Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 18.07.2010 18:37 Viestin aihe: Ruisleipä |
|
|
Mistä saa juureen tehtyä Ruisleipää???Siis puhdasta ruisleipää??Pohjanmaalta. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peura-esari Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Elo 2007 Viestejä: 3209 Paikkakunta: Kaljalla
|
Lähetetty: 18.07.2010 18:47 Viestin aihe: |
|
|
lestijärveltä sai ainakin hyvää ruisleipää, muistaakseni ainaki satavuotias juuri. En muista leipomoa, nimim. Harri Salo varmaan muistaa sen. _________________ Nenäpunkki- mikä ihana tekosyy... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 18.07.2010 19:19 Viestin aihe: |
|
|
Helpoin vastaus: Tee ite!!
Noita eri leipähyllyjä kolunneena vuosien varrella, voin sanoa että harvassa on nämä 100 rosenttiset ruisleivät (siis ruis 100%) ilman leseitä tai muita jauhoja joita nykymääritelmän mukaan tarvitaan sen tekemiseen!!
Kyl ne ennenvanhaan osas sen tehdä.
Sen verran tullu kokeiltua ja taitaa pakkasessa vieläkin olla taikinanjuuri, niin karkeilla ruisjauhoilla tuo onnistuu ja saa jopa melkeiste mieleistänsä lopputulosta (se puilla lämmitettävä leivinuuni puuttuu)! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 18.07.2010 21:01 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Helpoin vastaus: Tee ite!!
Noita eri leipähyllyjä kolunneena vuosien varrella, voin sanoa että harvassa on nämä 100 rosenttiset ruisleivät (siis ruis 100%) ilman leseitä tai muita jauhoja joita nykymääritelmän mukaan tarvitaan sen tekemiseen!!
Kyl ne ennenvanhaan osas sen tehdä.
Sen verran tullu kokeiltua ja taitaa pakkasessa vieläkin olla taikinanjuuri, niin karkeilla ruisjauhoilla tuo onnistuu ja saa jopa melkeiste mieleistänsä lopputulosta (se puilla lämmitettävä leivinuuni puuttuu)! |
Miksi taikinajuuri pakkasessa???Jos osaat leipoa kunnon ruisleipeä..perun välittömästi sinun kokkaamisen arvostelut takasi..edellyttäen sitä leipää.mutta jos sinulla ei leivinuunia käytössä,asia kaatui.....olen kokeillut juurella ja ruisleipäaeneksilla,mut kun ei niin ei..onneksi kerimäelle matka käy,ostan pakkasen täyteen.... _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 18.07.2010 21:04 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi..Mitä etelämmäksi/länteen mennään leipä eikun vaalenee/imeläytyy..... _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
harri.salo Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tam 2008 Viestejä: 433 Paikkakunta: lestijärvi
|
Lähetetty: 18.07.2010 21:30 Viestin aihe: |
|
|
kiiskilä esa käy ainaki kokkolassaki asti myy ruis leipiä ja paistaa muikkuja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 18.07.2010 21:50 Viestin aihe: |
|
|
petra kirjoitti: |
Miksi taikinajuuri pakkasessa???Jos osaat leipoa kunnon ruisleipeä..perun välittömästi sinun kokkaamisen arvostelut takasi..edellyttäen sitä leipää.mutta jos sinulla ei leivinuunia käytössä,asia kaatui.....olen kokeillut juurella ja ruisleipäaeneksilla,mut kun ei niin ei..onneksi kerimäelle matka käy,ostan pakkasen täyteen.... |
Pakkasessa sen takia että hyvin tehty juuri säilyy siellä parhaiten kun ei ole tiedossa koska seuraavan kerran sitä leipoo!! Kerrostaloasunnossa sitä tiinua ei ole ja vaikka oliskin, niin se möykky taikinatiinun pohjalla vaan kuivuu eikä toimi sitten sen jälkeen kunnolla.
Mihin helevettiin sä niitä ruislepäaineksia tarviit!!?? Karkea puuroruisjauho ajaa asian paree ja mikäli saat jostain pikkumyllystä ostettua sitä "aitoa" uutisruista, niin vielä paree!
Joten jatkahan testausta; kyl se onnistuu sähköuunissakin, mut joku "maku" jää puuttumaan.
Ps. Eripuolilla suomea on noitä leipätiskejä läpikäyty ja parhaat ruisleivät ja hiivaleivät mun makuuni on löytynyt itäisestä suomesta. Pohjoisen tarjontaan en ole päässyt tutustumaan ja läntisestä suomesta olen hiljaa! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 18.07.2010 22:01 Viestin aihe: |
|
|
En muista leipomon nimeä mutta ainakin vielä 80-luvun puolessa välissä sai Savonlinnan kaupoista tiettyä tosi hyvää ruisleipää. Oli aika kookas paksuhko pyöreä limppu. Solukämppäkaveri osteli sitä jatkuvasti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
veetee Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Maa 2004 Viestejä: 5989
|
Lähetetty: 19.07.2010 10:23 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | petra kirjoitti: |
Miksi taikinajuuri pakkasessa???Jos osaat leipoa kunnon ruisleipeä..perun välittömästi sinun kokkaamisen arvostelut takasi..edellyttäen sitä leipää.mutta jos sinulla ei leivinuunia käytössä,asia kaatui.....olen kokeillut juurella ja ruisleipäaeneksilla,mut kun ei niin ei..onneksi kerimäelle matka käy,ostan pakkasen täyteen.... |
Pakkasessa sen takia että hyvin tehty juuri säilyy siellä parhaiten kun ei ole tiedossa koska seuraavan kerran sitä leipoo!! Kerrostaloasunnossa sitä tiinua ei ole ja vaikka oliskin, niin se möykky taikinatiinun pohjalla vaan kuivuu eikä toimi sitten sen jälkeen kunnolla.
Mihin helevettiin sä niitä ruislepäaineksia tarviit!!?? Karkea puuroruisjauho ajaa asian paree ja mikäli saat jostain pikkumyllystä ostettua sitä "aitoa" uutisruista, niin vielä paree!
Joten jatkahan testausta; kyl se onnistuu sähköuunissakin, mut joku "maku" jää puuttumaan.
Ps. Eripuolilla suomea on noitä leipätiskejä läpikäyty ja parhaat ruisleivät ja hiivaleivät mun makuuni on löytynyt itäisestä suomesta. Pohjoisen tarjontaan en ole päässyt tutustumaan ja läntisestä suomesta olen hiljaa! |
Joo, kyllähän se juuri nykyisellään säilyy parhaiten pakkasessa. Leivinuunissa kun tekee yhden satsin (9 leipää, halkaisija tuollaiset 30cm) niin siitä riittäää pakkaseenkin joksikin aikaa.
Ja ainakin meillä päin (Savossa) siihen ruistaikinaan pistetään hieman vehnääkin. Mutta vain hieman. Se ruistaikinan alustaminen käy ihan työstä. Ensi kertaa tekevältä ohenee nahka rystysistä...ja puukorvo on se oikea astia taikinan tekoon. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 19.07.2010 11:22 Viestin aihe: |
|
|
No, savolaiset on ihan oma rotunsa!
Tospuhheessa tuo leivänteko käy kyllä ihan työstä kun sen pitkän kaavan mukaan tekee, mutta se lopputulos kyllä palkitsee ja kun happamuuttakin voi säädellä valmistusvaiheen aikana, niin jossain vaiheessa se oman maun mukainen kombinaatio kyllä löytyy kun vähän eri vaihtoehtoja kokeilee.
Mä nostan sitä olematonta hattuani jokaiselle joka edes kokeilee ruislevän valmistusta oli sitten ne mahdollisuudet paistamiseen mitkä tahansa!
Ps. Sitä puukorvoa ei ole, mutta kyllä se kattilassakin onnistuu! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 19.07.2010 17:55 Viestin aihe: |
|
|
igorrock kirjoitti: | En muista leipomon nimeä mutta ainakin vielä 80-luvun puolessa välissä sai Savonlinnan kaupoista tiettyä tosi hyvää ruisleipää. Oli aika kookas paksuhko pyöreä limppu. Solukämppäkaveri osteli sitä jatkuvasti. |
oliko tämä http://www.luomuhonen.fi/web/leipomo.htm _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 19.07.2010 18:02 Viestin aihe: |
|
|
Voisi aivan hyvin ollakin, ulkonäkö on ainakin täysin sama. Tosin tuo luomu-liite lienee tullut leipomon nimeen myöhemmin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 19.07.2010 18:14 Viestin aihe: |
|
|
Tais tuolla "naiselleni" osiossa tulla kehaistua tätä yritystä ja piruuttani googlasin sen, joten tässä vähän tietoa lisää:
http://www.uudenmaanleipa.fi/tuotteet_leipomo.htm
Kellä matka käy noille kulmille, niin suosittelen. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vanha Pieru Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Hel 2006 Viestejä: 217 Paikkakunta: Kainuu
|
Lähetetty: 19.07.2010 18:17 Viestin aihe: |
|
|
Kansakoulukaverihan se siinä leipijään hivelöö.
Enpä ole aivan varma oliko Muhosen leipä jo 80-luvulla myynnissä.
Olemassa oli kyllä, juuri on 1800-luvulta tuon leipurin anopilta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|