OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tikka M07
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 54, 55, 56  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 27.10.2006 21:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kukaan ei voi nimetä rihlaasi hyvin toimivaa haulipatruunaa, koska haulipiippu on aina yksilöllinen tapaus. Kokeiluksi menee.
Omat kokemukset DAP2 haulikoko #3 ja B&P F2 Long Range #3 -patruunoista ovat hyviä, kuten alussa mainitsinkin. B&P:llä on myös erityinen hajottava puskapaukku, MB Disperante. Tuo voisi olla kokeilemisen arvoinen lähietäisyyksille.


Itse olen tykästynyt 07:n suppeaan piippuun jänismetsällä Jos sattuu tekemään jäniskastiketta mieli, beaglen edessä lönkyttelevä ristiturpa on vailla mahdollisuuksia.
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jorttana
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 20 Hei 2006
Viestejä: 7

LähetäLähetetty: 27.10.2006 21:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu kiitti tiedoista
on tullut kokeiltua pariin muuhun haulikkoon sopivat panokset ja se on melko
työlästä hommaa...
halusinkin tällä kyselyllä vähän suuntaviivoja jos pystyis vähän oikomaan testaamista.
pääsäntöisesti käytän m07 nimenomaan beaglen kanssa, on mielestäni
hiton hyvä jänis hommiin.
kiikariprojektian odottelen mielenkiinnolla mikä siitä tulee, näkö onneksi riittää avareillakin ampumiseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
V_P_K
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2005
Viestejä: 382
Paikkakunta: Väylänvarsi

LähetäLähetetty: 01.11.2006 16:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

B&B Long range ja Winchester super speed. Ainakin omassa 07 :ssa toimivat erinomaisesti. Hitaampi .222 onkin sitten hankalampi löytää...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 01.11.2006 22:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Linnustuskauden loppuessa oli hyvä aika testata paria Suomen suosituimman linnunräjäytyskaliiperin 222 Rem tehdasladattua patruunaa.

Testin taustoja
Sain Tikka M07-rihlan kaupassa mukaan reilut 70 Sakon 3,2 g kokovaippaluotista tehdaslatinkia. Patruunat olivat vanhoja (vuosilta 1972-87) ja mittari näytti niille huomattavia nopeuseroja, jopa 40 m/s. Kasat olivat usein myös pystysuuntaan levinneitä, mikä viittasi samaan asiaan -ainakin näin maallikon mielestä. Muutama teeri tuli kuitenkin ammuttua näillä patruunoilla ja murmelipatruuna toimi suunnittelijansa tarkoittamalla tavalla -jälki oli kaameaa. Patruunoissa oli muutakin vikaa. Ase oli hankala taittaa ammunnan jälkeen. Nalli pullistui ulospäin ja nallipiikin reikään tarttunut metalli kanitti vastaan asetta taitettaessa. Ensin syytin asetta. Mäkisen Erkki epäili kuitenkin syyksi liian pehmytkuorista nallia tai hylsyn liian suureksi porattua liekkireikää, jollainen vahinko Sakolla oli kuulemma joskus käynyt. Kokeillessani kaverin ostamia Lapuaa ja uudempaa erivärisellä nallilla olevaa Sakoa muutaman patruunan verran, ongelmaa ei ilmennyt.
Viime syksynä ostin rasiallisen (50 kpl) Norman Jaktmatcheja. Ajattelin hieman pyöreämpikärkisen luodin olevan lihaa säästävämpi ratkaisu. Myös hinta oli edullinen. Kasat olivat huonoja ja en mielestäni saanut kiikaria (wanha Bushnell) millään kohdalleen. Kiikarin pikainen tarkastus ja huomasin takalinssin helisevän kiikaria heiluttaessa. Huonot kasat menivät kiikarin piikkiin ja ase oli loppukauden jänispyssynä.

Lokakuussa aloin haaveilla latvalinnun ammunnasta ja asensin aseeseen Burris 3-9x40:n. Pöljyyttäni kohdistin kiikarin perinteisen nuukaan suomalaiseen tapaan (siirto aina yhden laukauksen jälkeen). Maanantaina osumapistettä tarkistettaessa ase ei ollut kohdallaan. Koetin kohdistaa kiikaria, mutta muutaman kerran tuntui etteivät säädöt vaikuttaneet yhtään mitään. Vielä eilen, viimeisenä linnustuspäivänä, minulla oli muutama ampumatilaisuus. En kuitenkaan uskaltanut ampua peläten teeren jäävän haavakoksi. Siispä radalle.

Pikainen testi
Kaappia penkoessani löysin jäljellä olevat Sakon tehdaspatruunat. Niitä oli vain kuusi kappaletta. Ei paljoa, mutta riittävästi selvittämään oliko vika ampujassa, panoksissa vai tekniikassa. Lähtiessä printteri hurautti pari kiikarin kohdistukseen sopivaa taulua Asesivut.netistä, jotka vein penkan reunaan sadan metrin päähän.
Ampumaolosuhteet radalla eivät ole kaksiset. Kohdistuspenkki on karmea ja keikkuu koko ajan. Lisäksi etutuki on pöydässä kiinteästi oikealla puolella ja kun teen "tarkkuustyön" vasemmalta puolelta, joudun ampumaan penkin vierestä seisaaltani keikkuvaan penkkiin nojaten.
Jotakin selvyyttä asiaan kuitenkin saatiin.

Ensin käytössä ollut Norma. Yksi laukaus penkkaan mahdollisten piippuun aamuretken aikana menneiden pienien vesipisaroiden ja roskien poistamiseksi. Sitten kuusi laukausta tauluun. Laukaukset ammuttiin niin Normalla kuin Sakollakin noin minuutin välein. Tuon mallinen taulu on minusta erityisen kätevä kiikarilla ammuttaessa, sillä vahvennettuun ristikkoon on helppo tähdätä. Norman kuuden laukauksen roiskaus sai raapimaan korvallista...


Sitten kehiin Sako, jonka laatikkokin oli jo ajan patinoima ja auringon haalistama. Luulen panosten olleen vielä eri ikäisiäkin keskenään, sillä ostaessani aseen yhdistelin ajattelemattomasti vajaat askit.
Kuusi laukausta karisti epäilyt aseen tai kiikarin kelvottomuudesta. Laukaukset numeroitu kuvaan.

Ampuja olisi voinut toimia hieman paremmin, sillä viimeinen laukaus karkasi tuon kelvottoman ampumapöydän takia. On todella hankala ampua vasemmalta puolelta, kun halavatun hänkkyrä pyrkii kaatumaan koko ajan. Kasa on jälleen korkeussuuntaan venähtänyt. Valitettavasti nopeusmittari ei ollut mukana.

Loppupäätelmät
Sain lopultakin touhuttua 222:n holkit ja pääsen etsimään omaan aseeseen käypäistä latausta, jotta syötävä riista säilyisi ehjänä ja käynti olisi hyvää.
Sako ampuu panosten iän ja mahdolliset ikäerot huomioon ottaen kohtuullista kasaa. Norma Jaktmatch vastaa sen sijaan Jakti-Jaht -laatua. En uskalla suositella varauksettomasti. Ehkä hylsyt käyvät kuitenkin jälleenlataukseen.
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.


Viimeinen muokkaaja, Tursas pvm 03.11.2006 22:12, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pyrykoira
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2005
Viestejä: 943

LähetäLähetetty: 02.11.2006 10:42    Viestin aihe: Kasat Vastaa lainaamalla viestiä

Kerroit ampuneesi laukaukset n. minuutin välein. Hyvän kasan sait. Mulle on sanottu, että rihlakolla ammutaan korkeintaan kolme laukausta peräkkäin.
Iskemät alkaa muuten vaeltaa, koska piippu lämpenee ???
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 02.11.2006 13:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minusta tuo kasa ei ole mikään huimaava. Tikassa piipun lämpeneminen ei vaikuta asiaan, mikäli piipun helat ovat puhtaat töhnästä ja öljytyt. Ilmiö esiintyy yleensä yhteenjuotetuissa piipuissa.
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16672

LähetäLähetetty: 02.11.2006 13:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse jäähdyttelen rihlakon luotipiippua n. 5 minuuttia laukausten välillä, kun kohdistan asetta. Osumapiste muuttuu kolmen peräkkäisen laukauksen jälkeen muutaman sentin ylös. Tikassa ei ole juotettu piippuja yhteen, niin tätä samaa ongelmaa ei ole, joka on juotetuissa piipuissa.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jorttana
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 20 Hei 2006
Viestejä: 7

LähetäLähetetty: 03.11.2006 22:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin..
Jalat ja kiikari hankittuna enään tarvii kohdistaa.
Näyttäisi siltä että hanan käyttö saattaa jonkin verran hidastua kun kiikari on
suht lähellä hanaa..
mutta avotähtäin on täysin käytettäessä jalat eivät haittaa tähtäämistä Laughing
Laittelempa jokin päivä kuvat kun saan projektin eteenpäin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6210
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 04.11.2006 00:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä Tursas, näin se menee. Ei muuta kuin kaaristat haulikon panoksista haulet pois, ettei ne "revi lintua" ja laitat nauriinsiemeniä tilalle. Kerro sitten meille mikä sorti parhaiten. Ehkä se menee paremmin, luotiaseen arvioijaksi sinusta ei kuuna päivänä ole.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
juhatapio
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Elo 2005
Viestejä: 2803
Paikkakunta: eteläpohjanmaa

LähetäLähetetty: 04.11.2006 01:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ihan pikkusen oon nyt tuon sämpyn kaa samaa mieltä, asetekniikkaan jonkun verran perehtyneenä en osaa arvostella .222 varmint kaliperina, myöskään en yhdy herran näkemyksin siitä etteikö luotipiippu muuta osumapistettä lämpenemisen vuoksi vaan myötäilen nimenomaan Mäkisen mielipidettä siltäosin että luotipiippu lämmetessään myöskin vääntää ylläolevaa haulipiipua ja näin ollen muuttaa iskemää taulussa ylös, kiinnijuuttuneista piipunheloista en taas sitten vaivaudu keskustelemaan koska ne mielestäni kuuluu samaan sarjaan kuin loppuunammutut piiput tai läpiruostneet pappavainajan peuraväljät!!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 04.11.2006 09:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Murmelipyssystään ylypiä Sämpy kirjoitti:
luotiaseen arvioijaksi sinusta ei kuuna päivänä ole.
Voe tokkiisa. Tie nyt sinä arvijo kun taolut on näkösällä. Kummalla suap varmemmin mummolle syömistä?
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6210
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 04.11.2006 12:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Varmaan sillä haulipiipulla.

Tuossahan on kaikki mennyt niin perseelleen kuin olla ja voi. Eli sinä siis et osaa kohdistaa kiikaria, kun olet sitä tehnyt yhden laukauksen kasoillaja: vähän muuta annoit ymmärtää tuolla kaaripyssytokissa. Tuokin on totta mitä juhatapio sanoi. Sitten menet ja ammut jonkun hänkkyrän päältä. Mutta voi hyvä isä, jossain hirvenpyynnissä voi käyttää keräilyeriä menneisyydestä, mutta tuo nyt on jo niin perustavan tason amatööräilyä että lintupyssyn panokset on joku kokoelma vuosilta 72-87 Laughing Laughing

Tuolla sinun testausmetodilla ei voi kyllä mitenkään todeta, että Norma ei kävisi edes sinun aseesi vaikka todella voikin olla niin ettei se käy. Mutta varsinkaan sitä ei voi tuomita Jahti-laatuluokkaan.

Nyt näen sen sinun teesin, että pitää ampua läheltä, ihan uudessa valossa. Wink
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 04.11.2006 13:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sämpy kirjoitti:
Eli sinä siis et osaa kohdistaa kiikaria, kun olet sitä tehnyt yhden laukauksen kasoillaja: vähän muuta annoit ymmärtää tuolla kaaripyssytokissa.
Niinpä. Osaamistani olen jäävi itse arvostelemaan, mutta sanoinkin kohdistaneeni sen väärällä tavalla.

Sämpy kirjoitti:
Tuokin on totta mitä juhatapio sanoi.
Onkos hän joku laulaja? Hänen kommenttejaan sen kummemmin noteeraamatta kerrotaan mitä ERÄ 8/83 sanoo haulikkorihlojen vertailussaan sivulla 38:
"7. Lopuksi vielä asia, joka ei näy suoraan taulukosta: Peräkkäisten laukausten aiheuttaman piipun kuumenemisen vaikutus osumapisteeseen. Jos pidetään huolta siitä, että luotipiippu todella pääsee laajenemaan lämmetessään, viiden peräkkäisen laukauksen on vaikea todeta aiheuttavan osumapisteen siirtymistä. Useampaa laukausta ei kokeiltu, koska kolmenkin peräkkäistä on jo perin harvinaista käytännön metsästyksessä. Piipun ja sen kiinnityshelojen väli on pidettävä puhtaana ja ohuella öljyllä voideltuna. Jos ammutaan Tikan haulikkorihlalla makuulta hiekkaisella alustalla, voi suujarrun raoista alaspäin suuntautuva paine pöläyttää hienoa hiekkapölyä piipun ja kiinnityshelan väliseen rakoon. Seurauksena on osumatarkkuuden huononeminen."

Murmelimiesten iloksi todettakoon samaisessa lehdessä olevan kaliiperiesittelyssä .243 Winchesterin otsikolla Latvalintuja ja tuhoeläimiä.

Sämpy kirjoitti:
Sitten menet ja ammut jonkun hänkkyrän päältä.
Asiasta pitänee tehdä aloite riistanhoitoyhdistykselle paremman ampumapöydän hankkimiseksi radalle.

Sämpy kirjoitti:
Mutta voi hyvä isä, jossain hirvenpyynnissä voi käyttää keräilyeriä menneisyydestä, mutta tuo nyt on jo niin perustavan tason amatööräilyä että lintupyssyn panokset on joku kokoelma vuosilta 72-87 Laughing Laughing
...ja sus siunatkoon. Jos se ei selvinnyt topikista, nämä vanhat linnun räjäyttävät patruunat eivät olleet käytössä vaan kaapin perukoilla.
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6210
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 04.11.2006 17:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tursas kirjoitti:
..

Sitten kehiin Sako, jonka laatikkokin oli jo ajan patinoima ja auringon haalistama. Luulen panosten olleen vielä eri ikäisiäkin keskenään, sillä ostaessani aseen yhdistelin ajattelemattomasti vajaat askit.
Kuusi laukausta karisti epäilyt aseen tai kiikarin kelvottomuudesta. Laukaukset numeroitu kuvaan.
.


Laughing Laughing
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6210
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 04.11.2006 17:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos rihlakolla ammutaan tarpeeksi monta laukausta tiheään tahtiin, niin kivääripiipusta siirtyy lämpöä haulikkopiipun alapintaan. Koska nyt haulipiipun alapinta on yläpintaa kuumempi, piippu taipuu ja vääntää samalla luotipiippua, vaikka se olisi irti heloistaan jne. Jos et usko minua, niin ei kun toinen soitto Mäkisen Erkille.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 54, 55, 56  Seuraava
Sivu 2 Yht. 56

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com