Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
webram Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Tou 2005 Viestejä: 706
|
Lähetetty: 12.12.2020 09:13 Viestin aihe: |
|
|
Pakkasessa odottelee perinteinen peuran sisäpaisti. Nyt ajattelin kypsentää sen Sous Videllä. Soosi syntyy kypsymisliemestä, pannunputsuksesta, sekä luomukuohukermasta. Kylkeen selleripyreetä ja raikasta salaattia.
Kalat joudun kyllä hakemaan torilta. Karkkilassa käy hyvä kalavaunukauppias ja eiköhän hänellä ole taas monenlaista herkkua, ainakin kylmäsavu siikaa ja lohta, sekä erinomasita itsetekemäänsä lohitartaria.
Noilla varmaan pärjää!  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
KHaivula Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Kes 2013 Viestejä: 2921
|
Lähetetty: 20.12.2020 13:53 Viestin aihe: |
|
|
Perinteisen marinoidun jouluhirvenpaistin tilalla ajattelin vaihtelua. Muistan jonkun reseptiin missä upotettiin paistiin mm. Valkosipulin kynsiä yms. Onko jollain parempaa käryä ohjeesta? |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17407 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 20.12.2020 14:07 Viestin aihe: |
|
|
Itse en hirven kanssa valkosipulia laittaisi, enemmän rasvasemman lihan kaveri minun mielestä.... Lammas/possu
Tulipa tässä ilmi että minun varaan oli laskettu erään talouden koko joulun päätähti eli peuran kokonainen takakinkku uunissa... Onneksi tästä kerrottiin jälkikäteen vasta kun peura kumossa
Kävin tänään ropin(67kg) laittamassa kylmiöön ja koko takajalka näytti 11.5kg ja jokin 7-8kg väliin oli toive. Eli kun vetää nivelestä poikki niin hyvinkin passeli. Lupasin vielä ruiskusuolata samalla niin on sitten maukasta jouluna. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Kankkunen Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Huh 2004 Viestejä: 615 Paikkakunta: savo
|
Lähetetty: 20.12.2020 15:23 Viestin aihe: Mitäs laitetaan |
|
|
Perinteinen rusakko/jänis paisti, omassa palviuunissa palvattua hirveä ja lammasta. Ja perunalaatikkoa ja sitten rosollit ja salaatit ruokajuomana tummaa olutta ja punaviiniä. Jälkkäriksi hedelmärahka ja jallulla höystettyä kaakaota. Normista poikkeava joulu, että luultavasti emännän kanssa kahdestaan aatto ja vasta joulupäivinä tulee jälkikasvua perheineen kylään.
( Uutta on myös se ettei emännän tarvitse mennä töihin pyhinä vaan saa huilata pyhät ja minä koetan passata häntä parhaimman mukaan) _________________ Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
vekev Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Jou 2016 Viestejä: 15775
|
Lähetetty: 20.12.2020 15:51 Viestin aihe: |
|
|
Ainakin karjalanpaisti hirvi/peura, en oo vielä päättäny, pitää ostaa kokkare sikaa, rasvasta. 4h muhinta. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17407 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 22.12.2020 06:51 Viestin aihe: |
|
|
Keittelin 10% suolausliemen jäähtymään äsken ja silakoiden 1.liemi tuli siinä sivussa myös jäähtymään. Seuraavaksi kotikalja tulille ja savusaunalle semmoinen pieni digitaalistaminen eli laitan pari lämpömittaria mittaamaan lämpöjä eri kohdista saunaa. Lähinnä lihaparven kohta ja sitten oven yläpuoli. Tämä siksi että näen ovatko synkronoitu samaan jotta pystyn ovimittaria lukemaan helpommassa paikassa.
Kävi niin että silava oli siasta loppunut niin makkaranteko jää tammikuulle, nyt vain parveen vähän lohta ja normi saunomista jotta saan lämpödataa. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
setteriforever Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Tou 2015 Viestejä: 1428
|
Lähetetty: 22.12.2020 09:46 Viestin aihe: |
|
|
Lihapuoli
Peurapaisti Sous Vid, pernteisiä hirvenlihapullia
kaksi hanhea (tänä vuonna merihanhia) uunissa hitaasti kypsytettyä (ns martinpäivän hanhia) on ollut pitkä perinne. Rava menee pariisinperunoiden paistoon.
Riimisuolattua peuran sisafielttä
Riekkoaa Sous Vid (aivan taivaallista)
Meille tulee kylään poikien kaveri joka ampui elämänsä ensimmäisen sorsan (tai linnun ylipäätään) joten paistan hänelle sorsan ritafileet
Timjamivoissa paistettua metsäkyyhkynrintaa.
kalapuoli.
Kävin eilen katsomassa kotialoa ja samalla kävin Merikarvialla. (Hain silakkaa (menee tänään marinadeihin) ja ennen sitä aamulla kolusin Karvianjoen luomia. Tuloksena 5 nättiä taimenta. Jotain sentään vielä perhokalastuksesta ymmärrän... Kotimatkalla ostin ihan
kaupasta Norjan lohta (graaavasin just)
Mätiä hain tukusta jo viikko sitten 2 kiloa (joo kundit syö ne lähes yksin)kandalaista siian ja kirjolohen mätiä.
ja itselleni ostin lipeäkalaa (sitä meillä ei muut syö...)
Kasvikset
salaatteja paria kolmea sorttia
bataattiperunamuusi (kerma + voi kannattaa kokeilla)
pariisnperunoita
meksikolainen maissipapu sivuruoka
Ruusu (+ muita) kaaleja
perunasalaatti
Peruna laatikko
lanttulaatikko
rosolli
erilaisia marmeladeja (itse tehty) ja hillokkeita
ja perkules meinasin unohtaa sienet (mustia torvisieniä kermakastikkeessa) sineisalaatti |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 22.12.2020 10:03 Viestin aihe: |
|
|
Hain eilen kinkun ja lipeäkalaa.
Ajattelin uutena ottaa joulupöytään savustettua peuransydäntä, mutta sitten mietin että joku traumatisoituu, jos savustelen aattona takapihalla .
Onko jollakulla hyvää reseptiä lohichevitsiin, vai mitä se nyt onkaan. Joskus olen tehnyt ja mielestäni ihan OK joulupöytäänkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
NEHunting Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Syy 2009 Viestejä: 2632
|
Lähetetty: 22.12.2020 11:05 Viestin aihe: |
|
|
2kg mätiä saattaa siinä kunteilla olla korvalehdissä nahka tiukalla pyhien jälkeen  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
sinttivintturi Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2018 Viestejä: 839 Paikkakunta: Pohjois-Häme
|
Lähetetty: 22.12.2020 11:15 Viestin aihe: |
|
|
Ruotsalaista hääsilliä tulee aina jouluksi tehtyä.
Liota kevytsillifileitä keitetyssä liemessä.
-vettä 3dl
-1dl sokeria
-1 silputtu punasipuli
-1tl kokonaisia monipippureita
-pari laakerinlehteä
kiehauta liemi,jäähdytä,lisää 1dl etikkaa ja sillifileet
Idea on tuossa kastikkeessa.
-1dl silputtua purjoa ja tilliä
-1 rkl sinappia
-3rkl sokeria
-4rkl öljyä
-2rkl kermaa
-2tl valkoista viinietikkaa
-sekoita ja pieni sillifileet sekaan
Anna maustua pari vrk. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
JSP Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Syy 2009 Viestejä: 8022 Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa
|
Lähetetty: 22.12.2020 17:03 Viestin aihe: |
|
|
setteriforever kirjoitti: | Lihapuoli
Peurapaisti Sous Vid, pernteisiä hirvenlihapullia
kaksi hanhea (tänä vuonna merihanhia) uunissa hitaasti kypsytettyä (ns martinpäivän hanhia) on ollut pitkä perinne. Rava menee pariisinperunoiden paistoon.
Riimisuolattua peuran sisafielttä
Riekkoaa Sous Vid (aivan taivaallista)
Meille tulee kylään poikien kaveri joka ampui elämänsä ensimmäisen sorsan (tai linnun ylipäätään) joten paistan hänelle sorsan ritafileet
Timjamivoissa paistettua metsäkyyhkynrintaa.
kalapuoli.
Kävin eilen katsomassa kotialoa ja samalla kävin Merikarvialla. (Hain silakkaa (menee tänään marinadeihin) ja ennen sitä aamulla kolusin Karvianjoen luomia. Tuloksena 5 nättiä taimenta. Jotain sentään vielä perhokalastuksesta ymmärrän... Kotimatkalla ostin ihan
kaupasta Norjan lohta (graaavasin just)
Mätiä hain tukusta jo viikko sitten 2 kiloa (joo kundit syö ne lähes yksin)kandalaista siian ja kirjolohen mätiä.
ja itselleni ostin lipeäkalaa (sitä meillä ei muut syö...)
Kasvikset
salaatteja paria kolmea sorttia
bataattiperunamuusi (kerma + voi kannattaa kokeilla)
pariisnperunoita
meksikolainen maissipapu sivuruoka
Ruusu (+ muita) kaaleja
perunasalaatti
Peruna laatikko
lanttulaatikko
rosolli
erilaisia marmeladeja (itse tehty) ja hillokkeita
ja perkules meinasin unohtaa sienet (mustia torvisieniä kermakastikkeessa) sineisalaatti |
Millä tavalla nuo Sous Vide riekot laitat? Onko sulla joku laite millä teet tuolla menetelmällä? Mikä lämpötila, aika ja mausteet? Kiinnostaisi kokeilla.
Pitäisi löytää riistalinnuille joku oikein hyvä kastike. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
setteriforever Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Tou 2015 Viestejä: 1428
|
Lähetetty: 23.12.2020 17:13 Viestin aihe: |
|
|
Joo ostin pannun keväällä jahtikaverin suosituksesta. (Russell Hobbs Sous Vide -kypsennin) 57 astetta. tasan. Ihan suolaa pippuria. Kasike tulee noista kuivatuista herkkutateista kermasta ja hunajasta. Vähän tuorretta tilliä (joskus on laitettu basilikaa mutta tilli on parempi) Pihljanamarjahyytelöä
Joskus olen tehnyt sillä pannulla limemarinoitua (sokeria limeä vähän mietoa chiliä, vähän thaibasilikaa) tai inkiväärimarinoitua (inkivääri lihaliemi sokeri soija keitetään yhteen) riekkoa ja ne menee meillä heti kaikki.
Suosittelen.... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
setteriforever Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Tou 2015 Viestejä: 1428
|
Lähetetty: 23.12.2020 17:17 Viestin aihe: |
|
|
Mä tein vuonna 1 ja 2 ruokaa Viini-lehteen muutaman kerran riistasta ja silloin tuli opeteltua sorsalle ns. mustan sorsan teko (kiinalainen soijamarinoitu sorsa grillataan ja tarjoillaan salaantin kanssa; se on meillä hiton suosittu.
Riistalinnuille yleensä sopii hyvin aasialaiset (miedonnetut) maut ja niiden pohjalle olen noita sooseja paljon tehnyt |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Machete Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hel 2014 Viestejä: 381 Paikkakunta: Kaukana ja kauempana
|
Lähetetty: 23.12.2020 19:59 Viestin aihe: |
|
|
setteriforever kirjoitti: | Joo ostin pannun keväällä jahtikaverin suosituksesta. (Russell Hobbs Sous Vide -kypsennin) 57 astetta. tasan. |
Tarjoiletko suoraan tuosta kypsentimen jälkeen kastikkeen kera, vai käytätkö pannulla voissa paistumassa vielä enne tarjoilua? Ite kun teen, niin ensin sous vide 50-52°c esikypsynnys ja sen jälkeen pannun kautta pöytään. Joku rosmariinivoi tms. joskus, mutta esim. metton ja koppelon täkät (nuorista linnuista) pelkällä voilla, suolalla ja pippurilla + kastike kauden ja fiilisken mukaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3564
|
Lähetetty: 23.12.2020 20:50 Viestin aihe: |
|
|
Minä tuossa just irrottelin kahden jäniksen fileet, jotka laitan huomenna 1,5 tunniksi 54C sous videen ja siitä pannun kautta tarjoiluun. Hieman rosmariinia, mustapippuria, merisuolaa, voita pannulle.
Puikulapotuista lohkoperunat. Sienisalaatti, kylmäsavulohi yms. mutta muuten perinteistä joulusettiä on vaan porkkanalaatikko. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|