Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Osmosaali Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Maa 2012 Viestejä: 1713 Paikkakunta: Varsinais-Suomi
|
Lähetetty: 18.04.2014 15:32 Viestin aihe: |
|
|
Tuli jano! _________________ MIKÄ? MISSÄ? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 06.06.2014 19:14 Viestin aihe: |
|
|
..jatkoa... Centennial blond 45
Viime helatorstaina oli kiirus päivä, tehtiin perjantaita sisälle kun töissä oli häslinkiä ja mulla oli insinöörin valmistujasjuhlat joten jouduin lähtemään töihin ennen kuin kerkesin kunnolla nukahtaa joten kuvia en tuolta päivältä kerennyt ottamaan mutta kuitenkin... töistä palattua saunaan ja sen päälle otetaan olut. Tuopillisen sain mutta kegi meni tyhjäksi joten laitoin Centennial blond 45 hapottumaan 1.3baarin paineella.
Eilen illalla oli viimein SE hetki...
Vaahto olisi saanut olla tiiviimpää mutta "kuplia" oli sopivasti.
Voltteja 5.8%, silti pehmeä, aavituksen kermainen, humalat tulee hienosti esiin, erittäin juotavaa. Jos haetaan suomikaupan oluthyllyltä vastinetta niin voisin veikata 85% varmuudella että tämä teelmys vastaa keskiketterä Sandelssia.
Taisi olut herättää kesäviilikset ja hiukopalaa teki mieli joten...
...pakkohan se oli grillata vaikka makkaraa kun kaikki riista oli pakastimessa umpijäässä...
...mutta hyvän oluen kyytipoikana menee vaikka vihannekset
Parempi olut, hyvempi mieli vaimitensennytmeni. Siitä tuli mieleen eräs kipale.
https://www.youtube.com/watch?v=einHaCCWGMY
Nyt nurmikon leikkuu, saunaan, parit oluset ja aamulla nokka kohti Riihimäen erämessuja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 10.06.2014 12:41 Viestin aihe: |
|
|
Maistiainen on maisteltu...
Sen verran oli hyvää, että vaimokin ryntäs osingoille kun erehdyn antaan hörpyn
Hyvä suuntuntuma...mukavan rapsakka jälkimaku... Mielessä kummiteli joku belgialainen olunen johon ajatuksissa sitä vertasin...
tätä pitää kyllä tehdä ittellekkin.. Vaikkapa aluksi joku 60 litraa..
simppeli kirjoitti: | Eilisestä panosessiosta...
Käsikirjoitus näytti tältä
45 Centennial Blond
Type: All Grain
Batch Size: 48,00 l
Boil Size: 47,50 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 42,12 l
Final Bottling Vol: 47,50 l
Fermentation: Ale, Two Stage
8,00 kg Pale Ale (2-row) (5,0 EBC) Grain 1 81,6 %
0,80 kg CaraPils 2.5 – 6.5 EBC (4,0 EBC) Grain 2 8,2 %
0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 3 5,1 %
0,50 kg Vienna (7,0 EBC) Grain 4 5,1 %
Mash Steps
Protein Rest Add 30,00 l of water at 53,7 C 50,0 C 20 min
Saccharification Add 7,00 l of water and heat to 64,4 C over 15 min 64,4 C 60 min
Mash Out Add -0,00 l of water and heat to 75,6 C over 33 min 75,6 C 10 min
◯ Fly sparge with 22,31 l water at 75,6 C
Boil Ingredients
16,00 g Centennial [10,20 %] - Boil 55,0 min Hop 5 8,7 IBUs
14,00 g Centennial [10,20 %] - Boil 40,0 min Hop 6 6,9 IBUs
16,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 20,0 min Hop 7 3,9 IBUs
10,00 g Irish moss [0,00 %] - Boil 10,0 min Hop 8 0,0 IBUs
14,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 5,0 min Hop 9 1,1 IBUs
final volume of 48,00 l
Sisään mäskäys 50C
20min jälkeen 7l kuumaa vettä jolla päästään lähelle 65C.
Kattilan 3000w vastus pidin ohjaamana pitävät lämmöt kohdillaan.
60min jälkeen pidiin lukemat 76C, lämmönnostoon meni 30min.
Ulosmäskäys kesti 10min jonka jälkeen aloin laskea vierrettä alas.
Ensimmäiset tipat näytti 16,5 brixin asteikolla.
Huuhteluvettä peliin.
Humalat valmiina keittoa varten.
Keittäminen on sen verran kuumaa puuha että nestetasapainosta pitää huolehtia, ja tietenkin kotipolttoisella
Jäähdytetty vierre laskettuna käymispötteihin.
Toisessa pötissä hiivana Nottingham, toisessa us-05.
Rupsutelkaa rauhassa...
Vaativin osuus alkaa nyt... odottelu... |
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 13.06.2014 21:21 Viestin aihe: |
|
|
wildmind kirjoitti: | Maistiainen on maisteltu...
|
Kuin myös vaihtari, eli Mustolan panimon Hirviherra oli maistissa.
Maltainen, hyvä runko josta ei ibut olleet hukassa, miellyttävän raikas, viipyvä maku. Tämä olut sopii ehdottomasti riistaruokien kyytipojaksi, heti rupesi tekemään mieli hirvenlihasta tehtyä palapaistia.
Reseptiä näytille mikäli ei ole panimosalaisuus |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 23.08.2014 19:32 Viestin aihe: |
|
|
Puinnit on täysin stopissa ja ohraa olisi vielä "muutama" hehtaari jäljellä.
Onneksi on mallastettua ohranjyvää jemmassa ja vettäkin, ihme kyllä on taas huomiselle luvassa niin jospa sitä voisi huomenna pannaan koko päivä
Tuo ohran hinta on kyllä nyt niin alhaalla, joten kovin kosteaa viljaa ei kannata puida. Omat ohratkin rupeaa olemaan jo niin ränsistynyttä että saako sitä enää puimurin pöydällekkään. Noh, jospa sitä tulisi hyvä peltosorsastusvuosi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
HenkkaM Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Jou 2004 Viestejä: 78 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 19.09.2014 07:38 Viestin aihe: |
|
|
Eilen tehtiin pieni satsi bitteriä ja demosin samalla mäskäysprosessia kaverille. Kaikki sujui hyvin ja mäskäystehokkuus ylitti odotukset 12%:lla, joten satsikoko vähän kasvoi. Todettakoon että Danstarin Nottingham -kuivahiiva on nopea, 7 tunnin sisällä oli täysi käyminen päällä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 19.09.2014 20:17 Viestin aihe: |
|
|
Tuo Nottingham on kyllä aikas nopea hiiva poislukien edellinen satsini jonka herääminen kesti reilun vuorokauden. Samasta vierteestä laitoin toisen astian Safale us-04 joka käynnistyi nopeasti. Eilen satsit kegitin ja tuo Nottingham ei jostain syystä ollut yhtä kirkasta kuin ennen joten olisikohan hiivapussukka joskus jostain ottanut nokkiinsa, herättelyssä kuohui kumminkin normaalisti.
Itsellä tuo mäskäystehokkuus liikkuu siinä 75-80% nurkille, tosin jätän maltaat aika karkeiksi jotta mäskätessä patja pysyy auki ja prosessi menisi mahdollisimman sujuvasti loppuun asti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 20.09.2014 08:32 Viestin aihe: |
|
|
Oluenpanon varastointitarpeisiin tuli kesällä ostettua talo(kellarilla)..Kiinteet kustannukset kielotämättä hieman korkeella, mutta raaka-ainekustannukset kurissa .. siirsin panimovehkeet mansesteriin, mutta kellarin 3-vaihe keskus vielä odottaa asennusta... tuttava kävi auttamassa ja kaksi lämpökontrolleria kasattiin odottaan panoja...
Syksyn pyyntikauden tapeisiin täräytin kuitenniin kaksi satsia ameriikan apaa (2x25l) Maltaasta pääosa viikkarin pale-alea, mukana myös munich, caramunich, vehnä, carafa1.
humalat: columbus, cascade, amarillo
hiiva: s05
Noiden hopsujen innostamana on työnimenä CCA
Seuraavaksi alkas pilsnerin tuotanto _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 20.09.2014 20:14 Viestin aihe: |
|
|
Onnea uudelle panimolle Pikkasen kateeksi käy
Tuossa kun on flunssaisena koittanut selviytyä päivä että omista töistä ovat aivot olleet pikkasen narikassa. Nyt flunssa voitettu ja tänään koko päivä metsällä sekä koiran kanssa käytiin saunassa joten ruumis että sielu palautuneet, niin päässä mietin tuota huonosti käynnistynyt Nottinghamin hiiva... turvotin hiivan vierteessä. Eikös ne varoittele että jos kuivahiivan ripottelee suoraan käymisastiaan vierteen päälle, puolet hiivasta kuolee...siis tapoinko puolet hiivasta sokerihumalaan? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 21.09.2014 10:06 Viestin aihe: |
|
|
Fermentiksen sivuilla oli ohje ripotella hiiva 25-27 asteiseen vesilasilliseen.. antaa turvota noin 30min ja sekoittaa sen jälkeen hiivat siihen veteen ja kaataa liemi vierteeseen... Tähän saakka olen turvotellut noin 20 asteisessa vedessä hiivojani ja hyvin on lähteneet hyrskyttään... Kokeilen kyllä seuraavaksi tehdä tuon ohjeen mukaan...)
Se on oluselle tuo sokerihumala samanveikkanen homma kuin olis meille yrittää hiihtää hyvässä hutikassa.. Vaikeeta on
simppeli kirjoitti: | Onnea uudelle panimolle Pikkasen kateeksi käy
Tuossa kun on flunssaisena koittanut selviytyä päivä että omista töistä ovat aivot olleet pikkasen narikassa. Nyt flunssa voitettu ja tänään koko päivä metsällä sekä koiran kanssa käytiin saunassa joten ruumis että sielu palautuneet, niin päässä mietin tuota huonosti käynnistynyt Nottinghamin hiiva... turvotin hiivan vierteessä. Eikös ne varoittele että jos kuivahiivan ripottelee suoraan käymisastiaan vierteen päälle, puolet hiivasta kuolee...siis tapoinko puolet hiivasta sokerihumalaan? |
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
HenkkaM Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Jou 2004 Viestejä: 78 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 21.09.2014 12:53 Viestin aihe: |
|
|
Toinenkin kaveri oli kiinnostunut mäskäyksen seurailusta niin väsäsin vielä kevyttä APA:aa ja testasin samalla humalia. Mäskäsin 9 litraa kevyttä (1.041) vierrettä, jonka jaoin kahteen osaan. Humaloin toisen Centennialilla ja toisen Mosaicilla. Katkeroita reilu 30 IBU:a ja kaikki humalalisäykset viimeisen 15 minuutin aikana.
Tuli melkoiset voimakkaan hedelmäiset tuoksut vierteisiin. Nyt saavat käydä BRY-97:n voimin ja sitten laitetaan vielä reipas kuivahumalointi molempiin ja ihmetellään mitä näistä tulee. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 29.09.2014 21:24 Viestin aihe: |
|
|
wildmind kirjoitti: |
Syksyn pyyntikauden tapeisiin täräytin kuitenniin kaksi satsia ameriikan apaa (2x25l) Maltaasta pääosa viikkarin pale-alea, mukana myös munich, caramunich, vehnä, carafa1.
humalat: columbus, cascade, amarillo
hiiva: s05
Noiden hopsujen innostamana on työnimenä CCA
Seuraavaksi alkas pilsnerin tuotanto |
Tänään ekat lasilliset CCA:ta... Vasta viikko astioinnista/pullotuksesta...Mutta...
makumaailma lajityypin mukainen... IBUT 40 ...jenkkihumaloinnin sitrusmaisuus puraisee mukavasti... Aromihumalana Amarillo jolla myös lopuksi kuivahumaloin... Mielenkiinolla odotan miten maku kehittyy kun muutamia hetkiä vielä kypsyy _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 12.12.2014 08:02 Viestin aihe: |
|
|
Nostampa taas panomiesten keskustelua ylöspäin...Oma panimo muutti viinikkaan ja sai suht haastetta pukkaavan nimenmuutoksen:
Wiinikan Olut ja Portteritehdas
Laagereiden tuotanto sai uutta ulottuvuutta kun hankin lämpökontrollerin (STC1000).
Olen vuodenpäivät kehitellyt omaa bohemian tyyppistä pilsneriä..Nyt alkaa maku ja tekninen laatu olemaan kohdallaan... Ohen resettiä ja kuvaa "Boheemista"
Maltaat:
Viikkarin Pils 95%
Viikkarin Munic 4%
CaraPils 1%
Humalointi:
Saaz 38 IBUa
60 min-31 ibu
30min-5 ibu
10min-2 ibu
0 min- 40g kotipihan humalakukintoja (jäähdytyksen ajan..jatkossa jäänee astiointiin saakka)
mäskäys
50 asteesa 20min
66 asteessa 60min
ulosmäskäys 76 asteessa 10min
OG 1.048 FG 1.012
pääkäyminen 14 asteessa, diasetyylitauko 18 asteessa.
laagerointi 11 asteesta pikkuhiljaa noin kuukauden aikana 4 asteesen.. tämän jälken astiointi ja varastokypsyttely jatkuu.
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 12.12.2014 17:50 Viestin aihe: |
|
|
Komia on potrettikuva pullossa ja juotavan hyvännäköistä olutta lasissa ja vielä takkatulen loimussa
Sairaslomalla sain paneskeltua alea riittävä määrä joten kohta kaappi vapaa lagerointiin.
Tuon tapaista reseptiä kaavaillut itsekin mutta munic korvautuu kokonaan carapilssillä, ja ehkä katkero magnumilla. Niin ja eikä mulla oo niitä kotipihan humaloita, mitä nyt joskus itte pihalla humalassa toikkaroin
wildmind: Mitä hiivaa muuten olet käyttänyt? Bohemian lager? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 14.12.2014 13:44 Viestin aihe: |
|
|
simppeli kirjoitti: | Komia on potrettikuva pullossa ja juotavan hyvännäköistä olutta lasissa ja vielä takkatulen loimussa
Sairaslomalla sain paneskeltua alea riittävä määrä joten kohta kaappi vapaa lagerointiin.
Tuon tapaista reseptiä kaavaillut itsekin mutta munic korvautuu kokonaan carapilssillä, ja ehkä katkero magnumilla. Niin ja eikä mulla oo niitä kotipihan humaloita, mitä nyt joskus itte pihalla humalassa toikkaroin
wildmind: Mitä hiivaa muuten olet käyttänyt? Bohemian lager? |
Olunen on tosiaankin todella onnistunut, Ei virhemakuja, sakatonta... Kontrollerin avulla sain laageroinnin onnistumaan halutusti.. Ei voihappoja..
Hiivana käytin fermentiksen Safelager W 34/70 kuivahiivaa... 4 pussia 50 litran panokseen... Haaveilin tuota nestehiivaa, mutta se jäi hankkimatta... Taidan tässä keväämmällä tehdä satsin jonka jaan kahteen 25l erään.. Toiseen panen Bohemian Lager nestehiivan... ja toiseen käymispöntöstä erottamani w 34/70 ... Voin verrata makumaailmoja.. Tuo w 34/70 on tietääksen weihenstephaner kantaa oleva hiiva,, mutta uskon kyllä noilla nestehiivoilla pääsevän aseleen mitan eteenpäin.. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|