OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Valokuvaaja ase-propagandan asialla

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Harrastuksemme mediassa
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
EeeKoo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Lok 2008
Viestejä: 2571

LähetäLähetetty: 31.03.2016 02:19    Viestin aihe: Valokuvaaja ase-propagandan asialla Vastaa lainaamalla viestiä

http://yle.fi/uutiset/harrasteaseet_ovatkin_osa_maanpuolustusta__vakivaltaa_tutkineen_taiteilijan_mielesta_suomessa_on_viranomaisten_hyvaksymaa_asekatkentaa/8759925

Miten tuoda itsensä julkisuuteen ? Ehkä vaikka näin Twisted Evil :

Lainaus:


Kotimaa 25.3.2016 klo 8:58 | päivitetty 25.3.2016 klo 11:12


"Harrasteaseet ovatkin osa maanpuolustusta" – väkivaltaa tutkineen taiteilijan mielestä Suomessa on viranomaisten hyväksymää asekätkentää
Valokuvaaja Harri Pälviranta on tutkinut väkivallan esittämistä niin taiteessaan kuin väitöskirjassaankin. Asekeskustelusta elokuvan tehnyt Pälviranta näkee tämänhetkisessä asekeskustelussa suuren muutoksen.


ulussa Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa on esillä valokuvaaja Harri Pälvirannan näyttely ASE.doc. Näyttelyssä on esillä muun muassa suurikokoisia kuvia koulusurmaajista. Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen taiteilija halusi tarttua vaikeaan aiheeseen valokuvien keinoin. Väkivalan kaksijakoinen luonne kiehtoo taiteilijaa.

– Se on jotain, joka yksioikoisesti kielletään tai koetaan vääräksi. Samaan aikaan sitä vaalitaan yhteiskunnassa ja mediassa villistikin. Myös katsojana ja kokijana me sekä järkytytään että nautitaan siitä samaan aikaan. Se on yksi inhimillisen kokemuksen muodoista, joka ei selviä meille.

Taide väkivallasta jakaa ihmiset

Suomessa on paljon aseita suhteutettuna väestöön, ja aseiden myötä kuolemaan johtaneita väkivaltatapauksiakin Suomessa on Euroopan mittakaavassa paljon, Pälviranta pohtii. Esimerkiksi metsästys on suosittu harrastus. Pälviranta tietää, että hänen taiteellinen työnsä väkivallan ja aseiden parissa jakaa ihmisiä.

– Kun taiteessa käsitellään väkivaltaa, se synnyttää toisille totaalisen torjunnan. Toiset kohtaa asian mielenkiintoisena kutsuna tai haasteena, jonka kautta pääsee avautumaan ajattelemaan vaikeita asioita. Pyrkimyksenä on kuitenkin tehdä teoksia, jotka ovat myös esteettisesti vaikuttavia.

"Keskustelu aseista on poteroitunut"


Harri Pälvirannan näyttelyssä on mukana 35-minuuttinen videoteos, joka perustuu Suomessa käytyyn asekeskusteluun. Suuri asekeskustelu -teos tarkastelee Suomessa käytyä, Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten jälkeistä keskustelua. Elokuvassa ruoditaan muun muassa aseiden omistamisen ja käytön mielekkyyttä.

Elokuvassa näyttelijöiden repliikit ovat suoria lainauksia Suomessa käydystä asepuheesta. Se on myös ensimmäinen analyysi asekeskustelusta.

– Aseista keskustelu on Suomessa poteroitunut kahteen osapuoleen, jotka eivät käy keskustelua, vaan puhuvat peräkkäistä monologia. Eli asekysymys ei mene eteenpäin keskustelemalla. Osa puolustaa saavutettuja oikeuksia ja toiset ajattelevat yhteiskunnalle aiheutuvan harmin näkökulmasta, että jotain pitäisi tehdä. Tämä on vähän samanlainen kysymys kuin alkoholi.

Aseista keskusteluun on tullut uusi käänne

Pälviranta sanoo, että Pariisissa 2015 syksyllä tapahtuneen terroristiampumisen jälkeen suomalainen asekeskustelu on muuttunut. EU:n suunnitelmat kiristää aselakeja on saanut Suomen neuvottelemaan erityisvapauksia ja lievennyksiä.

– Pääargumentti siinä on maanpuolustuksellinen kysymys. Aikaisemmin, ainakaan minun aineistossani ei ole tullut vastaan kuin satunnaisia viitteitä siihen, että suomalaisilla laaja-alaisella aseharrastamisella ja maanpuolustuksella on selvä yhteys.

Pälvirannan mielestä harrastuskäytössä oleva ase on harrastusase ja sen olemassaolon oikeutus liittyy siihen. Joko se liittyy metsästykseen tai tarkkuusammuntaan tai keräilyyn, se on hyvin selvästi rajattu suomalaisessa aselaissa, taiteilija pohtii.

– Nyt tällainen uusi argumentti on tuotu julki ministeritasolta. Olen leikillisesti sanonut, että tämä on viranomaishyväksyttyä asekätkentää, koska meillä on ikään kuin puolustustarkoitusta varten varattuja aseita kotikäytössä.

Harri Pälviranta sanoo, että asekeskusteluun tulleen uuden perustelun myötä kotona olevan aseen merkitys muuttuu radikaalisti. Hänen mukaansa poikkeusolosuhteiden ulkopuolelle syntyy voimankäytöllinen potentiaali niille tavallisille ihmisille, joilla sitä ei todellisuudessa ole.

– Tällaisen potentiaalin varaaminen on iso väkivallan ele. Kun nämä argumentit ovat aika suoraviivaisia ja jollain lailla fundamentaalisesti perustelemattomia, olen ihmetellyt, että niihin ei ole takerruttu analyyttisemmin tai kriittisemmin. Lainsäädännössä määritelty aseen funktio liukuu ja siitä pitäisi olla huolissaan.

Valokuvaaja Harri Pälviranta on aloittanut myös uuden projektin aseiden parissa. Useamman vuoden projektissa hän kuvaa omien poikiensa asekiinnostusta kotona leikeissä. Harri Pälviranta: ASE.doc on esillä Oulussa 17. huhtikuuta saakka.

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Anttari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2016
Viestejä: 646
Paikkakunta: Stadi

LähetäLähetetty: 31.03.2016 08:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyseinen herra on vuosien saatossa kerännyt itsekin merkittävän asearsenaalin tuodakseen mediassa esille näkemyksiään.

http://www.photonorth.fi/site/files/cv_palviranta.pdf

Mies on vielä kuitenkin nuorehko (s.71), eivätkä laajat asiakokonaisuudet ja niiden riippuvuussuhteet ole vielä hänelle täysin avautuneet.
_________________
Ellen olisi nöyristä nöyrin ja diplomaattisin niin sanoisin: …, mutten silloinkaan ääneen sanoisi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15262

LähetäLähetetty: 31.03.2016 08:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täytyy kyllä sanoa että on aika pullossa kasvanut jos ampuma-aseiden ja maanpuolustuksen välinen suhde tulee eteen uutena ja yllättäen, ikää kuitenkin reilusti yli neljäkymmentä vuotta. Tai sitten kasvanut kaupungissa. Tällaisten juttujen yhteydessä tulee välillä miettineeksi että oliskohan se taidetta kun late ripustaisi kouluampujien kuvia seinälle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Harrastuksemme mediassa Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com