OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sinkki yllätti valurin

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
stgarak
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 754
Paikkakunta: Uusimaa

LähetäLähetetty: 17.08.2005 17:51    Viestin aihe: Sinkki yllätti valurin Vastaa lainaamalla viestiä

No on taas elämä niin vaikeaa toisinaan... kaiken kukkuraksi Soneran ftp-palvelinkin hikkaa eikä tämä tinypic tunnu kiirettä pitävän sekään. Jos näitä kuvia nyt jotain kautta saisi näkyviin.



Viehättävää on kovin muttei tuosta paljon luoteja valeta Sad

En katsonut tarpeeksi tarkasti vaan oletin harmaat painot niiksi "maalatuiksi" lyijypainoiksi mitä on ennenkin käytetty menestyksellä ja kahmaloin vain kouramitalla pataan. Ihmettelin että on seos käyttäytyi aika oudosti, tavallaan kuonaa vain muodostui loputtomasti.
Rengaspainoämpäriä tarkemmin tutkiessa sitten paljastui syy, eli siellähän on noita Zn-painoja vaikka kuinka. Evil or Very Mad

Nyt iskee tietysti epätietoisuus ja kammo että mitä kaikkea siellä onkaan viatonta valajaa vaanimassa. Peruspainot tietysti tunnistaa, ja silkka sinkki on ilmeisesti merkitty Zn:llä tai tuollaisella F:llä. Lisäksi sinkki on niin kevyttä että vaikea olla huomaamatta jos käteen ottaa tai vertaa painolukemaa kokoon. Mutta onko nykyään käytössä jotain muutakin sopimatonta tavaraa?



Kuvassa on alimmaisena sinkkipainoja, mutta entäpä nuo toiset samanmuotoiset? Osa niistä näyttää kovasti lyijyltä ja painokin on melko vakuuttava, mutta ihan varma ei osaa olla. Etenkin osa niistä on epäilyttävän kovasti kiiltäviä, eihän lyijyn pitäisi säilyä tuollaisena? (Kuvassa kaksi ylintä oikealla, luonnossa vielä hohtavampia)



Tässä kuvassa oleva F-merkitty tarrakiinnitteinen tavara on selvästi sinkkiä, on niin kevyttä. Tietääkö joku mitä tuo toinen tavara on? Paino tuntuisi aika hyvin täsmäävän "tyynyjen" kokoon ollakseen lyijyä, mutta merkintä ei ole tullut ennen vastaan.



Näissäkin painoissa on epäilyttävän hieno/erikoinen merkintä?
Jotenkin vaivaa tunne että olisivat ehkä mitoiltaan vähän isoja lyijyksi, mutta voi olla vain vainoharhaa. Joka tapauksessa ei kuitenkaan mitään sinkkiä, joka ei paina juuri mitään.

Tuota kaikenlaista "vähän epäilyttävää" materiaalia on niin paljon ettei viitsisi poiskaan heittää turhan epäilyksen takia. Ehkä joku on noita käyttänyt menestyksellä tai sitten ei? Jos ei muu auta niin pitää kai sulattaa yksinään joka laatua lajittelun jälkeen ja katsoa miten käy minkäkin kanssa.

Mutta tämä näin varoituksena muillekin. Muistelen jostain lukeneeni että tuota sinkkiä ei edes tarvita kuin tyyliin yksi paino pataan ja koko homma on heti piloilla? Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vintofka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Lok 2004
Viestejä: 180

LähetäLähetetty: 18.08.2005 10:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voiko sinkki sulaa lyijyn sekaan ? Vai onko tuo sinkki jotain helpommin sulavaa seosta? Lyijyhän on kai alle 300 astetta?
Vuosi sitten ihmettelin renkkua nuotiolla kattilassa kuumennellessa (harkkoja tehdessä) kun oli joukossa mukana painoja mitkä ei sulanu vaikka poltti kuinka ruutikuivaa koivua...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
äRPee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2659

LähetäLähetetty: 18.08.2005 12:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sinkki liukenee lyijyseokseen vielä normaalilla valulämpötila-alueella, noin 850 F paikkeilla noin 2%. Siitä ikävä aine, että vaikka sinkkimäärä, joka ylittää tuon 2% kelluukin siinä pinnalla ja sen saa pois, niin kaikki tuon 2% alapuolla jää seokseen, eikä sitä saa "kylmänä" sulanakaan kauhomalla pois. Kalamiesten painoiksi siis helposti menee. Jotkut kertovat välttävänsä sinkkipainot ja kokeilevansa epäilyttävät siten, että pitämällä sulan lämpötilaa juuri siinä jähmettyy/ei kohdalla, niin sinkkipaino sulan päälle heitettynä jää pinnalle väijymään, jolloin sen saa viskata pois. Normaali painohan solahtaa sekaan kun pää edellä tarjoaa pinnan alle menemään ja sulaa samantien. Jos noita alkaa enemmän olemaan, niin kerää talteen ja eksprerimentoi sinkkiluotien kanssa joskus vaikka sillä muotilla joka ei oikein muuhun ole tahtonut kelvata... Mahdoton setviminen kyllä jos niitä on muutama sankko ja kaikki sikin sokin...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ruutiukko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 951
Paikkakunta: Suomen Demokraattinen Kansantasavalta

LähetäLähetetty: 19.08.2005 03:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voi hemmettiläinen, huono tuuri.

Setvimistä piisaa, hain eilen sangollisen painoja varastoon ja sinkkiä oli seassa tietysti taas.

Minä olen tänä vuonna poistanut kaikki epäilyttävät painot seasta ja aion tästedeskin niin tehdä. Homma kyllä tulee melko mielenkiintoiseksi.

Sinkkipitoisesta kaapeli/pehmolyijystä olen saanut valettua kuulia jollain tavalla mutta muistaisin että muotin täyttymisen kanssa meinasi olla vaikeuksia. No, niinhän se on aina pehmolyijyllä muutenkin. Sinkki ei kuitenkaan esim. pilannut valupataa tai muuta, tuollaisestakin on ollut puhetta joskus.

Eikun lajittelemaan. Confused
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Contender
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 03 Huh 2004
Viestejä: 79

LähetäLähetetty: 11.09.2005 21:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Edellisessä renkkukuormassa tuli noita liimapainoja aikahyvin(~10kg 50kg satsissa, aluvanteet vissiin yleistyneet) ja ne oli tuota ylempää tyynymallia. Hyvin sulivat puhtaan lyijyharkon kanssa ja pienellä tina lisäämisellä tuli oikein hyvia LEE R.E.A.L 250gr painavia .50 mustaruudin luoteja.

Noita sinkkipainoje ei onneksi ollut kovin montaa(tommonen 1/4l säilykepurkillinen), ja kyllä nuo painosta/koosta erottaa. Jatkossa lentelee hatelikkoon kaikki missä on irtonainen(ei kiinnivalettu) kiinnitys-klipsi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com