut.. Hannu Lukkarila tuo sinällään esille ihan oikean tulkinnan asiasta. Vaikka hän on, ilmeisesti villisikojen vähentämisen innoittamana, halunnut peesata MTK:n ja liiton johtajia jotka eivät haluaisi nähdä villisian voimallista leviämistä Suomeen.

Ilmeisesti metsästysliiton ja MTK:n johdossa pelätään että jossain seuroissa jopa välteltäisiin villisian metsästystä.

Mielellään kuulisin Hannu Lukkarilan tulkinnan seuraavasta metsäsyslain kohdasta:
Lainaus:
3 LUKU
Metsästyksen harjoittaminen
20 §
Yleiset vaatimukset

Metsästystä on harjoitettava kestävän käytön periaatteiden mukaisesti ja siten, että riistaeläinkannat eivät vaarannu, luontoa ei tarpeettomasti vahingoiteta, riistakantaa ei vaaranneta eikä eläimille tuoteta tarpeetonta kärsimystä.

Riistaeläinkantojen tuoton jatkuvuus on pyrittävä turvaamaan tarkoituksenmukaisella riistanhoidolla.


Omasta mielestäni villisian metsästys ei nykyisillä säännöillä ole "kestävän käytön periaatteiden mukaista". Vain muutaman sadan yksilön kokonaiskanta koko Suomen alueella ei kestä minkäänlaista metsästystä vaan villisika tulisi rauhoittaa kokonaan siihen asti kunnes niiden määrä mahdollistaisi ihan oikeasti, metsästyslain edellyttämällä tavalla "kestävän metsästyksen".

Ymmärrän toki että vähälukuisten villisikojen metsästystä puolustetaan siksi ettei sikaruttoa pääsisi leviämään Suomeen sekä siksi että pelätään villisian aiheuttavat muutakin vahinkoa maanviljelykselle jne. Suomen tilannetta tulisi kuitenkin verrata esim. niihin EU-maihin joissa on hyvä ja metsästyksen kestävä terve villisikakanta.

Nykyisellään ei ole myöskään mahdollista harjoittaa tarkoituksenmukaista riistanhoitoa villisikakantojen tuoton turvaamiseksi ja parantamiseksi.

Ikävä kyllä suden levittäminen (osin jopa ihmisille vaarallisten) sairauksien osalta viranomaiset eivät ole likimainkaan yhtä aktiivisia. Kaiken lisäksi susien aiheuttamista tuhoista on paljon kiistatonta evidenssiä. Susi on todellinen uhka myös ihmisille.
_________________
Kun katson vihreitä näen punaista..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Johan Nyton
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Maa 2010
Viestejä: 1221

LähetäLähetetty: 03.12.2015 21:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Jos jäniskanta on heikko niin tulisiko katse suunnata jonnekin muualle kuin metsästäjiin... luulen että suurin syy on se ettei pyydetä tarpeeksi-> kanta nousee todella kovaksi ja tiheyksien ollessa huimat tulee rutto ja vie kaikki.

-jänishän lisääntyy kuin... jänis, sanoisin että kantaa voi kuvata melko jyrkillä viivoilla lähes vuosittain.

-metsälinnut puhuttavat niitä metsästäviä ja vielä enemmän metsästämättömiä... onko joku niin lapsellinen että luulee seuran asettaman kiintiön tekevän yhtään mitään sellaiselle joka noita haluaa ampua myyntiin?? Se ampuu varmasti.

-seuratasolla tietty ne jotka muutenkin noudattavat kaikkia sääntöjä, suosituksia ja yleisesti hyväksyttyjä määriä, eivät omaa järkeään käyttävänä ampuisi kuin sen teeren ja metson per syksy.

-no mietitäänpä kaurista. Kauriin elinikä luonnossa lienee siellä 5-7v paikkeilla maximissaan, 3 vasaa on melko yleinen määrä vasoja. Yleisin paikallisen populaatin koko on se 5-7 yksilöä. Näitä tiiviitä laumoja löytyy sieltä täältä, hyvinkin pienialaisilta ja sanotaan yllättävistä paikoista, kylän keskeltä, talojen lintulaudoilta jne. Ihmiset puhuvat, ruokkivat ja niistä tulee niitä "meidän" kauriita. No sitten tulee metsämies ja ampuu yhden kauriin, sen valtapukin.

-kaurislauma lähtee muualle reviirin hajotessa, tulee eteen se että "meidän" kauriit on nyt sitten matti-metsämies ampunut yhdettömiin kun se silloinkin näkyi pukin ampuneen, kahvinkeitinten ropseessa päätellään viisaasti. No tästä viestiä johtokunnalle metsästysseuraan ja kas, meillä onkin kauris rauhoitettu sitten.

-ja mitä tulee pienpetoihin, se ei kiinnosta hirvimiestä, ei naapurin akkaa, ei metsästysseuraa eikä suurtilallista millään lailla. Miksi??? No sitä ei voi syödä!!! -siitä saatava hyöty kun ei ole ravintoperäinen, ihminen ei miellä sitä tärkeäksi alkukantaisten vaistojensa perusteella. Mutta liha, sitä jos joku saa kyyhkysestäkin satagrammaa tai sorsasta vähän enempi niin sitä pitää kadehtia tai ainakin koittaa rajoittaa ettei toinen vain saa.

Ja sellainen toive että älkää käyttäkö termiä "ammattimetsästäjä" tälläisessä yhteydessä, "ahneusmetsästäjä" olisi oikea termi. Tämä siksi että meitä ammattilaisiakin on linjoilla, niitä jotka tietävät ja osaavat hoitaa riistaa ja verottaa sitä kestävän käytön perusteita kunnioittaen.


Tiedän ja ymmärrän hyvin em. asiat..ne kuuluuvat osaksi keskustelua. Samaa mieltä olen myös tuosta "ammattimetsästäjä"-nimikkeestä..sitä käytin vain havainnollistamaan metsästystä niissä tapauksissa jossa saalista ahnehditaan sen myymisen vuoksi.

En kuitenkaan ole ihan samaa mieltä tuon saaliskateuden osalta..aktiivit metsästäjät saavat halutessaan sitä "ilmaista riistalihaa" riittävästi omaan ja perheensäkin tarpeeseen. Ei sen vuoksi tarvitse(sisi) olla kenellekään kateellinen.

Meitä on "linjoilla" kaikenlaisia ammattilaisia..tuskinpa tarvitsee miltään osin korostaa osaamistaan tai ymmärrystä muita paremmaksi. Jokaisen mielipide ansaitsevat tulla osaksi keskustelua.
_________________
Kun katson vihreitä näen punaista..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 11052

LähetäLähetetty: 03.12.2015 21:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Jos jäniskanta on heikko niin tulisiko katse suunnata jonnekin muualle kuin metsästäjiin... luulen että suurin syy on se ettei pyydetä tarpeeksi-> kanta nousee todella kovaksi ja tiheyksien ollessa huimat tulee rutto ja vie kaikki.


Tämä on erittäin hyvä pointti.

Esimerkiksi ilveksen läsnäolo ei välttämättä ole ollenkaan huono juttu jäniskannoille vaikka tuho kauriin kohdalla saattaakin olla totaalinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 10747
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 04.12.2015 08:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muotoilin tuon lauseen jäniksestä vähän huonosti, nimrod kyllä ymmärsi kuten tarkoitin asian... eli hyväntarkoittavalla rauhoittelulla ja kiintiöillä voidaan tuhota jäniskanta juurikin siksi että kanta pääsee paisumaan-> rutto.
_________________
kolmipiippu ja paikkatakki...benelli ja ajokki...🐶
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kalmo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Tam 2006
Viestejä: 1088
Paikkakunta: Tampere

LähetäLähetetty: 04.12.2015 09:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
-käytännössä ukot jotka käyvät vain hirvijahdissa itse, ovat hirveän huolissaan kyyhky, sorsa ja metsälintukannoista ja antavat lausuntoja että kaikki on loppu ja jahti kiellettävä. Esim.sorsilla, kannan arviointi hoitui naapurin penan saunan terassilta heinäkuun ensimmäiseltä viikolta saunasta vilvoitellessa tehtyihin kaljahuuruisiin havaintoihin.


No se.

Ainut oikea tapa harrastaa metsästystä on käydä hirvijahdissa. Silloin kaikille tulee yhtä paljon metsästyspäiviä ja samankokoinen lihaosuus. Asiat menee silloin tasan, eikä tarvi olla kateellinen kuin siitä että se yks !&%¤#"! !&%¤# jolla on toimiva hirvikoira, ampui tänäkin syksynä kaksi hirveä. Ja se toinen !&%¤#"! !&%¤# joka osaa olla passissa hiljaa ja jolla on veehooäffään sellainen kallis korvanappi, ampui tänäkin syksynä hirven. Oikeastaan voisi kesäkokouksessa ehdottaa ettei oman koiran haukkuun saisi lainkaan ampua hirviä koska se ei ole tasapuolista kun kaikilla ei ole koiraa. Ja että jos on jo ampunut hirven niin olisi sitten loppusyksyn ajo/vetoporukassa pelkästään. Sitten menisi enemmän tasan.

Ja ne sellaiset jotka käy muissa jahdeissa kun hirvi, on ahneita ja jahtaa liikaa. Miltähän sellainen kyyhkynen edes mahtaa maistua, hmmm, saattaa olla hyvää eli kannan on pakko olla uhanalainen ja olisi parempi jos ne kyyhkysmiehetkin kävisi vain hirvijahdissa. Pitää ehdottaa kesäkokouksessa että rauhoitetaan.

Jormalla on mökki siinä jokisuussa ja sanoi että joka lauantai ilta (lue= kerran syksyssä) on olleet pojat sorsan iltalennolla siinä kaislikossa. Yhtenäkin iltana oli ammuttu varmasti enemmän laukauksia kuin hirvijahdissa koko syksynä! Jorman kanssa esitetään kesäkokouksessa että sorsan voisi rauhoittaa tai ainakin jotenkin rajoittaa jahtia, että menisi enemmän tasan suhteessa niihin jotka ei ollenkaan käy sorsajahdissa.

Jahtilehdessä oli että supin nahasta maksetaan 15€. Erkki oli nähnyt että niillä naapurikylän kossipojilla oli ainakin 2 supia kannossa kun tulivat illalla pimeässä siitä perunakellarinmäestä missä on kuulemma maassa joku reikä jonka on majava ilmeisesti kaivanut. Tuossahan pääsee rahoille, voisi melkein sopia että supikoiralle sellainen kiintiö ettei kahta enempää. Saatais Jorman ja Erkin kanssakin me hiukan rahaa metsästyksestä, siis sitten jos innostutaan supijahtiin lähteään, olisi reilumpaa että niitä olisi kaikille, eikä vaan niille pojille.

Se aina närästää että joku enemmän. Jos kaikki aina yhtä paljon, eikä kukaan mitään erilaista, niin olisi hyvempi mieli kaikilla. Hirvimiehillä varsinkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Johan Nyton
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Maa 2010
Viestejä: 1221

LähetäLähetetty: 04.12.2015 18:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Muotoilin tuon lauseen jäniksestä vähän huonosti, nimrod kyllä ymmärsi kuten tarkoitin asian... eli hyväntarkoittavalla rauhoittelulla ja kiintiöillä voidaan tuhota jäniskanta juurikin siksi että kanta pääsee paisumaan-> rutto.


Metsäjussien kohdalla ei liene kovin suurta pelkoa rutosta..en tiedä olisiko niitä missään päin Suomea oikein runsaasti?

Rusakoita löytyy paikka paikoin todella paljon, ainakin etelässä. Ne eivät kuitenkaan ole kaikkein otollisempia ajokoiran koulutuksessa. Eikä niitä tahdo aina kaikin paikoin saada jahdattuakaan kun viihtyvät usein asumusten läheisyydessä ja alueilla joissa maat eivät ole metsästyskäytössä.

Enkä oikein usko että tämän topic'in mukaisia ongelmia edes syntyy jänisten kohdalla. Veikkaisin etteivät ne saaliinsa myyjät juurikaan jäniksiä jahtaa. Toisaalta en tiedä sitäkään missä tällaista kaupallista metsästystä, josta kysyttiin Jahti-lehdessä, erityisemmin tapahtuu.
_________________
Kun katson vihreitä näen punaista..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 6860

LähetäLähetetty: 04.12.2015 18:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

50 luvulla tässäkin pari veljestä möi vuosittain viitisenkymmentä jänistä ja loput seuran ukkojen saamat siihen päälle. Hirviä oli melko hintelästi siihen aikaan. Nykyään jäniksiä tuskin kaatuu kymmentäkään vuodessa,vaikka mitään kiintiöitä ei ole. Metsänhoidon muutokset ja pienpetojen rähjähdysmäinen lisääntyminen entisiin aikoihin verrattuna, lisättynä petolintujen täysrauhoituksella, pitää kantaa varmaan alempana. Toki jänismetsästyksen kiinnostavuus lähentelee nollaa yleisellä tasolla. Rusakoita sen asemesta menee sosiaalisena kyläjahtina sentään jossain määrin.

Hirvet tuntuvat nykyään olevan samassa asemessa kuin entisajan pienriista.

Villisikoja kyllä metsästetään suomessa paikoin hyvinkin kestävällä pohjalla. Sille ei vaan mitään voi jos laumat ei tykkää lähteä länteen,vaikka parikymmentä vuotta samoilta paikoilta syömäsikoja ottaneet vuosittain.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Johan Nyton
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Maa 2010
Viestejä: 1221

LähetäLähetetty: 04.12.2015 21:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

dxman kirjoitti:
50 luvulla tässäkin pari veljestä möi vuosittain viitisenkymmentä jänistä ja loput seuran ukkojen saamat siihen päälle. Hirviä oli melko hintelästi siihen aikaan. Nykyään jäniksiä tuskin kaatuu kymmentäkään vuodessa,vaikka mitään kiintiöitä ei ole. Metsänhoidon muutokset ja pienpetojen rähjähdysmäinen lisääntyminen entisiin aikoihin verrattuna, lisättynä petolintujen täysrauhoituksella, pitää kantaa varmaan alempana. Toki jänismetsästyksen kiinnostavuus lähentelee nollaa yleisellä tasolla. Rusakoita sen asemesta menee sosiaalisena kyläjahtina sentään jossain määrin.

Hirvet tuntuvat nykyään olevan samassa asemessa kuin entisajan pienriista.

Villisikoja kyllä metsästetään suomessa paikoin hyvinkin kestävällä pohjalla. Sille ei vaan mitään voi jos laumat ei tykkää lähteä länteen,vaikka parikymmentä vuotta samoilta paikoilta syömäsikoja ottaneet vuosittain.


Joskus aikoinaan (1950-60 luvuilla) sai hyvät rahat oravista ja piisameista..riistanhoitoa harjoitettiin metsästyksen ohessa. Siis ammuttiin kaikki haukat ja pöllöt mitä suinkin nähtiin ja saatiin hollille. Toki tälläkin hetkellä on mahdollista saada asialliset korvaukset supien ja kettujen nahoista. Ne pitää vain ampua hyvän karvan aikana ja käsitellä mahdollisimman laadukkaasti.. Enkä todellakaan usko että kukaan tai yksikään metsästysseura tulisi kateelliseksi niiden vähentämisestä.

Hirviä on nykyään kohtuullisesti..ja niidenkin metsästys sopii hyvin osaksi syksyn ohjelmaa. Olipa sitten koiramiehenä tai passissa. Omassa tutussa porukassa ei ole ilmaantunut juurikaan ongelmia, vaikka koiria on jo niin paljon tarjolla että täytyy käytännössä suunnitella ja vuorotella hakuvuoroja. Saattaa tietysti olla että joissain porukoissa niistä riidelläänkin.

Itse olen sitä mieltä että vuosikymmenien aikana metsästys on kuitenkin sopeutunut varsin hyvin muuttuneille riistaeläinkannoille. Vaikka esim. metsälintuja on tällä kertaa aikaisempaa vähemmän niin juuri hirvi- ja peurakantojen vahvistuminen ja metsäkauriin leviäminen Suomeen on käytännössä parantanut ja monipuolistanut metsästystä. Suurin haitta on syntynyt oikeastaan vain suurpetojen kohdalla.

Villisika olisi mainio uusi tulokas Suomeen..Toivottavasti sikaruttoon löydetään asiallinen ratkaisu. Kuten esim. Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissakin. Näistä maista ei ole kuulut juurikaan uutisia rutosta.

Erityisen mieluisaa olisi saada leviämään meille kaikkein suurimman kokoisia sikoja. Jossain Velko-Venäjällä on tiettävästi suuria jopa likimain 500 kiloisia karjuja. Amerikastakin (todennäköisesti Texasista) löytyy myös kohtuullisen kokoisia potseja:

Jenkkipossu..

Tuollaisia kun rupeaisi metsissä vilistelemään isompina laumoina niin alkaisi läskisoosin hinta halpenemaan. Toisaalta tuon kokoinen pistelee kitaansa mummon talven varalle kasvattamat puikulat muutamassa minuutissa..
_________________
Kun katson vihreitä näen punaista..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
emppu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 397
Paikkakunta: Pori

LähetäLähetetty: 04.12.2015 23:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No nyt on saaliskuvan otto ja muokkaus menny ihan reisille: sälli on kaukana kun mikä ja muokatessa on asetta pitävä käsi "hiukan" turvonnut. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 1 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com