OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hyviä telkkäreseptejä tai metoodeja?
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 19822
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 08.12.2004 17:40    Viestin aihe: Hyviä telkkäreseptejä tai metoodeja? Vastaa lainaamalla viestiä

Tuli siinä lapsuudessa syötyä telkkää ”aika paljon”. Jonkinmoinen alitajuinen kammo on jäänyt, eikä telkkä oikein maistu. Samanlaisen pitkäkestoisen makukammon saa kai aikaan, kun ottaa vaikkapa anisviinalla tai lämpimällä lonkerolla oikein railakkaan oksennuskanuunan Smile.

Nyt kun on tullut tuota merilinnustusharrastusta taas aktivoitua, niin mieleen on juolahtanut että noista monesti tosiupeista telkkäholleista voisi paistiakin koittaa. Viimevuosina kun on tullut lähinnä seurattua vaan katseella ja odoteltua sorsia (monasti turhaan) Smile. Ainakaan itselle kun ei anna luonto myöden harrastaa tuota jossainpäin käytössä olevaa systeemiä, jossa kokosukeltajia ammutaan vaan tappamisen ilosta haaskalle tai loukkuun. Itse kun uskon siihen, että”meri maksattaa moisen toiminnan huvilistille ennepitkää…”

Yleensä nuo telkät laitettiin nylkien ja paistaen kokonaisena ja sitten pataan ja kermakastiketta joukkoon. Onkohan jollain jotain vaihtoehtoista metoodia?

Omassa mielessä on pyörinyt seuraavat kysymykset:

- Olisikohan telkkä paljonkin parempaa, jos sen laittaisi heti eikä pakkasen kautta?

- Mitenkähän marinointiin pitäisi paneutua. Omien kokemusten mukaan kun marinoinnilla pystytään maustamisen lisäksi myös mureuttamaan lihaa. Tämä mureushomma on ainakin joillain yksilöillä melkoinen ongelma.

- Jonkinmoinen käristys tai wokki voisi olla yhdensorttinen varlmistustapa, jossa lika leikataan tarkkaan irti luistaan jo alkuvaiheessa.

Löytyykö joltain jo jonkinlaista ultimateohjetta valmiina?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 08.12.2004 18:17    Viestin aihe: Re: Hyviä telkkäreseptejä tai metoodeja? Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:

- Jonkinmoinen käristys tai wokki voisi olla yhdensorttinen varlmistustapa, jossa lika leikataan tarkkaan irti luistaan jo alkuvaiheessa.


Viimeksi tein telkkäpaistin (taisi olla 3 lintua) leikkaamalla lihat irti luista ja paloittelemalla pieniksi. Ruskistin lihat kunnolla voissa, sekaan sipuleita ym. rehuja, mausteita jne. Sitten huttu valurautapataan, vettä sekaan ja 2-3 tuntia 150-asteisessa uunissa. Maistui kyllä selvästi vähemmän "telekältä" kuin kokonaisena paistettu.

...ja kun ottaa ahkerasti napanteria niin maku senkun paranee.
Takaisin alkuun
Hietala
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Kes 2004
Viestejä: 2541
Paikkakunta: Pohojanmaa

LähetäLähetetty: 08.12.2004 18:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nylje lintu, ota täkkälihat. Valuta verta pois 2-3 päivää jääkaapissa! Paista täkät miedolla lämmöllä voissa pannulla joka puolelta. Sitten kannelliseen uunikuppiin, vettä ja punkkua(vähän) tai olutta(vähän enemmän) nesteeksi, varovasti valkopippuria ja tavallista reilummin suolaa. Paista 3 tuntia 150 astetta.

Kokeilin viimeksi syksyllä kun samasta paikasta tuli 7 telkkää kolmella laukauksella Cool Kaikki syötiin eikä ketään oksettanu!
_________________
Laiskuuttaan tingan häviää
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Petteri_N
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 1180

LähetäLähetetty: 08.12.2004 18:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Testooppa silleen, että teet telekästä käristystä. Vuoleskelet jäisestä telekästä (tai mieluummin usseemmasta) silippua ja ei kun helevetin kuumalle pannulle voin kera. Mausteeksi suolaa ja pepparia. Luista yms. ylijäämistä tirauttaa hetkessä liemen. Perhana, teenpä huoenna reaalikeittiöön moisen teerestä!
_________________
Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tvälläri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 3423
Paikkakunta: Mikämikämaa

LähetäLähetetty: 09.12.2004 16:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielenkiintoinen keskustelu!

Itse olen telkkiä aina tilanteen tullen poiminut talteen, ja havainnut hyväksi niksiksi saman jutun kuin koskelonpyynnissäkin, tärkeintä on että telkkä nyljetään välittömästi ampumisen jälkeen, eli ihan lämpimänä, tällöin oikeastaan kaikki rasva lähtee nahan mukana pois, ja loppuja voipi rapsuttaa hieman puukolla jos viitsii. Ei maistu enää juurikaan "telkältä" ja samalla tavalla pystyypi paistelemaan uunissa kuin muita vesilintuja.

Jos haluaa niin voipi tehdä riistasta vaikka karjalanpaistityyppisen ratkaisun, 1 telkkä, 1 teeri palaliohina pataan, iso sipuli, kymmenkunta pippuria merisuolaa ja puolikas pullo olutta ja vettä niin että lihat peittyy. uuniin 150-175 astetta ja pari tuntia sen jälkeen kansi pois vuoasta lämpö kahteensataan ja niinkauan uunissa että neste on paistunut kasaan ja sitä on sopiva määrä. aijai että on nannaa..
_________________
"Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Petteri_N
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 1180

LähetäLähetetty: 09.12.2004 17:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täntärää! Tänään tulee teerikäristystä reality-riistakeittiöstä... Pitäkää vastaanottimenne avoinna...
_________________
Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jarih
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 2086
Paikkakunta: Kirkkonummi

LähetäLähetetty: 09.12.2004 19:25    Viestin aihe: Re: Hyviä telkkäreseptejä tai metoodeja? Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Omien kokemusten mukaan kun marinoinnilla pystytään maustamisen lisäksi myös mureuttamaan lihaa.

Käytätkö mureuttamiseen ananasta tai ananasmehua osana marinoinnissa? Ananashan sisältää lihaa mureuttavia entsyymejä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 12.12.2004 16:40    Viestin aihe: Keitä telkkä Vastaa lainaamalla viestiä

Ei noita vesilintuja ole aina pakko paistaa. Nylje ja pese linnut. Pistä kiehumaan ja kerää vaahto pois pinnalta. Kun vaahtoa ei enää tule niin lisää suola, maustepippuri ja pari laakerin lehteä. Keitä kunnes lihat alkavat irrota. Ota linnut pois. keitä lientä kasaan ja lisää perunat, porkkanat ja palsternakkaa pieni pala. Irroita lihat ja pilko pieniksi palasiksi. Keitä kypsäksi ja tarkista suola. Hyvää ihan "jokapäiväiseksi" särpimeksi. Jos haluat lisää makua niin niin silloin sellainen muutos reseptiin, että luut ym. rustot voidellulle uunipellille uuniin ja ruskista ne ja keitä ne vielä liemessä ennen pottujen lisäystä /samalla kun keität lientä kasaan) - pidentää valmistusaikaa, mutta maku palkitsee vaivan.
Takaisin alkuun
Kahka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2004
Viestejä: 433
Paikkakunta: 800km edellisestä pohjoiseen

LähetäLähetetty: 13.01.2005 00:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse olen huomannut kaikkien sukeltajasorsien (allin, telkän, tukkasotkan, isokoskelo ehkä miedoin) maistuvan suunnilleen samalta, joten tämä allilla kokeiltu resepti sopinee telkkäänkin: Ota linnu(i)lta vain täkkälihat ja koivet talteen, loput voit laittaa vaikka sinne supiloukkuun. Tämä käsittely säästää huomattavasti aikaa jos lintuja on paljon, eikä siihen loppuosaan paljoa syötävää jää, jos olet puukon kanssa tarkkana. Lisäksi olen huomannut kokonaan nyljettyjen(ja siten pakastettujen) kokonaisina valmistettuina maistuvan juurikin siltä "telkältä". Rinta- ja koipipaloista saa ainakin rasvat otettua tarkasti pois.

Ota tarpeelliseksi katsomasi nippu täkkälihoja ja suolaa ja pippuroi ne. Lyö pannulle ensin voita ja sitten täkkälihat kokonaisina tai silppuna, itse laitoin silppuna. Lisäile mieleisiäsi mausteita kypsennyksen aikana. Kun ovat kypsiä, syö leivän kanssa tai ilman. Mitään verenvalutusoperaatioita tai vastaavia ei tässä tarvita, tuoreena pannuun vain. Ja jos haluaa paistaa täkkälihat kokonaisina, niin ainakin silloin erottaa nuoren ja vanhan linnun

En ole ehtinyt kokeilla tätä valmistustapaa kuin kerran, mutta en usko sen olleen vain uskomattoman nälän vika että aion tästä eteenpäin valmistaa suurimman osan sukeltajasorsistani juuri näin ja mieluiten heti metsältä tullessa, eivätpähän jää pakkaseen pyöriskelemään. Tai sitten kokeilen kuitenkin tuota Petteri_N:n käristettä...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lyrurus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Jou 2004
Viestejä: 1944
Paikkakunta: Muurame

LähetäLähetetty: 13.01.2005 09:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä ammun muutamia telkkiä syksyssä ja olen päätynyt samaan ratkaisuun kuin Petteri N. Teen niistä käristystä, suurin piirtein poronkäristyksen metodilla. Ja katsoppas kuinka kävi; kymmenvuotias poikani on nykyään sitä mieltä, että telkkä on sitä varsinaista eliittiriistaa, sorsat, teeret ja haapanat sun muut ovat paljon arkisempia.

Telkän koivet ja siivet voi laittaa käristykseen kokonaisena. Muut osat (myös sisuskalut) silputaan. Nesteenlisäysvaiheessa on hyvä laittaa keitokseen runsaahkosti kuivattuja torvisieniä ja jonkin verran kuivattua herkkutattia. Tattien kanssa täytyy kuitenkin olla varovainen, etteivät ne ala dominoimaan makua. Mieluummin hiukan liian vähän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pyymies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Tou 2005
Viestejä: 187

LähetäLähetetty: 30.05.2005 19:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kahkalle kysymys, miten siitä koskelosta saadaan se kalan maku pois? Että samalle maistuu, kuin muut mainitsemasi sukeltajasorsat?

Mutta kuten joku mainitsi, niin sukeltajasorsat on kyllä nyljettävä välittömästi! Mikään ei ole kammottavampaa, kuin se, että telkät lojuvat veneessä päivän (vaikkakin suolistettuina) ja sitten kun vaikka seuraavana aamuna niitä ryhtyy perkaamaan....hmm....nahka tiukassa ja haju ... no jääkööt sanomatta.
_________________
Parempi pyy pivossa, kun kymmenen oksalla!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kahka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2004
Viestejä: 433
Paikkakunta: 800km edellisestä pohjoiseen

LähetäLähetetty: 31.05.2005 00:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kalan maku?
Oletko oikeasti maistanut vai kuullut huhuja? Minä en siitä kalan makua ole koskaan keksinyt, isokoskelosta siis.
Koskeloista olen tähän asti tehnyt keittoa, perinteisen lihakeiton malliin kai? Eli ensin olen keittänyt lihoja pari tuntia suolan kanssa ja sitten sen hetken tuntemuksista riippuen kaatanut sen keitinliemen pois tai sitten en. Sen jälkeen perunat, porkkanat, sipulit yms. sekaan ja mausteita mielen mukaan.
Toinen toimiva resepti on ensin keittää lihat kypsiksi ja sitten silputa ne pannulle sipulin ja kerman kaveriksi, hyvää tulee niinkin.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pyymies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Tou 2005
Viestejä: 187

LähetäLähetetty: 31.05.2005 07:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä koskeloissa on kalan maku. Moni niitä vierastaakin juuri sen vuoksi. Ja jos sitä kalapussia ei heti poista, eli lintua suolista välittömästi ampumisen jälkeen, makuhaitat vain lisääntyy! Olen joskus maistanut, mutta jo tieto, että se on koskeloa, aiheuttaa vastenmielisyyttä!

Olisiko sitten niin, että tukkakoskelo on pahempi tässä suhteessa? Itse olen niitä joskus ampunut ja muutaman isokoskelonkin!

Mutta makuasioista ei voi kiistellä. Asia kiinnostaa vain siksi, että juuri muita lintuja ei enää olekaan kuin koskeloita. Ainakaan seuduilla, jossa metsästän.
_________________
Parempi pyy pivossa, kun kymmenen oksalla!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6208
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 31.05.2005 08:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No kyllä minä olen syönyt aivan kalalta maistuvaa isokoskeloa vaikka suolet ja kuvussa olevat kalat poistettiin heti. Enää en suuhuni pistä.

Nuorempana tuli pommitettua kaikki telkät ja syötyä tuli, sehän on uusien pottujen kanssa kunnon lintukeittoaines eikä riistanmakua kannata millään peitellä. Ei minusta sen väkevämmän makuinen lintu kuin hanhikaan, tosin nykyisin ei viitsi niitä enää ampua kuin poikkeustapauksessa. Monilla on uusille potuille erilaisia herkkuja mielessä, meikälle se on vesilintukeitto.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 31.05.2005 19:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

minäkin luulin koskeloa kalanmakuiseksi. ja voihan siinä hitusen sellasta makua ollakin. Ammuimpa viime syksynä kaksi helevetin isoa isokoskeloa. Kokeilin sitten että miltä ne maistuu. Suolistin heti. Se suolistus niissä oli ehkä se vastenmielisin juttu. Se kun se mätäkalapaska alkaa haisemaan niin siinä on gourmet kaukana. veden alla suolistin niin ei niin levinnyt haju ympäristöön..ainakaan mielestäni. Lopulta tein tosin sellaisen rikoksen että otin vaan isot täkkälihat linnuista ja marinoin ne. Paistoin pannulla kuin pihvit konsanaan ja hyvää oli. Tosin aika voimakkaan makuista tavaraa, saattoi toki johtua marinaadistakin. joku punaviini/punaviinietikka pohjanen se oli. Huomasin sen että se keltanen traani tulee ottaa lihoista pois. Tai niin minulle oli sanottu, ja ei ainakaan meikäläisen makuhermoja kovin vaivannut se "ns. kalan maku". mikä se sitten lieneekin. Ammun jatkossakin. mukavaa leiri ruokaa tulevaisuudessa.

Ja mitä tulee telkkiin, niin monesti on hanhenpyynnissä tullut ammuttua telkkiä iltapalaksi. Runsaasti voita pannulle, lihat sinne, suolaa ja pippuria. tulilla paistellen. Voittaa makkaran 100-0

hyvvää on.

Tosin muuten en telkkiä ammu. Se nylkeminen on jotenkin niin vaikiaa..verrattuna puolisukeltajiin.
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com