OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Miten harmaasta porovapaa?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
webram
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Tou 2005
Viestejä: 701

LähetäLähetetty: 01.05.2006 08:22    Viestin aihe: Miten harmaasta porovapaa? Vastaa lainaamalla viestiä

No tämä voisi ehkä kuulua paremminkin tuonne koirapuolelle, mutta kun täällä käyvät myös hirvikoiramiehet niin ajattelin kysellä että:

Miten yksivuotiaasta harmaanartusta saisi porovapaan? Olen ensi syksynä menossa pohjoseen hirvijahtiin ja jos tuo koira alkaa pelaamaan, niin ottaisin sen mukaan. En kuitenkaan millään haluaisi häiritä paikallisia poromiehiä/tokkia ja jos vain jotain konsteja tiedätte niin tekisin kaikkeni ettei koirani haukkuisi poroja. Kertokaa te kokeneet kairankirtäjät miten omanne olette kouluttaneet. Kiitos jo etukäteen!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 02.05.2006 22:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos koirasi ei ole aiemmin poroja nähnyt, et voi kuin toivoa parasta...
Hirven tuoreella jäljellä harjoittelu ja sille yllyttäminen ja sitä kautta hirvelle leimautuminen on kai ensimmäinen ja paras vaihtoehto. Jos Sinulla on mahdollista taluttaa koiraa lehmien, lampaiden ja hevosten ohi ja ja opettaen estää niiden kimppuun yrittäminen ja haukkuminen, asia on hyvällä jalalla.
Poro ei jää - mitä nyt vihaiset hirvaat joskus- haukuttavaksi, vaan pakenee laumana, joka saattaa hajota sinne tänne tai ajo menee suurempaa tokkaan, jota koira "hämmentää" ympäriinsä tavallisesti muutaman neliökilometrin alueella. Hyvää "vieroitushoitoa" olisi saada useampi kerta kuljettaa koiraa taluttimessa talvella porotarhan ympäri ja totuttaa se sitä kautta olemaan piittaamatta poroista.
Omat koirani olen saanut tuolla "tarhankierrolla" ( onneksi on mahdollisuus)ja "ei välitä"-hokemisella tottumaan ja koko lailla hyvin poroista piittaamattomaksi. Ja jos koirasi syksyllä pölläyttää innoissaan parisataa metriä poroparttia, ei se niin paha homma ole. Seisontahaukkuahan sen pitäisi kuitenkin enimmältä olla, ja kun poro tolvaa heti ensinäkemältä pakoon, ei seisovaa haukkuvan pitäisi perään ruukaltaa.
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
webram
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Tou 2005
Viestejä: 701

LähetäLähetetty: 03.05.2006 05:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitokset vinkeistä! Koirani on vielä niin nuori, ettei se viime talvena vielä päässyt hirveä haukkumaan. Nyt keväällä vein sen tuoreelle hirven jäljelle ja sehän ei meinannut nahoissaan pysyä. Risteävällä tuoreella peuranjäljellä se ei ainakaakaan vaihtanut sille. Mulla saattaa olla kesän ja alkusyksyn aikana mahdollisuus jonkun kerran käydä koiran kanssa Lapissa. Voisikohan noilla reissuilla harjoitella tarhankiertoja?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 03.05.2006 21:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tarhauskausi on kannaltasi valitettavasti joulu-huhtikuu välillä.
Kesällä juhannuksesta elokuulle räkkäaikaan on poroja pohjoisen teillä ja varsilla joissain kohti liikenteen seisauttavat määrät. Voisit tehdä tuolloin vieroitushoitoa, jos se liikenteen yms olosuhteiden vuoksi on turvallista.
Kesällä räkkäporot eivät ihmiselle ja autolle -eikä aina koirallekaan- paljon korvaansa lotkauta, joten hajukontakti voi tulla parhaimmillaan muutaman metrin päästä.
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
joukozz
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Tam 2006
Viestejä: 50
Paikkakunta: salla

LähetäLähetetty: 06.05.2006 12:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

se on aivan normaalia,että tuon ikänen koira on kiinnostunut kaikista ja ajattaa myös poroa.omakin harmaa ajatti ensinmäisenä syksyny poroja useampia kilometrejä.Mutta kannustus hirven jäljille ja muutama kaato SEISONTAhaukkuun opettaa koiran "porovapaaksi"..Ainahan ne nyt jonku matkaa niitä pölläyttää.Mutta huomaavat.että turha niiden perässä on juossa,kun eivät jää haukkuun kuitenkaan.Ei muuta kuin paljon metsässä käyntejä ja työskentelyitä hirvillä ni eiköhän se siitä.. Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com