OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lihamylly
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 20, 21, 22  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16856

LähetäLähetetty: 27.04.2025 06:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Itse putsaan aika tyynni kyllä, menee aikaa mitä menee... Eipä ole kukaan moittinut lopputulosta. Tämmöseltä se näyttää kun jauhaa.


Hyvännäköistä jauhelihaa. Tuota kyllä kelpaa muillekin antaa.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5722
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 27.04.2025 08:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuhola kirjoitti:
Kuten sanoin, foorumilla kaikki leikkaa peuran puolta nopeammin kuin minä ja puolta laadukkaammaksi ja siistimmäksi kuin minä sekä pakkaa puolta nopeammin ja paremmin kuin minä. Näitä keskusteluja on tässä viime syksystä saakka käyty. Edelleenkin lupaan maksaa siitä opista että näyttää minulle miten tehdään 2x nopeammin ja 2x laadukkaampaa. En ole sitä oppia saanut ammattilihanleikkaajiltakaan, koska esim jauhelihaleikkuu tehdään samalla laatukriteerillä omaan käyttöön. Haluaisin todella kehittyä 2x paremmaksi tässä lihan käsittelyssä. Se olisi valtava säästö ajassa.

Minä en leikkaisi yhtään nopeammin. Aikaa menisi varmasti enemmän, mutta minä en ota asiaa nopeuskilpailuna.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21773
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.04.2025 09:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä hirven leikkuuseen osallistuu liharyhmässä aika usein 4 kaveria. Voi vähän heittää joskus.

Kyllähän se aika pitkälle niin on, että yksi raakapaloittelee ja siistii paisteja ja fileitä. Ja kaikki muut nyppii niitä jauhelihavärkkejä. Kyllähän siihen jauhelihalihojen siistimiseen menee aika iso työpanos.

Ite oon leikannut vuosien varrella muutamassakin porukassa. Onhan siinä eroja, minkämoista tavaraa menee jauhelihaksi.

Varma osasyy siihen, että joissain porukoissa jauhelihavärkit tulee jokaiselle "jauhamattomina".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22292
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.04.2025 09:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Meillä hirven leikkuuseen osallistuu liharyhmässä aika usein 4 kaveria. Voi vähän heittää joskus.

Kyllähän se aika pitkälle niin on, että yksi raakapaloittelee ja siistii paisteja ja fileitä. Ja kaikki muut nyppii niitä jauhelihavärkkejä.

Ite oon leikannut vuosien varrella muutamassakin porukassa. Onhan siinä eroja, minkämoista tavaraa menee jauhelihaksi.

Varma osasyy siihen, että joissain porukoissa jauhelihavärkit tulee jokaiselle "jauhamattomina".

Meillä jakosatsi tulee raakapaloittelun jäljiltä. Eli paistit ja jauhelihavärkit siistimättä. Epämääräisiä klönttejä heikompaa lihaa, kyljet, paksukalvoista potkaa jne. Menee siinäki meinaan aikaa ku alat potkaa avata ja poistaa sieltä niitä paksumpia kalvoja. Tai jos vedät kuljet pelkäksi lihaksi. Menee aikaa ja raakasti. En kyllä tajua mitä järkeä siinä on. Siistii isommat ja jauhaa menemään ja erittäin hyvää jauhelihaa tulee silti. Justiin söin mureketta joka tehty tuollaisesta normi tason jauhelihasta. Yritin etsiä vikaa, en löytänyt.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21773
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.04.2025 09:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä menee hirvessä muutaman kaverin priima jauhelihojen putsaus yhden kaverin raakapaloittelun ja paistien siistimisen kanssa ajallisesti samaan.

Sitten jauhetaan "hidaskierroksisella kunnon puhtaalla myllyllä" kerralla jauhelihavärkit.

Tuo on toiminut meillä varsin optimisti. Jakolihat on käytännössä pakastuskuntoisia ja priimaa. Eikä "klönttejä"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22292
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.04.2025 09:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse teen mieluusti omat lihat. En kaipaa todellakaan ketään muuta jauhamaan tai tekemään hommaani. Mielestäni toimiva systeemi että hirvi leikataan raakapaloiksi ja sitten jaetaan siitä. Ja jokainen tekee sellaiset lihat siitä mitä tarttee. Myös jako on selvin kun ei ole mitää jakoporukoita jne. Vaan lihat jaetaan suurinpiirtein tasaveroisina arvottuina 10kg satseina. Jokainen porukka toki päättää miten lihansa jakaa, mutta mitä olen erilaisia tapoja seurannut niin meidän tapa on ehdottomasti tasapuolisin laadultaan ja määrältään. Ja yksinkertainen. Ei jaeta eka jakoporukoille ja sitte ryhmille ja sitte ukoille. Vaan jaetaan vaan kerran.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17550
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 27.04.2025 09:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässähän sitä tullaan siihen ruhonpalastelun tärkeyteen, siististi tehty paistien ja muiden lihojen irrotus luista vaikuttaa lopputöihin oleellisesti, jos sattuu olemaan tietämättömän tekemää sekalaista "rettulihaa" missä saattaa olla kolmeakin eri paistia samassa klöntissä on sen jälkikäsittelykin hitaampaa...

Kylkien leikkuussakin on useita eri varianttia konekiväärin vyöstä batmanin viittaan.

Mitä ehjempiä, lihojen luontaisia "katkonkohtia" on käytetty on loppusiistiminen minimaalista ja homma nopeaa.

Tässäkin ketjussa on montaa jauhelihan mallia kerrottu, kun se omaan suuhun passaa niin kehtaa muillekin näyttää.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21773
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.04.2025 10:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sillä on aika iso merkitys, jaetaanko hirvi kahteen lihaosuuteen. Vai neljään. Vai kymmeneen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22292
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.04.2025 10:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niinhän se on. Mutta mitä paistien siistimisestä jää jauhelihavärkiksi niin ei siinä mitää aikaa mene. Kyllä jauhelihan bloklaus kalvottomaksi on työläin kylkien ja potkan osalta. Itse en alkaa irrotteleen jokaista peukalonpään kokoista lihanpalaa vaan ne menee koirille. Homman on oltava jouhevaa. Silti hyötysuhde lihaa/ruhopaino on ollut mielestäni todella korkea.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22292
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.04.2025 10:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Sillä on aika iso merkitys, jaetaanko hirvi kahteen lihaosuuteen. Vai neljään. Vai kymmeneen...


Niinhän sillä on. Käytännössä se on vasa neljään ja aikuinen vähä painon mukaan.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21773
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.04.2025 10:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja kyllähän se niin on, että jos porukalla on hyvin eri käsitys "lihankäsittelystä", niin onhan se paras jakaa mahdollisimman "raakapaloiteltuna" ja jättää jatkojalostus kunkin omaksi asiaksi.

Ite olen huomannut, että omalla kohdalla on helpompi tehä kompromissia siihen suuntaan, että nysvätään näiden jauhelihojen kanssa pieteetillä, kuin että lyödään joukkoon kaikenmoista vertymäpaikkaakin.


Viimeinen muokkaaja, Lahtinen pvm 27.04.2025 10:21, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22292
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.04.2025 10:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Ja kyllähän se niin on, että jos porukalla on hyvin eri käsitys "lihankäsittelystä", niin onhan se paras jakaa mahdollisimman "raakapaloiteltuna" ja jättää jatkojalostus kunkin omaksi asiaksi.

Voin kertoa että täällä maalla ei vieläkään suurin osa tajua paistien ja fileiden eroa. Nuoret ja kaupunkilaiset tajuaa raaka-aineiden ominaisuudet ja vahvuudet sekä laadulliset erot. Mutta se perus paikallinen 50-100v hirvimies ja hänen vaimo ei tajua mitään muuta ku että liha on lihaa. Ja siitä voi tehdä keittoa tai kastiketta. Tai paistaa pihvi kengänpohja ylikypsäksi. 😅
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21773
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.04.2025 10:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä peuratouhu on tehnyt sen, että aika lailla laajentunut tuo käsitys otuksen eri ruhonosista, niiden käyttömahollisuuksista jne. Kun koko ruho tulee itelle.

Ja otsikkoon liittyen, tuo on luonut myös mielenkiintoa "omalle" lihamyllylle jne.

Ja tuo on tehnyt vähän sitäkin, että hirvihommiinkin on tullut sitä keskustelua leikkuusta ja miten jaetaan jne.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22292
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.04.2025 10:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuvassa tuoretta majavasta tehtyä jauhelihaleikkoa menossa kenwoodin myllyyn. En edes yrittänyt poistaa kaikkia rasvoja, koska majavan rasva ei ole mitään huonoa. Saa sitä vähän sekaan jäädäkin. Uusi mylly ei ole vielä ostettuna että täytyy vielä jynssätä tällä vanhalla romulla.



Yhtään en tiedä mitä vaimo majavajauhelihalla tekee mutta ku sellaista tilattiin niin sellaista saa😅
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22292
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.04.2025 11:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Majavajauheliha





On poijat hermoille käyvä homma jo tommonen kattilallinen jauhaa tommosella 1600w kenwoodilla. Jumalauta. Hirveä meteli ja kahteen kertaan jauhettava. Ihan pakko käydä hermosavuilla ennenku alkaa vakumoida. Aivan säkenöi selässä ku ottaa niin hermoon tuo suoritus.

Yleensä olen siis peurat ja hirvet jauhanu seuran myllyllä. Ja pikku eriä tuolla. Ens syksyksi etsin kunnon myllyn millä menee kerralla
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT - 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 20, 21, 22  Seuraava
Sivu 17 Yht. 22

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com