Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 09.08.2013 16:24 Viestin aihe: |
|
|
Minulla hoitaa tälläinen http://viewitem.eim.ebay.fi/New-Allpurpose-Temperature-Controller-STC1000-Whit-sensor220v-AC/171094052613/item termostaatin vikaa. Tämä on kaksitoiminen, saat sekä lämityksen että jäähdytyksen toimimaan samalla laitteella, eikä tuon kytkeminen ole mitenkään ylivoimainen tehtävä.
Tuossa kattelin tuliterää pakastinta kun tuli taas todettua ettei köyhän kannata halpaa ostaa. 160€ maksaisi yhden pötin pikkupakastin, pitäisi vain vesilukko korvata letkulla. Toisaalta jos laittaisi vajaan satkun lisää, saisi pakastimen johon mahtuisi 2 käymispöttiä sekä muutama 5l tynnyriä jäähdyttelyä varten |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 09.08.2013 17:13 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos vinkistä... Pitänee alkaa etsimään PayPal tilin salasanat muistin uumenista ... Hinta kohtuullinen ja eiköhän sitä aina joku elektroniikkahemmo löydy tuttavapiirista kytkennän tekoon... Kaluston kaa varmaan kannattaa aina ottaa pikkasen varman päälle... Tyyliin .308llakin homma hoituu, mutta kyllä 9,3n tekee sen karvan verran paremmasti
simppeli kirjoitti: | Minulla hoitaa tälläinen http://viewitem.eim.ebay.fi/New-Allpurpose-Temperature-Controller-STC1000-Whit-sensor220v-AC/171094052613/item termostaatin vikaa. Tämä on kaksitoiminen, saat sekä lämityksen että jäähdytyksen toimimaan samalla laitteella, eikä tuon kytkeminen ole mitenkään ylivoimainen tehtävä.
Tuossa kattelin tuliterää pakastinta kun tuli taas todettua ettei köyhän kannata halpaa ostaa. 160€ maksaisi yhden pötin pikkupakastin, pitäisi vain vesilukko korvata letkulla. Toisaalta jos laittaisi vajaan satkun lisää, saisi pakastimen johon mahtuisi 2 käymispöttiä sekä muutama 5l tynnyriä jäähdyttelyä varten |
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 09.08.2013 21:50 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä minulta tuo 308 löytyy |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 17.08.2013 13:58 Viestin aihe: |
|
|
Tvälläri kirjoitti: | Ootko wildmind kokeillu tehä mäskiä niistä valmiiksi rouhituista sahtimaltaista? Että onnistuuko muu birra kuin sahti niistä? |
Tässäpäs muutama resepti sahtimaltaan kera En ole näitä kokeillut, mutta Järmälän "Kotipanimomestarin käsikirjan" sivuilta bongattuja
Britti Ale
Maltaat
-sahtimallas 3,6kg
-aromikas karamellimallas 0,5kg
-sisäänmäskäys 67 asteessa
-vettä mäskäykseen 17l
-mäskin alkulämpöt 63 astetta
proteolyysitauko 50-55 astetta
-beta.amylaasialue 62-65 astetta 120min
alfa-amylaasialue 72-75
ulosmäskäys 78 astetta
humalointi
-katkerohumalat golding 55g keitetään 90 min
aromihumalat golding 5g lisätään 10 min ennen keiton loppua
-pintahiina (vaikkapa Wyeast 1028 London Ale)
Pale Ale
-sahtimallas 3,9kg
-aromikas karamellimallas 0,2kg
-humalointi
katkeroh golding 45g
aromih golding 5g(15min ennen keiton loppua) 5g (5min ennen keiton loppua) ja 5g keiton loputtua ennen vierteen jäähdytystä
Altbier
sahtimallas 2,6kg
vaalea karamellimallas 1,2kg
aromikas karamellimallas 0,6kg
humalointi
katkeroh Styrian Golding 30g (90min)
aromih Hallertau 10g 5min ennen keiton loppua
Hiiva pintahiivaa (esim Wyeast 1007 German Ale) _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 27.08.2013 22:13 Viestin aihe: |
|
|
wildmind, joko Ale1:sen ilmalukko on vaaterissa?
Itse äsken vaihdoin pöttiä #29 CHA:lle ja pesin pariin satsiin hiivat (WYEAST XL 3787 TRAP HIGH GRAVITY), tosin en ole kyseistä hiivaa aikaisemmin käyttänyt joten mausta ei sen kummenpaa tietoa muutakuin että vielä maistuu hyvälle hiivalle.
Se lager kokeilu jatkaa omaa erikoista elämäänsä (pakastin hajosi ja jouduin pötin heittämään kylmiöön +4°), on pulputellut taas viikon joten taisi diasetyylitauko mennä hukkaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 29.08.2013 10:00 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos kysymästä...wink:
Ale 1 tai paremminkin ALE 1.1 on kypsymässä... Ensi suuntuntumat oli, että ihan kohtuullinen perusolut, ei mitenkään elämää suurempi.. Tuo Cascade aromihumaloinnissa antaa melkoisen kivan puraisun.. selkee sitrusmaisuus sellainen jenkki alelle tyypillinen..
Mutta... Kun on tottunut hyvään ja täyteläiseen olueen .. Ei silloin peruskama juurikaan innosta.. Heti ensisiemauksilla oli ajatuksena, että suunta on oikeanlainen, mutta hieman läyhästä..
Siispä pannut ja purtilot esille..
Ale 1.2 kehiin
-3,3kg Pilsner mallasta
-2,2kg Münchener mallasta
sama kolmivaihemäskäys kuin aiemmin ja humalointi samalla kaavalla
Nyt vain keitin pikkasen reilummin joten veden haihtuminen oli reippaampaa.. Sai aikaiseksi n 18l vierrettä..
Tämänkin sain jo kypsymään ja ekat maistiaiset on otettu... Nyt ehkä aavistuksen karkasi brittialesta enmmän tuonne jenkkilän makuihin.. Muistuttaa vahvasti Sierra Nevadan Pale Alen suutuntumaa...
Vielä olisi pientä hienosäätöä, mutta suunta on oikea... Hain juuri 20kg Viking maltin Pilsner mallasta ja samaten 20kg heidän Münich mallasta... Vielä ehtii ennen hirvestystä panna kehittelyversion 1.3 valmistumaan..wink:
simppeli kirjoitti: | wildmind, joko Ale1:sen ilmalukko on vaaterissa?
Itse äsken vaihdoin pöttiä #29 CHA:lle ja pesin pariin satsiin hiivat (WYEAST XL 3787 TRAP HIGH GRAVITY), tosin en ole kyseistä hiivaa aikaisemmin käyttänyt joten mausta ei sen kummenpaa tietoa muutakuin että vielä maistuu hyvälle hiivalle.
Se lager kokeilu jatkaa omaa erikoista elämäänsä (pakastin hajosi ja jouduin pötin heittämään kylmiöön +4°), on pulputellut taas viikon joten taisi diasetyylitauko mennä hukkaan | : _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 29.08.2013 18:22 Viestin aihe: |
|
|
^Tarkoitatko tuolla kypsyttelyllä siirtoa kakkosastiaan vai oletko jo pullottanut/kegittänyt oluset. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 30.08.2013 11:35 Viestin aihe: |
|
|
simppeli kirjoitti: | ^Tarkoitatko tuolla kypsyttelyllä siirtoa kakkosastiaan vai oletko jo pullottanut/kegittänyt oluset. |
Laitoin kegeihin, mutta ovat vielä jonkun viikon huoneenlämmössä.. Sitten kellariin odottamaan ottajaa .Yksi person kegi on toki maisteltavana...
Mullakin on suunnitelmissa kokeilla jonkun sortin "luomu"pilsneriä.. Ei ole lagerointikaappia, mutta aikomuksena on käyttää talviteloilla olevan huushollin luonnollista viilenemistä hyödyksi.. (siitä tuo luomu).. Semmoinen sopivasti rapsakka pilsu siintelee mielessä
Arvoilla
OG 1.055 ja FG 1.015 (ehkä )
Jos teoretisoi 106x(1.055-1.015) = 4,24p% -> 4,24x1.26=5,34t% siis normi A-olusta pitäs tuleman.. Mutta ..siintelee vielä ajatuksissa.. Millaista humalointia suosittasit.. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 30.08.2013 11:53 Viestin aihe: |
|
|
Kopsasin toiselta palstalta vinkkiä.. Sahtimaltaasta tekevälle aika näpsäkkä ohje ilman turhia teoretisointeja ja hieman välinetietoakin joukossa..
[quote]Päällimäinen sanko. Pohja täyteen pieniä ~1,5mm reikiä.
Alimmaisen sangon, vaikka kylkeen reikä hanalle.
Toiminta:
1. Mäski kaadetaan ylempään, rei' itettyyn sankoon. => Vierre erottuu ruvasta.
2. Kun hana alimmaisesta sangosta avataan, kannattaa kaataa ensimmäiset litrat takaisin. => Aluksi vierteessä on paljon rupaa mukana.
3. Kun vierre on kirkastunut voi alkaa kattilaan laskemisen.
4. Samaan aikaan kannattaa lämmittää huuhteluvettä.
5. Kaadetaan huuhteluvettä riittävä määrä ruvan päälle, että saadaan keittomäärä täyteen. Huuhteluvesi kannattaa kataa esim. pakaste purkin kannen kautta mäskiin, ettei mäskiin tule "reikiä". Eli laitetaan mäskin pinnalle pakasterasian kansi ja kaadetaan huuhteluvesi hiljaksiin kannen päälle.
"Suodattava" osuus mäskin siivilöinnissä on jyvän kuori. nk. Valepohjan tarkoitus on vain pitää mallaspatja kasassa.
Mäskiä kannattaa sekoittaa vaikka kylmälaukussa mäskäisikin. Saanto nousee kun mäskiä liikutelee.
Periaatteessa, siis periaatteessa mäskätä voi vaikka kuinka isoon satsiin. Mallasta vain huudellaan riittävästi. Tietenkään 30 litraa barleyvineä ei kannata haaveilla tekevänsä (vaikka voisihan sekin onnistua=).
Mutta usein keittokapasitetti on se joka rajoittaa. Mutta voihan sitä keitellä monta kertaa, niinkuin mäskätäkin.
Yksi keino on tehdä vahvaa vierrettä johon sitten lisää vettä käymisastiaan. Mutta haittapuolena on vahvan vierteen keiton humaloinnin "vaikeus". Eli mitä vahvempi vierre, sen enemmän joutuu humalaa käyttämään oikean katkeron, flavorin ja aromin saamiseksi
Mutta esim. seuraavanlainen voisi olla mahdollinen.
3,50kg Sahtimallasta sekoitetaan 7 litraan n.77 asteista vettä. => Mäski on noin 67 - 68 asteista.
Pidetään 60 min (tai pidempään) (en ole varma mahtuuko).
Huuhdellaan mäskiä n. 5,5litralla ~78 asteista vettä
Kattilassa pitäisi olla n. 9litraa vierrettä.
Keitto 60min
Lisätään esim. Cascade humalaa (6%) seuraavasti:
45g 60 min kohdalla, eli kun vierre alkaa kiehumaan.
15g 20 min kohdalla, eli kun keittoa on 20min jäljellä.
15g 10 min kohdalla ja
15g 2 min kohdalla.
Jäähdytä vierre mahdollisimman nopeasti.
Kaada vierre käymisastiaan ja lisää n. 8litraa vettä. Kokonais määrä tulisi olla n. 15litraa.
Ilmasta vierre.
Tarkista, että vierre on ~18 - 21C lämpöistä (26 ehdoton max)
Laita joko nesteytetty kuivahiiva tai muu valitsemasi hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. (esim. SafAle US-05) _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 30.08.2013 17:35 Viestin aihe: |
|
|
wildmind kirjoitti: |
Arvoilla
OG 1.055 ja FG 1.015 (ehkä )
Jos teoretisoi 106x(1.055-1.015) = 4,24p% -> 4,24x1.26=5,34t% siis normi A-olusta pitäs tuleman.. Mutta ..siintelee vielä ajatuksissa.. Millaista humalointia suosittasit.. |
Noilla og/fg arvoilla (voi tulla) jopa 5.5% + jälkikäyminen
Katkerohumaloinnista ei paljoa hajua tai oikeastaan makua, mutta näin lagerin ystävänä flavoria ja aromia saattaisin kokeilla vaikka Fugglesin hillityllä maulla. Omasta mielestä kuivattu kukinto antaa miellyttävämmän maun kuin pelletti.
Lainaus: | FUGGLES
Englantilainen aromihumala miedolla ja mausteisella luonteella. Käytetään usein aleissa ja stouteissa. Sopii hyvin IPAn ja bitterin kuivahumalointiin. Tämä kestävä humala sisältää kaikki olennaiset ominaisuudet: maun, tuoksun ja tuo tasapainoista katkeruutta aleen. Verrattavissa Slovenian Steiermarkin Goldingsiin. |
Noissa osto olusissa pitäisi olla tuoteseloste noista humalista, minun on ainakin vaikea massutella pelkän tekstin perusteella |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 07.09.2013 12:54 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos Simppeli vinkistä... Ostinkin jo Fugglesia jemmaan... Lokakuun aikana alkaa pilsner projekti.(hirvenpyynnin välipäivinä aikaa tuuskata )
Nyt on jo Ale 1.1 ja 1.2 maisteluvaiheessa.. Maku tietysti paranee kellaroinnissa, mutta kyllä nyt jo arvioida voi... 1.1 jäi tosiaankin hiukan läyhäiseksi, ei vastaa mun odotuksia... (vaimo tykkää kyllä). 1.2 on minun makuuni .. Humalointi on melko rapsakka.. Makua on, mutta ehkä hirviporukan saunaolueksi peruslaagereihin tottuneille potkii karvan verran yli... Joten nyt tulevan viikon alussa pukkaan tulille Ale 1.3 version...
Koska haarukointi on tehty valmiiksi pukkaan nyt isomman satsin kehiin..
Nyt kokeilen tehdä 24 l varsin tuntuisaa vierteen "sydäntä"
Mäskäykseen 5kg pilsner mallasta ja 3,5kg münchener mallasta...
Kierrätän syntyvää vierrettä niin kauan, että sakka erottuu mahd tarkasti pois... Lopuksi vielä huuhtelu...
Humalointiin lykkään 60min kohdalla 30g Goldingia ja 30min kohdalla 30g Goldingia 10min kohdalla 30 g Cascadea... Tämän sydämen pitäisi olla melkoisen tiukkaa tavaraa Og huitelee varmasti pilvissä... Siispä vierre lantataan vedellä niin, että käymään lähtee noin 40l satsi... Tän vierteen Og pitäis olla jossain 1.052-54 lukemissa... Joten A sellaista pitäs tuleman.. Uskoisin, että perusolueeseen tottuneellekaan ei suuntuntuma ole vielä liian tuntuisa...
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 12.09.2013 22:13 Viestin aihe: |
|
|
Eilen kegitin/pullotin tuon lager kokeilun joka jo panovaiheessa vastusti kun tuo dme oli tummempaa mitä olin tilannut. Noh, hyviä tummia lagereitakin löytyy.
Koska tuota dme:tä on vielä reilusti jäljellä (n.20kg) ajattelin kokeilla tehdä pelkästään siitä olusen.
Suunnitelma:
Myntons dme 3.5kg
Northern Brewer 20g/60min
Saaz 10g/20min
Saaz 5g/5min
Keitto 2x3l
Safale S-05
kokonaismäärä 23l
Og 1.050
Fg 1.013
Tosin tuon sopan keitin kahdessa kattilassa kun yhtä isoa ei ole
Nuo humalat tuntuu vähäisiltä, mutta ohjelma näytti että IBU:ja tulisi 60,2?
Tuohon vesimäärään lopullinen OG oli 1.060, joten lisäsin vettä pari litraa että sain OG:n tuohon 1.050.
En tiedä mistä tuo ominaispainon heitto johtui: mittavirhe, keitos pienessä vesimäärässä vai perustiedot syötetty väärin? Jotenkin tuntuu että aika mautonta ja tummaa pisseä on muutaman kuukauden päästä tarjolla...
Paperilla kaikki näyttää aina niin hyviltä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 19.09.2013 22:33 Viestin aihe: |
|
|
^Vidutttaa tuo vieläkin, pääkäyminen pysähtynyt ja meinaan kohta vaihtaa kakkosastiaan jonkinmoisen kuivahumaloinnin kera. Taitaa olla eka olut joka menee oikein kunnolla saveen. Tuon takia kaluston päivitystä: 50l teräskattila tilattu saksanmaalta, 3kw sähkövastus kiinasta, hanaa, liittimiä, kupariputkia, sähköosaa yms. Oikeastaan vain mäskäys astia (kylmälaukku) puuttuu täysmäskäyksestä + tietotaito
Aamulla, samalla kun uuden lagerin lämpöä tiputin, laitoin pullon tuota ekaa lager kokeilua kylmään ja juuri saunan päälle sen kippasin, näinkin lyhyellä jäklikäymisellä/kypsymisellä yllätys, poreileva, ohut kermainen mutta pysyvä vaahtokukka, väri oli tummaa kuten uumoilinkin mutta kirkas ja raikkauttakin löytyi, ehkä yksi parhaimpia tähänmennessä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
HenkkaM Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Jou 2004 Viestejä: 78 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 20.09.2013 07:52 Viestin aihe: |
|
|
Sellaisen asian huomasin että uutteista oluensa panevat keskittyvät humaloimattomiin nesteuutteisiin. Kehotan kokeilemaan satsin tekoa niin että puolet tai koko nesteuutemäärä korvataan spraymaltailla. Tämä johtaa omien kokemusten pohjalta hieman maltaisempaan/täyteläisempään makuun ja paljon kestävämpään vaahtoon.
Tähänastisia satseja meikäläiseltä on humaloimaton kaakaoporter, IPA, ESB ja pari barley wineä (8% ja 11%). Nuo viimeiset odotteli pullotustaan sekundaarissa 7 ja 5kk, nyt ovat kuukauden tai pari pullossa karbonoitumassa Ehkä niitä voi vuodenvaihteessa jo maistaa... Yhden siiderin olen pihapiirin ompuista myös tehnyt, siitä otetaan tyypit tänään |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tvälläri Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2004 Viestejä: 3423 Paikkakunta: Mikämikämaa
|
Lähetetty: 20.09.2013 08:16 Viestin aihe: |
|
|
Onkohan kuinka etikettivirhe jos käyttää kyliltä kerättyä ja ite kuivattua humalakäpyä ja tavallista kaupan tuorehiivaa noissa resepteissä. "paikallisessa" kaljatarvikkeita sisältävässä kaupassa ei valikoimaa paljon ole ja sahtihommissa testaamani parit eri humalalaadut sieltä maistuu turhan kitkerälle? _________________ "Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|