OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirvenlihan savustaminen

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16686

LähetäLähetetty: 15.05.2004 22:20    Viestin aihe: Hirvenlihan savustaminen Vastaa lainaamalla viestiä

Kertokaapa kokemuksia hirvenlihan savustamisesta tavallisella savustuspöntöllä. Olen joskus metsästys ja kalastus lehdestä lukenut aiheesta, mutta en löydä lehteä enää mistään. Laittakaa esim. ohjeita lihan käsittelystä ennen savustamista, savustus aika kilolle, lämpötila, yms. mitä kannattaa huomioida.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ruutiukko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 951
Paikkakunta: Suomen Demokraattinen Kansantasavalta

LähetäLähetetty: 15.05.2004 22:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tapoja on varmasti miljoona... vaimolta kysyin että muistaako mitään erikoista meidän savustuksista -ei muistanut.

Pidempään se kuitenkin saa olla kuin kala, parhaimmat savuhirvet olen saanut jäisestä kimpaleesta. Ei kuivu eikä ylikypsy, pidän hieman raa`aksi jääneestä muutenkin niin lihakaan ei sitkisty. Suolaa ja pippuria vasta viipalointivaiheessa.

Lämpötilaa en tiedä, ei kuitenkaan kovin kuuma. Meillä on jykevä teräspönttö ja avotuli suoraan alla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
joop
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Maa 2004
Viestejä: 576
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 19.05.2004 11:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yks maatalon vanha isäntä savusteli sikaansa savusaunassa ja veinpä sinne sitten johtokunnan filee (isosta sonnista). Täytyy kyllä myöntää, etten ikinä ole saanut mitään niin hyvää savulihaa. Isäntä sitä oli 3 päivää savustellut. Tosin en tiedä milla tavalla, mutta ilmeisesti, ensin mieto lämpö ja savua. Sitten kun pinta on kuivahtanut niin lämpöä on lisätty hieman jolloin liha sitten kypsyy, todella mureeta ja mehevää ainoastaan pinnasta n. 1mm on kuivaa (liha neulasuolattiin ennen savustusta).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
look
Vieras





LähetäLähetetty: 25.05.2004 10:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tapoja on monia. Kalapöntössä en ole lihaa palvannut. Saunassa kylläkin. Lämpö saa olla juuri sadan asteen alle. Kosteutta pitää lisätä runsaasti. Nyrkkisääntö on mitä matalampi kypsytyslämpö sitä pidempi kypsymisaika ja pehmeämpi liha. 60-70 astetta tekee lihasta kuin voita. Liika kypsytys kuivaa lihan. Tosin raakaa palvia ei syö erkkikään, ei ainakaan selvin päin.
Takaisin alkuun
Petteri_N
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 1180

LähetäLähetetty: 25.05.2004 12:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kokeilepa varsin moista, että suolaat lihan kevyesti, pistät sen savustuspönttöön n. 20-30 minuutiksi, otat pois, isket uuniin noin 20 minuutiksi vajaaseen 200 asteeseen. Otat lihan pois, käärit voipaperiin ja annat vetäytyä.

Testain moista poroon ja hyvää tuli. Liha oli kypsää, muttei kuivanut, savun maun saamiseksi riittää lyhytkin savustusaika. Pelannee myös hirven kanssa.
_________________
Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16686

LähetäLähetetty: 26.05.2004 16:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minäpä kokeilen, ja kerron miten onnistui.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rådjur
Vieras





LähetäLähetetty: 28.05.2004 13:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mahdollisimman iso, ja kunnolla raakakypsytetty lihas kuivataan pinnasta kuivaksi,ja annetaan olla huoneen lämmössä muutaman tunnin kun savu-uunia kuumennetaan. Sitten kun on saatu lämpö 150-200 c niin sinne liha noin puoli tuntia, eikä tarvitse olla vielä kovasti savua silloin. Sitten lämpöä on laskettava tuonne 80-90c, ja silloin pitää olla runsaasti savua koko ajan.
Lihan paistoon tarkoitettu lämpömittari kertoo tässäkin milloinka se on valmista, mutta itse tykkään, kun se näyttää 76c.
Suolaus välittömästi ruiskulla maun mukaan, ja vetäytymään jääkaappiin, taikka kellariin ehyessä muovipussissa, sitä usein käännellen noin pariksi päiväksi, ja sitten eikun syömään.
Savustuspuuna leppä, sekä lopuksi katajaa kovasti sekaan.
Takaisin alkuun
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16686

LähetäLähetetty: 28.05.2004 14:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kesälomalla kokeillaan, ja kiitokset Råååtjuurtille ohjeista.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Suhl bros
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 02 Huh 2004
Viestejä: 7
Paikkakunta: Satakunta

LähetäLähetetty: 06.06.2004 01:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Savustin joskus vasan fileitä kalapötössä, muistaakseni reilu puoli tuntia, marinoin niitä ensin ja sitten uitin suolaliemessä jonkun aikaa, oli kyllä niin hyvää että oiken alkoi ihmetyttämään miksen ole tehnyt uudestaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 22.06.2004 14:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

look kirjoitti:
Tapoja on monia. Kalapöntössä en ole lihaa palvannut. Saunassa kylläkin. Lämpö saa olla juuri sadan asteen alle. Kosteutta pitää lisätä runsaasti. Nyrkkisääntö on mitä matalampi kypsytyslämpö sitä pidempi kypsymisaika ja pehmeämpi liha. 60-70 astetta tekee lihasta kuin voita. Liika kypsytys kuivaa lihan. Tosin raakaa palvia ei syö erkkikään, ei ainakaan selvin päin.


Hirvenliha on perinteisesti palvattu reilusti alle 60 asteen lämpötilassa. Aikaa on mennyt useita päiviä. Liha kypsennetään savulla, ei kuumuudella. Näin lihasta on saatu myös riittävän kuivaa=säilyvää.
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 22.06.2004 15:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

...kypsymisaika riippuu tietenkin lihapalojen koosta. 8-12 tuntia riittää pienemmille paisteille.

Ps. Savusaunassa, -kodassa ja -kaapissa palvaamista tarkoitan.
Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com