Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16856
|
Lähetetty: 27.04.2025 06:18 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | Itse putsaan aika tyynni kyllä, menee aikaa mitä menee... Eipä ole kukaan moittinut lopputulosta. Tämmöseltä se näyttää kun jauhaa.
 |
Hyvännäköistä jauhelihaa. Tuota kyllä kelpaa muillekin antaa. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
jkvi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Kes 2006 Viestejä: 5722 Paikkakunta: Suomussalmi
|
Lähetetty: 27.04.2025 08:43 Viestin aihe: |
|
|
tuhola kirjoitti: | Kuten sanoin, foorumilla kaikki leikkaa peuran puolta nopeammin kuin minä ja puolta laadukkaammaksi ja siistimmäksi kuin minä sekä pakkaa puolta nopeammin ja paremmin kuin minä. Näitä keskusteluja on tässä viime syksystä saakka käyty. Edelleenkin lupaan maksaa siitä opista että näyttää minulle miten tehdään 2x nopeammin ja 2x laadukkaampaa. En ole sitä oppia saanut ammattilihanleikkaajiltakaan, koska esim jauhelihaleikkuu tehdään samalla laatukriteerillä omaan käyttöön. Haluaisin todella kehittyä 2x paremmaksi tässä lihan käsittelyssä. Se olisi valtava säästö ajassa. |
Minä en leikkaisi yhtään nopeammin. Aikaa menisi varmasti enemmän, mutta minä en ota asiaa nopeuskilpailuna. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21773 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.04.2025 09:07 Viestin aihe: |
|
|
Meillä hirven leikkuuseen osallistuu liharyhmässä aika usein 4 kaveria. Voi vähän heittää joskus.
Kyllähän se aika pitkälle niin on, että yksi raakapaloittelee ja siistii paisteja ja fileitä. Ja kaikki muut nyppii niitä jauhelihavärkkejä. Kyllähän siihen jauhelihalihojen siistimiseen menee aika iso työpanos.
Ite oon leikannut vuosien varrella muutamassakin porukassa. Onhan siinä eroja, minkämoista tavaraa menee jauhelihaksi.
Varma osasyy siihen, että joissain porukoissa jauhelihavärkit tulee jokaiselle "jauhamattomina". |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22292 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.04.2025 09:15 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Meillä hirven leikkuuseen osallistuu liharyhmässä aika usein 4 kaveria. Voi vähän heittää joskus.
Kyllähän se aika pitkälle niin on, että yksi raakapaloittelee ja siistii paisteja ja fileitä. Ja kaikki muut nyppii niitä jauhelihavärkkejä.
Ite oon leikannut vuosien varrella muutamassakin porukassa. Onhan siinä eroja, minkämoista tavaraa menee jauhelihaksi.
Varma osasyy siihen, että joissain porukoissa jauhelihavärkit tulee jokaiselle "jauhamattomina". |
Meillä jakosatsi tulee raakapaloittelun jäljiltä. Eli paistit ja jauhelihavärkit siistimättä. Epämääräisiä klönttejä heikompaa lihaa, kyljet, paksukalvoista potkaa jne. Menee siinäki meinaan aikaa ku alat potkaa avata ja poistaa sieltä niitä paksumpia kalvoja. Tai jos vedät kuljet pelkäksi lihaksi. Menee aikaa ja raakasti. En kyllä tajua mitä järkeä siinä on. Siistii isommat ja jauhaa menemään ja erittäin hyvää jauhelihaa tulee silti. Justiin söin mureketta joka tehty tuollaisesta normi tason jauhelihasta. Yritin etsiä vikaa, en löytänyt. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21773 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.04.2025 09:20 Viestin aihe: |
|
|
Meillä menee hirvessä muutaman kaverin priima jauhelihojen putsaus yhden kaverin raakapaloittelun ja paistien siistimisen kanssa ajallisesti samaan.
Sitten jauhetaan "hidaskierroksisella kunnon puhtaalla myllyllä" kerralla jauhelihavärkit.
Tuo on toiminut meillä varsin optimisti. Jakolihat on käytännössä pakastuskuntoisia ja priimaa. Eikä "klönttejä" |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22292 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.04.2025 09:51 Viestin aihe: |
|
|
Itse teen mieluusti omat lihat. En kaipaa todellakaan ketään muuta jauhamaan tai tekemään hommaani. Mielestäni toimiva systeemi että hirvi leikataan raakapaloiksi ja sitten jaetaan siitä. Ja jokainen tekee sellaiset lihat siitä mitä tarttee. Myös jako on selvin kun ei ole mitää jakoporukoita jne. Vaan lihat jaetaan suurinpiirtein tasaveroisina arvottuina 10kg satseina. Jokainen porukka toki päättää miten lihansa jakaa, mutta mitä olen erilaisia tapoja seurannut niin meidän tapa on ehdottomasti tasapuolisin laadultaan ja määrältään. Ja yksinkertainen. Ei jaeta eka jakoporukoille ja sitte ryhmille ja sitte ukoille. Vaan jaetaan vaan kerran. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17550 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 27.04.2025 09:54 Viestin aihe: |
|
|
Tässähän sitä tullaan siihen ruhonpalastelun tärkeyteen, siististi tehty paistien ja muiden lihojen irrotus luista vaikuttaa lopputöihin oleellisesti, jos sattuu olemaan tietämättömän tekemää sekalaista "rettulihaa" missä saattaa olla kolmeakin eri paistia samassa klöntissä on sen jälkikäsittelykin hitaampaa...
Kylkien leikkuussakin on useita eri varianttia konekiväärin vyöstä batmanin viittaan.
Mitä ehjempiä, lihojen luontaisia "katkonkohtia" on käytetty on loppusiistiminen minimaalista ja homma nopeaa.
Tässäkin ketjussa on montaa jauhelihan mallia kerrottu, kun se omaan suuhun passaa niin kehtaa muillekin näyttää. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21773 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.04.2025 10:03 Viestin aihe: |
|
|
Sillä on aika iso merkitys, jaetaanko hirvi kahteen lihaosuuteen. Vai neljään. Vai kymmeneen... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22292 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.04.2025 10:06 Viestin aihe: |
|
|
Niinhän se on. Mutta mitä paistien siistimisestä jää jauhelihavärkiksi niin ei siinä mitää aikaa mene. Kyllä jauhelihan bloklaus kalvottomaksi on työläin kylkien ja potkan osalta. Itse en alkaa irrotteleen jokaista peukalonpään kokoista lihanpalaa vaan ne menee koirille. Homman on oltava jouhevaa. Silti hyötysuhde lihaa/ruhopaino on ollut mielestäni todella korkea. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22292 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.04.2025 10:07 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Sillä on aika iso merkitys, jaetaanko hirvi kahteen lihaosuuteen. Vai neljään. Vai kymmeneen... |
Niinhän sillä on. Käytännössä se on vasa neljään ja aikuinen vähä painon mukaan. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21773 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.04.2025 10:15 Viestin aihe: |
|
|
Ja kyllähän se niin on, että jos porukalla on hyvin eri käsitys "lihankäsittelystä", niin onhan se paras jakaa mahdollisimman "raakapaloiteltuna" ja jättää jatkojalostus kunkin omaksi asiaksi.
Ite olen huomannut, että omalla kohdalla on helpompi tehä kompromissia siihen suuntaan, että nysvätään näiden jauhelihojen kanssa pieteetillä, kuin että lyödään joukkoon kaikenmoista vertymäpaikkaakin.
Viimeinen muokkaaja, Lahtinen pvm 27.04.2025 10:21, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22292 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.04.2025 10:20 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Ja kyllähän se niin on, että jos porukalla on hyvin eri käsitys "lihankäsittelystä", niin onhan se paras jakaa mahdollisimman "raakapaloiteltuna" ja jättää jatkojalostus kunkin omaksi asiaksi. |
Voin kertoa että täällä maalla ei vieläkään suurin osa tajua paistien ja fileiden eroa. Nuoret ja kaupunkilaiset tajuaa raaka-aineiden ominaisuudet ja vahvuudet sekä laadulliset erot. Mutta se perus paikallinen 50-100v hirvimies ja hänen vaimo ei tajua mitään muuta ku että liha on lihaa. Ja siitä voi tehdä keittoa tai kastiketta. Tai paistaa pihvi kengänpohja ylikypsäksi. 😅 _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21773 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.04.2025 10:25 Viestin aihe: |
|
|
Meillä peuratouhu on tehnyt sen, että aika lailla laajentunut tuo käsitys otuksen eri ruhonosista, niiden käyttömahollisuuksista jne. Kun koko ruho tulee itelle.
Ja otsikkoon liittyen, tuo on luonut myös mielenkiintoa "omalle" lihamyllylle jne.
Ja tuo on tehnyt vähän sitäkin, että hirvihommiinkin on tullut sitä keskustelua leikkuusta ja miten jaetaan jne. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22292 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.04.2025 10:54 Viestin aihe: |
|
|
Kuvassa tuoretta majavasta tehtyä jauhelihaleikkoa menossa kenwoodin myllyyn. En edes yrittänyt poistaa kaikkia rasvoja, koska majavan rasva ei ole mitään huonoa. Saa sitä vähän sekaan jäädäkin. Uusi mylly ei ole vielä ostettuna että täytyy vielä jynssätä tällä vanhalla romulla.
Yhtään en tiedä mitä vaimo majavajauhelihalla tekee mutta ku sellaista tilattiin niin sellaista saa😅 _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22292 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.04.2025 11:20 Viestin aihe: |
|
|
Majavajauheliha
On poijat hermoille käyvä homma jo tommonen kattilallinen jauhaa tommosella 1600w kenwoodilla. Jumalauta. Hirveä meteli ja kahteen kertaan jauhettava. Ihan pakko käydä hermosavuilla ennenku alkaa vakumoida. Aivan säkenöi selässä ku ottaa niin hermoon tuo suoritus.
Yleensä olen siis peurat ja hirvet jauhanu seuran myllyllä. Ja pikku eriä tuolla. Ens syksyksi etsin kunnon myllyn millä menee kerralla _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|