OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirven ja/tai peuran ampuminen lavalta

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Reiska
Vieras





LähetäLähetetty: 22.09.2004 14:49    Viestin aihe: Hirven ja/tai peuran ampuminen lavalta Vastaa lainaamalla viestiä

Onko kukaan huomannut ammuttaessa hirveä tai peuraaa lavalta, että pitäisi tähdätä hiukan ylös? Aina kuulee väitettävän, että osumapiste on alhaalla verrattuna tähtäyspisteeseen kun ammutaan otusta lavalta. Jos oletetaan, että ammutaan esim. 4m:n tornista 20m:n päähän niin ainoastaan pitäisi huomioida, että ulostuloreikä on myös osuma-alueella. Luotihan laskee em. tapauksessa 20cm:ä metrille joten ulostuloreikä on hirvessä 20cm alempana kuin menoreikä (jos oletetaan hirven olevan metrin paksuinen ”konehuoneen” kohdalta). Kun matka pitenee niin kulma loivenee ja reikien korkeudet ovat silloin lähes samalla korkeudella.

Kysymys kuuluu kuitenkin, että onko osumapiste alemapana kuin tähtäyspiste? Itse olen sitä mieltä, että tähtäys- ja osumapisteellä ei ole eroa vaikka ammuttaisiinkin tornista.
Takaisin alkuun
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 22.09.2004 14:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näin olen sen ymmärtänyt. Korjatkaa viisaammat, jos olen ymmärtänyt perusperiaatteen ihan väärin (semanttiset puolet tulevat varmasti saamaan käsittelyä ainakin rekisteröitymättömien puolelta Wink ): Lavalta on hirveen pidempi matka kuin jos seisoit hirven kanssa samassa tasossa. Lavalta ammuttu luoti käyttäytyy kuitenkin ballistisesti niin, kuin se olisi ammuttu samasta tasosta hirven kanssa. Tiedä sitten mitä tällainen tuollaisilla matkoilla ja korkeuseroilla meinaisi tähtäyspisteeseen. Ballistiikkaohjelmat kai osaavat laskea näitä ampumakulmien muutoksia? Vuoristossa metsästävät joutuvat ottamaan tämän kyllä varmasti huomioon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
Vieras






LähetäLähetetty: 22.09.2004 15:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kettu kirjoitti:
Lavalta ammuttu luoti käyttäytyy kuitenkin ballistisesti niin, kuin se olisi ammuttu samasta tasosta hirven kanssa.


Voisitko hiukan selitää mitä tuo tarkoittaa?

Luoti ammuttuna suoraan vaakatasoon putoaa tähtäylinjaan nähden luonnonvakion mukaan. Jos ammutaan suoraan ylös tai alaspäin, ei mitään luodin lentoradan kaareutumista tapahdu, eli luoti osuu tähtäyspisteeseen nähden ylemmäs. Väli vaakatasosta-pystyyn (ylös tai alaspäin) ilmiö muuttuu luonnonvakioiden mukaisessa suhteessa.

Tuolla on vain vähäinen ja jopa olematon merkitys käytännön tilanteissa.

Sen pitäisi olla selvää, että jos ampuu lavalta, niin kyljen kymppi voi olla väärä paikka juuri arvelemastasi syystä.
Takaisin alkuun
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 22.09.2004 15:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Anonymous kirjoitti:
Kettu kirjoitti:
Lavalta ammuttu luoti käyttäytyy kuitenkin ballistisesti niin, kuin se olisi ammuttu samasta tasosta hirven kanssa.


Voisitko hiukan selitää mitä tuo tarkoittaa?.


Ok. Jos maa on tasainen niin ratkaisevaa on matka tornin juurelta hirveen. Jos tornin juurelta on matkaa hirveen 20 metriä, niin tähtäimen tulee olla säädetty 20 metriin. Jos torni sattuisi olemaan 500 metriä korkea ja hirvi on 20 metrin päässä tornin juuresta, niin tähtäin tulee olla säädettynä 20 metriin ei 500 metriin. Jos säädät sen 500 metriin niin yli menee. Tuulen vaikutusta ei oteta tässä huomioon. Olennaista kai olisi, että kysyjä käsittäisi miten osumapiste määräytyy kun ammutaan ylempää kuin saaliseläin. En tiedä saako tuosta sitten tolkkua eikä vastaa ihan suoraan kysymykseen, mutta tuosta voi yrittää johdatella oikeaa vastausta Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
ar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 1220

LähetäLähetetty: 22.09.2004 16:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikai sillä oo juuri merkitystä vaikka ulostuloreikä on 20 cm alempana, kaatu se elukka kun oikeaan paikkaan tärräytät Smile

Vaan se että mitä lähempänä hirvi on ja ammut vaikkapa tornista 50 m päästä niin silloinhan se kulma on korkeammalla ammuttaessa eli suomeksi ku ammut hirveä niin se ampuma reikä on ylempänä ku ulostuloreikä Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 22.09.2004 16:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Osumapisteen ja tähtäyspisteen välisistä suhteista kai tässä lähinnä oli kysymys. Mutta voihan tätä asiaa niin monella tavalla lähestyä, kuten koiranpaskaakin Mr. Green Eli mietitäänpäs tätä sisäänmenoreiän ja ulostuloreiän välistä herkkää suhdetta ja liioitellaanpa nyt kunnolla, niin menee tajuttavaksi (tai tajuttomaksi Confused ): Jos ammutaan 500 metrin korkeudelta tornin juurella oleilevaa hirveä, niin alkaa olla propleemeja sen osuma-alueenkin kanssa. On meinaan ammuttava lapojen väliin Laughing ja tulee läpi sieltä etujalkojen välistä. Heh. Kaikkeen sitä meikäläinenkin sotkeutuu. Jätän tämän tähän. Saatte uskoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
miksa
Vieras





LähetäLähetetty: 22.09.2004 20:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kettuhan se muotoili jo asian oikein. 20 metrin matkalta ei ampumakulmalla ole luodin osumapisteeseen sanottavaa merkitystä, mutta esim. 200 metrin matkalta tuo kulma alkaa jo tuntua.
Kulmassa ammuttaessa tämän "luonnonvakion", jota myös gravitaatioksi kutsutaan, vaikutussuunta on eri luodin lentosuuntan nähden, jolloin gravitaatiovoima vaikuttaa osittain luodin nopeutta hidastavasti tai kiihdyttävästi.
Käytännössä ilmanvastus voittaa kiihdyttävän voiman, joten luoti hidastuu aina, kulmasta riippumatta normaaleilla luodin nopeuksilla. Lentorataan nähden kohtisuora painovoiman komponentti on tällöin pienempi, ja luodin putoama siten myös.
Kulmat jää tornista ampuessa niin pieniksi etäisyyksillä, joissa luodin putoaman muutos alkaa todella vaikuttaa, ettei ilmiötä juuri tarvitse huomioida.
Asia erikseen on jyrkästi tornin juurelle ammuttaessa tarvittava korjaus.
Takaisin alkuun
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16685

LähetäLähetetty: 22.09.2004 21:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Timo Hyytisen metsästäjän asekirjasta, löytyy tietoa ylä/alamäkeen ampumisesta.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Museoase
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Maa 2004
Viestejä: 86
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 23.09.2004 09:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kulmiin ja laskutoimituksiin en ryhdy mutta kymmenien peurojen ampu-
minen tornista on kyllä opettanut että herkästi menee osuma alas.
40-50 metristä kun ampuu n. kämmenen leveyden keskipisteestä ylös on
osuma yleensä hyvä eikä juoksentele pitkälle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Reiska
Vieras





LähetäLähetetty: 23.09.2004 09:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Museoase kirjoitti:
Kulmiin ja laskutoimituksiin en ryhdy mutta kymmenien peurojen ampu-
minen tornista on kyllä opettanut että herkästi menee osuma alas.
40-50 metristä kun ampuu n. kämmenen leveyden keskipisteestä ylös on
osuma yleensä hyvä eikä juoksentele pitkälle.


Elikkä tästä voisi päätellä, että osumapiste = tähtäyspiste. 4m:n torni ja matka 40m:ä => luoti laskee 0,1 metriä metrille ja oletetaan peuran paksuudeksi noin 0,5m:ä niin silloinhan ulostuloreikä on 5cm:ä alempana kuin sisäänmenoreikä. Elikkä vajaan kämmenen verran alhaalla. Kämmenen mitta lyhyellä matkalla on aika hyvä ”nyrkkisääntö” niin kuula läpäisee silloin otuksen koko ”konehuoneen”.
Takaisin alkuun
Elain
Vieras





LähetäLähetetty: 23.09.2004 10:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sekä alas- että ylöspäin ammuttaessa osumat menevät ylemmäksi kuin jos ammutaisiin vaakatasossa. Luodin pudotus on sama kuin jos ammutaisiin vastaavalle (ase-maali) matkalle vaakatasossa. Ammuttaessa peuraa tai hirveä normaalille matkalle (30-120m) normaalista tornista (<5m) ja suomalaisessa maastossa tällä ei ole mitään metkitystä. Vuoristossa tuolla asialla alkaa jolla jotain merkitystä, kun ampumamatka on pitkä ja kulma jyrkkä.

Esimerkiksi 5 m tornista 40 metriin ammuttaessa ero on sama kuin jos ammuttaisiin 39,6 metriin. Ja 120 metriin ero on sama kuin ammuttaisiin 119,9 metriin. Käytännössä ei siis mitään.

Tärkeintä on muistaa tuo Museoaseen sääntö kämmenen verran ylös erityisesti lyhyille matkoille, jolloin luoti lävistää eläimen jyrkässä kulmassa.
Takaisin alkuun
Paavo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Hei 2004
Viestejä: 2855

LähetäLähetetty: 23.09.2004 16:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Museoase kirjoitti hyvin.

Usein tornit ovat mäen laella tms paikassa joten todellinen korkeusero voi olla paljonkin suurempi. Jos torni on hyvin sijoitettu voi ampuminen tapahtua läheltäkin, jolloin kulma kasvaa ja ero suurenee.

Luodin lentoradalla ei ole paljoakaan merkitystä. Asian ymmärtämiseksi pitää hirven konehuonetta ajatella putkeksi johon ammutaan sivulta. Kun ammutaan samalta tasolta keskelle putkea menee luoti keskipisteen lävitse. Jos luoti tulee 45 asteen kulmassa putken tasoon nähden, se ei enää kuljekkaan keskipisteen lävitse, vaan tulee melkein putken alaosasta ulos.

Kyllä tälläinenkin osuma kaataa hirven, mutta jos tulee pieni virhe ja laukaus jää kämmenen leveyden alas, voi seurauksena olla haavakko.

Tässä on se poinntti miksi tornista pitää ampua ylä voittoinen osuma.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com