OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Historiikkiä puuhaamaan

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Seuratoiminta
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Harge
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Mar 2004
Viestejä: 1380

LähetäLähetetty: 04.04.2010 14:17    Viestin aihe: Historiikkiä puuhaamaan Vastaa lainaamalla viestiä

Sitä kun tulee lusikka laitettua monelaiseen soppaan, niin nyt olisi edessä seuraavanlainen savotta. Eli seura täyttää vuoden päästä syksyllä 50v ja nyt sitten olisi tarkoituksena puuhata hiistoriikki johon kerätään faktatietoa ja erätarinoita seuran toiminnasta vuosien varrelta.

Tänään pidämme "työryhmän" kanssa pienimuotoisen palaverin jolla homma saatetaan käyntiin.

Jos ja kun foorumailisilla on tämäntyylisestä projektista kokemusta niin ensikertalaisena ottaisin mielelläni neuvoja ja vinkkejä vastaan. Miten hommassa tulee edetä jotta vältetään pahimmat karikot matkalla kirjan valmistumista. Eniten varmaan vinkit olisivat tarpeen toimitukselliselle puolelle ja ihan ns. maallikonin mielipiteet on tervetulleita. Painotekniset asiat ovat jo ennestään suht hanskassa ja itse teen kirjan taiton joten niistä ei sen kummemmin tarvitse murehtia.

Millä tavalla kirjasta saataisiin mahdollisimman mielenkiintoinen paketti joka oikeasti kiinnostaa lukijaa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KorniPienpena
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 17 Maa 2010
Viestejä: 91

LähetäLähetetty: 27.04.2010 21:53    Viestin aihe: Linssiluteita olemme kaikki! Vastaa lainaamalla viestiä

En varsinaisesti tiedä onko kovinkaan pahoja karikoita tuollaisessa projektissa, rahoitus ja tietotaito kun teillä tuntuu jo olevan kunnossa. Yllättävänkin aikaa vievää tuollainen kuitenkin on, joten aikaa kannattaa varata siihen rutkaasti.

Yksi asia jota aina kiinnostaa ihmisiä on kuvat (laiskempikin jaksaa katsoa kuvaa vaikkei lukea viitsisi). Älä siis säästä kuvissa!
Kuvatekstit ovat myös hyvin tärkeitä, etenkin se että kuvassa esiintyvät ihmiset mainitaan nimeltä. On aina paljon kiinnostavampaa katsoa tai jopa lukea kirjaa, jossa itse esiinnyt tai ainakin sinun sukulaisesi tai tuttavasi. Kuvia kannattaa haalia jäseniltä myös muista kun metsästystapahtumista, esim. talkoista, peijaisvalmisteluista j.n.e.

Teksti kun teksti kärsii aina liian paljoista numerotiedoista. Mikäli esimerkiksi saalistietoja tai muuta vastaavaa halutaan tuoda esille, niin laita johonkin taulukkoon erikseen vaikka loppuun tai muualle - kunhan ei tekstiin. Sanomattakin lienee selvää että diagrammit ja muuta grafiikkaa ei tällaiseen juhlajulkaisuun kannattaa laittaa.

Historiikin sisällöstä teillä on varmaan jo jonkunmoinen käsitys. Yleensä tällaiseen julkaisuun koitetaan sisältää juttuja ja kuvia yleisimmistä metsästysmuodoista, riistanhoidosta, kilpailutoiminnasta, rakennushankkeista ja seuran perustamisesta ja kehityksestä.
Lisäksi voi poimia mukaan tarinoita ja kuvia yllätyksellisistä saaliista tai tapahtumista esim. "Kuivakankaan karhu vuodelta -72" tai "Seuran ensimmäinen supikoira 1967". Ja sinä kun olet taittotaitoinen niin teehän niistä lyhyeimmistä erikoisista jutuista vähän erinäköisiä (esim laatikko, taustaväri j.n.e.) kun itse leipätekstistä, sellainen helpottaa lukemista kummasti.

Teosta kannattaa oikoluetuttaa useamalla henkilöllä, jotta kaikki nimet ja vuosiluvut varmasti saadan oikein (harmittaa vietävästi jos virheitä jää painettuun tuotteseen ja etenkin kun siitä tullaan huomauttelemaan).

Ei muuta kun työn iloa!
Saako kysyä missäpäin tämä seura vaikuttaa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
töyhtöhyyppä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2005
Viestejä: 1784
Paikkakunta: p 7200248 m , i 3423456 m

LähetäLähetetty: 27.04.2010 23:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ihan historiikista ole kokemusta, mutta opiskelujen ja työni takia on tullut jonkin verran kirjoitettua oppaita, kirjaa jne.

Varmaan tuollaiseen pätee kuitenkin monet samat säännöt, jotka pätee muuhunkin "kirjallisuuteen".

Eli aluksi on syytä laatia erittäin hyvä suunnitelma. Jonkinlainen hahmotelma sisällysluettelosta (ainakin pääluvut). Myös jonkinlainen johdanto ikään kuin itselleen ede tueksi. Näistähän muodostuuki sitten jo "tutkimussuunnitelma" Mitä paremmin teet nuo esivalmistelut, sitä helpommin saat loputkin tehtyä ja varmasti tulee loogisempi kokonaisuus.

Yks mihin kannattaa satsata oikein kunnolla, on kielioppi ja oikeinkirjoitus. Siinä saakin jo kaivella muistin sopukoista jopa peruskoulun äidinkielen oppeja. Smile

Jos kieli on vähänkin huonoa, tekstistä tulee helposti takertelevaa ja lukeminen vaikeutuu huomattavasti. Sitä kautta mielenkiinto saattaa lopahtaa kokonaan.

Tuohon auttaa paljon, kun luetuttaa tekstin monella eri "esitarkastajalla" läpi. Mielellään lukijaksi joku "ammattihenkilö", jos vain mahdollista sellainen saada avuksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Harge
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Mar 2004
Viestejä: 1380

LähetäLähetetty: 28.04.2010 12:40    Viestin aihe: Re: Linssiluteita olemme kaikki! Vastaa lainaamalla viestiä

KorniPienpena kirjoitti:

Saako kysyä missäpäin tämä seura vaikuttaa?


Maaningalla toimitaan.

Kiitoksia vastauksista, lisääkin keskustelua toki toivotaan Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ippetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Elo 2007
Viestejä: 3598

LähetäLähetetty: 05.05.2010 08:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ensimmäisenä kannattaa onkia esille elossa olevat perustajajäsenet, seuran alkuajan jäsenistöä ja näiden puolisot. Heillä on varmasti muistoja ja lennokkaita tarinoita seuran toiminnan alkuvuosilta. Myös toimintakertomukset olisi hyvä löytää, jos ovat vielä tallessa.
_________________
Rapakunnossa oleva etenee hyvin mudassa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Seuratoiminta Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com