OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Yle pistää parastaan...
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Rihlamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Syy 2009
Viestejä: 264
Paikkakunta: Kuhmo

LähetäLähetetty: 30.12.2015 08:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja kuinka monta itsemurhaa tulisi lisää, kun ihmisiltä viedään se ainoa harrastus, jossa on saanut käydä päätään nollaamassa.
Jutussa syytetään sitä, että ei uskalleta keskustella aseiden aiheuttamista ongelmista, vaan keskustelu suunnataan ampumistapauksissa muualle. Se on varmasti ihan totta, mutta se on myöskin oikein, koska aseella tehty henkirikos ei ole syy vaan seuraus. Niimpä sosiaali ja terveysministeriön työryhmän pitäisikin selvittää, miten ehkäistään itsemurhaan tai muuhun surmatekoon johtavia syitä, eikä haaskata aikaa yhden yksittäisen tekovälineen jahtaamiseen.

Suomessa kuolee vuosittain liikenneonnettomuuksissa useampi sata ihmistä -osa vahingossa osa tahallaan, niin pitää varmaan kieltää ajoneuvot yksityishenkilöiltä...
_________________
Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pudejovicky
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Elo 2011
Viestejä: 1433
Paikkakunta: Syrjäinen

LähetäLähetetty: 30.12.2015 09:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Johan Nyton kirjoitti:

Jutissa nainen kylläkin kertoi ihan asiallisesti ettei hän usko miehensä päätyneen tekoonsa aseen vuoksi...vaikka aseet olisikin olleet jossain säilytyksessä vaikka poliisilla niin niin mies olisi voinut ne hakea sieltä.

Tuossa jutussa ei ollut tarkoituskaan puuttua itsemurhiin. Kyse on vain ja ainoastaan kehitellä argumentteja aseenomistamista vastaan.


Niin tai ihan tarkalleen se oli kirjoitettu näin:
Lainaus:
Ritva ei oikein usko, että tiukemmat ampuma-aselait olisivat juurikaan muuttaneet tilannetta.

– Ehkä hän olisi miettinyt asiaa uudemman kerran, jos hän olisi joutunut hakemaan aseensa varastosta poliisiasemalta, mutta en osaa sanoa, Ritva sanoo.


Eli pienet Tuomiojat sinnekin oli mahdutettu rivien väliin mun mielestä. Jäähän siihen vielä hitusen mahdollisuus että olis kandenu pistää kanuunat yhteissäilytykseen...

Tuo Ylen kirjoitus on kyllä sen luokan saivartelua, mielestäni jopa kiusausta kun se esitetään tuolta taholta, että asiallinen palaute aiheesta olisi paikallaan vaikkapa jopa liiton puolelta.

Olen kanssasi samaa mieltä tuosta viimeisestä kaneetista, asevastaista propagandaa kaikkein härskeimmillään, puettuna ylen uutiseksi. Ja tähän ei mitään irvistyshymiöitä, vaan ihan vakavasti.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 30.12.2015 10:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika rajua on, että noin huonosti argumentoitu ja vahvasti asenteellinen Sam Kingsleyn mielipidekirjoitus on uutiseksi puettu. Blogikirjoituksena sen olisi voinut ymmärtää, tosin noin huonona sitä ei syytä olisi ollut sellaisenakaan minusta julkaista. On unohtunut aika monta hyvän journalismin periaatetta tuossa.

JSN:n ohjeista http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/ esim 11 ja 15 aika selvästi rikottu.

THL ei taida tuohon uutiseen liittyä. Mielenterveysseuran Kristian Wahlbeckia tuolla on siteerattu, hän taitaa olla pitkäaikainen aseiden vastustaja. Millainen auktoriteetti tuo Mielenterveysseura sitten on, en tunne instanssia. Ilmeisesti kuulostaa vakuuttavalle kun THL:äänkin täällä jo sekoitettu.

Wahlbeck on vuosia vaatinut aseiden saatavuuden arjoittamista. Myös välkivaltaviihteelle hän on vaatinut rajoituksia. Ollut sitä mieltä että ne aiheuttaa väkivaltaa. Miten lienee selittää laskevat itsemurhaluvut ja vähenevän väkivallan samaan aikaan kun väkivaltaelokuvat ja -pelit ei liene vähentyneet.

Japani minusta Suomelle aika hyvä vertailukohta. Samoin vaikka Etelä-Korea. Elokuvat ja pelit sielläkin jyllää, onko korrelaatiota itsemurhalukuihin.

Ja mitenkähän aseitten saatavuus muuten näkyy näissä käppyröissä. Ja miten se potentiaalisesti voisi näkyä: http://www.findikaattori.fi/fi/10. Ei mitenkään.

Pitäisi kirjoitella jotain Ylelle ja Kingsleylle ja Wahlbeckille.
Suomessa on joka neljännessä kotitaloudessa ampuma-ase. Itsemurhista ampuma-aseella tehtiin tuona vuonna 2013 siis 160 kaikista 883:sta (jotka itsemurhaksi tilastoihin päätyi, muilla tavoin tehtynähän kaikki ei itsemurhaksi kirjaudu). Eli alle viidesosa. Hieman yli yksi kuudesosa. Jotenkin tuntuisi, että jos aseen saatavuus lisäisi itsemurhan riskiä, olisi aseella tehtyjen osuus suhteessa suurempi?

Jos tilastoja vääristelee. Todellisuudessahan aseita omistavissa talouksissa mielenterveys on keskimääräistä paremmalla tolalla lupaharkinnan vuoksi. Ehkä juuri tuon verran, että aseiden osuus tekotapana on tosiaankin suhteessa pienempi, kuin niiden saatavuus olisi.


Viimeinen muokkaaja, Ollari pvm 30.12.2015 10:28, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20121
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2015 10:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, mielenkiintoinen ”juttu”. Pari kysymystä itsellekin tuosta tuli:

- Mistä brittiläistaustainen toimittaja saa kipinän tehdä tämänmoisen artikkelin?

- Alkuperäinen artikkelihan on englanninkielinen. Suomennettaessa ei kovin metsästysmyönteiseksi ole otsikko kääntynyt.

“Something terrible has happened”: Does Finland need to wake up to its gun problem?

-->
Metsästykseen vedotaan, toisiamme tapetaan


- Muutenkin “asiantuntijoiden” valinta artikkelissa on vähän niin ja näin. Toisena ”asiantuntijana” Brittiläinen Iain Overton, joka kampanjoi ampuma-aseiden sääntelyn puolesta…

Toisena ”asiantuntijana” Kristian Wahlbeck, joka on jo aikaiosemminkin jakanut oheisenlaisia statementteja:

”Aseharrastajien pieni mutta äänekäs vähemmistö vastustaa voimakkaasti lähes kaikkia ampuma-aseisiin kohdistuvia rajoituksia. Kansanterveysnäkökulmasta näyttö aserajoitusten vaikuttavuudesta on kuitenkin kiistaton. Suomalaisten miesten itsemurhien määrä olisi parhaiten vähennettävissä ampuma-aselakia edelleen kiristämällä. Aseiden saatavuuden rajoittamisella olisi myönteisiä vaikutuksia myös tapaturmien ehkäisyn ja yleisen turvallisuuden edistämisen kannalta.”

Itselleni mieleen pompsahti myös se, että miksi kysyeinen artikkeli on noussut julkisuuteen juuri nyt?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20121
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.12.2015 11:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Wikitystä:
Suomen Mielenterveysseura perustettiin vuonna 1897 ja nykyisellä nimellään se on toiminut vuodesta 1952 lähtien. Mielenterveysseuran toimintaa rahoittavat Raha-automaattiyhdistys, ministeriöt, kunnat ja seurakunnat.

Mielenterveysseura tekee varmasti arvokasta työtä. Tuohon he taitavat saada ”valtion rahaa” noin10Me vuodessa.
Seuran kehitysjohtajana toimii Kristian Wahlbeck, joka tässäkin artikkelissa oli mukana asiantuntijana ja lausuntoja antamassa:

”Wahlbeck viittaa tutkimuksiin, joissa väitetään olevan viitteitä siitä, että ampuma-aseen säilyttäminen kotona kasvattaa itsemurhan riskiä etenkin nuorten miesten keskuudessa.
Mielenterveysseura on vaatinut hallitusta laatimaan suunnitelman itsemurhien vähentämiseksi. Wahlbeckin mukaan suunnitelmaan kuuluu todennäköisesti ampuma-aseita koskevia rajoituksia. Hallitus on luvannut puuttua ongelmaan. Sosiaali- ja terveysministeriöön on asetettu työryhmä arvioimaan suunnitelman toimeenpanoa.”


Kuinka validi Mielenterveysseuran vaatimus hallitukselle itsemurhien vähentämissuunnitelmasta on, kun oikeasti katsoo tämän alueen viimeaikaista kehitystä: Käsittääkseni miesten itsemurhien määrä on ungefäär puolittunut vuositasolla, kun verrataan viimevuotta ja huippuvuotta 1990. Ja trendi on ilmeisesti edelleen laskeva.

Itse olen pohtinut, että onko tässä asehommassa kyseessä ihan puhtaasti Wahlbeckin omaa agendaa, vai mihin perustuu hänen väläytyksensä, että hallituksen suunnitelmaan sisältyisi ampuma-aseita koskevia rajoituksia. Nämä ampuma-asehommat siis olisivat parhaillaan tulilla PS:n ministerin Hanna Mäntylän alla, hieman yllättäen sosiaali- ja terveysministeriössä.

Toisaalta, kärjistetysti voisi sanoa, että eikö Mielenterveysseuran vuosittaisesta 10 miljoonan euron budjetista riitä apua noin kahdeksallesadalle vuosittain itsemurhan tekevälle?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jartsu
Banned


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 30047
Paikkakunta: keski pohjanmaa

LähetäLähetetty: 30.12.2015 11:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eihän tuollanen raha riitä, pitää olla seminaareja sun muita palavereja ympäri maisemia jotta saadaan maailma pelastettua.

Joskus tuollaset rahat pitäs kohdentaa suoraan siihen mihin ne on tarkoitettu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fw71
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Maa 2006
Viestejä: 1270
Paikkakunta: pohjanmaa

LähetäLähetetty: 15.01.2016 16:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Savon sanomat
Professori: Medialla iso rooli itsemurhien ehkäisyssä

Medialla on huomattava rooli itsemurhien ehkäisyssä, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Liian yksityiskohtainen uutisointi voi tarjota itsemurhaa aikovalle samaistumiskohteen ja siten pahentaa tilannetta.

– Maltillinen uutisointitapa itsemurhien kohdalla voi toisaalta osoittaa, mistä vaikeina hetkinä saa apua ja siten estää itsetuhoista käyttäytymistä myös liikenteessä, Partonen muistuttaa.

Itsemurhat ovat parhaiten estettävissä, jos ihmisen mielenterveyden häiriöt tunnistetaan ja niihin puututaan ajoissa, sanoo Partonen. Itsemurhakuolemien taustalla on useimmiten mielenterveyden häiriöitä, joista tyypillisin on masennus. Näin on myös enemmän julkisuutta saavien, liikenteessä tapahtuvien itsemurhien kohdalla.

– Itsemurhan ehkäisyn kulmakivenä on se, että mielenterveyden häiriöön sairastunutta hoidetaan hyvin. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että jokainen itsemurhaa yrittänyt saa ensiavun jälkeen myös välitöntä tukea, hoitosuunnitelman ja asianmukaista hoitoa. Masennustila tulee havaita ja hoitaa ajoissa, ennaltaehkäisyn merkityksestä itsemurhien estämisessä Lääkäripäivillä Helsingissä puhunut Partonen sanoi.

Itsemurhien määrä on vähentynyt Suomessa tasaisesti koko 2000-luvun. Tilastokeskuksen kuolinsyytilastojen mukaan toissa vuonna itsemurhan teki 789 ihmistä, mikä on lähes sata vähemmän kuin edellisenä vuonna. Itsemurhista noin kahdeksan prosenttia tapahtui liikenteessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ohimeni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2012
Viestejä: 262

LähetäLähetetty: 24.01.2016 17:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/21/ylen-toimintaperiaatteet
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com