Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 26.08.2010 21:35 Viestin aihe: |
|
|
Taidat kuitenkin olla kulinaristi igorrock; kun kotileipä kauppansa tekee!
mitä noita reissuja on vuosien varrella tullut tehtyä, niin se "paikkakunnan" leipä on aina maistunut ja jos se on vielä ollut kotona tehtyä, niin aina paree!
Nää hämeen rievät eivät kyllä multa paljoa pisteitä saa; lämpöisenä vielä jotenkin syötäviä, mutta seuraavana päivänä saa mun puolesta heittää vaikka vesilintua! Ja hämäläisiltä on turha odottaa kunnon "hiivaleipää" kuten esim. karjalasta löytyy!
Fazerin "kestileipä" on onneksi rantautunut Oriveden S-markettiin, niin siinä on oiva "harjoittelukohde" jonka makua voi yrittää jäljitellä. Lisäksi se kestää myös säilytyksen n. 5 päivän ajan; kuivuu, mutta maku säilyy. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 26.08.2010 21:35 Viestin aihe: |
|
|
Oman kokemukseni mukaan osa leipälaaduista ei ole parhaimmillaan ihan tuoreena vaan vasta muutaman päivän päästä viileässä säilytettynä. Ja varsinkin silloin jos niiden päälle laitetaan jotain muutakin kuin voita.
Muistelen että tuo "kakko" tarkoittaa jossain päin pohjanmaata leipää.... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 26.08.2010 21:47 Viestin aihe: |
|
|
Mennään taas makuasioihin; hyvä leipä maistuu ilman lisukkeitakin ja ainakin mulla on tapana syödä esim. tuoretta ranskista pelkästään pattisalvan kera ja kun tuote vanhenee, niin sitten lisukkeita päälle.
Voi olla mun mielikuvani "kakosta" väärä, mutta eikös se ole vähän rievään verrattavissa; sisältää runsaasti ohra/kaurajauhoja ja siten syötävissä vain ensimmäisenä päivänä!? _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
marvin the martian Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Huh 2010 Viestejä: 2463 Paikkakunta: Sirius C3
|
Lähetetty: 26.08.2010 22:24 Viestin aihe: |
|
|
Ainakin täälläpäin kakko on periaatteessa juuri tuollainen Vilperin leipä. Vaalea, pyöreä eikä reikää. Haarukalla siihen törkitään pintaan reikiä ennen uuniin laittoa. En tiedä miksi. Syön kyllä, mutten ole koskaan tehnyt.
Noin yleisesti kyllä ruisleipä on ainoa oikea. Liian tuore ei ole hyvää. Kaupasta ostettu on parhaimmillaan viikon-pari myyntipäivän jälkeen. Joku tuore ruisrevittykin on niinkuin limaa söisi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
sahkuifk Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2007 Viestejä: 928
|
Lähetetty: 26.08.2010 22:58 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Taidat kuitenkin olla kulinaristi igorrock; kun kotileipä kauppansa tekee!
mitä noita reissuja on vuosien varrella tullut tehtyä, niin se "paikkakunnan" leipä on aina maistunut ja jos se on vielä ollut kotona tehtyä, niin aina paree!
Nää hämeen rievät eivät kyllä multa paljoa pisteitä saa; lämpöisenä vielä jotenkin syötäviä, mutta seuraavana päivänä saa mun puolesta heittää vaikka vesilintua! Ja hämäläisiltä on turha odottaa kunnon "hiivaleipää" kuten esim. karjalasta löytyy!
Fazerin "kestileipä" on onneksi rantautunut Oriveden S-markettiin, niin siinä on oiva "harjoittelukohde" jonka makua voi yrittää jäljitellä. Lisäksi se kestää myös säilytyksen n. 5 päivän ajan; kuivuu, mutta maku säilyy. |
Tässä taas etelän vetelän huulia tuuli heiluttaa Hämeessä on aika monta leipomoa jonka leivistä et tiedä tuon taivaallista.
Kotopaikan naapurissa on yksi niistä, taidanpa ottaa sieltä muutaman maistiaisen ja poiketa Ponsassa kun siitä ajelen niin katotaan mitä mies tuumaa _________________ jos ei voi, niin se on voi voi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 26.08.2010 23:35 Viestin aihe: |
|
|
Safkis; mä puhuinkin tavallisesta kauppatarjonnasta Hämeenlinna-Orivesi akselilla ja ainoastaan hämeenlinnan prismasta sain joskus kunnon hiivaleipää; iso kuin mikäkin, mutta maku kohdillaan!
Tervetuloa vaan; kyl mää kahveet keitän leivän kyytipojaksi, mutta älä sitten "siistejä" kato sillä silmällä!! Tää on nykyään mun ja koiranpojan tukikohta ja siivonoomi on pitänyt jo pitemmän aikaa lomaa!
Marvin: Hyvä kun tuokin asia selvis; suomessa on leiville eri nimityksiä vaikka kyseessä olisikin "ihan tavallinen hiivaleipä" ja ruisleivästä taitaa löytyä lisää nimikkeitä kun niitä eripuolilta suomea otetaan tarkastuksen alle.
Mä nautin näistä eri "nimppareista" ja loput selviää sitten kun katselee tuoteselityksiä leipätiskillä. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
veetee Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Maa 2004 Viestejä: 5987
|
Lähetetty: 27.08.2010 08:28 Viestin aihe: |
|
|
Meillä tehdään tuota hiivaleivän tapaista ihan paahtoleiväksi tahi muuten esim. kahvin kyytipojaksi aamiaispöytään.
On muuten, kuten Vilperi jo aiemmin totesi, ihan eri tavaraa kuin kaupan muovipusseissa myytävät 'hötöt'. Näillä itse tehdyillä tulee vatsaan täytettä vaikkei leivän päälle paljon lisukkeita laittaisikaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Suomäki Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Elo 2006 Viestejä: 262 Paikkakunta: Satakunta
|
Lähetetty: 27.08.2010 08:52 Viestin aihe: |
|
|
Kakko on Satakuntalainen perinneleipä, ohraleipä ...
Samantyyppinen kuin rievä, mutta paksumpi kooltaan...
Raaka-aineet
8 dl maitoa
2 dl kuumaa vettä
1 tl suolaa
50 g hiivaa
14 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
ja esim. tuolta http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/33230/Kakko+%28Satakunnan+maakuntaleip%C3%A4%29 tarkemmat ohjeet.
Uunilämpänä ja voita päälle > hyvää !!! _________________ Silendo Libertatem Servo |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 28.08.2010 05:48 Viestin aihe: |
|
|
Siinähän tuli sitten ohjeet "kakonkin" tekemiseen!
"yhtiömme" kiittää.
Itse en ohrasta perusta sen kummemmin, mutta uunipuuroa tulee joskus tehtyä "rikotuista ohrasuurimoista" tuossa pönttöuunissa.
Eli kun ehtoolla saa pellit kiinni, niin uunin kestävässä vuuassa löysä "maitotaikina" sinne uuniin ja se saa hautua aamuun asti. Folio tai kansi päälle ettei neste haihdu.
Jos jotain jää aamusella tähteeksi, niin jätöksistä voi vaikka tehdä pannarin. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
PorinMatti Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Hei 2009 Viestejä: 609 Paikkakunta: Pori
|
Lähetetty: 28.08.2010 10:44 Viestin aihe: |
|
|
Kakon kuva ja ohje ,tosin vähän erillainen kuin aikaisemmin mainittu, löytyy tuolta, kun kelaa hieman sivua alaspäin.
Kun tuota leipäaihetta tässä topikissa läpikäydään, niin sattuuko kukaan tietämään tehdasvalmistettua todellista suolakurkkua, eli hakusessa ei ole mikään normaali herkkukurkku tai noissa normaaleissa kaupoissa oleva ns. "suolakurkku", joka kuitenkin maistuu makealta. Noita jossain kaupoissa olevia irtokurkkuja voisi vielä kokeilla talven mittaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aamuneva
Liittynyt: 28 Huh 2010 Viestejä: 5
|
Lähetetty: 29.08.2010 11:11 Viestin aihe: |
|
|
Jos Vilperi haluat leivästäsi vieläkin paremman makuista, niin raakakypsytä taikinaa ensin viileässä vuorokausi ja sen jälkeen nosta lämpimään kohoamaan. Taikinasta tulee venytettäessä säikeistä mikä on merkki täydellisestä taikinasta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
00002345 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 21 Lok 2005 Viestejä: 21 Paikkakunta: Satakunta
|
Lähetetty: 30.08.2010 08:46 Viestin aihe: |
|
|
PorinMatille:
Myrttisen valkosipulisuolakurkut. Ovatten hyviä. Porissa löytyy ainakin Prismoista. Tosin ovat juuri niitä irtomyynnissä olevia, kaksi kertaa kalliimpia.
Myrttinen ei ilmeisesti toimita kurkkujaan tämmöisissä kuluttajaystävällisissä parin kilon pakkauksissa, vaan isommissa astioissa. Lieneekö syy siinä, että ne ovat hapankurkkuja eli maitohappokäymisellä valmistettu ja siten säilytettävä kylmässä, eikä se ehkä toimisi, jos kaupassa pitäisi suolakurkkuja pitää kylmähyllyssä?
Ja ettei mene ihan offtopiciksi, mainittakoon että kun KAKON päälle sivaltaa juustoa ja suolakurkkua niin jopa maistuu... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Eräpeikko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2008 Viestejä: 3312 Paikkakunta: Vekkulan puukirkon takana.
|
Lähetetty: 01.09.2010 12:46 Viestin aihe: |
|
|
Vilipertin resetti toimii. Laitoin vehnän lisäksi karkeeta ruispuurojauhoo ja rikottuja ohrasuurimoita. Tulipas aika maukasta. _________________ Mogens Trolle |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 01.09.2010 13:22 Viestin aihe: |
|
|
Hyvä kun kelpas!
Ihan syötävän näköinen "käntty"!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
sammal Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hei 2009 Viestejä: 383
|
Lähetetty: 14.11.2010 18:41 Viestin aihe: |
|
|
Aijai tossa alussa lukee : sunnuntaikina, mikäs se on ? _________________ 1.1.1995 suomi myytiin (huorattiin) euroopalle
Legalize IT! cann... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|