Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15658
|
Lähetetty: 09.11.2012 15:17 Viestin aihe: |
|
|
6mm br rem kirjoitti: | Kyllä se sisäfileen kinkun puoleinen pää kuuluu pyöräyttää luuta myöden,kaveri filmissä ottaa sen turhan lyhyeksi. | Siinä vaan joskus käy noin vaikka kuinka yrittää... tuleehan se sitten palapaistina talteen, on sitten siinä pussissa mureampi pala. Tuo naudanleikkuussa esitelty tapa täytyy kyllä tutkia, saisiko sen tuolla tavalla helpommin irti.
Tavallaan tästä(kään) ei kannata kehittää mitään fundamentalismia, tapoja tuntuu olevan monia, olennaista on kuitenkin se että lihapusseissa lukee muutakin kuin "hirveää"... ja koirat jää nälkäisiksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15020
|
Lähetetty: 09.11.2012 16:27 Viestin aihe: |
|
|
6mm br rem kirjoitti: | Kyllä se sisäfileen kinkun puoleinen pää kuuluu pyöräyttää luuta myöden,kaveri filmissä ottaa sen turhan lyhyeksi. |
Niin, tämä on ns. oikea tapa ja tällöin sisäfileeseen jää ns. kulmapala, joka ei kylläkään ole enää sisäfilettä ruoanlaittomielessä. Sillä kyllä saadaan sisäfileen painoa nostettua, jolloin asialla on merkitystä lähinnä lihateollisuudelle. Ravintolassa sisäfileestä renssataan tuo kulmapala pois ja siitä tehdään usein ulkofilepihville korvike tai ahne kokki saattaa syöttää sisäfileenäkin... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 09.11.2012 17:09 Viestin aihe: |
|
|
Turisti kirjoitti: | Nooh, näin amatööri-harjoittelijana sanoisin että amatööri-harjoittelija!
Heh! No ei vaiskaan vaan ihaillen katselee tuollaista vuosien saatossa tullutta ammattitaitoa. Sama kai miten ja missä järjestyksessä tuon ruhon käsittelee jos kerran lopputulema on sama. Kai noi rutiinit on ajan kanssa kehittyneet sellaisiksi että mahdollisimman kivuttomasti ja luontevasti homma käy, painovoimaa hyväksi käyttäen. Hiton hienoa työstämistä. Ja asiallisia työvälineitä löytyy vyöltä vähän joka lähtöön.
|
Hypätääs vähän aasinsillalla tuollekin tontille:
Mitäs kalustoa lihanleikkaushommiin olisi hyvä varata ja mitkä ovat noita asiallisia työvälineitä?
Puukkovehkeet varmasti päällimmäisenä mielessä ovat, mutta esimerkiksi oma puukkokalusto on hyvin nylky & makkaratikunveisto-orientoituneita...
Mistä hommattuja ja minkämoisia veitsiä porukka käyttää?
Esimerkiksi noissa videoissa ei taideta ihan yhdellä veitsellä tolskata välttämättä koko urakkaa.
Onko jotain muuta, mitä lihanleikkuukalustossa pitäisi olla; Saha? Jonkinmoinen teroitusvehje? Leikkaajan sisäinen desinfiointiaine? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MPOulu Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2008 Viestejä: 850
|
Lähetetty: 09.11.2012 17:39 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen,
kaikella kunnioituksella niin nuo "sisäiset desinfiointi aineet" kannattaa jättää lihanleikkuusta pois samoten kuin morning after fiilingissä ei leikata. Tuli aikanaan töissä nähtyä kuinka pahaa jälkeä syntyy krapulassa ja inousuhumalassa. Se ei ole mukava paikata työkaveria kun siltä veri lentää kuin siankurkusta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15658
|
Lähetetty: 09.11.2012 18:31 Viestin aihe: |
|
|
Tämä on mielestäni aika asiallinen:http://www.erakontti.fi/naytatuote.php?lTuoteTunniste=4168 Vastaavan Swibon ostin ensimmäiseksi mutta se tuntuu pitävän huonosti terän, terävänä sekin ihan pätevä. Parhaiten omaan käteen tuntuu istuvan se viher-oranssikahvainen veitsi, joka on kylläkin nyt pöndellä enkä muista nimeä (olisko Sanelli). Jotain fileerausveitsen tapaista taipuisampaa veitseä käytin joskus lapaluiden putsaukseen muttei tuota ole tullut enää pidettyä matkassa, samanlaisen "bonerilla" tulee huispattua koko ajan. Timanttipuikko on mukana mutta jos veitset on alussa iskussa eikä koko päivää tarvitse leikata niin terottelemattakin pärjää.
Puukkosaha on tehokas jos tykkää paljon sahailla, muutama elukka menee käsisahallakin, varsinkin jos käyttää veitseä missä pystyy. Potkakiekkoja jos tykkää tehdä niin vannesaha on pätevä.
Lainaus: | kuinka pahaa jälkeä syntyy krapulassa ja inousuhumalassa. | Joo, nousuhumalassa ei saa leikata, pitää aloittaa nesteytys ajoissa ja yrittää pysyä käyrän tasaisella osalla. Konjakki on sopivaa, ei tarvitse juosta yhtenään kusella. Tänä vuonna meinasin joutua leikkaamaan selvin päin kun olin ollut päivän koiran kanssa metsässä ja reppu oli ajautunut johonkin toiseen autoon. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 09.11.2012 18:39 Viestin aihe: |
|
|
late2 kirjoitti: |
Lainaus: | kuinka pahaa jälkeä syntyy krapulassa ja inousuhumalassa. | Joo, nousuhumalassa ei saa leikata, pitää aloittaa nesteytys ajoissa ja yrittää pysyä käyrän tasaisella osalla. Konjakki on sopivaa, ei tarvitse juosta yhtenään kusella. Tänä vuonna meinasin joutua leikkaamaan selvin päin kun olin ollut päivän koiran kanssa metsässä ja reppu oli ajautunut johonkin toiseen autoon. |
Onkohan tässä kyseessä samanlainen tilanne, kun Nykänen oli hypännyt melkoisessa aamujurrissa kisan voittoon muistaakseni mäkiviikolla.
Toimittaja haastatteli jotain vanhaa mäkistaraa ja kyseli, kuinka paljon vaarallisempaa moinen alkoholin vaikutuksen alaisena hyppääminen voi olla verrattuna selvin päin hyppäämiseen. Mäkistara lohkaisi siihen, ettei pysty sanomaan, kunnei koskaan tullut hypänneeksi ihan kuivin suin… |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15020
|
Lähetetty: 09.11.2012 18:41 Viestin aihe: |
|
|
Käytän lihanleikkuussa vain ammattiveitsiä niistä ns. puolijäykkiä versioita, mielellään melko jyrkällä kahvakulmalla. Isäukko käytti kohtuullisen jäykkiä veitsiä, mutta itselleni sopii paremmin hieman anteeksiantavampi terätyyppi.
Periaatteessa kaikki isojen valmistajien lihaveitset ovat hyviä, mutta eroja on valtavasti sen suhteen, että missä sattuu olemaan hyvä terä. Esimerkiksi yksi Mundial on sellainen, että sen saa todella teräväksi, mutta se ei muovilautaa vasten pidä teräänsä huonostikaan. Sitten taas yksi Sanelli on sellainen mihin ei saa minkäänlaista terää ja toinen on loistava. Frostsin veitsiin olen ollut tyytyväinen liki poikkeuksetta. Samoin F. Dick veitsistä on hyvää sanottavaa.
Stoolat ovat pääasiassa liian karkeita ja mielestäni parhaita ovat ne, joissa on neljä syrjää, joista pari voi sitten hioa aivan peilille.
Tässä sellainen perusveitsi omassa käytössä:
http://www.frosts.se/food/curved-wide-boner-8158pg?group=prod_prod_grp-s1%2F64
Tämäntyyppinen oli sitten isäukon valinta:
http://www.frosts.se/food/straight-narrow-boner-7126pg?group=prod_prod_grp-s1%2F65
Eri merkeiltä löytyy sitten samanlaisia veitsiä lukuisia eri malleja. Eri veitset eri elukoille jne. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MPOulu Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2008 Viestejä: 850
|
Lähetetty: 09.11.2012 18:52 Viestin aihe: |
|
|
käypäisen näköisiä molemmat, tuo käyrä malli on myös minun mieleinen. Sillä näkee paremmin missä terä liikkuu ja se myös viiltää jotenkin luontevammin. Ja jos lipsahtaa niin todennäköisemmin ei tarvitsee paikkailla itseään, se ohjaa käden asentoja paremmin kuin suora veitsi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 16972 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 09.11.2012 19:07 Viestin aihe: |
|
|
ensimmäinen varuste mikä pitäisi olla on teräsverkkoesiliina ja teräsverkkokäsine pitokäteen. maksaa toki mutta sen kerran kun puukko lipsahtaa reisivaltimoon on homma selvä.
puukkokäteen viiltosuojahanska.
tässä näitä on malliksi.
http://www.lindstrom.fi/File/a8e99686-e420-4220-a524-1394edd3a6ea/Elintarvikealan%20mallisto.pdf
ei paha hinta tuollakaan
http://www.tthimport.fi/Veitset.htm
itse käytin tuollaista titaanihanskaa kalahommissa, parikertaa kyllä olis veri lentäny ilman vaikka kuinka oli huolellinen.
puukkoja saa olla pari, itse tykkään suht lyhyestä/kapeasta terästä luistamisessa, varsin palasteluun sitten pitempi ja leveämpi malli.
niin ja jos porukat noita leikkuulautoja on vailla niin savenmaalla on halpaa corian-muovia saatavissa, itse sitä jo tilasin porukalle useamman neliön verran. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 09.11.2012 20:02 Viestin aihe: |
|
|
Minusta nuo "opetusvideot" ovat - ikävä kyllä- enemmän tekijän ja mallin oman taidon piilokehua.
Aloittelija ei noista paljoa viisastu, saati töihin rohkaistu, kun vauhti on Usain Bolt vs Martti Ahtisaari
Tekisipä joku (itse en juuri valokuviakaan ota) kunnollisen slow motion-videon, jossa homma esitetään rauhallisesti; leikkuulinja sekä siihen sopiva veitsi ja otteet kunnolla näyttäen.
Nyt noissa käsi vispaa kuin Witunsuolaajalla ja katsoja jää _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15020
|
Lähetetty: 09.11.2012 20:30 Viestin aihe: |
|
|
Koukkupolovi kirjoitti: | Minusta nuo "opetusvideot" ovat - ikävä kyllä- enemmän tekijän ja mallin oman taidon piilokehua. |
Pitää paikkansa. Nämä eivät ole mielestäni opetusvideoita pedagogisessa mielessä, ne ovat enemmänkin juuri mainitsemiasi esittelyvideoita taidoista... Jos näitä vertaa esimerkiksi hyviin soitonopetusvideoihin, niin näistä puuttuu hitaasti tehdyt tarkat esimerkit, joiden perusteella saa homman harjoiteltua hitaasta nopeaan. Sama asiahan se on ampumisessakin - ensin tehdään hitaasti ja oikein, sen jälkeen nopeutetaan asteittain suoritusta jne.
Koukkupolovi kirjoitti: | Nyt noissa käsi vispaa kuin Witunsuolaajalla... |
Päivän paras sanonta, legendaarista! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15658
|
Lähetetty: 09.11.2012 21:15 Viestin aihe: |
|
|
Frostin veistä olen vähän kyttäillyt kun niistä on positiivisia kommentteja kuulunut muttei ole tullut kaupassa vastaan. Onko kellään tietoa löytyisikö noita Tampereelta jostain puodista ? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pietarinen Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Hei 2010 Viestejä: 1248
|
Lähetetty: 09.11.2012 21:42 Viestin aihe: |
|
|
myös giesser on hyvä.mekaro niminen nettikauppa myy.victorinox,sanelli,mora,dick,frost,on tunnettuja.hyvä teroitin on elintärkeä,paras oisi TMP tahko mutta ei saa oikein mistään.ruotsissa oisi,googleen tmp knivslip niin tulee.uutena vain perin suolainen hinta 23640 kruunua uusi.chefs choise teroittimella kohtuullisen tuloksen saa.huopalaikka ja hiontatahnaa kierteen poistoon ja teräspuikko. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
nettijussi Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 5435 Paikkakunta: Muinais Suomi
|
Lähetetty: 09.11.2012 22:22 Viestin aihe: |
|
|
Eiköhän nuo kaikki leikkuupuukot (lihanleikkuuseen ja luuttamiseen rakennetut) joita teurastomojen amattilisekkin käyttävät ole hyviä hirven lahtivajallekkin.
Tärkeä pointti on se, että työkalu pidetään terävänä. Tylsällä veittellä rupee homma tökkimään.
Yks keittiömestari, joka leikkas paljon tollaseen isompaan ravintolaan tullutta ruhoa, neuvoi mua aikoinaan ruhon luuttamisessa: piä puukon kärki luus kii, äläkä rupee veistelee lihassyitä poikki. (luutamisen jälkeen kun ruhon osat ovat eritelty, voidaan katkoa käyttötarkoituksen mukaisiin paloihin)
Kattelin aikani kun kaveri vaihtoi puukon teräsuuntaa, väliin veti, väliin käänsi veitten ja työnteli, oikeestaan työntali enempi kuin veti.
Hyvä opetus aloittelijalle, sain nähdä useemman ruhon ammattimaisen leikkuun, näillä opeilla oon sitten itse jatkanu, eilen viimeksi peura palasiksi.
Tämmönen "kädestä pitäen" opetus on varmasti paras tapa oppia. Siinä toteutuu tuo vanha Mestari-Kisälli-Oppipoika koulutussydeemi.
Nettijussi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
fw71 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Maa 2006 Viestejä: 1270 Paikkakunta: pohjanmaa
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|