OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 40, 41, 42  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Jyrkkä D
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2008
Viestejä: 6304

LähetäLähetetty: 10.10.2024 13:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuhola kirjoitti:
Jyrkkä D kirjoitti:
JokuUkko kirjoitti:
Ai. Ei oo tostakaan kokemusta että rakko hajois. Teen irrotuksen kyllä pääosin sormella. Ainoastaan alun veitsellä. En siis työnnä puukkoa sinne lannekanavaan...

Ihan mielenkiinnosta, jos otat turkin tois eka niin se tapahtuu oletettavasti orressa. Niin miten sä sitte sen suolen irrotat ku se jo roikkuu? Lasketko takas alas vai seisotko jollain jakkaralla? Ei mieletäni ihan ideaaliasennossa oo irroitukseen, jos takajaloista roikkuu...


Joo nimenomaan, jos sen poraamisen tekee veitsellä, kuten peuralla ja hirvellä niin melkein varmasti rikkoo kauriin kusirakon, koska se on pienempi eläin. Mutta se on kauhean helppoa tehdä niin, että katkaisee peräsuolen ulkopuolelta, kun nylkee ja sitten poraa sen varovasti sisäkautta irti lannekanavasta. Jos rakko on ihan täysi niin siitä on vaikea saada kiinni sisäpuoleltakin niin ettei kusi lennä. Silloin laitan rakon alle jonkun purkin ja rikon kusirakon jollain piikillä siihen purkkiin. Sitten peräsuoli on helppo irrottaa.

Kyllä, orressa otan pois nahan perseen kohdalta. En vedä sitä kokonaan ylös ollenkaan (enkä siis nylje loppuun) ennen kuin kaikki operaatiot on tehty perseosastolla. Kun kaikki on putsattu hanurista, vedän ruhoa ylemmäs ja jatkan nylkemistä alaspäin kainaloista. Turha sitä on edestakaisin hissata. Eli kahden veitsen tekniikalla ja kädet välillä putsaten. En usko, että kovin paljon nopeampaa ja siistimpää tapaa on.

Itse nyppään peräsuolen nahkan mukana pois. Pikkusen veitsellä avittaa sieltä kanavasta. Ei se juuri rikkoudu kun sen saa siinä hyvällä korkeudella kauriin roikkuessa operoida


On se silti sisäpuolelta helpompaa, kun näkee kusirakon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jyrkkä D
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2008
Viestejä: 6304

LähetäLähetetty: 10.10.2024 14:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Palaan näihin karvakasoihin. Lahtivajalla näkee useammin huonosti nyljettyjä kuin hyvin nyljettyjä ruhoja. Yksi syy on puukon terän muoto. Se vaan on onnetonta nyhräämistä, kun yritetään piirtää jalkoja jollakin tavallisella Martinilla. Terän muoto ei sovellu kuin nyppimiseen. Nyljen kolme jalkaa siinä ajassa, kun Marttiini-ukko nyhrää yhtä. Ja taas ihmetellään kevätpukin karvaa siinä yhdessä jalassa. Avauspuukkoakaan ei tarvitse mihinkään, jos terä on esim. tämän mallinen https://www.lamnia.com/fi/p/2784/puukot-ja-k%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6veitset/benchmade-bone-collector-folder-k%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6veitsi-puu-15020-2. Sillä voi työntää ihan yhdellä laakilla koko jalan auki ja lihakset ovat täysin virheettömät, kun terän kärki ei sopivassa kulmassa leikkaa lihaa mitenkään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8831
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 11.10.2024 06:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kauriin laitoin tossa pakkaseen. Ei tullu tarkkaa kellotusta tehtyä, mutta suunnilleen seuraavasti meni aikaa:
- suolistus ja turkki päällä roikkumaan jääkaappiin, noin 15 min
- nylky ja esipaloittelu ämpäreihin, noin 30 min
- varsinainen paloittelu fileiksi, paisteiksi ja jauhelihatavaraksi, vakumointi ja välineiden pesua, 1,5 h
- jauhelihan teko, pakkaus, välineiden pesua noin 30 min

Tosta ei hirmu paljon lihaa tullu ni siks meni aika nopeesti. Ison peuran talihelv3tissä menee tunti puoltoista pidempään leikkauksessa, vähintään...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17206
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 11.10.2024 07:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pistin tuon kolarivasan eilen palasille, jonku paistin ja fileet kokonaisena ja loput mitä sai jauhelihaan, taisi aikalailla tunti mennä leikkuussa ja toinen jauhamisessa ynnä pakkailu...

-ei vertaannu ehjäännpeuraan, paljon veristä lihasta oli.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 21457
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 11.10.2024 10:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JokuUkko kirjoitti:
Kauriin laitoin tossa pakkaseen. Ei tullu tarkkaa kellotusta tehtyä, mutta suunnilleen seuraavasti meni aikaa:
- suolistus ja turkki päällä roikkumaan jääkaappiin, noin 15 min
- nylky ja esipaloittelu ämpäreihin, noin 30 min
- varsinainen paloittelu fileiksi, paisteiksi ja jauhelihatavaraksi, vakumointi ja välineiden pesua, 1,5 h
- jauhelihan teko, pakkaus, välineiden pesua noin 30 min

Tosta ei hirmu paljon lihaa tullu ni siks meni aika nopeesti. Ison peuran talihelv3tissä menee tunti puoltoista pidempään leikkauksessa, vähintään...

Nylky ja esipaloittelu hirmu nopea. Minulla menee väkisin kolme varttia vaikka olevana miten nopeena olen
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8831
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 11.10.2024 11:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Varmaan paljon kiinni siitä, mitä esipaloittelu kellekin tarkoittaa. Nylyssä ny ei mee kauriin kanssa ku muutama minuutti. Sit lavat irti, fileet irti, kupeista ja kaulasta leikkaan roikkuessa irti sen, mikä ei oo vertynyttä. Lopuksi kinkut irti lantiosta ja sitte voiki siirtyä pöydälle leikkaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 21457
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 11.10.2024 11:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JokuUkko kirjoitti:
Varmaan paljon kiinni siitä, mitä esipaloittelu kellekin tarkoittaa. Nylyssä ny ei mee kauriin kanssa ku muutama minuutti. Sit lavat irti, fileet irti, kupeista ja kaulasta leikkaan roikkuessa irti sen, mikä ei oo vertynyttä. Lopuksi kinkut irti lantiosta ja sitte voiki siirtyä pöydälle leikkaa

Tarkoittaa täsmälleen samaa. Nyt nylyn aika paranee entisestään. Minä varttiin, valmet 11 minuuttiin ja sulla ei enää mene ku muutama minuutti. Sama aika kauriiseen menee nylyssä ku peuran vasassa.

Minulla menee se 15min nylyssä liki puolen tunnin paikat esipaloittelussa. Varmaan vähän alle. Mulla se nylky, esipaloittelu ja vähän jälkien siivousta vei 45min.

Toki näissä voi olla valtavia eroja tekniikassa missä säästää aikaa. Muutaman minuutin nylky olisi jo mielenkiintoinen nähdä
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8831
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 11.10.2024 16:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No mulla on siinä kohtaa jo suolet pois ja takajalat piirretty, ku aloitan Laughing Mulla siis riippumassa suolistettuna ja nahka päällä. Mitä siinä ny sit kestää ku piirrät etujalat ja vedät nahan pois päältä ilman puukkoo. En ees päätä katkaise kuroikkuu siinä nahkassa kii ku veistän niskalihat talteen. Niskassa ei montaa lihapullallista oo...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 6260
Paikkakunta: 06/09

LähetäLähetetty: 16.10.2024 08:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suositelkaas hyvää veitsisarjaa maastoon ja lahtivajalle.

Ostin Julasta avauspuukon ja nylkypuukon kokeeksi, mutta on niin kovaa tavaraa ettei saa teräväksi..

Tekeekö esim tollasella mitään?

https://www.erakellari.fi/retkeily/vern-butcher-hirvimiehen-veitsisetti/p/6438347023804/#description
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Niskahikinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Syy 2019
Viestejä: 398
Paikkakunta: Kymenlaakso

LähetäLähetetty: 16.10.2024 09:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

https://roselli.fi/products/erapuukko?_pos=5&_fid=684ff7afc&_ss=c

Tällä tykkään alkuun ja paloitteluun ohuteräistä käyttää, joka hieman joustaa sivuttain. Rosellissa saisi olla vielä ehkä lisää kaarta, mutta tämä sopii minulle.

https://www.motonet.fi/tuote/victorinox-super-flexible-filetti-15-cm?product=55-03622

taitaa olla tämä loppuhommassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17206
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 16.10.2024 09:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tumpeelo kirjoitti:
Suositelkaas hyvää veitsisarjaa maastoon ja lahtivajalle.

Ostin Julasta avauspuukon ja nylkypuukon kokeeksi, mutta on niin kovaa tavaraa ettei saa teräväksi..

Tekeekö esim tollasella mitään?

https://www.erakellari.fi/retkeily/vern-butcher-hirvimiehen-veitsisetti/p/6438347023804/#description


Kyllähän nyt kovan nimenomaan saa teräväksi mutta pehmeää et.

Taitaa olla hyvin samaa nuo kaikki halpissarjat gentsot sun muut.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 6260
Paikkakunta: 06/09

LähetäLähetetty: 16.10.2024 09:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Tumpeelo kirjoitti:
Suositelkaas hyvää veitsisarjaa maastoon ja lahtivajalle.

Ostin Julasta avauspuukon ja nylkypuukon kokeeksi, mutta on niin kovaa tavaraa ettei saa teräväksi..

Tekeekö esim tollasella mitään?

https://www.erakellari.fi/retkeily/vern-butcher-hirvimiehen-veitsisetti/p/6438347023804/#description


Kyllähän nyt kovan nimenomaan saa teräväksi mutta pehmeää et.

Taitaa olla hyvin samaa nuo kaikki halpissarjat gentsot sun muut.


Ei kyllä saanut. Lahtivajalla on ihan hyvä sähköinem teroitin, mutta ei tepsinyt. Teräkin tylsyi niin nopeaa että hyödytön peli..

Edit. Voi toki olla että siinä on teräkulma valmiiksi väärin. En nähny kun ei ollut lasia pääs 🤣
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jyrkkä D
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2008
Viestejä: 6304

LähetäLähetetty: 16.10.2024 11:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tumpeelo kirjoitti:
valmet 412s kirjoitti:
Tumpeelo kirjoitti:
Suositelkaas hyvää veitsisarjaa maastoon ja lahtivajalle.

Ostin Julasta avauspuukon ja nylkypuukon kokeeksi, mutta on niin kovaa tavaraa ettei saa teräväksi..

Tekeekö esim tollasella mitään?

https://www.erakellari.fi/retkeily/vern-butcher-hirvimiehen-veitsisetti/p/6438347023804/#description


Kyllähän nyt kovan nimenomaan saa teräväksi mutta pehmeää et.

Taitaa olla hyvin samaa nuo kaikki halpissarjat gentsot sun muut.


Ei kyllä saanut. Lahtivajalla on ihan hyvä sähköinem teroitin, mutta ei tepsinyt. Teräkin tylsyi niin nopeaa että hyödytön peli..

Edit. Voi toki olla että siinä on teräkulma valmiiksi väärin. En nähny kun ei ollut lasia pääs 🤣


Aika harvoin halvoissa puukoissa on liian kova terä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Niskahikinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Syy 2019
Viestejä: 398
Paikkakunta: Kymenlaakso

LähetäLähetetty: 16.10.2024 12:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

https://www.fiskars.com/fi-fi/ruoanlaitto/tuotteet/leikkuuvalineet/essential-roll-sharp-veitsenteroitin-1065598

Ja tuolla pyyhäsen sillon tällön, on toiminut pelkästään näin. Ei tietty lähtötylsää korjaa..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 21457
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 16.10.2024 17:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

25kg raakapaloina olevaa hirveä vakuumiin. Neljä tuntia. Yllättävän kauan meni. No oli siinä vähä muutankin offensiivia ja kellotus ei ole tarkka mut kyllä siinä aikaa vaan meni. Syksy on kyllä melkoista lihashowta. 75kg puhdasta lihaa sorkkaa on nyt tullut vakumoitua uusilla vehkeillä tälle kautta.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 40, 41, 42  Seuraava
Sivu 35 Yht. 42

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com