OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Jousimetsästys tarjoaa haastetta ilman pauketta

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Harrastuksemme mediassa
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Kuhmon Ahma
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2010
Viestejä: 3252
Paikkakunta: Syrjäkylä

LähetäLähetetty: 09.02.2015 22:28    Viestin aihe: Jousimetsästys tarjoaa haastetta ilman pauketta Vastaa lainaamalla viestiä

Joskus vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Kun taajama-alueella pitää harventaa rusakkokantaa, on käännyttävä jousimetsästäjien puoleen, sillä taajamassa ei ruutiaseella saa metsästää. Moni metsästäjä valitseekin ennemmin hiljaisen ja enemmän haastetta tarjoavan jousen kuin ampuma-aseen.

Miika Aaltonen ja Pasi Heikkinen ovat metsästäjiä, mutta kummankaan miehen olalla ei ampuma-asetta ole näkynyt. Sen sijaan toisen olalla killuu taljajousi, ja toisen olalla pitkäjousi.

– Koskaan en ole ruutiaseella metsästänyt ja tuskin tulen metsästämäänkään. Tämä on kevyt kantaa metsässä ja hiljainen. Ei tarvitse pauketta kuunnella, toteaa Miika Aaltonen.

Vaikka jousi ei pauketta aiheutakaan, on se silti metsästysase ja vaatii metsästyskortin. Lisäksi metsästäjällä on aina oltava maanomistajan lupa.

Tähtäimellä tai ilman


Aaltonen metsästää vaistojousella, eli pitkäjousella jossa ei ole minkäänlaista tähtäintä. Nimensä mukaisesti jousella ammutaan vaiston varassa.

– Tämä perustuu toistojen ja harjoituksen määrään, että osuuko tällä vai ei. Se on vähän niinkuin tikanheittoa, kuvaa Aaltonen.
Pitkäjousi viritettynä Vaistojousella ampuessa pitää luottaa sananmukaisesti vaistoonsa, sillä tähtäintä ei ole.

Myös Pasi Heikkinen aloitti metsästysharrastuksen jousen kanssa, hänellä tosin on hieman teknisempi taljajousi. Jousessa olevat taljat helpottavat virittämistä. Lisäksi jousesta löytyy tähtäin ja jopa vatupassi. Helppoa saaliin saaminen ei silti ole taljajousellakaan.

– Haastavaahan se oli, ensimmäisenä vuonna ei tullut mitään riistaa. Seuraavana vuonna taisin saada yhden rusakon. Moni saattaisi lyödä pillit pussiin ja lopettaa, naurahtaa Heikkinen.

Ongelmarusakot ja niiden pillerit


Rusakoita sekä Heikkinen että Aaltonen pääasiassa metsästävätkin. Miehiä pyydetään usein esimerkiksi taajama-alueella oleville hevostiloille pyytämään ongelmarusakoita, sillä taajama-alueella ei ampuma-aseella saa metsästää.

– Hevostiloilla on hevosia paljon ja myös niiden ruokaa pihalla. Öisin kun hevoset on tallissa, tulee rusakot metsästä syömään niiden ruokaa ja jättää samalla niitä omia pillereitään ruoan sekaan, Heikkinen veistelee.

Rusakoiden lisäksi jousella saa Suomessa metsästää muuta pienriistaa. Metsäkauris on suurin eläin, jota jousella saa pyytää. Esimerkiksi hirvenmetsästykseen jousta ei Suomessa saa käyttää. Heikkisen mukaan jouset on kuitenkin tehty suurriistaa varten.

– Toivon että vielä omana metsästysaikana Suomessa saisi hirviä pyytää jousella.

Nuolenkärjet kuin partakoneen teriä

Metsästyksessä käytettävät nuolet eivät perustu shokkiin, kuten ampuma-aseen luodit, vaan niiden teho terissä, jotka leikkaavat eläimeltä suuret verisuonet. Hurjannäköinen nuoli on Heikkisen mukaan erittäin tehokas.

– Voi kuvitella että kolme partakoneen terää menee 300 kilometriä tunnissa, niin se menee aika liukkaasti siitä. Eläin ei monesti edes huomaa, että siihen on osunut. Se jää seisomaan ja ihmettelemään ja kaatuu niille sijoilleen kun verenpaine laskee, kertoo Heikkinen.

Valtaosa miesten metsäreissuista kuitenkin päättyy siihen, että palataan tyhjin käsin kotiin. Mutta silti metsäreissun jälkeen hymyilyttää.

– Pääsääntöisesti tulee kyllä enemmän hyötyliikuntaa kuin saalista. Sehän tässä pääasia on, että pääsee luontoon liikkumaan, Aaltonen toteaa.

http://yle.fi/uutiset/jousimetsastys_tarjoaa_haastetta_ilman_pauketta/7789592
_________________
Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 12.02.2015 08:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heti kärkeen päässyt asiavirhe. Ettei taajamassa saisi ruutiaseilla metsästää.
Kyllähän jousiaseella ampumista rajoittaa täsmälleen samat lait ja asetukset kuin ruutiasettakin niiltä osin. Luvanvaraisuus ja ikärajat vaan eri.

Saattaa jutun kaverit luulla, että 150m sääntö asutusta rakennuksesta ei heitä koske, vai mistä lie tuo taajamaväite sitten syntynyt.

Toki maanomistaja, esim kaupunki, on voinut tuolla kieltää ruutiaseen käytön, mistä sen tietää. Voinut toimittajakin kääntää tuon ajatuksen taajamaksi.

Tai tuolla kyseisessä taajamassa saaneet rakennusten haltijoilta luvan vain jousen käyttöön. Vaan jos luvan saa asujalta ruutiaseen käyttöön, niin siitä vaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Harrastuksemme mediassa Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com