OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirvi 15 tuntia suolistamatta - Onko vielä syötävissä
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Jyrkkä D
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2008
Viestejä: 6229

LähetäLähetetty: 10.10.2012 09:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuinka monessa seurassa on tapana, että kaikki pesevät (kusiset) kätensä ennen nylkemistä ja paloittelua?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 10.10.2012 09:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jyrkkä D kirjoitti:
Kuinka monessa seurassa on tapana, että kaikki pesevät (kusiset) kätensä ennen nylkemistä ja paloittelua?


Tai käyttäisivät edes puhtaita kumikäsineitä.
Monet näyttävät paloittelevan vanhoilla !&%¤# työhanskoilla.
Toteevat vaan, että kyllä ne pöpöt uunissa kuolevat. Ei v;ttu.
Millä niitä neuvomaan, kun ikänsä ovat niin tehneet ja vielä hengissä ovat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jyrkkä D
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2008
Viestejä: 6229

LähetäLähetetty: 10.10.2012 09:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

LG1 kirjoitti:
Jyrkkä D kirjoitti:
Kuinka monessa seurassa on tapana, että kaikki pesevät (kusiset) kätensä ennen nylkemistä ja paloittelua?


Tai käyttäisivät edes puhtaita kumikäsineitä.
Monet näyttävät paloittelevan vanhoilla !&%¤# työhanskoilla.
Toteevat vaan, että kyllä ne pöpöt uunissa kuolevat. Ei v;ttu.
Millä niitä neuvomaan, kun ikänsä ovat niin tehneet ja vielä hengissä ovat.


Siinä on se toinen puoli tarinaa. Vaikka lähes kaikki hommat tehdään hygienian kannalta ihan päin vitt'tua niin silti kukaan ei ole saanut edes perimätiedon mukaan ikinä paskhatautia. Voiko tästä päätellä, että hygienia on lähinnä hysteerikköjen puuhastelua?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 9114

LähetäLähetetty: 10.10.2012 09:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jyrkkä D kirjoitti:
Siinä on se toinen puoli tarinaa. Vaikka lähes kaikki hommat tehdään hygienian kannalta ihan päin vitt'tua niin silti kukaan ei ole saanut edes perimätiedon mukaan ikinä paskhatautia. Voiko tästä päätellä, että hygienia on lähinnä hysteerikköjen puuhastelua?


Asiaa voi katsoa toiseltakin kantilta: Mitä tiukemmin pidät hygieniasta huolta, sitä helpommin saat kaikenlaiset vatsataudit, koska sinulle ei ole kehittynyt vastustuskykyä. Allergioistakin kärsii yleensä himosiivoojien perhe. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16756

LähetäLähetetty: 10.10.2012 09:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä kädet pestään, essua ja kumihanskoja käytetään ja onhan tuo mukavampi itsekin tehdä lihanpaloittelu, kun on varisteet. Toisessa kädessä on viiltosuojakäsine. Varmaan netin ammattilaisten mielestä liioittelua.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 9114

LähetäLähetetty: 10.10.2012 09:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

9.3x622 kirjoitti:
Kyllä kädet pestään, essua ja kumihanskoja käytetään ja onhan tuo mukavampi itsekin tehdä lihanpaloittelu, kun on varisteet. Toisessa kädessä on viiltosuojakäsine. Varmaan netin ammattilaisten mielestä liioittelua.

Omassa lihankäsittelyssä käytän nitrliikäsineitä ja polyeteeni alustaa. Nitriilikäsineen pistän myös viiltosuojan päälle vasempaan käteen. Lahtivajalla nylkiessä porukan käytäntäntö vähän vaihtelee, mutta hanskoja on tarjolla jokaiselle. Viimeisen 30 vuoden aikana homma on kehittynyt jonkin verran... Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fw71
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Maa 2006
Viestejä: 1270
Paikkakunta: pohjanmaa

LähetäLähetetty: 10.10.2012 09:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ne iltanoudot vaarallisia enää ole, kun moottorit on poistettu. Tarvittis vain jättää siten makaamaan, että mahaontelo pääsee jäähtymään. Pelkästään vatsan avaaminen antaa hivenen lisäaikaa, kun kaasut pääsee oikeaan suuntaan.

Koettakaas seurata riiputettavia ruhoja. Yleensä pilaantuminen on ehjän lihan alueella havaittavissa ensimmäisenä jalkojen katkaisukohdan läheisyydessä.
Nylkyvaiheessa nämä kohdat ovat suurimman käpäilyn ja muun likaantumisen alaisina.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MITN
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 08 Syy 2011
Viestejä: 56
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 10.10.2012 14:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin. Koepala on porukan toimesta keitelty ja maisteltu, ja ei kuulema havaittavaa sivumakua tai hajua. Että ilmeisesti lihat kohtuu ok.

Kun tuosta hygieniasta oli puhe niin meillä jo muutaman vuoden käytetty hygienisiä käsineita ja alustoja, sekä 70% porukasta on käyny hygieniakoulutuksen lihankäsittelyyn. Nykyyään lihat on siis aikalailla parempia kuin 10v sitten.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 15031

LähetäLähetetty: 10.10.2012 18:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jyrkkä D kirjoitti:
Kuinka monessa seurassa on tapana, että kaikki pesevät (kusiset) kätensä ennen nylkemistä ja paloittelua?


Meillä on tapana, että nylkemiseen osallistuu vain kaksi ja paloittelun hoitaa joko yksi tai kaksi lihanleikkaajaa. Meillä talkoilu lihankäsittelyssä rajoittuu siis vain jauhelihaleikon jauhamiseen ja siihenkään ei tarvita kuin yksi.

Talkoilun ujuttaminen lihankäsittelyyn on mielestäni huono tapa ja varsinkin kun kyse on suurriistasta, on hommasta syytä pitää loitolla kaikki, jotka eivät ole hommasta kartalla. Eli vaikka porukalla kuinka haluttaisi osallistua lihankäsittelyyn, on se syytä pitää hommana, jota hoitaa vähemmän porukkaa ja paremmalla ammattitaidolla. Lihankäsittely on lisäksi sellaista, että mitä enemmän sitä tekee, sen paremmin se käyttää. Tämän vuoksi on edullista antaa muutaman miehen hoitaa lihapuoli ja antaa heidän hoitaa sitä tarpeeksi, jotta heidän rutiininsa pysyy kunnossa/paranee.

Eräs peurapaikka, jossa tulee käytyä on sellainen, että siellä on ruhonkäsittelyyn erikoistuneet tyypit, jotka seuran ammattimiehet kouluttavat kattavasti ennen kuin he pääsevät omineen käsittelemään ruhoja. Tässä seurassa peurat ovatkin sitten kaupallisesta näkökulmasta todella hyvin hoidettu ja ne kelpaavat sopimusostajalle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lsa55
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 11.10.2012 08:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Jyrkkä D kirjoitti:
Kuinka monessa seurassa on tapana, että kaikki pesevät (kusiset) kätensä ennen nylkemistä ja paloittelua?


Meillä on tapana, että nylkemiseen osallistuu vain kaksi ja paloittelun hoitaa joko yksi tai kaksi lihanleikkaajaa. Meillä talkoilu lihankäsittelyssä rajoittuu siis vain jauhelihaleikon jauhamiseen ja siihenkään ei tarvita kuin yksi.

Talkoilun ujuttaminen lihankäsittelyyn on mielestäni huono tapa ja varsinkin kun kyse on suurriistasta, on hommasta syytä pitää loitolla kaikki, jotka eivät ole hommasta kartalla. Eli vaikka porukalla kuinka haluttaisi osallistua lihankäsittelyyn, on se syytä pitää hommana, jota hoitaa vähemmän porukkaa ja paremmalla ammattitaidolla. Lihankäsittely on lisäksi sellaista, että mitä enemmän sitä tekee, sen paremmin se käyttää. Tämän vuoksi on edullista antaa muutaman miehen hoitaa lihapuoli ja antaa heidän hoitaa sitä tarpeeksi, jotta heidän rutiininsa pysyy kunnossa/paranee.

Eräs peurapaikka, jossa tulee käytyä on sellainen, että siellä on ruhonkäsittelyyn erikoistuneet tyypit, jotka seuran ammattimiehet kouluttavat kattavasti ennen kuin he pääsevät omineen käsittelemään ruhoja. Tässä seurassa peurat ovatkin sitten kaupallisesta näkökulmasta todella hyvin hoidettu ja ne kelpaavat sopimusostajalle.


Myös hirven ampuminen onnistuu sitä paremmin, mitä useammin sen tekee.
Sen vuoksi kannattaa antaa harvojen ja valittujen hoitaa homma ja muut pysykööt nuotiolla...vai?

Eräkulttuuriin ja hyviin metsästystapoihin kuuluu saaliin saamisen jälkeen taito sen oikeaan käsittelyyn ja ken oppia haluaa, se hänelle suotakoon.
Ei tee hyvää metsästysperinteille, kun Lihanleikkaaja Jumalan Armosta ei hyväksy muita ruhon lähelle.
Hirvijahti on muuttunut pikkuhiljaa eettisyyden rajamailla olevaksi LandCruiserTrackerGPStehometsästykseksi ja kun vielä saaliinkäsittely suoritetaan pahimmillaan ostopalveluna,
niin voisi puhua paremminkin lihanhankinnasta, kuin metsästyksestä. Lihaa saa prismastakin.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 15031

LähetäLähetetty: 11.10.2012 09:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lsa55 kirjoitti:
Nimrod kirjoitti:
Jyrkkä D kirjoitti:
Kuinka monessa seurassa on tapana, että kaikki pesevät (kusiset) kätensä ennen nylkemistä ja paloittelua?


Meillä on tapana, että nylkemiseen osallistuu vain kaksi ja paloittelun hoitaa joko yksi tai kaksi lihanleikkaajaa. Meillä talkoilu lihankäsittelyssä rajoittuu siis vain jauhelihaleikon jauhamiseen ja siihenkään ei tarvita kuin yksi.

Talkoilun ujuttaminen lihankäsittelyyn on mielestäni huono tapa ja varsinkin kun kyse on suurriistasta, on hommasta syytä pitää loitolla kaikki, jotka eivät ole hommasta kartalla. Eli vaikka porukalla kuinka haluttaisi osallistua lihankäsittelyyn, on se syytä pitää hommana, jota hoitaa vähemmän porukkaa ja paremmalla ammattitaidolla. Lihankäsittely on lisäksi sellaista, että mitä enemmän sitä tekee, sen paremmin se käyttää. Tämän vuoksi on edullista antaa muutaman miehen hoitaa lihapuoli ja antaa heidän hoitaa sitä tarpeeksi, jotta heidän rutiininsa pysyy kunnossa/paranee.

Eräs peurapaikka, jossa tulee käytyä on sellainen, että siellä on ruhonkäsittelyyn erikoistuneet tyypit, jotka seuran ammattimiehet kouluttavat kattavasti ennen kuin he pääsevät omineen käsittelemään ruhoja. Tässä seurassa peurat ovatkin sitten kaupallisesta näkökulmasta todella hyvin hoidettu ja ne kelpaavat sopimusostajalle.


Myös hirven ampuminen onnistuu sitä paremmin, mitä useammin sen tekee.
Sen vuoksi kannattaa antaa harvojen ja valittujen hoitaa homma ja muut pysykööt nuotiolla...vai?

Eräkulttuuriin ja hyviin metsästystapoihin kuuluu saaliin saamisen jälkeen taito sen oikeaan käsittelyyn ja ken oppia haluaa, se hänelle suotakoon.
Ei tee hyvää metsästysperinteille, kun Lihanleikkaaja Jumalan Armosta ei hyväksy muita ruhon lähelle.
Hirvijahti on muuttunut pikkuhiljaa eettisyyden rajamailla olevaksi LandCruiserTrackerGPStehometsästykseksi ja kun vielä saaliinkäsittely suoritetaan pahimmillaan ostopalveluna,
niin voisi puhua paremminkin lihanhankinnasta, kuin metsästyksestä. Lihaa saa prismastakin.


Tilanne on kuitenkin nyt se, että kyse on hirvenlihan arvostuksen muuttumisesta ja erityisesti metsästettävien hirvien kokonaismäärän kasvamisesta merkittävästi ns. perinteisistä ajoista.

Minä näen suorastaan rikollisena sen, että lihoja rävitään niin kuin niitä rävitään useissa seuroissa.

Lihanleikkuu on aika yksinkertaista touhua ja se ei vie kauaa sellaiselta, joka sen osaa. Samaten lihan arvo tällaisen käsittelyn jälkeen on todella korkealla tasolla. Sitten taas kun lihat sämpätään miten sattuu, on lihan arvo todella mitätön ja suoraan sanoen lihaa haaskataan väärällä käsittelyllä aivan tavattomia määriä.

Lihankäsittely hirven osalta kuuluu ehkä etäisesti metsästysperinteeseen, mutta valitettava tosiasia on se, että lihanleikkuu pitäisi opettaa ammattimiesten toimesta ja jonkinasteinen työssäoppimisjakso tulisi lihanleikkuuseen osallistuvilta vaatia. Lihojen käsittely on elintarvikealan työtä, ei metsästystä! Kannattaa aina muistaa se, että hirvet jaetaan useimmiten useammalle metsästäjälle. Tämän vuoksi hirven paloittelun tulee täyttää myös ryhmän vaativimman jäsenen kriteerit. Jos jollekin välttääkin sotketut lihat (menee kuulemma kuitenkin koirille), ei kaikkien asenne ole näin ala-arvoinen.

---

Hirven kaataminen sinänsä on pikku juttu. Työ alkaa vasta tästä eteenpäin ja juuri varsinainen taitoa vaativa osuus on vasta edessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lsa55
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 11.10.2012 10:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:

Hirven kaataminen sinänsä on pikku juttu. Työ alkaa vasta tästä eteenpäin ja juuri varsinainen taitoa vaativa osuus on vasta edessä.


Tämä kyseinen taito kuuluu hyvän tavan mukaiseen metsästysperinteeseen siinä missä ampuminenkin. Myös hirvenmetsästyksessä.
Meillä ainakin halukkaille oppia annetaan. Eikä "rävitä" lihoja.
Ja kuten sanoit, lihanleikkuu on aika yksinkertaista touhua.

Nimrod kirjoitti:

Lihankäsittely hirven osalta kuuluu ehkä etäisesti metsästysperinteeseen...


Vai niin...
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 11.10.2012 13:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Lihanleikkuu on aika yksinkertaista touhua ja se ei vie kauaa sellaiselta, joka sen osaa. Samaten lihan arvo tällaisen käsittelyn jälkeen on todella korkealla tasolla. Sitten taas kun lihat sämpätään miten sattuu, on lihan arvo todella mitätön ja suoraan sanoen lihaa haaskataan väärällä käsittelyllä aivan tavattomia määriä..


Kuulostaa jotenkin näiltä kirjoittajan aikaisemmilta yleistyksiltä, jotka perustuvat yhteen kokemusmaailmaan, mutta harvoin vastaavat tilannetta muualla. Cool

Kuten joku jo totesikin, niin muutos lihankäsittelyssä viimeisen 30 vuoden aikana on ollut melkoinen ja vastaa hyvin hirven- ja peuranmetsästyksessä tapahtuneita muutoksia. Toki aina on seuroja/henkilöitä, jotka eivät kehityksessä pysy mukana, mutta yleisellä tasolla muutos on merkittävä. Ja nimenomaan positiiviseen suuntaan. Meillä ei ammattilaisia ole niissä porukoissa, joissa olen ollut, lihaa ollut käsittelemässä, mutta useampi on käynyt RHY:n järjestämillä kursseilla ja onpa niitä mullinkasvattajiakin ollut joukossa. Kyllä lihat nykyisin on hyvin käsiteltyjä ja puhtaita entisaikaan verrattuna.

Omakohtaisesti olen pystynyt vertaamaan ammattilaisen tekemiä lihoja 'omaan tekemiseen' peuran osalta ja ainoa, jossa 'oma tekeminen' häviää ammattilaiselle on käsittelyn nopeus. Ja vakuumikone on enemmän harrastajalaatua. Embarassed Ja en missään nimessä edusta sitä huippua lihankäsittelijänä omissa porukoissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10303
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 11.10.2012 14:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lsa55 kirjoitti:

Myös hirven ampuminen onnistuu sitä paremmin, mitä useammin sen tekee.
Sen vuoksi kannattaa antaa harvojen ja valittujen hoitaa homma ja muut pysykööt nuotiolla...vai?


+1 Ilman muuta. Laatu lähtee metsästä. Amatöörit pysykööt pois rääpimästä hirviä kohdistamattomilla tussareillaan.


lsa55 kirjoitti:

Lihaa saa prismastakin.


-1 Tuotettua lihaa kyllä, mutta ei tällaista luonnontuottamaa ekologisesti kestävää hiilineutraalia huippulihaa.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MITN
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 08 Syy 2011
Viestejä: 56
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 11.10.2012 14:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Seurassamme on vanhoja "puoliammattilaisia" lihanleikkaajia, jotka on vuosien aikana opettaneet muuta porukkaa lihankäsittelyyn.

Porukkamme koko vaihtelee hieman vuosista riippuen 30 molemmin puolin, ja varmasti noin puolet taitaa lihankäsittelyn jo hyvin kun eivät vain pidä kiirettä.

Vuosittain jokainen lihaporukka hoitaa omat paloittelunsa, ja ainakin mitä itse olen kokenut, niin hyvät lihat on viime vuosina aina saanut

Toki joukossa on joitakin hosujia, joita pitää rauhoitella tekemän homma ajan kanssa ja oikein, mutta kyllä minun mielestä on parempi että homma ei ole muutaman ukon varassa, vaan melkein jokainen sen homman taitaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
Sivu 6 Yht. 7

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com