OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Luotien valamisen aloitus?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
nokinenä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Tam 2005
Viestejä: 174
Paikkakunta: kehäkolmosen sisällä olosuhteiden pakosta

LähetäLähetetty: 24.02.2005 12:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos sinulla on rengaspainolyijyä niin siitä saa karkaisemalla aivan varmasti kovaa tavaraa eikä tarvita kirjasin metallia.
Rengaspainot sisältävät ilmeisesti 4..5% antimonia hieman tinaa alle 1 % valettavuuden takia ja ripauksen arseenia karkaisu ominaisuuksien takia.
Rengaspainot on karkaistu lujuuden saavurttamisen takia.
karkaisun jälkeen kovuus on luokkaa 23 BH ja 2 viikon jälkeen huoneenlämpötilassa säilytettyina luokkaa 20 BH ja 7 vuoden jälkeen noin 18 BH
seostuksella saat tietysti kovia luoteja valun jälkeen mutta niiden kalibrointi on työn takana.
nuo rengaspainosta valetut luodit voit kalibroida ja senjälkeen karkaista.
karkaisun voit tehdä sähkö uunissa.
lämpötila 235 astetta ja luodit siellä noin 15...20 min jonka jälkeen pudotat ne veteen.

tässä kun olen seurannut näitä keskusteluja niin paljon on hyvää asiaa mutta on sitten tuota MUTU tietoa.
Tuo asia tieto ja kokemukset olisi kiva koota yhteen josta sitten aloittelijat ja miksei kokeneemmatkin voisivat saada tietoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jetset
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 1485
Paikkakunta: Kainuu

LähetäLähetetty: 24.02.2005 18:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siinä oliskin työmaata vähäksi aikaa, kun kokeneemmat löisi päitään yhteen ja laittaisivat jonkilaiset kotisivut kuulanvalun merkeissä.

Jos ittellä ois kokemusta, niin mielelläni laittaisin projektin tulille. Vaan huono on aloittaa, kun ei oo vielä kertaakaan näppejä polttannu Cool
_________________
Laavulla nukkuu parhaiten
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
finlander
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2004
Viestejä: 1842

LähetäLähetetty: 07.05.2006 15:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitenkäs, kannattaako ostaa yhden vaiko kahden kuulan valin, pallokuulien valua olisi tarkoitus kesällä koettaa. Midwaylta olen Leen valimia katsellut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
peter
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 279

LähetäLähetetty: 08.05.2006 23:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riippuu paljon tarvitset. Jos ammut vuodessa parisataa riittää yksikoloinenkin. Jos ammut tuhansittain - osta samalla mahdollisimman monireikäinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nokinenä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Tam 2005
Viestejä: 174
Paikkakunta: kehäkolmosen sisällä olosuhteiden pakosta

LähetäLähetetty: 18.05.2006 18:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Monireikäisellä saat yhtä monta eri halkaisijaa kuin on reikiäkin.
eli yksireikäinen on se jolla saat tasalaatuisia luoteja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
peter
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 279

LähetäLähetetty: 21.05.2006 00:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pitää paikkansa - mutta miten suuria eroja käytännössä jos käyttää laatumuotteja. Pistoolikalipereissa veikkaisin että ei paljon mitään käytännön merkitystä. Itse ammun paljon .375 kivääriä valulla ja käytän kakkosmuotteja (NEI melaniitti) - enkä ole löytänyt yhtään tehdasluotia jolla osuisi paremmin - tosin tässä kiväärissä minulle harjoituskuulina rittää 100metriltä pingispallon kokoiset kasat.

Nuorempana minulla oli vanha horo CZ-75 - joka jatkuvasti (kunhan käytti vähintään .357 - mieluiten .358 halkaisijaa) ampui sellaista tulitikun kokoista kasaa 25m. Edes parhailla Sierran/Speerin kuulilla ei saanut parempaa kasaa aikaiseksi. Kyseiset luodit olivat Intercastin 124 SWC lyijykuulia - jotka valettiin Hensley & Gibbs kakkosmuoteista automaattikoneella - eli 4x2 = 8 eri koloa....

Toisalta - olet oikeassa - ja jos oikein viimeisen päälle tarkkoja pitkän matkan kiväärikuulia halajaa -- niin ykkösmuotti -- tai jos useampikoloinen niin lyö turnalla pieni kolo muotin nokkaan. Tällöin voit valamisen jälkeen laittaa eri kasoihin. Tämän jälkeen vielä pintasyyni ja punnitus grainin tarkkuudella eri kasoihin niin rupeaa elementit tarkkojen valulatausten tekemiseen olevan kasassa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
äRPee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2548

LähetäLähetetty: 21.05.2006 01:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nykypäivän kaira- ja myös sorvimuoteilla enää vain kaikkein vakaumuksellisimmat pitkänmatkan mustaruutiampujat vannovat yksikolon nimeen ja hekin myöntävät käytännössä asian olevan enemmän uskon vahvistuksen asia... Jopa halpavalmistaja Leen kustomina tehdyt kuusikoloiset alumiiniblokit pitävät omistajansa varsin tyytyväisenä tasalatuisuutensa suhteen; se tosin riippuu kustom-juoksun järjestäjästä ja hänen abilitetistaan pitää huolta speksien pitävyydestä. Kenen tahansa tunnetun tekijän monikolo nykypäivänä tekee tasaista jälkeä verrattuna yksikolosta valettuun satunnaisen harrastajan otantaan. Ei toki parempaa kuin asiaansa vihkiytyneen harrastajan jälki on, mutta...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sähikäinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1192

LähetäLähetetty: 05.10.2006 10:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

He hee! Tilasin just ekan ja oikean tehdasmuottini Very Happy
Leen .690 pallo, yksikolonen on. Tulispa se äkkiä.
Haulikkoon kympintappajien teko mielessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jassu
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Kes 2004
Viestejä: 13
Paikkakunta: Vakka-Suomi

LähetäLähetetty: 18.02.2007 16:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen tilaamassa Midsouth Shooters Supply'sta "aloituspakettia" (sis. padan, muotit, ym.) luotien valamiseen lähinnä 6,5x55:sta varten. Lee ei valmista muotteja kyseiseen kaliberiin, joten pitää ostaa Lymanin pihdit.
Onko kalibrointiholkki välttämätön? Kun Leellä olisi yksinkertainen latauspuristimeen sopiva malli, muttä ei tietenkään 6,5mm :een. Lymanilla ja RCBS:llä olisi "luultavasti oikean kokoinen" (.265 ja .266) holkki, mutta sen lisäksi pitäisi ostaa pitkälle toista sataa taalaa maksava "kalibrointiasema". Ja kun en edes tiedä minkä kokoinen tarkalleen sen holkin pitäisi olla.
Miten luotien vahaus/voitelu onnistuu ilman tuollaista holkkia? Ja entä tulikilpien kiinnitys, vai tarvitaanko niitä, jos vauhdit pysyvät alle 500m/s?
Rengaspainoja on jo hamstrattu ja vähän putsattukin, mutta on niin paljon selvittämättömiä kysymyksiä (liikakin varmaan, jos teiltä kysytään Smile ), että ei uskalla lyödä tilausta lukkoon, kun ei tiedä mitä vielä puuttuu.

-Jassu
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 19.02.2007 21:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pitäis joku tarkkuusaseella/kaliberilla lyijyluoteja ampuva löytyä vastaamaan.

Itse olen roiskinut lyijyä 44mag vipulukolla avotähtäimin eli 10 sentin kasa sataan metriin on kelvannut hyvin. Optimisesti uskon, että kasat olisi kiikarin kanssa pienempiäkin. Tämän tason "tarkkuusammunta" onnistuu mainiosti 500m/s vauhdeissa ilman liekkikilpiä tai kalibrointia ja luotivahanakin pelkkä leen luotien päälle kuivatettava liquid allox.

Ase/tapauskohtaista homman toimiminen taitaa olla. Periaatteessa kuitenkin, mitä nopeammat vauhdit ja mitä tarkempaa ammuntaa halutaan, sen mutkikkaampaa ja tarkempaa touhua on myös käytettävien luotien valmistus.

Ja vielä vastauksia yksittäisiin kysymyksiin sen minkä osaan:

"Miten luotien vahaus/voitelu onnistuu ilman tuollaista holkkia?"
Leen liquid allox vaha on nestemäistä. ainetta valellaan luotien päälle, sekoitetaan ja laitetaan voipaperille kuivumaan. Seuraavana päivänä on kuulien pinnalla toimiva vahakerros. Toimii siis ainaskin 500 vauhdeissa - tosi vikkelään ammuntaa suosittelevat "parempia" vahoja. Olen myös paistinpannussa sulatellut kiinteämpiä vahoja kuulien päälle Lee-tyylisesti.

" Ja entä tulikilpien kiinnitys, vai tarvitaanko niitä, jos vauhdit pysyvät alle 500m/s? "
Leen halpis kalibrointiholkillahan noita itse olen tarvittaessa kiinnitellyt. Holkissa kilpi puristuu tiukasti luodin kantaan kiinni. Ei taida ilman holkkia onnistua. Ja olen siis tyytyväisesti ampunut 500 vauhteihin kuulia ilman kilpiä. Osunta voi silti näissäkin vauhdeissa petrata kilven käytöllä. Kovin tapauskohtaista kait.

"RCBS:llä olisi "luultavasti oikean kokoinen" (.265 ja .266) holkki, mutta sen lisäksi pitäisi ostaa pitkälle toista sataa taalaa maksava "kalibrointiasema". Ja kun en edes tiedä minkä kokoinen tarkalleen sen holkin pitäisi olla."
Muistelisin jossain sanotun, jotta hiukka väljä luoti on paljon pahempi kuin hiukka ylikokoinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
äRPee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2548

LähetäLähetetty: 20.02.2007 00:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä Lee tekee militasrisweduun käypäistä järkyttävän pitkää "Oldfeller":iä, mutta spesiaalimuottina saatavuus saattaa olla tuurissaan ja tuloksiin pääsy vaatii osaamista. Kannattaa ehkä kysäistä tilanne ennen tilaamista:
http://www.midsouthshooterssupply.com/item.asp?sku=000066.5SWED

Lymanin muotilla tosin itse aloittaisin, on vähän vakaammalla pohjalla. Parikin taitaa olla nykytuotannossa ja Loverin:in kehitelmät ovat "helppoja". Vaikkapa 266469.

6,5 vaatii kyllä sen kilven ja jos meinaat kilven kiinni saada, niin kalibrointiholkki pitää olla. Pitkälle ja ohuelle kuulalle aivan surutta Leen läpipukkausholkki, ei pääse Lyman/RCBS-laitteiden keskisyysongelmat vääntämään kuulaa. Lee tekee kustomina sopivan. Sopiva koko kivääriin vaikka sen mukaan, kuinka iso kuula menee ammuttuun hylsyyn kevyesti sisään, joka tapauksessa isokaliberia isompi.

Rasvata voi lämmitetyllä rasvalla vaikka käsin, dippaamalla tms, liika lähtee kalibroitaessa. Leen litkukin toimii, omalla tavallaan.

Niin ja 6,5x55 ei ole valukaliberina maineeltaan helpoimmasta päästä jyrkähkön jenkansa vuoksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jassu
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Kes 2004
Viestejä: 13
Paikkakunta: Vakka-Suomi

LähetäLähetetty: 25.02.2007 01:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vai on se vaikeeta tehdä hyviä luoteja 6,5mm:seen.
Mutta kun valamaan pitää päästä, niin nyt sain hyvän syyn toteuttaa haaveeni 45-70 Govt. kivääristä vaimentimella. Eli tilauksessa on H&R Handi-Rifle, kertalaukauskivääri. Smile
Midsouth Shooters Supply'n ostoskärryyn tuleekin kuuspuolikkaiden tarvikkeiden sijaan Leen 405gr ja 500gr muotit ja '.457 Lube&Size Kit' ja lisäksi Hornadyn .45 tulikilpiä. Miltäs tällaiset komponentit kuulostaa? Ajatuksena on tehdä noilla valuilla myös supu-latauksia. Miten muuten on, tarvitseeko tällainen isompi morkula tuon tulikilven jo alhaisemmissa nopeuksissa kuin pienireikäinen, vai päinvastoin?

Että kiitoksia vaan mielipiteistänne! Very Happy

-Jassu
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
äRPee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2548

LähetäLähetetty: 25.02.2007 02:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kappas vaan... Minulla on tuon Handin puhvelinpyydystysversio, eli se pitkähköllä piisillä oleva malli. Tulikilpeä tarvitset vain tulikilpimuotille, tuo 405 tuskin on sellainen, mutta Leen 500 grainisista se tylppä on. 400-450m/s on siinä rajoilla ilman kilpeä, jos homma luonnistaa, voi päästä ylemmäskin, mutta... H&R:issä on reilut toleranssit, eli piipun halkaisija voi olla mitä vaan, omassani on piippu ahdas kuin piip, mutta horojakin löytyy. Ahdas saattaa pärjätä tuolla Leen .457":lla, mutta väljä ei. No, Leen holkki on helppo hoonata isommaksi tarvittaessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
äRPee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2548

LähetäLähetetty: 25.02.2007 02:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin tai ei se vaikeaa ole se tekeminen siihen sweduun, mutta kiivaampaan kyytiin ampuminen tarkasti voi olla työläämpää kuin nyt vaikka kotoisemmasta m39:stä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Berkele
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hei 2006
Viestejä: 2206
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 30.03.2008 00:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ostinpa tuossa Lee:n 0.69 pallopihdit. Mukana tulleessa ohjeessa käsketään rasvaamaan ne ohjuriurat luotirasvalla ennen valamista ja nokeamaan valupesä tulitikulla. Ovatko nämä toimenpiteet välttämättömiä vaiko ns hifistelyä parhaan mahdollisen valutuloksen saavuttamiseksi?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
Sivu 2 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com