Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15366
|
Lähetetty: 17.12.2011 12:02 Viestin aihe: |
|
|
Joskus kun näprättiin makkaroita niin me kypsenneltiin niitä uunissa, aika miedossa lämmössä, makkarat suoraan koneesta uunipellille. Suoli on joskus aika haurasta eikä kypsentämätön makkara kestä oikein käsittelyä, pussitus ennen kypsennystä auttaa varmaan tuohon. Ja tosiaan rasvaa kannattaa laittaa aika paljon, makkara on mehevämpää, valitettavasti kaikki kaupan possunliha ei ole kovin hyvän makuista.
Oma makkarainnostus sakkasi periferiaan muuton aikoihin, suolen löytäminen muuttui hankalaksi. Ja vaatiihan tuo aikaakin, nykyään tehdään samat mössöt murekkeiksi tai pulliksi, pienempi erä kerrallaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 17.12.2011 12:22 Viestin aihe: |
|
|
late2 kirjoitti: | Joskus kun näprättiin makkaroita niin me kypsenneltiin niitä uunissa, aika miedossa lämmössä, makkarat suoraan koneesta uunipellille. Suoli on joskus aika haurasta eikä kypsentämätön makkara kestä oikein käsittelyä, pussitus ennen kypsennystä auttaa varmaan tuohon. Ja tosiaan rasvaa kannattaa laittaa aika paljon, makkara on mehevämpää, valitettavasti kaikki kaupan possunliha ei ole kovin hyvän makuista.
Oma makkarainnostus sakkasi periferiaan muuton aikoihin, suolen löytäminen muuttui hankalaksi. Ja vaatiihan tuo aikaakin, nykyään tehdään samat mössöt murekkeiksi tai pulliksi, pienempi erä kerrallaan. |
Sain itteeni viisaammilta vinkin, että suoli pitää panna yöksi kylmään veteen likoman ja sitten noin puoli tuntia ennen makkarantekoa laittaan hieman kättälämpimämpään (+38C) veteen temperoitumaan.. Kestää kuulemma käsittelyä ihan erilailla...
Mä asun kans melko perifeerisellä alueella, mutta työreissujen aikana olen pitänyt silmät auki. Siinä kalasataman metropysäkin nurkilla oleva Wotkinsin tehtaanmyymälä on mun vakiostospaikka. suolta saa kun kävelee tiskille. samoin olen ottanyt siankylkeä samasta paikkaa.
en tiedä pitäisköhän tämän makkara-asian vuoksi joskus tulevaisuudessa taas pitää kotipossua.. sitten syksyllä ennen Tuomaanpäivää panna penkkiin ja arvo-osat pakkasen mutta loput makkaraan.. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 17.12.2011 17:40 Viestin aihe: |
|
|
late2 kirjoitti: | Joskus kun näprättiin makkaroita niin me kypsenneltiin niitä uunissa, aika miedossa lämmössä, makkarat suoraan koneesta uunipellille. Suoli on joskus aika haurasta eikä kypsentämätön makkara kestä oikein käsittelyä, pussitus ennen kypsennystä auttaa varmaan tuohon. Ja tosiaan rasvaa kannattaa laittaa aika paljon, makkara on mehevämpää, valitettavasti kaikki kaupan possunliha ei ole kovin hyvän makuista.
Oma makkarainnostus sakkasi periferiaan muuton aikoihin, suolen löytäminen muuttui hankalaksi. Ja vaatiihan tuo aikaakin, nykyään tehdään samat mössöt murekkeiksi tai pulliksi, pienempi erä kerrallaan. |
Uunissa miedolla lämmöllä onnistuu kyllä kypsentäminen kanssa. Eikä niitä makkaroita välttämättä ole pakko (esi)kypsentää ollenkaan. Paisto-/grillausaika on vaan pidempi, mutta lopputulos yleensä parempi. Tosin makkarat pitää tällöin tehdä ei pakastetusta lihasta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 18.12.2011 20:01 Viestin aihe: Maksamakkaraa |
|
|
netistä löytyy
Ihan kokeilemisen arvoinen juttu.. Pakastimessa puolikas hirven vasan maksasta.. voipi olla ihan herkullista "talonpoikaismaksamakkaraa"
http://valuraudalla.blogspot.com/2008/10/uutta-suoleen.html _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 17.06.2012 12:38 Viestin aihe: Taas piti makkaaraa pruuvata |
|
|
Lauantai päivä meni makkarahommissa..
Tein hirvimakkaraa kahdella reseptillä.. Puolet tuotoksista savustin vurstiksi ja loput haudutin vedesä grillimakkaroiksi..
Toi kaappisavustimessa tekeytynyt vursti osottautui helvetin herkulliseksi.. 4h savustusta +30C alotus.. loppulämpö kaapissa oli korkeimmillaan +85C kieppeillä..
Tuolla blogissa tarkemmin jos asia kiinnostaa
http://sealaker.blogspot.fi/2012/06/homemade-sausages-makkaraa.html _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 18.06.2012 22:51 Viestin aihe: |
|
|
Tuo savustettu makkara osottautui todella herkulliseksi... Seuraavalla kertaa kokeilen laittaa massan sekaan potsin kylkeä pieniksi kuutioksi leikattuna... ehkä reipas puoli kiloa tuohon 2kg massa annokseen... Toinen mielenkiintoinen lisä voisi olla lihaliemessä turvotetut ohrasuurimot... desin verran ohrasuurimoita turpoomaan ja sitten massan joukkoon... Luulen melko vahvasti, että näistä savumakkaroista tulee mun jahti evään runko _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 09.12.2012 02:13 Viestin aihe: |
|
|
Jösses että näyttää hyvältä noi savustetut makkarat
Tuli kans hankittua suolta, makkaran teko olis ajatuksissa. Reseptiksi meinasin googlettaa BOEREWORS:in teko-ohjeet. Eli vähän sellanen "Chorizo-tyyppinen" ilman jauhoja tehty mausteinen kiekura, jota ei esikypsennetä. Suoraan vaan raakana grilliin tms. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 20.12.2012 20:33 Viestin aihe: |
|
|
Lonely Rider kirjoitti: |
Tuli kans hankittua suolta, makkaran teko olis ajatuksissa. Reseptiksi meinasin googlettaa BOEREWORS:in teko-ohjeet. Eli vähän sellanen "Chorizo-tyyppinen" ilman jauhoja tehty mausteinen kiekura, jota ei esikypsennetä. Suoraan vaan raakana grilliin tms. |
Ensimmäinen satsi buurilerssiä valmistui juuri
-noin 1 kg sian läskisoosilihaa (rasvapitoisuus 30 %)
-noin 2,5 kg hirvenlihaa
-lihojen pilkkominen veitsellä jauhelihamyllyyn sopiviksi paloiksi
-lihojen sekoitus käsin
-maustaminen: suolaa 20 ml, mustapippuria 20 ml, korianteria 20 ml, muskottipähkinäjauhetta 3 ml, maustepippuria 10 ml, punaviinietikkaa 125 ml, chiliä, timjamia, valkosipulia yksi kynsi (eli liian vähän), HP-maustekastiketta reilu loraus (HP:tä sen takia kun Worscestershire:ä ei ollut lähikaupassa)
-mausteiden ja lihojen sekoitus käsin, eli maustaminen siis ennen lihan jauhamista
-1 x lihamyllyn läpi harvalla sihdillä
-näytepalan paistaminen, mausteiden säätäminen
-1 x lihamyllyn läpi tiuhemmalla sihdillä
-ja sitten soosit suoleen Se sujui hyvin lihamyllyn makkarantekosuuttimella.
Suoli kesti erinomaisen hyvin kun se oli ollut noin puoli vuorokautta vesiastiassa likoomassa jääkaapissa.
Suolen kanssa tuli ensin vähän sohlattua, mutta kyllä sekin sitten alkoi sujumaan. Se onkin ihan helppoa pujoteltavaa suuttimen päälle vaikka se pääsi vapaaksi semmosen muovijutun päältä johon kauppias oli sen laittanu.
Muita huomioita: Kannattaa varata riittävän isoja astioita aineiden sekoittamiseen. Lisämaustaminen ensimmäisen jauhatuskierroksen jälkeen on helpompaa jos soosia ei ole ihan astian laitoja myöten. Ja maustamisen tarkisteluun kannattaa varata riittävästi aikaa.
Koepalan perusteella tuli hyvän makuista. Ei olis haitannu vaikka rasvaa olis enempi, mutta oikein hyvä näinkin. Tarkoitus olikin ettei tule ihan törkeen rasvaista. Kommentoin makua vielä myöhemmin kun pääsen kunnolla grillailemaan makkaroita.
Viimeinen muokkaaja, Lonely Rider pvm 20.12.2012 21:59, muokattu 2 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 20.12.2012 21:52 Viestin aihe: |
|
|
wildmind kirjoitti: | Käsikäyttöisellä makkaraprässillä suolen täyttäminen on helppoa kuin heinänteko homma onnistuu helposti eikä ole tosiaankaan mitään rakettitiedettä
|
Mikäs se on se oikea tapa tehdä tuo "solmu" kahden makkaran välille? Minä räpelsin niin, että leikkasin aina suolen poikki ja tein ihan oikean solmun molempiin päihin. Mutta jotenkin tuntu että se ei ollut paras mahdollinen toimintatapa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Fraga Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Tam 2008 Viestejä: 1883 Paikkakunta: 100kunta
|
Lähetetty: 20.12.2012 23:38 Viestin aihe: |
|
|
Onko hirven suoli paljo isompaa kuin sian?
En tiedä millanen rojekti on sitä pestä käyttökuntoon, mutta onko joku joskus käyttänyt? _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15366
|
Lähetetty: 21.12.2012 00:40 Viestin aihe: |
|
|
Lonely Rider kirjoitti: | Mikäs se on se oikea tapa tehdä tuo "solmu" kahden makkaran välille? | Suolta ei tuupata täyteen massaa vaan vähän jätetään vajaaksi, kun valmista pötköä on jonkin verran niin puristellaan tyhjiä välejä ja pyöritellään "makkaroita" sen verran että välit kiertyvät umpeen. Hauralla suolella ja matalalla pudotuskorkeudella aika hankalaa, olisi helpompi tehdä kun makkaroita olisi vielä muutamia ilmassa, pyörittäminen on paljon helpompaa noin.
Itse noita pötkylöitä jaksoin pyöritellä jonkin aikaa sitten tulin siihen tulokseen ettei tuossa ole mitään järkeä, vetelin tasapaksua pötköä ja pätkin kypsänä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 21.12.2012 18:17 Viestin aihe: |
|
|
No niin, tuli ensimmäinen lervanderi grillattua ihan vaan sähköuunissa. Havaintoja:
-Grillasin ritilän päällä. Aika paljon rasvaa valui rasvapellille. Melko vähärasvanen makkara kannattanee paistella umpipohja-astiassa josta saa kaikki mehut ruokapöytään asti.
-Mausteita olis saanu olla vieläkin enemmän. Tais ne parhaat maut valua rasvojen mukana Oli jotenkin laimeamman makuista kuin eiliset makkaramassan koepaistot (meikäläisen makunystyrät tykkää reilusti maustetusta ruoasta).
Kokonaisuutena kumminkin oikein hyvä ja ruokaisa makkara!
Sen verta kannattais ehkä pitää aloittelijan tolkkua päässä, ettei tee heti kolmen kilon satsia Reseptiä kannattanee ensin hioa kohdilleen pienillä satseilla. Sitten vasta makkaran tekoa "teollisessa mittakaavassa" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 22.12.2012 20:37 Viestin aihe: |
|
|
Jatketaans taas yksinpuhelua
Tänään makkaranpaistokokeilu uunissa 175 asteessa ihan "normi uunimoodilla". Hyvää tuli, onnistui paremmin kuin se ensimmäinen yritys jossa taisin grillailla vähän liian kovalla teholla. Makukin oli tänään ihan kohdillaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 22.12.2012 22:52 Viestin aihe: |
|
|
Hienoa LR... Olet löytänyt tosi kivan harrasteen... Mä kaa innostuin vallan hitosti kun hoksasin kuinka helppoa tää makkaratouhu oikeesti on... Tällä hetkellä on no1 olleet nämä Chorizon makkarat.. Pakko on kokeilla tuota sinunkin resettiä.. vaikuttaa herkulliselta... tiedota kuis resetti kehittyy mkan varrella.. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|