OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Käristys – Etelän porosta kulttuuriruokaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 31.08.2023 10:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peltsu kirjoitti:

Kun kaikki erät on käristetty, laitetaan ne pataan ja perään vähän vettä. Vähän tarkoittaa vähän eli haluaako kastiketta ? Jos haluaa niin 10 min kannen alla miedolla lämmöllä. Jos ei kastiketta halua niin liha on jo syömävalmis. Ei sitä tarvi hauduttaa.
Tähän se nimikin viittaa. Aina vähän ihmetellyt, miksi haudutettua lihapataa halutaan käristykseksi sanoa. Mutta vakiintunut nimihän se toki on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peltsu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 6534

LähetäLähetetty: 31.08.2023 10:18    Viestin aihe: Re: Käristys – Etelän porosta kulttuuriruokaa? Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Käristys – Etelän porosta kulttuuriruokaa?

Eli miten tuollainen poronkäristys oikeasti kuuluisi tehdä?

Ja onko toi poronliha jotenkin ”käsiteltyä” ja onkohan toi siivutus tehty millä vehkeellä, sulana vai jäisenä.

Kerettiläisestihän ajattelin, että moista voisi tehdä vaikka peurasta tai kauriista.


No ensinnä kaupasta saatu "poronliha" on vasaa. Jolla ei kauheasti ole tekemistä aikuisen poron kanssa. Jos pitäisi valita poronvasa - saksanhirvi, niin valinta ei osuisi poroon.

Meidän teurastamon käristys syntyy seuraavasti: kun roppi leikataan, eli oikeaoppisesti paistit ym. muotoillaan myyntikuntoon, jää paljon roippeita jotka normaalisti pukataan lihamyllyn läpi jauhelihaksi.
Nyt on keksitty että kaikki leikkuutähteet ja jotain muutakin sellaisenaan syötäväksi kelpaamaton tavara asetellaan matalalaitaiseen laajaan vuokaan ja siitä jäädytetään sellainen lihalevy. Koko on varmastikin lähellä A3 ja paksuus luokkaa pari tuumaa. Sitten jäinen lihalevy surahtaa hakkurin läpi ja tuloksena on käristysliha.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34941

LähetäLähetetty: 31.08.2023 10:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eli kuten olen monille käristyslihan laadun ihmettelijöille sanonut, teurasjätteitä myydään etelään käristyslihana.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 5117
Paikkakunta: 06/09

LähetäLähetetty: 31.08.2023 11:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:
Eli kuten olen monille käristyslihan laadun ihmettelijöille sanonut, teurasjätteitä myydään etelään käristyslihana.



Eihän se sen kummallisempi huijaus ole, kuin että etelän ruokatehtaat myy jauhoista tehtyä rasvapötkylää "makkarana" tai nugetteja "kanana"


Jos käristysliha maksaa 10€/kg, niin ei sillä hinnalla voi kovaa laatua odottaa saavansa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 31.08.2023 11:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä ettei mene henki elukoista hukkaan. Ennen muinoin ei mennyt, nykyään osa porukasta vähän vieraantunut sen verran, että kelpaa lähinnä paistit ja fileet. Loput ois koiran ruokaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kivalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Lok 2007
Viestejä: 915
Paikkakunta: Ulkomaat

LähetäLähetetty: 31.08.2023 12:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mullakin on näköjään vielä toistasataa kiloo syksyistä hirvenlihaa vacuumissa pakastimessa vähän on alkanut mietityttään josko myis kaikki tulevat hirvet ja alkais syömään tuota teurasjäteporoa!
_________________
<a> <a>
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34941

LähetäLähetetty: 31.08.2023 13:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tumpeelo kirjoitti:
heiluri kirjoitti:
Eli kuten olen monille käristyslihan laadun ihmettelijöille sanonut, teurasjätteitä myydään etelään käristyslihana.



Eihän se sen kummallisempi huijaus ole, kuin että etelän ruokatehtaat myy jauhoista tehtyä rasvapötkylää "makkarana" tai nugetteja "kanana"


Jos käristysliha maksaa 10€/kg, niin ei sillä hinnalla voi kovaa laatua odottaa saavansa.

Eihän kukaan oleta suomimakkaran olevan lihaa mutta poronkäristyslihan oletetaan olevan muuta kuin teurasjätteitä ja kuluttaja pettyy paksaan laatuun eikä jatkossa osta sitä.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20150
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 31.08.2023 13:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No, itse ostin käristyslihoja jäisenä ”palvelulihatiskistä”. Jonkun verran silmälläkin lihoista tuossa näkee, mitä tavaraa myydään. Ja tekee ostopäätöksen sen perusteella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34941

LähetäLähetetty: 31.08.2023 13:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, kokolihanahan käristyslihat on ostettava.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8407
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 31.08.2023 13:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ihme keskusteluu. En ees muistanu et lihaa voi kaupastaki ostaa. Pari vuotta sitte muija oli ilman lupaa ostanu jotain sika-nauta jauhelihaa kaupasta ja teki siitä ruokaa. Oli vakavahenkisen parisuhdeneuvottelun paikka... Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34941

LähetäLähetetty: 31.08.2023 14:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noi han hypoteettisesti, hirveä piisaa mitä nyt hieman sikaa joskus sekaan, mutta suurin osa sakista nyt kuitenkin ostaa lihansa kaupoista.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20150
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 31.08.2023 14:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pian päästään varmaan jo siihen, että hampurilaisten tekeminen hirven jauhelihasta on "riistan häpäisyä"...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10094
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 31.08.2023 14:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sama se miten syö, kunhan syö. Eikä kaupanlihoihin tarvi sekaantua. Koppelokin on minulle mieluisinta currynä riisin kera, eikä ole muiltakaan jäänyt syömättä.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jalluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Kes 2009
Viestejä: 1128

LähetäLähetetty: 31.08.2023 14:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lintuja tulee syötyä kastikkeessa, paistettuna, fileeenä,.kebabbina, burgerina..

Mutta tuo, että ei kaupanlihoja osta niin paljosta jää paitsi. Onhan ne linnut ja hirvet ihan ok, mutta jos viereen laitetaan kunnon iberico possua/ bellyä, härän tri-tippiä tai entregotea, ei kyllä hirveästi mielessä käy linnuntäkän pupeltaminen ennemmin.

Tai joku grillikana tai wingsit. Very Happy Eipä siinä paljoa kanootin pohjalla pyörineen, suolet rikki ammutun sorsan lihat käy edes mielessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8407
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 31.08.2023 14:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei se itse asiassa etelän peura-alueilla ole ihan tavatonta, että punasta lihaa ei osteta kaupasta. Ei ainakaan ole pakko... Jos jaksais kyyhkyjä ja kanadalaisia jahdata kunnol ni ei tarttis linnunlihaakaan ostaa. Rusakoita olis vaikka miten, vois helposti toista kymmentä ampuu vuodessa, jos haluis...

No joo. Aiheen vierestä ja asiatonta. Mut oli pakko heittää ku oli mahis Laughing Ihan tavis resepteillä menee riista meillä. Se ei ole meidän perheessä juhlaruoka, se on arkiruoka...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Sivu 2 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com