Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12191
|
Lähetetty: 31.08.2023 10:15 Viestin aihe: |
|
|
Peltsu kirjoitti: |
Kun kaikki erät on käristetty, laitetaan ne pataan ja perään vähän vettä. Vähän tarkoittaa vähän eli haluaako kastiketta ? Jos haluaa niin 10 min kannen alla miedolla lämmöllä. Jos ei kastiketta halua niin liha on jo syömävalmis. Ei sitä tarvi hauduttaa. | Tähän se nimikin viittaa. Aina vähän ihmetellyt, miksi haudutettua lihapataa halutaan käristykseksi sanoa. Mutta vakiintunut nimihän se toki on. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peltsu Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 6576
|
Lähetetty: 31.08.2023 10:18 Viestin aihe: Re: Käristys – Etelän porosta kulttuuriruokaa? |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Käristys – Etelän porosta kulttuuriruokaa?
Eli miten tuollainen poronkäristys oikeasti kuuluisi tehdä?
Ja onko toi poronliha jotenkin ”käsiteltyä” ja onkohan toi siivutus tehty millä vehkeellä, sulana vai jäisenä.
Kerettiläisestihän ajattelin, että moista voisi tehdä vaikka peurasta tai kauriista. |
No ensinnä kaupasta saatu "poronliha" on vasaa. Jolla ei kauheasti ole tekemistä aikuisen poron kanssa. Jos pitäisi valita poronvasa - saksanhirvi, niin valinta ei osuisi poroon.
Meidän teurastamon käristys syntyy seuraavasti: kun roppi leikataan, eli oikeaoppisesti paistit ym. muotoillaan myyntikuntoon, jää paljon roippeita jotka normaalisti pukataan lihamyllyn läpi jauhelihaksi.
Nyt on keksitty että kaikki leikkuutähteet ja jotain muutakin sellaisenaan syötäväksi kelpaamaton tavara asetellaan matalalaitaiseen laajaan vuokaan ja siitä jäädytetään sellainen lihalevy. Koko on varmastikin lähellä A3 ja paksuus luokkaa pari tuumaa. Sitten jäinen lihalevy surahtaa hakkurin läpi ja tuloksena on käristysliha. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 34969
|
Lähetetty: 31.08.2023 10:56 Viestin aihe: |
|
|
Eli kuten olen monille käristyslihan laadun ihmettelijöille sanonut, teurasjätteitä myydään etelään käristyslihana. _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumpeelo Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2014 Viestejä: 5180 Paikkakunta: 06/09
|
Lähetetty: 31.08.2023 11:08 Viestin aihe: |
|
|
heiluri kirjoitti: | Eli kuten olen monille käristyslihan laadun ihmettelijöille sanonut, teurasjätteitä myydään etelään käristyslihana. |
Eihän se sen kummallisempi huijaus ole, kuin että etelän ruokatehtaat myy jauhoista tehtyä rasvapötkylää "makkarana" tai nugetteja "kanana"
Jos käristysliha maksaa 10€/kg, niin ei sillä hinnalla voi kovaa laatua odottaa saavansa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12191
|
Lähetetty: 31.08.2023 11:14 Viestin aihe: |
|
|
Hyvä ettei mene henki elukoista hukkaan. Ennen muinoin ei mennyt, nykyään osa porukasta vähän vieraantunut sen verran, että kelpaa lähinnä paistit ja fileet. Loput ois koiran ruokaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Lok 2007 Viestejä: 915 Paikkakunta: Ulkomaat
|
Lähetetty: 31.08.2023 12:38 Viestin aihe: |
|
|
Mullakin on näköjään vielä toistasataa kiloo syksyistä hirvenlihaa vacuumissa pakastimessa vähän on alkanut mietityttään josko myis kaikki tulevat hirvet ja alkais syömään tuota teurasjäteporoa! _________________ <a> <a> |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 34969
|
Lähetetty: 31.08.2023 13:07 Viestin aihe: |
|
|
Tumpeelo kirjoitti: | heiluri kirjoitti: | Eli kuten olen monille käristyslihan laadun ihmettelijöille sanonut, teurasjätteitä myydään etelään käristyslihana. |
Eihän se sen kummallisempi huijaus ole, kuin että etelän ruokatehtaat myy jauhoista tehtyä rasvapötkylää "makkarana" tai nugetteja "kanana"
Jos käristysliha maksaa 10€/kg, niin ei sillä hinnalla voi kovaa laatua odottaa saavansa. |
Eihän kukaan oleta suomimakkaran olevan lihaa mutta poronkäristyslihan oletetaan olevan muuta kuin teurasjätteitä ja kuluttaja pettyy paksaan laatuun eikä jatkossa osta sitä. _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20231 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 31.08.2023 13:47 Viestin aihe: |
|
|
No, itse ostin käristyslihoja jäisenä ”palvelulihatiskistä”. Jonkun verran silmälläkin lihoista tuossa näkee, mitä tavaraa myydään. Ja tekee ostopäätöksen sen perusteella. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 34969
|
Lähetetty: 31.08.2023 13:55 Viestin aihe: |
|
|
Juu, kokolihanahan käristyslihat on ostettava. _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JokuUkko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2007 Viestejä: 8424 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 31.08.2023 13:59 Viestin aihe: |
|
|
Ihme keskusteluu. En ees muistanu et lihaa voi kaupastaki ostaa. Pari vuotta sitte muija oli ilman lupaa ostanu jotain sika-nauta jauhelihaa kaupasta ja teki siitä ruokaa. Oli vakavahenkisen parisuhdeneuvottelun paikka... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 34969
|
Lähetetty: 31.08.2023 14:06 Viestin aihe: |
|
|
Noi han hypoteettisesti, hirveä piisaa mitä nyt hieman sikaa joskus sekaan, mutta suurin osa sakista nyt kuitenkin ostaa lihansa kaupoista. _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20231 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 31.08.2023 14:08 Viestin aihe: |
|
|
Pian päästään varmaan jo siihen, että hampurilaisten tekeminen hirven jauhelihasta on "riistan häpäisyä"... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10114 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 31.08.2023 14:13 Viestin aihe: |
|
|
Sama se miten syö, kunhan syö. Eikä kaupanlihoihin tarvi sekaantua. Koppelokin on minulle mieluisinta currynä riisin kera, eikä ole muiltakaan jäänyt syömättä. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jalluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Kes 2009 Viestejä: 1132
|
Lähetetty: 31.08.2023 14:39 Viestin aihe: |
|
|
Lintuja tulee syötyä kastikkeessa, paistettuna, fileeenä,.kebabbina, burgerina..
Mutta tuo, että ei kaupanlihoja osta niin paljosta jää paitsi. Onhan ne linnut ja hirvet ihan ok, mutta jos viereen laitetaan kunnon iberico possua/ bellyä, härän tri-tippiä tai entregotea, ei kyllä hirveästi mielessä käy linnuntäkän pupeltaminen ennemmin.
Tai joku grillikana tai wingsit. Eipä siinä paljoa kanootin pohjalla pyörineen, suolet rikki ammutun sorsan lihat käy edes mielessä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JokuUkko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2007 Viestejä: 8424 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 31.08.2023 14:43 Viestin aihe: |
|
|
Ei se itse asiassa etelän peura-alueilla ole ihan tavatonta, että punasta lihaa ei osteta kaupasta. Ei ainakaan ole pakko... Jos jaksais kyyhkyjä ja kanadalaisia jahdata kunnol ni ei tarttis linnunlihaakaan ostaa. Rusakoita olis vaikka miten, vois helposti toista kymmentä ampuu vuodessa, jos haluis...
No joo. Aiheen vierestä ja asiatonta. Mut oli pakko heittää ku oli mahis Ihan tavis resepteillä menee riista meillä. Se ei ole meidän perheessä juhlaruoka, se on arkiruoka... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|