OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Esa Kaarlelan asekokoelman muistoesittely

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Asekeräily
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
admin
Site Admin


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 1318

LähetäLähetetty: 27.10.2020 15:16    Viestin aihe: Esa Kaarlelan asekokoelman muistoesittely Vastaa lainaamalla viestiä

TIEDOTE

Esa Kaarlelan asekokoelman muistoesittely

Tornionlaakson museossa avautuu 27.10.2020 klo 11 näyttely, johon on kerätty osa 16.7.2020 menehtyneen Esa Kaarlelan keräilyharrastuksesta.

Kaarlela kertoi itse keräilyharrastuksestaan näin: "Keräily alkoi jo poikasena 60-luvun alussa. Olin aina kiinnostunut metsästyksestä. Aloitin keräämällä maasepän tekemiä suustaladattavia metsästyskivääreitä. Keräilyni laajeni kaikkiin suustaladattaviin ja mustaruutiaseisiin. Keräsin myös muuta metsästykseen liittyvää materiaalia ja kirjallisuutta.

Muutamien mustaruutisotilasaseiden kautta keräily sai uuden suunnan armeijan käyttämiin aseisiin. Historia on ollut minulle aina tärkeä asia. Olin jo tuolloin lukenut merkittävän määrän Suomen sotahistoriaa käsitteleviä teoksia. Olin myös hankkinut vähin erin muutamia sotilaskivääreitä ja militariaa.

Merkittävin muutos tuli 1980-luvun lopussa. Silloin tuli mahdolliseksi hankkia viranomaisten käytöstä poistettuja aseita. Tämän lisäksi Veteraanit alkoivat luopua "tuliaisistaan". Keräilylupa mahdollisti muun muassa kiväärien ja pistooleiden luvittamisen ja hankkimisen. Keräilysuunnitelma rajattiin Suomen alueella armeijan ja muiden viranomaisten käyttämiin jalkaväen aseisiin ennen vuotta 1945. Tässä vaiheessa kasvoi myös militaria-tavaroiden määrä niin paljon, että sitä piti rajoittaa. Varastossani on edelleen esimerkiksi rannikkotykistön etäisyyskaukoputkia, kenttäpuhelimia ja sota-ajan moottoripyörä."

Esa Kaarlelan keräämillä esineillä on monta tarinaa, joista valitettavan moni haudattiin hänen mukanaan. Näyttelyyn on kerätty muutamien teemojen alle olevia kokonaisuuksia ja helmiä. Toivottavasti ne valaisevat historiaa, tekniikkaa ja jopa estetiikkaa, jotka kätkeytyvät usein harrastuksen maineen alle. Olkoon tämä näyttely kunnianosoitus hänen keräilyharrastukselleen ja historian tallentamisen eteen tekemälleen työlle.

Esa Kaarlelan asekokoelman muistoesittely
Tornionlaakson museossa
27.10.-8.11.2020

Näyttely avoinna museon aukioloaikoina ti-to 11-18, pe-su 11-15. Pääsymaksut aikuiset 5 €, alle 18-vuotiaat maksutta.

Avajaispäivänä 27.10.2020 klo 11-18 perikunnan edustaja tavattavissa, muina aikoina sovittava erikseen Antti Kaarlela puh. +358 400 66 7706.

Lisätietoja: Antti Kaarlela, puh. +358 400 66 7706
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Asekeräily Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com