OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Miten käy Sämpyltä Kylmä 'n' Savustus?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
KHaivula
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Kes 2013
Viestejä: 2882

LähetäLähetetty: 05.12.2013 19:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

-mk- kirjoitti:
No ei nyt tärvellä.. Laughing Syksyllä kokeilin metsoa ja teertä juurikin tuolla neliöllä purunkärventimellä. Vaatii ainakin viikon savustuksen, mielellään pidemmän. Mutta niin kai kylmäsavustus kaikelle lihalle tai sitten tosi pienet palat. Itse laitoin rintafileet kokonaisena. Ja Reilun suolan. Kalalle toimii kyllä hyvin. Ja sytytykseen sitten sellainen pieni liekinheitin töhö, voi niitten kynttilöitten kanssa palaa hermot ja purut jäädä syttymättä.


OK ja suurkiitos neuvoista.

Jännä että ottaa teerentäkältä noin pitkän tuhostuksen.

... mutta pääasia että en lähde vähiä saaliita tärvelemään, täytyy keksiä jotain muuta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pööpöö
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2013
Viestejä: 258

LähetäLähetetty: 05.06.2014 13:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt arvon ihmisille kysymys!
Mistä saisi sellaisia suoria puikkomallisia vastuksia? Pituutta mielellään se 15cm ja tehoa varmaan samat kun savusammolla eli jotsin.n 35w ellen väärin muista.
Kellään tietoa että mikä nettikauppabtms myisi noita suoria malleja, vai onko niitä edes olemassa? .

Ongelmahan on se että savusampoon pitää lisätä kalikkaa kokoajaja yhdellä edesmenneellä tuttavalla oli sellainen savunkehitin jääkaapissa johon laitettiin leppäkiekkoa ja jousi painoi niitä alas, jousen kiinnityspistettä sai muuttaa vielä portaattomasti mielensä mukaan eli aika hi-tec.
Eli leppäkiekot paloivat vastuksen läpi ja !&%¤# tippui alla olevaan vesikippoon.
Yhdellä latingilla savusti helposti 12h todella tiukalla savulla eli teho oli kalahommaan liiankin iso mutta jousen painetta säätämällä sai hyväksi.

Mun ikivanha savusampo on menettänyt potkunsa, vasrus hehkuu enää tasan keskeltä punaisena eli kiekkoon palaa siihen kohdalle sellainen kuoppa, muistan kun pienenä kävin.isän kanssa vaihtamassa kiekkoa samaan sampoon niin.kiekko oli palanut kokonaan ns läpi. Myös sammon vadtuksessa on ongelma se että kiekko ei tule siitä hyvin n läpi sillä vastuksen juuri onnaina viileä ja vastusten välissä liian pieni rako eli tuommoinen automaattisyötön rakentelu ei onnistu kuin ehkä purulla tai pienellä lastulla ja purun sekoituksella.

Eli itse olisi nyt tarkoitus rakentaa automaatti syöttöinen savun kehitin joka vain polttaisi siististi kahtia sen kiekon. Tai kaksi vastusta x muotoon, sillalailla kumminkin että kieko nätisti tulee läpi. Myös usalaisten erilaiset paineilmalla toimivat savunkehittimet kiinnostsisi mutta niissäkin on se 4h välein täyttö ja pakko ajaa täydellä teholla ja sitä savus muuten.sitten tulee aivan helvetisti eli semmonenbpeltipurkki savustaa huoneen kokoisia kaappeja hyvin. Tollasen automaattisyötönhän voisi ajastaa olemaan vaikka välillä 30min pois päältä.

Täytyis myös laittaa savu kulkemaan pikku tuulettimella putkenbläpi johon sulloo vaikka rytätyn katiskan, eli mahdollisimman paljon pinta-alaa tervan tartutukseen myös putken puoleen väliin voisi rakennella vaikka pikku laatikon jossa savu laitettas pyörimään verkkojen seassa hurjaa vauhtia ympyrää tuulettimella että se savu liikkuis kovasti eri pintoja pitkin ja terva ns suodattuisi. En sitten tiedeä oisko tollanen väli laatikko liian hifi js vaatis liikaa vaivaa hyötyyn nähden.

Toinen olisi kun saisi vaikka kaasulla tai sähköllä vaikka 5l puruja savuttamaan jossainbkattilassa ja sen johtaisi kaappiin, mietin vaan että puruistahan.irtoaisi pirusti tervaa ja nestettä sinne hiiltyneennpaskan sekaan höyryämäänn ja lopputulos voisi olla kitkerää paksua kellertävää savua.

Anteeksi jos jossakin välissä on b kirjaimia välilyönnin tilalla, on puhelimella kirjoitettu teksti. Mutta niin auttakaa nuorta miestä hädässä ja kertokaa mistä saan vastukseni? ??
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 29.06.2014 16:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pööpöö kirjoitti:
Nyt arvon ihmisille kysymys!
Mistä saisi sellaisia suoria puikkomallisia vastuksia? Pituutta mielellään se 15cm ja tehoa varmaan samat kun savusammolla eli jotsin.n 35w ellen väärin muista.
Kellään tietoa että mikä nettikauppabtms myisi noita suoria malleja, vai onko niitä edes olemassa? .

Ongelmahan on se että savusampoon pitää lisätä kalikkaa kokoajaja yhdellä edesmenneellä tuttavalla oli sellainen savunkehitin jääkaapissa johon laitettiin leppäkiekkoa ja jousi painoi niitä alas, jousen kiinnityspistettä sai muuttaa vielä portaattomasti mielensä mukaan eli aika hi-tec.
Eli leppäkiekot paloivat vastuksen läpi ja !&%¤# tippui alla olevaan vesikippoon.
Yhdellä latingilla savusti helposti 12h todella tiukalla savulla eli teho oli kalahommaan liiankin iso mutta jousen painetta säätämällä sai hyväksi.

Mun ikivanha savusampo on menettänyt potkunsa, vasrus hehkuu enää tasan keskeltä punaisena eli kiekkoon palaa siihen kohdalle sellainen kuoppa, muistan kun pienenä kävin.isän kanssa vaihtamassa kiekkoa samaan sampoon niin.kiekko oli palanut kokonaan ns läpi. Myös sammon vadtuksessa on ongelma se että kiekko ei tule siitä hyvin n läpi sillä vastuksen juuri onnaina viileä ja vastusten välissä liian pieni rako eli tuommoinen automaattisyötön rakentelu ei onnistu kuin ehkä purulla tai pienellä lastulla ja purun sekoituksella.

Eli itse olisi nyt tarkoitus rakentaa automaatti syöttöinen savun kehitin joka vain polttaisi siististi kahtia sen kiekon. Tai kaksi vastusta x muotoon, sillalailla kumminkin että kieko nätisti tulee läpi. Myös usalaisten erilaiset paineilmalla toimivat savunkehittimet kiinnostsisi mutta niissäkin on se 4h välein täyttö ja pakko ajaa täydellä teholla ja sitä savus muuten.sitten tulee aivan helvetisti eli semmonenbpeltipurkki savustaa huoneen kokoisia kaappeja hyvin. Tollasen automaattisyötönhän voisi ajastaa olemaan vaikka välillä 30min pois päältä.

Täytyis myös laittaa savu kulkemaan pikku tuulettimella putkenbläpi johon sulloo vaikka rytätyn katiskan, eli mahdollisimman paljon pinta-alaa tervan tartutukseen myös putken puoleen väliin voisi rakennella vaikka pikku laatikon jossa savu laitettas pyörimään verkkojen seassa hurjaa vauhtia ympyrää tuulettimella että se savu liikkuis kovasti eri pintoja pitkin ja terva ns suodattuisi. En sitten tiedeä oisko tollanen väli laatikko liian hifi js vaatis liikaa vaivaa hyötyyn nähden.

Toinen olisi kun saisi vaikka kaasulla tai sähköllä vaikka 5l puruja savuttamaan jossainbkattilassa ja sen johtaisi kaappiin, mietin vaan että puruistahan.irtoaisi pirusti tervaa ja nestettä sinne hiiltyneennpaskan sekaan höyryämäänn ja lopputulos voisi olla kitkerää paksua kellertävää savua.

Anteeksi jos jossakin välissä on b kirjaimia välilyönnin tilalla, on puhelimella kirjoitettu teksti. Mutta niin auttakaa nuorta miestä hädässä ja kertokaa mistä saan vastukseni? ??


Unohda tollaset vastussysteemit ja hanki motonetistä tai jostain ProQ kylmäsavulaite, niin et tarvi sähköä ollenkaan. Mulla oli just kahtena yönä kirjolohta savukaapissa ja 2 kpl ProQ:ta pöhötti siellä savua. Viimesen päälle hyvää tuli. Yksi purusatsi palaa noin 10-12 tuntia niin ettei tarvi perään kattoa.

Samalla hankit "minitohon" jolla sytytät ProQ:n. Teet puruun semmosen pystysuoran seinämän ja tohotat siihen sytytysliekkiä.

Kylmäsavulohen suolaus onnistui muuten mainiosti, kun ripottelin fileen päälle 1,5 % kalan painosta karkeaa merisuolaa. Ei tarvinnu kyttäillä kauanko annan suolan vaikuttaa, eikä tarvinnu pyyhkiä ylimääräisiä suolia pois. Määrä oli sopiva.

Tuosta näet millanen ProQ on. Ei uskois ensinäkemältä, mutta se toimii todella hyvin!
http://youtu.be/T7j11-buJ8E
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
laonovi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Maa 2013
Viestejä: 25
Paikkakunta: SALO

LähetäLähetetty: 30.06.2014 12:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onpas nerokas keksintö Smile Varmaan purujen kosteuden kanssa oltava tarkkana ettei hyydy tai pala liian nopeasti?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 30.06.2014 18:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen pelannu toistaiseksi ostopuruilla, joita saa samasta paikasta kuin sitä ProQ häkkyrää. Ainakin pyökkipury on OK.

Liian kuivaa puru ei käsittääkseni pääse helposti olemaan. Kun purupussin säilyttää sisätiloissa ja suljettuna, niin liian kosteuden kanssakaan ei ole ollut ongelmia.

Se ProQ:n kanssa tuleva sytytyskynttilä on aivan turha, sen kanssa menee herrmot. Sain purun kytemään myös jollain pienellä tuohenkäppyrällä ym., mutta kyllä se mini-toho on paras sytytykseen. Annan sen tiedon vinkkinä eteenpäin kun itekin kuulin sen täältä erälle.netistä Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kolopesijä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Tam 2006
Viestejä: 2278
Paikkakunta: itä-suomi

LähetäLähetetty: 30.06.2014 23:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei voi Prooquun puru mielestäni olla liian kuivaa kovinkaan vähällä. Liian kosteaa kyllä helpostikkin ja etenkin liian tiukkaan tampattuna sammuilee aika herkästi.
Hyvä vehjes, 3. tai 4. kesä menossa tuolla ja ei tule savusampoja yms. enää ikävä. Parhaillaankin on kymmenkunta kiloa haukifilettä jalostumassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 01.07.2014 01:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei sitä purua parane tampata yhtään Smile Yli kymmenen satsia purua olen ProQ:lla kärytelly ja yksikään ei ole sammunu kesken. Kriittisimpänä olen pitäny aloitusta. Jos se palaa ensimmäisen 15-30 min, niin silloin on hyvät merkit että palaa loppuun asti (jos ei ole tampattua tai kosteaa purua matkan varrella).

Kosteus on varmasti kriittistä mutta sehän on helppo havaita etukäteen ja kuivata jos puru on märkää.

Onko kylmäsavuhauki hyvää? Oot vissiin ensin pitäny pakkasessa että madot kuolee? On ollu kanssa mielessä kokeilla kun satuin veisteleen hiljattain viitisen kiloa filettä yhden hauen kupeilta Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kolopesijä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Tam 2006
Viestejä: 2278
Paikkakunta: itä-suomi

LähetäLähetetty: 01.07.2014 22:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei kukaan toivottavasti tarkoituksella tamppaakaan, mutta joskus puolivahingossa pakkautuu liian tiukkaan ja sammahtaa. On useemman kerran sammunut johonkin nurkista, ne tuntuuvat olevan pahoja paikkoja.

Nyt paloi pari pesällistä hyvin ja fileet pakasteltu. Jussina edellistä satsia tehdessä sammuili useempaan kertaan, vaikken ollu edes pahasti päissäni.

Kymäsavuhauella antaa kyllä ruisleivällä kummasti kyytiä ja on tuo maistunut muillekkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
juusoyk
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 10 Hei 2007
Viestejä: 59
Paikkakunta: E-P

LähetäLähetetty: 02.07.2014 00:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse on tullut yleensä paineltua sitä purua ja ei ole kyllä vielä kesken sammunut, jos on vaan kunnolla saanut syttymään. Sirkkelillä sai tehtyä sopivan hienoa purua omenapuusta, niin ei tarvi enää kaupasta ostella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pööpöö
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2013
Viestejä: 258

LähetäLähetetty: 03.07.2014 13:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noniin, koitin savusampoon leikata pohjan irti ja tein tötterön päälle joka purua täyteen. Tulos oli että liian isolla virralla roihahtaa palamaan ja pienemmällö ei syltä purua. Heitin sammon nurkkaan ja tein itse jännän systeemin.
Verkosta tehty putki joka mahtuu n 60cm korkeaan ilmastointiputken pätkään. Siis sellaiseen joka on sitä paksumpaa tavaraa. Verkko putkilon pohjalle myös verkko ja puruatäyteen, kaasuliedellä puruille lämpöä sillai että syttyy palamaan ja tiputtaa sen häkkyrän roikkumaan sinne ilmastointi putkeen. Tukahdutin liekit kannella ja sitten siitä putki kaappiin, viistosti ylöspäin. Kantta päälle ja märällä paperilla tukin vuodot. Tämä hässökkä paloi n 4h pussillisella purua ja hyvin toimi kunnes alkoi tuulemaan ja satamaan. Meni hermot ja kalat oli saatava savustettua joten peltinen kurkkupurkki kaasuliedelle, se täyteen leppä pilkettä ja siitä putki kaapoiin ja taas sama märkäpaoeritiivistys. Toimii 12h yhdellä täytöllä ja savu on mukavan ohutta sinistä ja viileää. Laitoin myls pienen tuulettimen kaappiin. Tuli muuten.parjaat savustetut beef jerkyt koskaan!

seuraavaksi rakennan perinteisen savu systeemin tuohon rinteeseen. Eli yläpuolelle savukaappi mihin kalat, siitä voi tehdä sen mallisen että voi myös kuumasavustaa. Siitä sitten putki maansisässä alapuolella olevaan pieneen kaminaan. Kaminassa kun pitää pientä tulta niin avot kyllä savustuu. Ennen ei ollut rinnepaikkaa mutta uuden talon myötä sellainen mahdollisuus tuli.

Sinne ajattelin rakennella jonkin luotettavan automaattisen savunkehittimen, tuo purusokkelo ei tunnu parhaalta vaihtoehdolta, kaasulla lämmitettävä ämpäri tosin pelaa hienosti, kaasua ja rahaahan siinä menee mutta saa nukkua yöt rauhassa (ehkä?)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 20.10.2014 23:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tulipa tehtyä tommonen video kalan kylmäsavustuksesta
http://youtu.be/PaOL_QpQ3mk

Savustettavana oli kirjolohta ja siikaa. Maustaminen hienolla merisuolalla, joihinkin paloihin 1,5 % suolaa ja toisiin 1,0 % fileen painosta.

Pyökkisavua kaksi satsia, mikä kesti tällä kertaa hiukan yli 24 h.

Kelin kylmyydestä johtuen laitoin kaappiin myös pakkasvahdin, mikä osoittautuikin hyväksi hommaksi. Kalasta tuli aavistuksen kuivempaa kuin ennen. Tai oikeastaan niin päin että ennen ei ole kalan kosteus muuttunut savustuksessa ollenkaan, nyt tapahtui hiukan kuivumista (mikä on hyvä asia).

Tuollasella ohuella savun luirulla tulee oikein hyvä maku 24 h:ssa.

Suolausasteita maistelen parhaillaan. Alustavasti tuntuu siltä että 1,5% suolaa on sopiva maku "cocktail-pala-tyyppisiin" pikku naposteltaviin. 1,0 % lienee sopivampi määrä tällaselle sikanokalle joka ei pysty lopettamaan kylmäsavun syöntiä ennen kuin syötävä loppuu Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5
Sivu 5 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com