OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ase&Esittely: Erämiehen keittimet ja (kuiva)muonat
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
eräjorkki
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Lok 2008
Viestejä: 515
Paikkakunta: savon syvämmessä

LähetäLähetetty: 20.09.2009 17:12    Viestin aihe: Re: Ase&Esittely: Erämiehen keittimet ja (kuiva)muonat Vastaa lainaamalla viestiä



Anteeksi kuvan lainauksesta mutta
onko kuva näätämöltä???
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19888
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 20.09.2009 18:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
GWP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tam 2006
Viestejä: 1442
Paikkakunta: tosi lähellä ruåttia

LähetäLähetetty: 12.02.2010 20:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nostetaas tämä topiikki tälle vuosikymmenelle..
Lahtinen kirjoitti:

Tällä reissulla optimaalinen varustus itselle olisi ollut tuo pieni teepannu ja varalla pieni kaasupanos + kevyt poltin. Näissä oloissa tulilla keittely onnistui oikeastaan lähes joka kerta, noita muutamaa kaasutusta silmälläpitäen olis pärjännyt ilman Jetboiliakin.

Voi olla, että Trangian dominointi näillä reissuilla alkaa vihdoin rakoilemaan…


Ihan ensin on mainittava, että nyt ollaan sitten todellakin testattu eri keittimiä ja polttimoita. Lopputuloksena on, että T27 ja tenttu ei ole vieläkään löytänyt varteenotettavaa kilpailiaa mun eräharrastuksiin jos yhdellä hässäkällä meinaa pärjäillä. T27:n koko, monipuolisuus ja tukevuus yhdistettynä tentun toimintavarmuuteen ja helppouteen on edelleen ykkönen. Eriasia jos retkeilee vain kesäisin ja kokkauksellekkin tuli laadittua aikataulu sekunttikellolla, eikä keittimen tukevuudella ole merkitystä. Silloin nuo heiveröiset pikakeittimet on ykkösiä.

Jos haluaa kaasun helppouden ja pieneen tilaan menevän vedenkeittimen, eikä ihan viimeisiä grammoja tarvitse viilata, niin hyvä vaihtoehto on yhistää markillin tai retkituotteen letkullisen kaasuhässäkän T25:sen kahvipannuun tai vastaavaan alumiinipannuun. Jos grammanviilaukseen haluaa satsata, niin rahalla saa ja hevosella pääsee, eli MSR:n letkullinen kaasuhässäkkä oli myös tukeva. Valitettavasti ei jäänyt talven touhujen tuloksena mun reppuun. Jos ei niin sekunttiaikataululla sitä vettä keittele ja käyttää nuotiota aina kun se on mahdollista, niin hätälämmittimenä käy esim. miniT:n "tuulensuoja" + tenttupoltin, jotka menevät sen T25:sen kahvipannun sisään. Tämän viimeisen etuna on, että jos kyse on vain hätävaranuotiosta, niin polttoaineenkin saa tungettua pienenpieneen tilaan.

EDIT: Tuo MiniT:n "tuulisuoja" ei sitten ole tuulisenkelin talvikeitin, mutta talvella harvemmin tuo maan kuivuus ja kuumuus häiritsee tulien tekoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
yloneha
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Hel 2009
Viestejä: 453

LähetäLähetetty: 12.02.2010 21:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

..

Viimeinen muokkaaja, yloneha pvm 18.02.2010 15:13, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
GWP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tam 2006
Viestejä: 1442
Paikkakunta: tosi lähellä ruåttia

LähetäLähetetty: 12.02.2010 21:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole kaasu kokonaisuutena arvioituna tenttua helpompaa. Itseasiassa paljion rasittavampaa. Kaikenmailman punnituksia, lähestyhjia pulloja kaappi puolillaan ja fidusti ongelmajätettä. Vain tietyissä täsmätarkoituksissa hakkaa tentun ja mulla on nyt tuo markillin poltin sitä tarkoitusta varten. Harmittaa vain etten saanut sitä grammanviilajan poltinta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
yloneha
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Hel 2009
Viestejä: 453

LähetäLähetetty: 12.02.2010 21:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

..

Viimeinen muokkaaja, yloneha pvm 18.02.2010 15:14, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
GWP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tam 2006
Viestejä: 1442
Paikkakunta: tosi lähellä ruåttia

LähetäLähetetty: 12.02.2010 21:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, se on hyvä että nykyään on näissä keittimissä valinnanvaraa. Vielä kun kehitettäisiin kevyet mutta täytettävät kaasuputelit, niin tämmönen vanha tenukeppikin voisi siirtyä muihin aineisiin Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
yloneha
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Hel 2009
Viestejä: 453

LähetäLähetetty: 15.02.2010 14:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

..

Viimeinen muokkaaja, yloneha pvm 18.02.2010 15:14, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EsaP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Syy 2006
Viestejä: 1284
Paikkakunta: Paimio

LähetäLähetetty: 15.02.2010 14:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tulipa luettua koko viestiketju läpi ja kuinka ollakaan, Prismassa tarttui Trangia 25-6UL käteen ja lähti mukaan ostoskoriin. Autossa kirosin Lahtiset ja kumppanit maanrakoon, taas tuli ostettua jotakin, mitä ilmankin on tähän asti pärjännyt.

Viikonloppuna lämmittelin sillä -16°c pakkasessa purkkistroganoffia ja totesin, että nopeasti tulee lämmintä syötävää. Mielessä kangasteli jo keväiset siikaonginnat ja ruoan laittaminen siinä samassa.

Tuumasta toimeen ja kauppaan. Ostoskoriin 400g jauhelihaa ja Blå Bandin Hawaijin pata-ainekset. Epäilytti, että onko kattilat riittävän isot ja saako paistinpannulla lopulta ruskistettua jauhelihat. Aamullapa se nähtäisiin.

Tänään sitten Trangia takapihalle ja padan valmistukseen.


Pakkasta -8°c ja jauhelihat kahdessa erässä paistumaan. Hyvin tuntuu "ruskistuvan" Marinolilla.




Ensimmäinen puolikas 1.75l kattilassa.




Lihat ruskistettu ja jääkylmä vesi menossa kattilaan. Kylmällä vedellä demonstroin aitoa reissutilannetta.




Vesi on lisätty ja seos alkaa lämmetä kohtuu nopeasti.




Paistinpannu kanneksi, jotta seos alkaisi kiehumaan nopeammin.




Pussin sisältö kiehuvaan veteen ja mahtuuhan ainekset. Tilaakin jää sopivasti vielä.




Liekinsäätöä pienemmälle. Liekki sammui n.10min keittämisen jälkeen ja laitoin liekkiä isommalle.




25min jälkeen virheetön lopputulos. Aikaa meni kokonaisuudessaan n. 1 tunti ja yhdellä polttimollisella Marinolia pärjättiin.



Vehjettä tulee käytettyä metillä, kalastamassa ja todennäköisesti myös työreissuilla.
_________________
Tämmöst tänään ja huomenna sitte jotain ihan muuta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nuuska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2008
Viestejä: 1833

LähetäLähetetty: 15.02.2010 16:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Varsin monipuolinen ketju Erämiehen keittimistä, ehkä hieman kiivas. Omalta osaltani olen päätynyt kahteen aika erityyppiseen settiin. Toinen on reppukäyttöä varten kesällä ja alkusyksystä, toinen on talvisetti ahkioon.

Ensin mainitun perustana on kaasupatruunan päälle ruuvattava Primus Alpine Titanium (vastaa mainittua Markillin poltinta) + Primuksen tukijalka + omatekoinen tuulisuoja (kaikki 135 g). Tähän käyvät melkein kaikki kattilat ja paistinpannut.

Talvella on kaksi multifuel keitintä: Optimus 11 Explorer ja samaan polttimoon perustuva oma viritys. Explorer näyttää tältä

ja kyseessä on siis omalla jalustalla oleva keitin, kuten Primus Ominifuel. Omnifueliin verrattuna Explorerin tehonsäätö on paljon parempi ja se on hiirenhiljainen. Oma viritys näyttää tältä:

ja se on optimoitu Trangiaa varten niin, että poltin letkuinen mahtuu Trangiaan menevään kahvipannuun, eli


Talvella kaasu toimii kohtalaisesti noin -10 asteeseen saakka mutta sitä kylmemmällä puhdas propaani (380 g) kustantaa 29,90 eur puteli kun 5 litran kanisteri laadukasta lamppuöljyä tai bensaa kustantaa 16-20 euroa, missä on vissi ero hinnassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
yloneha
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Hel 2009
Viestejä: 453

LähetäLähetetty: 15.02.2010 21:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

..

Viimeinen muokkaaja, yloneha pvm 18.02.2010 15:14, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nuuska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2008
Viestejä: 1833

LähetäLähetetty: 16.02.2010 11:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

yloneha kirjoitti:
Nuuska kirjoitti:

Talvella kaasu toimii kohtalaisesti noin -10 asteeseen saakka mutta sitä kylmemmällä puhdas propaani (380 g) kustantaa 29,90 eur puteli kun 5 litran kanisteri laadukasta lamppuöljyä tai bensaa kustantaa 16-20 euroa, missä on vissi ero hinnassa.


Joo. Kyllähän se kaasupullo maksaa aina enemmän kuin polttonesteet.


Ja olennaista on se kuinka paljon enemmän. Yhtä 5 litran kanisteria kohden tarvitaan n. 23 kappaletta propaanipulloja, jotka maksavat pyöreästi 700 (seitsemänsataa) euroa. Kun bensakeitin maksaa 100 euroa enemmän kuin kaasukeitin, niin tyhmempikin ymmärtää kumpi kannattaa valita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
yloneha
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Hel 2009
Viestejä: 453

LähetäLähetetty: 16.02.2010 15:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

..

Viimeinen muokkaaja, yloneha pvm 18.02.2010 15:15, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sammal
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2009
Viestejä: 383

LähetäLähetetty: 16.02.2010 18:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Erämiehen kuivaruokavaihtoehdot

Kuivaruuat harvoin ovat mitään gurmeeta ja joku voikin kysyä, miten joku keittimellä kuivamuonan keittely liittyy eränkäyntihommaan ja riistaruokiin. Itse näen asian siten, että kuivamuonien käyttö tarjoaa muutaman edun:

- Kuivamuonat mahdollistavat ”aamupalasta ja eväistä luopumisen” ja siirtävät kokkailua maastoon.

- Keittimen, ja maastossa tapahtuvan ruuanlaiton hyödyntäminen ylipäätään,valmentaa mahdollista riistan maastokokkailua silmälläpitäen.



Aamupalavaihtoehdoiksi löytyy erilaisia ”lisää vain kiehuva vesi-tyyppisiä” ratkaisuja.


Kuivamuonat voivat toimia makkaran korvikkeena tai ”back up” ateriana. Säilyvyys repun sivutaskussa on huomattavasti parempi mitä tuoreruualla.


Kuivamuonia on makuina todella montaa erilaista, kun pussin kylkiä lukee. Osassa tuntuu olevan makunystyröillä mitattuna silti todella vähäisiä eroja ja oikeasti maistuvien kuivamuonien löytäminen voi olla työn takana.

Itse olen kaverilta kopioinut ”lisää vain kiehuva vesi-muonat”. Kyseinen värkki oli kyllä tavattoman mautonta:


Tämäntyyppisissä ruuissa on melkoisena etuna helppous: Keitä vesi, lisää se pussiin, odottele, lusikoi teelmys suuhun. Ei tule liiemmin tiskiä, ja pussin pohjakin on pokattu siten, että sitä pystyy pitämään sormien kärähtämättä kädessä syömisvaiheessa.

Kuivamuonien etuna on sekin, että niissä on monesti aika pitkät parasta_ennen-päiväykset. Pussit toimivat mökillä tai kotonakin jonkinlaisena varmuusvarastona.


Kysymys: Onko joku löytänyt kuivamuonista muita paremmanmakuisia ja tömäköitä vaihtoehtoja?

Omasta mielestäni kuivamuonankin perusvaatimuksena on se, että sen pitää maistua OK:lta, että niitä viitsii kokkailla.


Toi armejan keitin on hyvä ja pakkia voi lämmitellä nuotiolla eli aika kätevä kun kahvipannu ja trangia samassa.
Kokeilkaapas pirkkapastaa maistuu hyvälle tulee iso satsi ja maksaa1,10e
Mauista paras on sieni kastike sitten tomaattikastike ja hyvinä perässä tulee kerma ja juusto. Näihin kun laittaa sekaan vielä mäggärää tai lihapullia nii avot!!Itse olen tällä yhdistelmällä virittänyt ruokaa melkein joka reissu ja on pienikokoista hyvää ja täyttävää sekä MAUKASTA!
_________________
1.1.1995 suomi myytiin (huorattiin) euroopalle

Legalize IT! cann...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EsaP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Syy 2006
Viestejä: 1284
Paikkakunta: Paimio

LähetäLähetetty: 16.02.2010 19:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään oli testissä juuri tuota juustopastaa ala´ Pirkka. Kylmäaltaassa oli tarjouksessa hunajaiset broitskun filesuikaleet ja paistoin niitä sitten sekaan. Satsi oli nopea valmistaa metsässä (tiellä auton vieressä) ja sitä tuli niin paljon, että sain vielä kotiinviemisiäkin. Koira kylläkin pisteli autossa pastat parempiin suihin Evil or Very Mad
_________________
Tämmöst tänään ja huomenna sitte jotain ihan muuta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Seuraava
Sivu 10 Yht. 12

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com