OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirvipaahtopaistia joulupöytään

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
webram
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Tou 2005
Viestejä: 699

LähetäLähetetty: 25.12.2005 11:11    Viestin aihe: Hirvipaahtopaistia joulupöytään Vastaa lainaamalla viestiä

Ajattelin kokeilla hirvipaahtopaistia joulupöydän kinkkukunkun lisäkkeeksi. Pakastessa oli viime syksyn jahdista n. 1,5-kiloinen vasan sisäpaistin palanen ja se sai luvan uhrautua. Sulattelin paistin jääkapissa kaikessa rauhassa ja laitoin sen vielä kolmeksi päiväksi marinaadiin. Liemen koostumusta en ihan tarkkaan tiedä, mutta hankin sitä aina luottopihvilihakauppiaaltani ja ainakin meidän makuumme se on erinomaista.

Kun paiston aika koitti tökin lihan pintaan pystyviiltoja ja niihin valosipulinkynnen palasia noin kymmenkunta puolelleen (=n. viisi kynttä yhteensä). Voita kuumalle pannulle ja lihan pinta kiinni. Hieroin paistettuun pintaan mustapippurirouhetta ja hieman karkeaa suolaa. Sitten paisti pussiin ja uuniin. Säädin uunin oman paistomittarin hälyttämään kun lihan sisälämpö oli 55-astetta. Kun uuni sitten kiljaisi paisti pois ja paistoliemi talteen. Pintaan lisää karkeaa suolaa ja koko komeus muutamakertaiseen tiukkaan alumiinifoliokääreseen tekeytymään.

Parin tunnin odottelun jälkeen koitti totuuden hetki. Terävällä veitsellä ohut siivu ja vaimo maistomestariksi. Rouva makusteli hetken ja kapsahti kaulaan. Siis hyvää tuli! Lihasta tuli kertakaikkiaan maukasta ja mureaa, vaikka paistia ei oltukaan mitenkään eritystseti raakakypsytetty. Sisältä upean rosee, mutta niin että nesteet pysyivät lihassa. Keittelin paistoliemestä vielä kermaisen soosin ja kyllä maistui. Piti olla vain lisänä, mutta taisi kinkku valitettavasti jäädä nyt tinalle.

Em. kokemuksen perusteella taidan yrittää samaa myös ensi jouluna. On nimittäin ainakin meikäläisen makuun paljon maistuvampaa kuin kinkku ja mielestäni (ja myös rouvan!) sopii joulupöytään vallan mainiosti!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Loikka
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 948
Paikkakunta: Kotimaa

LähetäLähetetty: 25.12.2005 12:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuulostaa hyvältä!

Meillä on ollut sama perinne vuosia. Kyllä kunnon hirven kokonaisena paistettu paisti aina kinkun voittaa ja on paljon terveellisempää...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com