OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Pakkoruotsi
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 7699

LähetäLähetetty: 13.08.2014 21:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ne Venäjän puolellakaan hirveän hyvin varmaan tullimiehet suomea osaa. Minusta ihan sama vaikkei meidänkään tullimiehet kaikki osaa venäjää. Ruotsinkielen vaatimus tulee laista.

Tokihan se ei haitaksi ole ollenkaan jos osaisivat venäjääkin, varmasti etu sieltä töitä hakiessa ja saa ollakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jbear
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 4403

LähetäLähetetty: 09.06.2018 18:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806082200992332_u0.shtml?utm_campaign=uutisboksi_201511

Lainaus:
- On harmi, että Ahvenanmaata yritetään heikentää. Suomi voi olla ylpeä Ahvenanmaasta, koska maailmassa ei tällaisia esimerkkejä hirveän monta löydy, Asumaa toteaa.


Lainaus:
- Ahvenanmaan virallinen kieli on ruotsi. Siksi minun ja muiden asiaa ajaneiden mielestä paikannimien ja kylttien on oltava ruotsiksi. Minusta se on itsestään selvää, pitää kunnioittaa Ahvenanmaata yksikielisenä alueena, Asumaa toteaa.


Evil or Very Mad Evil or Very Mad

- joka maakunnalle yhtä vahvat oikeudet maakuntauudistuksessa
- lähtekööt Katalonian linjalle. vois jopa mennä läpi.
- Tai myyvään toi riippakivi ruottalaisille.
_________________
The worst Part of Cencorship is *** !
Ei kaikkien arvitse olla idiootteja. Riittää ku enemmistö o -> demokrtia
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
NoVoeHelevetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 6299
Paikkakunta: Akaan seurakuntanuoret

LähetäLähetetty: 09.06.2018 22:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jbear kirjoitti:

- Tai myyvään toi riippakivi ruottalaisille.


V1tut. Ryssille suoraan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
setteriforever
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2015
Viestejä: 434

LähetäLähetetty: 07.08.2018 14:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä oli ihan mielenkiintoinen ketuju Laughing
Ihan noin kuriositeetin vuoksi ajattelin ottaa osaa. Olen aivan samaan mieltä, että pakkoruotsi on turha. Jos joku ei halua opiskella ruotsia niin se hänelle suotakoon.

En silti sekoittaisi vähemmistöä ja se tekemisiä ja kielen opiskelua keskenään, kuten täällä on tehty. Sivumennen sanottuna meillä puhutaan vieläkin "Ruotsin vallan" ajasta, vaikka todellisuudessa Suomessa oli maakuntia, joilla oli yhtäläiset oikeudet kuin muillakin Ruotsin maakunnilla. Silloin ei kyllä harjoitettu kielipolitiikkaa. Kun meidän identiteettiä luotiin, luotiin samalla kieliriita. Ja käsitys tästä vieraan vallan alla olemisesta. Valitettavasti. Se olisi minusta aika lopettaa ja korjata mm historian kirjoissa.

Jatkosodan touhuja on turha vetää kielikeskusteluun. Se on ihan helvetin typerää, sillä virheitä tehtiin/pelättiin kielestä riippumatta. Silloinkaan ei kielipolitikoitu.


Sen sijaan kaksikielisyyttä en poistaisi. Meillä on vähemmistöjä joiden kielen ja kulttuurin soisin olevan "Valtiovallan erityisessä suojeluksessa" (lähinnä kielinä Saame ja Ruotsi). Sillä että valtiovalta kunnioittaa omia vähemmistöjään on oma arvonsa. Jos se ei kunnioita, niin ei se kunnioita jossakin vaiheessa enemmistöäkään.

Vaikka olen pakkoruotsia vastaan niin, samaan hegenvetoon kuitenkin sanon, että Suomen koulussa pitäisi olla kolme pakollista kieltä sen äidinkielen lisäksi. Se mitä ne muut ovat on aivan se ja sama.

Ihan vakavasti sanottuna, jos meinaat tehdä businestä kiinassa, saksassa tai ranskassa niin kielen osaaminen antaa sinulle etulyöntiaseman. Ja jos osaat vielä tavat ja kulttuurin niin avot!

Täällä on puhuttu siitä miten ruotsi on portti germaanisiin kieliin. Voisin väittää sen olevan totta. Perusteluksi kerrottakoon tässä nyt ihan omakohtainen kokemus.

Äitini äidinkieli oli saksa. Hän ei puhunut sanakaan ruotsia/suomea kun astui Katajanokalla 1930 seitsenvuotiaana maahanmuuttajana maihin. Ensimmäinen kotimainen kieli jota hän puhui sujuvasti 4 vuoden jälkeen oli ruotsi. Miksi? Siitä syystä, että saksankielisenä ruotsi oli helppo oppia. Ne molemmat kuuluvat gemaanisiin kieliin (kuten englantikin) ja niillä on yhteiset juuret. Siksi ruotsalaiset (monesti) puhuvat hyvää kieliopillisesti virheetöntä englantia.

Sen sijaan tämä ihana suomen kieli on aivan eri kieliperhettä. Ja se näkyy myös englannissa ja sen osaamisessa.

Se mikä minua tässä kielikysymyksessä pelottaa on se, että siinä sekoitetaan kieli ja vähemmistö (ihmiset ) keskenään. Meidän suomeruotsalaisissa on aivan tavallisia !&%¤#, remonttimiehiä, varkaita ja partureita kuin muissakin suomalaisissa. Ne käyvät saunassa, juovat viinaa ja kiksauttelvat naapurin rouvaa siinä kuin savolaisetkin. Ja vihaavat ruotsinkielisiä aatelisia siinä kuin suomalaisetkin.

Ovat yleensä pirun isänmaallisia, sosiaalisia ja yritteliästä väkeä. Siinä ne eroavat muista. Pohjanmaalla vielä uskovaisiakin.

Tiedän kun asun ruotsinkielisessä kylässä.

Minä synnyin kolmikieliseen perheeseen joten en noin muuten ota kantaa koko asiaan. Mutta siitä en pidä, että jotakin ryhmää halveksitaan heidän kielensä takia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 25589

LähetäLähetetty: 07.08.2018 15:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Isäni puhui ruotsia ( ja rajanpinnassa syntyneenä ja touhunneena vähintäänkin välttävää venäjää mutta piti sen omana tietonaan ) ja suomen lisäksi äidikielenä oli karjalankieli.
Itselle on jo pelkän englannin oppiminen, tai oikeastaan muistaminen, tuottanut vaikeuksia ja ruotsiahan käymissäni kouluissa ei ole koskaan opetettu metsäkoulua lukuunottamatta ( puulajit/metsäkoneen osat ) joten koen usein etenkin kaveriporukassa kesäisin itseni hiukan kielipuoleksi kun ympärillä väännetään englantia, norjaa, ruotsia ja ranskaa iloisena sekasotkuna, kyllä jo edes yhden vieraan kielen hallinta tuo kummasti pohjaa kansainvälisemmässä sakissa.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
setteriforever
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2015
Viestejä: 434

LähetäLähetetty: 07.08.2018 16:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se on totta. itse puhun 6 kieltä (jos norjakin lasketaan mukaan... sitä oppii näissä setterihommissa vaikka ei haluaisikkaan.) ja jollakin tasolla saamea. (Opettelin omaksi ilokseni ja serkkupoikien kiusaksi. ne kun meni saamelaisten mimmien kanssa naimisiin. On kiva jutella niiden siipoille niiden omalla kielellä... Serkukset kun ei saa tolkkua Laughing )

Täällä oli muuten mainittu nuijasota eräänlaisena "suomenkielisten vapaustaisteluna ruotsinkielisiä sortajia vastaan". Aika kaukana se on touudesta. Jaakko Ilkka ja pohjalaiset taistelivat Kaarle herttuan, ruotsaisen puolella valtapoliittisessa kähinässä. Kaarle oli istuvan kuninkaan Sigismundin setä joka halusi lisää valtaa. Tietysti se pohjimmainen syy oli haluttomuus maksaa veroja valtiolle samassa mitassa mihin muualla suomessa oli totuttu jo vuosikausia. sama asia nosti ruotsissa vastaavia räinöitä Esimerkiksi Taalainmaalla ja Göötanmaalla. Ja ihan samasta syystä.


Suomen asema valtakunnan rajamaana ja venäjän uhka nosti talonpoikien verorasitusta. Samanaikaisesti myös uuden hallitsijakeskeisen valtajärjestelmän ylläpito vaati lisää verotuloja. Ruotsi oli aika erilainen paikka enne Kaarlen aikaa. Silloin suomalaisillakin oli valtaa käräjäkivillä ja itsevaltiasta kunkkua ei ollut.

Silloin myös myös joidenkin aatelisten läänityksien peruuttettiin Suomessa (olivat niitä ruotsin/saksankielisiä aatelisia) ja näillä toimilla Suomen verotulojen on arvioitu kaksinkertaistuneen. Tämä unohdetaan sanoa aina Ilkasta puhuttaessa.Koski se rasitus niitä hurrejakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
setteriforever
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2015
Viestejä: 434

LähetäLähetetty: 07.08.2018 16:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Isänpuoleisen isoisäni veljen (ihan suomenkielinen etelä-pohjalainen juntti) tiedän puhuneen ainakin 3:a kieltä. ja toinen isoisäni puhuin kaiketi ainakin 4: ää eri kieltä (ei tosin Suomea. ei sitä ehtinyt opetella ennen tuberkuloosia. )

Kielten opettelu on oikeasti hyödyllistä; se on kivaa aivojumppaa jos ei sitten muuta.

Ja se kaikkein tärkein, vaikka se puhumasi kieli ei ole "ihan justiinsa" oikein, mutta saat itsesi ymmärretyksi niin se jo riittää. Ja vähällä osaamisella saa ainakin hymyn.

Se turkkilainen katukauppias joka hokee "kukkuluuruu mitä kuuluu?" tietää sen hyvin Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tapsakansa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Hei 2010
Viestejä: 1931
Paikkakunta: Gone America

LähetäLähetetty: 07.08.2018 16:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

setteriforever kirjoitti:

Ovat yleensä pirun isänmaallisia, sosiaalisia ja yritteliästä väkeä. Siinä ne eroavat muista. Pohjanmaalla vielä uskovaisiakin.

Juu, aiva...kaikella kunnioituksella mutta historianharrastajana vähän särähti korvaan...

Lainaus tämän ketjun alkupäästä:

marvin the martian kirjoitti:
Pakkoruotsi-illassa muisteltiin ruotsinkielisiä sodan urhojakin:

Lainaus:
TALVISOTA:

Talvisodassa joulukuun 23. päivän hyökkäyksessä Kannaksen ainoa ruotsikielinen yksikkö (pataljoona) kääntyi annetusta suunnasta 90 astetta ja joutui taisteluun rinnalla etenevän suomalaisen joukon kanssa. Oman selityksensä mukaan se joutui ylivoimaisen vihollisen sivustahyökkäyksen kohteeksi ja palasi takaisin vajaan tunnin kuluttua. (Sotatieteen laitos Sotahistorian toimisto: Talvisodan historia, osa 2, s. 74. WSOY 1991.)

Suomalaiset joukot jatkoivat hyökkäystä 8 tuntia ja alkoivat vetäytyä vasta ylemmän johdon käskystä. Tämän jälkeen suomenruotsalaisille ei enää hyökkäystehtävää annettu.

Summassa Lähteen lohkolla suomalainen pataljoona oli pitänyt asemansa tammikuun alusta lähtien. Vastaiskuilla se oli karkottanut asemiin murtautuneen vihollisen. Yöllä 8.--9. helmikuuta pataljoonan rippeet luovutti asemat tuoreelle ruotsinkieliselle pataljoonalle, joka seuraavana päivänä pakeni asemista ja jätti ne viholliselle. Näin murtui pääpuolustuslinja. (Talvisodan historia, osa 2. s. 138.)

Kulunut suomalainen pataljoona naapurilohkolla joutui samanlaisen painostuksen kohteeksi, mutta piti asemansa vielä neljä vuorokautta torjuen ruotsalaisten pakenemisesta johtuneen sivustauhankin. Se jätti asemansa vasta ylemmän johdon käskystä.

Ruotsinkielisille ei enää tämän jälkeen voitu antaa vastuullista puolustustehtävääkään, selviää talvisodan historiasta.

JATKOSOTA:
Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Kannaksen ainoa suomenruotsalainen joukko JR 24 osallistui Länsi-Kannaksen taisteluihin. Kertaakaan se ei suorittanut annettua tehtävää loppuun saakka selviää jatkosodan historiasta.

Porlammin -Yläsommeen taisteluissa se jopa harhautti ylempää sodanjohtoa. Se ilmoitti katkaisseensa vihollisen perääntymistien, kuten annettu tehtävä edellytti. Todellisuudessa tie oli avoin ja vihollisen käytössä. Ylempi johto suunnitteli jatkotoimet tämän väärän tilanneilmoituksen perusteella. Kului neljä vuorokautta ennen kuin se sai tietää asian oikean laidan.

Hallbäck, Heinricks, Winell olivat tämän suomenruotsalaisen joukon suomenruotsalaiset johtajat pataljoonasta divisioonaan. (Sotatieteen laitos, Suomen sota 1941--1945, osa 3. ss. 250-- 253.)

17. D:n ruotsinkieliset rykmentit JR 13 ja JR 61 tuotiin etulinjaan 3.9.41. Ne saivat tehtäväkseen vallata Säntämän kannaksen, mutta niiden eteneminen pysähtyi aina "vihollisen kiivaaseen tuleen". Ne olivat erilaisia kuin suomalaiset joukot. (Suomen sota 1941--45, osa 2.)

Perääntymisvaiheessa JR 61 tuotiin puolustukseen Kivisillansalmelle 22.6.44. Vihollinen yritti täällä hyökkäystä kahtena päivänä, mutta tykistö torjui sen hyökkäykset heti alkuunsa. Sen jälkeen sota jatkui täällä rauhallisena asemasotana. (Suomen sota 1941--45, osa 7, s. 319 ja 493.)

Rykmentin tappiot koko sodan aikana olivat vain 1/10 suomalaisten rykmenttien tappioista.

Syväriltä samaan aikaan tuotu JR 13 joutui liikuntasotaan suomalaisten joukkojen mukana. Jokaisesta puolustusasemasta nämä ruotsinkieliset poistuivat ilman lupaa, ainoatakaan hyökkäyskäskyä ne eivät noudattaneet, selviää jo mainitusta sodan historiasta.

Muutama esimerkki JR 13:n toiminnasta:

25.6. sen komppania poistui taakse ilman taistelukosketusta, luvattomasti, varmuuden vuoksi. (Osa 7, s. 342.)

26.6. JR 13:n II pataljoona ei noudattanut käskyä lähteä hyökkäykseen suomalaisten pataljoonien kanssa, vaan pysyi asemissaan. Tästä syystä suomalaistenkin eteneminen valui hukkaan. (Osa 7, ss. 353--354.)

27.6. JR 13:n III pataljoona hajosi ilman taistelua ja häipyi taakse. Suomalaiset määrättiin hoitamaan sen tehtäviä oman hommansa ohella. (Osa 7, s. 366)

28.6. JR 13:n II pataljoona lähti metsiä myöten pakoon ja jätti raskaat aseensa vaikka ei ollut edes kosketuksessa viholliseen. Jälleen ilman lupaa. (osa 7, s. 378.)

Näitä tietoja Benedict Zilliacus väittää kirjoituksessaan "jv-miehen valheeksi".

Perääntymisvaiheessa lyötiin hajalle suomalaisiakin joukkoja, mutta aiheettomasti ja ilman lupaa ne eivät asemiaan jättäneet. Hyökkäykseen ne lähtivät aina käskyn mukaisesti.

Tällainen on kertomus niistä ruotsinkielisistä, jotka eivät lähteneet käpykaartiin. Käpykaartilaisista kertoo Matts Andersenin kirja Flykten västerut. (Sahlgren Förlag 1987.)

"Kesällä 1944 karkureista 62 % oli ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Närpiöstä katosi Ruotsiin ja metsän kätköihin 292 asukasta ja Korsnäsistä 184, eli 4,8 % asukkaista. Joistakin kylistä lähtivät kaikki asekuntoiset miehet."


Sodan aikana tuomittiin kuolemaan kaksi upseeria. Molemmat olivat ruotsinkielisiä. Sotaylioikeus tuomitsi majuri Maximilian von Hellensin sotapetoksesta kuolemaan, ja KKO vahvisti tuomion tammikuussa 1943. Presidentti muutti tuomion elinkautiseksi. (KKO:n pöytäkirja.) Kesän 1944 taistelujen aikana ruotsinkielinen vänrikki Mustasaaresta (Vaasan naapurikunta) tavattiin pakomatkalla. Kenttäoikeus tuomitsi hänet rintamakarkurina kuolemaan. Tuomio toimeenpantiin ampumalla. (17.D:n arkisto.)Kaikki kunnia Suomessa taistelleille ruotsalaisille vapaaehtoisille. Motivoituneita, taitavia, hyvin koulutettuja, hyvillä varusteilla varustettuja. Samaa ei oikein voi sanoa näistä "kotoisista ruotsia puhuvista"....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sturm
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2016
Viestejä: 302

LähetäLähetetty: 07.08.2018 22:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tikulla silmään, jos liikaa tonkii vanhoja. Wolf Halsti muistaakseni kirjoitti "kantasuomalaisistakin" vähän kiverään sävyyn Tornion suunnalla vuonna -44 - muistaakseni. Kuka on lukenut hänen kirjansa Lapin sodasta, niin tietää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
setteriforever
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2015
Viestejä: 434

LähetäLähetetty: 08.08.2018 07:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä kyllä tarkoitin näitä nykyisiä suomenruotsalaisia.

Mutta se kuva jonka olen saanut isäni kertomuksista (s 1923) kannakselta niin kyllä siellä taisi pelätä ja mokata/karata suurhyökkäyksen aikana ihan samalla tavalla suomenkieliset kuin ruotsinkieliset. Isäni oli polkupyöräjääkäri ja heitä tulitettiin kuulemma usein perääntymisvaiheen aikana omien porukoista. Ihan vain siksi, että he tulivat sieltä pois viimeisenä. pelosta sekaisin olevat miehet ampuivat kaikkea mikä liikkui.

Ja se, että suomalaiset eivät jättäneet asemiaan on kyllä propagandaa. Kyllä sieltä tultiin takaisin hippulat vinkuen eikä aina kovin järjestyksessä. Hattua täytyy nostaa niille upseereille jotka saivat väkisin, kaaoksen keskellä miehet pysähtymään ja ruotuun. Isäni arvosti heitä (vaikka oli vain korpraali) kovasti ja antoi heille kunninan. -"moni vänrikki ja luutnantti siellä teki sellaisen työn, että ilman sitä ei tässä istuskeltaisi. Ja maksoi siitä kovan hinnan.", hän tuumasi kun sain omat nappulat kaulaan.

Mutta jatkosodan tapahtumien käyttö kielipolitiikan välineenä on pirun tyhmää, siitä kai olemme samaa mieltä?

Mitä Ahvenanmaahan tulee, niin käsittelisin sen ihan eri tapauksena. Sen asema kun on aivan erilainen jo historiallisesti. Se on itsehallintoalue (jolle on kansaivälisin sopimuksin annettu mandaatti olla puhtaasti ruotsinkielinen) ,jolla on omaa lainsäädäntöä (esim. metsästys) joka monesti on paljon järkevämpää kuin mantereella. (on pakkokin olla, sillä jokainen silmäätekevä on niin lähellä äänestäjiään. Typeryydet voivat johtaa "maastapakoon" eli muuttoon Ruotsiin tai Suomeen.) Ja he eivät todellakaan kannata pakkoruotsia. Heille se on aika yhdentekevä aihe.

Se on toki tunnustettava, että saarelaiset käyttävät kieltä torjuakseen muuton !&%¤#"! ja etenkin siihen, että kotiseutuoikeuden hankkiminen on kiven takana, jos ruotsi ei suju. Mutta niin minäkin teksin, jos olisin Ahvenanmaalta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BaikalIJ54
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Kes 2005
Viestejä: 16444

LähetäLähetetty: 09.08.2018 14:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

setteriforever kirjoitti:
Ja se, että suomalaiset eivät jättäneet asemiaan on kyllä propagandaa. Kyllä sieltä tultiin takaisin hippulat vinkuen eikä aina kovin järjestyksessä. Hattua täytyy nostaa niille upseereille jotka saivat väkisin, kaaoksen keskellä miehet pysähtymään ja ruotuun. Isäni arvosti heitä (vaikka oli vain korpraali) kovasti ja antoi heille kunninan. -"moni vänrikki ja luutnantti siellä teki sellaisen työn, että ilman sitä ei tässä istuskeltaisi. Ja maksoi siitä kovan hinnan.", hän tuumasi kun sain omat nappulat kaulaan.

Lähes samoin sanoin totesi minun isäni samassa tilanteessa minulle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 25589

LähetäLähetetty: 09.08.2018 14:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo, kyllä se ukkokin kertoi toisinaan juostun, ja uidunkin, niin stnasti, ei kait kukaan kestä sellaista painetta loputtomasti mutta jonkin aikaa henkäistyään olivat aina palanneet ottamaan uutta erää.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Wikke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Elo 2004
Viestejä: 7326

LähetäLähetetty: 09.08.2018 17:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Osalle ryhmästä lie termi vetäytyminen täysin tuntematon.

V!ttujako sitä äijää hyödyttömästi tapattamaan esim. murron/tojen sattuessa, jos fiksumpaa on "paeta" (perääntyä) ryhmittäytymään taemmalla linjalle ja yrittää uudestaan torjuntaa. Confused
_________________
Sukupuolineutraali sateenkaareileva metroseksuaali sinivihreä metropoli kasvispiiperö.

To be continued? Razz
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
setteriforever
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tou 2015
Viestejä: 434

LähetäLähetetty: 10.08.2018 09:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Puolalaisille se on Laughing
Voitto ei ole tärkeää vaan verinen tappio Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BaikalIJ54
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Kes 2005
Viestejä: 16444

LähetäLähetetty: 10.08.2018 09:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Että historiaa on lueskeltu. Mites muuten selittyy semmoinen asia, että ruotsinkielisille sotilaille myönnettiin sotien aikana enemmän kunniamerkkejä kuin suomenkielisille sotilaille?
Tarkoitan suhteellista eli prosentuaalista osuutta. Bättre folk sai enemmän kunniamerkkejä suhteellisesti ottaen kuin suomea äidinkielenään puhuvat.

Kannatan Suomessa tapahtuvaa pakollista ruåtsin kielen opetusta. Syy on se, että se laajentaa heti aluetta, josta voi hakea hommia.
Suomessa ei toimi mikään ilman pakkoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Seuraava
Sivu 15 Yht. 19

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com