Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 03.08.2013 23:41 Viestin aihe: Erämies panee - Omaa riistaolutta |
|
|
Melko moni on jossain innostuksen puuskassa tullut joskus ostaneeksi olutuutetta ja kokeillut kuinkas nämä panohommat luistaa... Parhaassa tapauksesa uuteolutkin on aivan juotavaa tavaraa.. Varsinkin jos ei aseta rimaa liian korkealle...
Omat kotiolutkokeilut ovat kulkeneet samaa rataa, mutta välivaiheessa tein myös humaloimattomasta uuttesta ja sekaan humalaa keittäen ihan kohtuullista tavaraa..
Nyt on jo pidemmän aikaa painanut päälle ajatus kehittää oma riistaolut.. Olut joka tehdään maltaista mäskäämällä.. Siispä toimeen..
Hankin mallasmyllyn maltaiden rouhimiseen (valssimylly jota oli näppärä pyörittää raskaampaan työhön tehdyllä porakonella) . Vierteen jäähdyttelyyn tein uppojäähdyttimen !2mm/ 10m kupariputkesta. Mäskäysammeen tein saavista ja mäskisuodattimen teräskudosletkun päältä riisutusta verkosta.. Keitton tein hehkuviinkattilalla(hidas...en ole tyytyväinen).
Muutama resepti on pyörinyt mielenpäällä... Olen vahvasti suuntautunut BrittiAle tyyppisiin oluihin.. Oma vahva suosikki Abbot Ale. Siispä pintahiivaolusella liikkeelle.. Toiveena olisi, että toisetkin oluen harrastajat panisivat kortta kekoon. Jospa löydämme "oman riistaolusen" _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 03.08.2013 23:56 Viestin aihe: |
|
|
Ale 1.
Panoskoko 25l
Maltaat:
Pilsnermallasta 2kg
Munchenermallasta 1,5kg
Rouhitut maltaat mallastuammeeseen
-Sisäänmäskäys 50 asteessa 15 min
-Sokeroitumistauko 67 asteessa 70 min
-Ulosmäskäys 74 asteessa 10 min
Siivittyä tavaraa tuli noin 19 litraa..
Keitto noin 90 min... 60min kohdalla Golding humalaa 25g... 30 min kohdalla Golding humalaa 25g... 10min kohdalla loppuhumalointiin Cascade 25g...
Keiton jälkeen nopea jäähdytys +20 asteeseen uppojäähdyttimellä.. Nestemäärä täsmättiin n 25 litraan ja spraymaltaalla sokeripitoisuuden loppusääto.... Tavoite alkoholipit 5,2%.. Panokseen pintahiiva ja eikun käymään...
Aikaa meni noin 6h... mutta työ oli kivaa... _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 04.08.2013 11:18 Viestin aihe: |
|
|
Eka kynnys ylitetty... Panos lähti yön aikana käymään kuten pitääkin... Vesilukko pulputtelee sopivasti....Joten odottelupuolella ollaan...
Humalointiinhan käytin perushumalanan Goldingia joka on melko varma valinta kun tehdään alea... Jälkihumaloinnin Cascadella halusin saada sitrusmaista hedelmäisyyttä... Tuoksu ja vierteen maku olivat vallan lupaavia...
Seuraavaa panoa ajatellen muutamia huomioita.
-Vettä lämpiämään hehkuviinikattilallinen ennen homman aloitusta... (käyttövesien lämpötilaa voi säätää sitten kylmällä vedellä)
-parempi mäskäysamme hakuun... Nyt piti mäskiamme nostaa saunan lämpöön, että lämpö pysyis oikeessa mallissa... Toimivan ammeen saa jenkkityyppisestä kylmälaukusta (eristeet valmiina). Laukkuun pitää vain laittaa hana jonka kautta vierre lasketaan...
Löysin illalla perusohjeen jota mukaellen tein tämän Ale1:n .
Mäskäys:
Proteiiinimäskäys:
maltaat ammeeseen ja lisätään 6l 60 asteista vettä (mäskin lämpötilaksi tulee 50 astetta)
Sokeroitumistauko:
Lisätään 6 litraa 87 asteista vettä (mäskin kämpötilaksi tulee 66 astetta)
Ulosmäskäys:
Lisätään 8 litraa 76 asteista vettä(mäskin lämpötilaksi tulee 73 astetta)
Huom! Eihän se todellisuudessa mene aivan tälleen... Soveltaa pitää... Mutta hyvänä selkänojana kuitenniin.. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.08.2013 11:38 Viestin aihe: |
|
|
Yksi huomio noista vesistä; ei välttämättä koske suomen vesijohtovettä, mutta vara ei venettä kaada; kaikki vesi kiehautetaan ennen mitään mäskien laittoa!!
Eli kun aikoinaan olutta tein niin ennen mallasuutteen laittoa hella kävi kuumana tarvittavan vesimäärän saavuttamiseksi kun neljäkin isoa kattilaa oli täynnä vettä kiehumassa!!
Siitä sitten parvekkeelle jäähtymään ja aina kansi päälle ettei vaan pöpö pääse iskemään; sitten kun lämpötila oli laskenut sopivasti, niin se hiiva joukkoon ja sitä kautta sitten vesilukot ja "poika" lämpöseen!!
Eri uutteita tuli aikoinaan kokeiltua ja sitten niitä "paranneltua" esim. pari sitruunaa mäskin sekaan (pidän vähän sitruunaan vivahtavasta oluenmausta), lisähumalointia kanssa tuli harrastettua; kaupasta sai siihen maailman aikaan ostettua humalankukkia ja pakko tunnustaa, viimeiset oman panimon tuotteet olivat kyllä jo kohtuullisen hyvän makuisia noin valmistuotteista tehtynä!
Se pullotusrumba alkoi sitten tökkimään kun kunnon säilytystiloja ei ollut, niin jäi koko homma pois! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 04.08.2013 11:49 Viestin aihe: |
|
|
Totta puhut... Vara ei venosta kaatele...
Myrtsin viini ja olustarvikekaupassa on kohtuullinen valikoima.. Sieltä löytyy mm Cascade humalaa joka jälkihumaloinnissa antaa sitä sitrusmaista hedelmäisyyttä josta itsekkin tykkään..
Tuo pullotusrumba on kyllä rasittavaa... Nykyään laitan näyte erät pulloihin ja pääosan 5 litran olutpäniköihin.. Kunnon pikkukegit on pyörineet mielen päällä, mutta en ole saanut aikaiseksi hankkia.. Nuo 5l peltipöntöt toimii suht hyvin jos antaa olusen käydä rauhassa loppuun ja astiasokeroinnin tekee maltilla (saa lasiinsa muutakin kuin vaahtoa).. Hyvä hiilihappohanan haukkuu hintansa..
Kaivahan vermeet esiin ja eikun paneen
Vilperi kirjoitti: | Yksi huomio noista vesistä; ei välttämättä koske suomen vesijohtovettä, mutta vara ei venettä kaada; kaikki vesi kiehautetaan ennen mitään mäskien laittoa!!
Eli kun aikoinaan olutta tein niin ennen mallasuutteen laittoa hella kävi kuumana tarvittavan vesimäärän saavuttamiseksi kun neljäkin isoa kattilaa oli täynnä vettä kiehumassa!!
Siitä sitten parvekkeelle jäähtymään ja aina kansi päälle ettei vaan pöpö pääse iskemään; sitten kun lämpötila oli laskenut sopivasti, niin se hiiva joukkoon ja sitä kautta sitten vesilukot ja "poika" lämpöseen!!
Eri uutteita tuli aikoinaan kokeiltua ja sitten niitä "paranneltua" esim. pari sitruunaa mäskin sekaan (pidän vähän sitruunaan vivahtavasta oluenmausta), lisähumalointia kanssa tuli harrastettua; kaupasta sai siihen maailman aikaan ostettua humalankukkia ja pakko tunnustaa, viimeiset oman panimon tuotteet olivat kyllä jo kohtuullisen hyvän makuisia noin valmistuotteista tehtynä!
Se pullotusrumba alkoi sitten tökkimään kun kunnon säilytystiloja ei ollut, niin jäi koko homma pois! |
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.08.2013 12:15 Viestin aihe: |
|
|
En oo nykysysteemeihin kiinnittänyt mitään huomiota, joten tietotaso on sieltä 90 luvun alusta peräisin!!!
Mitään lisä hiilihappoja en kaivannut kun oikein pullotin ja silloin ei ollut näitä 5 litran säiliöitä tai olivat vasta tuloillaan ja mun budjetti ei niihin olis riittänyt.
Se minkä kokeilujen kautta löysin maukkaimmaksi olueksi oli n. 4.8-5.2 prossaa: kaikki oluet sen rajan yläpuolelle menevine prosentteineen olivat vaan enemmän taikka vähemmän epäonnistuneita ja lähinnä tarkoitettuja vain humalahakuiseen juomiseen; kyl joku naapuri niitäkin kehu että menee päähän kuin häkä, mutta mun mielestäni noista vahvoista olueista puuttui se jokin. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 04.08.2013 14:40 Viestin aihe: |
|
|
Nuo 5l pänikät on nykyän kohtuuhinnoissa... Mutta...Hanassa ei turhia kannata säästellä... Hyvä hiilihappopatruunallinen hana tekee homman helpoksi... Vinkkejä löytyy kotiolutforumeilta ja tarvikekauppojen keskustelu-/opastuspalstoilta... Onhan se sentään kohtuu miehekästä mennä hirviporukan saunailtaan hyvin viilennetty 5l pänikkä kainalossa... Varsikin jos olunen on ite tehtyä (kaikkien taiteen sääntöjen mukaan) _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.08.2013 15:15 Viestin aihe: |
|
|
Mihin sitä lisähiilihappoa tarvitaan!?? Sorry tietämättämättötyyneni, mutta silloin kun ite pullotin oluet niin n. teelusikallinen sokeria per pullo varmisti hiilihapon muodostumisen pullotusvaiheessa ja siinäkin olin laiska; sekoitin koko satsiin arviodun määrän sokeria pullotusvaiheessa ja hiilihappoa löyty vähintäänkin riittävästi!!
Ei parantanut ravistella pulloa edes jääkaappikylmänä ettei lasiin kaadettaessa olis kuohunut jo avausvaiheessa ylitse!!
Ehkä ohjeet on muuttuneet noiden parinkymmen vuoden aikana; en tiedä!
Silloin silloisilla ohjeilla kuitenkin käytettiin olut "loppuun asti" ja se jälkisokerointi oli jokaisessa ohjeessa; ei ollut edes nettiä siihenmaailman aikaan josta olis virheensä tarkastellut!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21398 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 04.08.2013 15:37 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | En oo nykysysteemeihin kiinnittänyt mitään huomiota, joten tietotaso on sieltä 90 luvun alusta peräisin!!!
Mitään lisä hiilihappoja en kaivannut kun oikein pullotin ja silloin ei ollut näitä 5 litran säiliöitä tai olivat vasta tuloillaan ja mun budjetti ei niihin olis riittänyt.
Se minkä kokeilujen kautta löysin maukkaimmaksi olueksi oli n. 4.8-5.2 prossaa: kaikki oluet sen rajan yläpuolelle menevine prosentteineen olivat vaan enemmän taikka vähemmän epäonnistuneita ja lähinnä tarkoitettuja vain humalahakuiseen juomiseen; kyl joku naapuri niitäkin kehu että menee päähän kuin häkä, mutta mun mielestäni noista vahvoista olueista puuttui se jokin. |
Jos panee itselleen riistaolutta, siis ruokajuomaksi riistapöytään niin volaa pitäs löytyä semmonen 6-7,5%. Ainakin omasta mielestä 5% olut on liian lussua ruokapöytään. Sopii paremminkin jonku pikkunapostelun kanssa yms tuommoset. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.08.2013 15:53 Viestin aihe: |
|
|
tuhola kirjoitti: |
Jos panee itselleen riistaolutta, siis ruokajuomaksi riistapöytään niin volaa pitäs löytyä semmonen 6-7,5%. Ainakin omasta mielestä 5% olut on liian lussua ruokapöytään. Sopii paremminkin jonku pikkunapostelun kanssa yms tuommoset. |
Se on makuasia sanoo koira kun muniansa nuolee!!
Mun kokemuksen mukaan nuo oluet olivat kaikkein maukkaimpia mitkä pysyivät tuon vaihtelurajan sisällä!??
Mutta makuja on erilaisia ja siten kukakin panee parastaan niillä spekseillä mitkä oma suu antaa myöten ja erehdyksen ja yrityksen kautta saa ehkä jotain kelvollistakin tuotetta tarjottavaksi illanistujaisiin!!
Mutta älä hämmästy mikäli sun suus "mittari" ei ollutkaan porukalle mieleistä; liikaa hiivaa, liian sitruunainen maku, kesken käynyttä, yli käynyttä, liikaa humalaa, liikaa prosentteja, liian vähän prosentteja, yms.
Kaikkia noita kommentteja aikoinaan tuli kuultua ja jopa kommentteja että yllättävän hyvää kotitekoiseksi!!
_________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21398 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 04.08.2013 16:18 Viestin aihe: |
|
|
Juu en minä tee olutta. Ei taidot riittäisi. Ihan vaan ruokajuomaksi annoin vinkin tavoiteprosenttimääristä. Riistanliha on minun ja hyvin monien muidenkin mielestä sellaista tavaraa että se vaatii olueltakin enempi kuin pelkkä illanistujaisjuoma. Illanistujaisolut ja ruokaolut ovat kaksi tyystin eri juttua. Itse ainakin ostan ihan eri tyyppistä olutta saunailtaan kuin ruokapöytään.
Jos puhutaan riistaoluesta niin ainakin itselle tulee mieleen että kyse on ruokajuomasta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.08.2013 16:43 Viestin aihe: |
|
|
Mulle taas tulee mieleen joku "spesiaaliolut" jonka maku on tärkeämpi kuin prosentit; esim. katajanmarjoilla ryyditetty tai jopa katajanoksilla maustettu olut vois sopia paremmin sen sapuskan kanssa!!???
Samoin kuin näin marjojen kypsymisaikaan vois kokeilla hyvinkin pienissä satseissa mustaviinimarjaa, punaista, mustikkaa, vadelmaa ja vähän myöhemmin puolukkaa ja karpaloa mausteena!??
Alkoholia pitää oluessa olla, mutta se määrä onkin sitten hyvinkin tulkinnanvarainen asia!
Sorry tuhola, mä en löydä mitään perusteluita tuolle vahvemman oluen käytölle ellei se ole sitten jotain spesiaalia joka sopii todellakin sen valitun riistan kanssa yhteen!?? _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16758
|
Lähetetty: 04.08.2013 17:39 Viestin aihe: |
|
|
tuhola kirjoitti: | Vilperi kirjoitti: | En oo nykysysteemeihin kiinnittänyt mitään huomiota, joten tietotaso on sieltä 90 luvun alusta peräisin!!!
Mitään lisä hiilihappoja en kaivannut kun oikein pullotin ja silloin ei ollut näitä 5 litran säiliöitä tai olivat vasta tuloillaan ja mun budjetti ei niihin olis riittänyt.
Se minkä kokeilujen kautta löysin maukkaimmaksi olueksi oli n. 4.8-5.2 prossaa: kaikki oluet sen rajan yläpuolelle menevine prosentteineen olivat vaan enemmän taikka vähemmän epäonnistuneita ja lähinnä tarkoitettuja vain humalahakuiseen juomiseen; kyl joku naapuri niitäkin kehu että menee päähän kuin häkä, mutta mun mielestäni noista vahvoista olueista puuttui se jokin. |
Jos panee itselleen riistaolutta, siis ruokajuomaksi riistapöytään niin volaa pitäs löytyä semmonen 6-7,5%. Ainakin omasta mielestä 5% olut on liian lussua ruokapöytään. Sopii paremminkin jonku pikkunapostelun kanssa yms tuommoset. |
Sarvik, niin rosentit riittää. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 04.08.2013 19:02 Viestin aihe: |
|
|
Useimmilla oluilla tuo kokemusperäinen n 5-6% katto alkoholille on kohdallaan.. Useimmat väkisin vahvemmaksi tehdyt eivät ole ns suun makuisia.. Tuo prossa on siksi kohdallaan kun siihen pääsee vanhojen saksalaisten oluen puhtaussääntöjen puitteissa... Siis mallastamalla ilman lisättyä sokeria..
On kuitenkin joitain luostarioluita joissa prossa on reippaasti yli... Ne ovat hakeneet mallinsa vuosisatojen aikana pitkien kokeilujen kautta... Ovat ihan oma juttunsa.. Joita ei voi juoda kerralla kuin pullon tai kaksi..
Oluista löytyy huikeasti makuja ja syvyyttä kun hieman heittäytyy ja hakeutuu perus lagerien ulkopuollle.. _________________ Usu peritus hariolo veracior
Viimeinen muokkaaja, wildmind pvm 04.08.2013 19:37, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.08.2013 19:34 Viestin aihe: |
|
|
Komppaan!!!
Vaikka se peruslageri kuuluukin päivittäiseen ruokavalioon!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|