OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirven lihan palvaus
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 16, 17, 18  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Kuhmon Ahma
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2010
Viestejä: 3252
Paikkakunta: Syrjäkylä

LähetäLähetetty: 21.06.2013 23:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ehkä ei kaikkea syytä epäonnistumisesta kannata sysätä palvaajan niskoille. On varmasti savustukseen toimitettavan lihan laadullakin merkitystä Rolling Eyes
_________________
Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Miljoonanick
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Tam 2012
Viestejä: 4567
Paikkakunta: Suomen Detroit

LähetäLähetetty: 21.06.2013 23:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuhmon Ahma kirjoitti:
Ehkä ei kaikkea syytä epäonnistumisesta kannata sysätä palvaajan niskoille. On varmasti savustukseen toimitettavan lihan laadullakin merkitystä Rolling Eyes


Todennäkösesti mutta 5 asiakasta kerralla ei voi olla enää kovin väärässä.

Tiituspohjaan samasta satsista lihat ja jovain oli hyvää !
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 22.06.2013 08:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miljoonanick kirjoitti:
Kuhmon Ahma kirjoitti:
Ehkä ei kaikkea syytä epäonnistumisesta kannata sysätä palvaajan niskoille. On varmasti savustukseen toimitettavan lihan laadullakin merkitystä Rolling Eyes


Todennäkösesti mutta 5 asiakasta kerralla ei voi olla enää kovin väärässä.


Tiituspohjaan samasta satsista lihat ja jovain oli hyvää !


Villen suolistama elukka? Very Happy
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 22.06.2013 12:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tiituspohjassa tulee kuivempaa palvia kuin Haukiputaalla. Tämä on testattu monen monta kertaa. Tiituspohjassa ovat aika nihkeitä palvaamaan yksittäin kovin pieniä paloja ja oikeassa ovat. Siellä kannattaa ehdottomasti viedä pienemmät palat hyvin perkattuina kalvoista ja ottaa pakettiin myös verkotus niin saa aivan premiumlaatua. Suuremmat palat toki menevät itsekseen kunhan jättää kalvot päälle niinkuin palvatessa yleensäkin kannattaa tehdä. Tiituspohjan palvarin toiminta muutenkin on minusta erittäin ammattimaista ja asiakasystävällistä. Toimittavatpa kaikenlaista hyvää jopa Seppälän Prismaankin myyntiin. Arvosana 10!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Miljoonanick
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Tam 2012
Viestejä: 4567
Paikkakunta: Suomen Detroit

LähetäLähetetty: 22.06.2013 20:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
Miljoonanick kirjoitti:
Kuhmon Ahma kirjoitti:
Ehkä ei kaikkea syytä epäonnistumisesta kannata sysätä palvaajan niskoille. On varmasti savustukseen toimitettavan lihan laadullakin merkitystä Rolling Eyes


Todennäkösesti mutta 5 asiakasta kerralla ei voi olla enää kovin väärässä.


Tiituspohjaan samasta satsista lihat ja jovain oli hyvää !


Villen suolistama elukka? Very Happy


Onkai noita joskus tullut suolistettua tai ainakin yritettyä...kai,onko parempaa tietoa ? Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Miljoonanick
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Tam 2012
Viestejä: 4567
Paikkakunta: Suomen Detroit

LähetäLähetetty: 22.06.2013 20:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ioni kirjoitti:
Tiituspohjassa tulee kuivempaa palvia kuin Haukiputaalla. Tämä on testattu monen monta kertaa. Tiituspohjassa ovat aika nihkeitä palvaamaan yksittäin kovin pieniä paloja ja oikeassa ovat. Siellä kannattaa ehdottomasti viedä pienemmät palat hyvin perkattuina kalvoista ja ottaa pakettiin myös verkotus niin saa aivan premiumlaatua. Suuremmat palat toki menevät itsekseen kunhan jättää kalvot päälle niinkuin palvatessa yleensäkin kannattaa tehdä. Tiituspohjan palvarin toiminta muutenkin on minusta erittäin ammattimaista ja asiakasystävällistä. Toimittavatpa kaikenlaista hyvää jopa Seppälän Prismaankin myyntiin. Arvosana 10!


Ollaan tuota käytetty vuosia,purkkia pääasiassa teetätetty. Ei pahaa sanottavaa,pertunmaalle vietiin kaks kertaa,ekan ja viimesen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 23.03.2014 23:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Herätellääs välillä tätä topikkia.

Tänään tuli kokeiltua hirven lihan palvaamista. Erinäisten vaiheiden jälkeen kaapista tuli ulos säälittävän näköisiä myttyjä Smile


Visuaalinen vaikutelma parani huomattavasti kun lihaverkot oli revitty pois. Yksi tavoite oli saavutettu, liha oli enemmän palvatun kuin tervatun näköistä Laughing


Tuossa vielä zoomaus koeleikkauskohtaan. Tuo punainen reuna kertonee että savu on tunkeutunut pinnasta siihen asti? Suolana käytin pelkkää merisuolaa, eli suola ei ole punaista väriä tehnyt.


Ja jos palataan alkuun niin homma lähti käyntiin ruiskusuolaamisella. Liuoksessa oli 1 dl karkeaa merisuolaa per 1 l vettä. Sen jälkeen laitoin lihat vielä uppeluksiin laimeampaan vesiliuokseen, 0,5 dl suolaa per 1 l vettä, kun aloin arpomaan että ruiskusuolaus saattoi olla liian tymäkkä. Lihapalat olivat max. nyrkin kokosia, vähän pienempiäkin. Kuvissa ne on ihan normi ruokalautasella.

Savustusta palvikaapissa 6 h 80-100 C:ssä. Enimmäkseen lämpötila oli 90-100 C. Kuuden tunnin jälkeen käärin lihat folioon ettei ne "tervaannu" eikä kuivu liikaa. Iltapäivällä, 6,5 h jälkeen alkoi satamaan ja laiskottamaan joten laitoin foliomytyt sähköuuniin 100 C:llä vielä kahdeksi tunniksi. Loppulämpö lihan sisällä oli noin 75 C.

Ensimaku lihoista on erinomaisen hyvä Smile Maukasta ja mehevää. Täytyy maistella huomenna vielä tarkemmin kun ovat "tasoittuneet".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 24.03.2014 13:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvän näköisiä kyllä!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
haylone
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Mar 2012
Viestejä: 1450

LähetäLähetetty: 24.03.2014 13:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jep.

Viimeinen muokkaaja, haylone pvm 27.12.2015 23:48, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
astalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2004
Viestejä: 6040

LähetäLähetetty: 24.03.2014 14:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hienosti näyttää onnistuneen ja ei ole kuivaksi mennyt.Kehuista voin palkinnoksi yhden vaikka ottaa,voin antaa lähetystiedot yksityisviestillä Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 24.03.2014 19:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitoksia kehuista. Valitettavasti tuosta ei liikene näytteitä jaeltavaksi, mutta jos yhtään lohduttaa niin voin kertoa että maku on ihan järjettömän hyvä nyt kun ne ovat ehtineet tasaantua jääkaapissa Very Happy Mitään en muuttaisi, en suolausta, en savun maun voimakkuutta enkä mehevyyttä. Tämmöstä kehtaisi tarjota ihan kenelle vaan. Ja jos jotain ketuttaa tämmönen itsekehu niin olkaa huoleti, onnistumisia ei ole ollut tapana tulla usein Laughing

Jälkipohdintana tähän vielä muutamia asioita joiden uskon vaikuttaneen hyvään lopputulokseen:

-Ruiskusuolaus. Säikähdin ruiskutellessa että ruuttasinko liikaa nestettä lihaan, kun ruuttauksen seurauksena lihaan tuli selvä turpoama. Nyt olen sitä mieltä että ruiskusuolausneste auttoi pitämään lihan mehukkaana eli esti liiallista kuivumista.

-Tolkku tulen kanssa. Alusta pitäen pidin mielessä että savustumisaika on joka tapauksessa hyvin pitkä. Ei ole tarvetta maksimi savunmuodostukseen. En tehnyt niin että paljon puita pesään ja sitten veto ihan pienelle ja paljon savua, vaan pidin pientä tulta. Lisäilin pieniä puita usein. Vedon pidin toki pienellä ettei lihat kuivu liikaa, mutta tuli oli siis sellainen että missään vaiheessa ei ollut ihan maksimi savunmuodostusta.

-Folioon kääriminen kuuden tunnin savutuksen jälkeen. Lihan kuivuminen ja tervaantuminen pysähtyi.

-Keli oli sopiva. Nollan tuntumassa maltillinen savunmuodostus onnistuu helpommin kuin lämpimällä kelillä. Lämpimällä tulta pitää jarrutella enempi räppänällä ja vetoluukulla, jolloin savua syntyy enempi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 05.05.2014 18:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Piti vielä kerran palvailla hirveä ennen kesälämpimiä Smile Ja livahti sinne joku sianfilekin mukaan kokeeksi.


Suolaus tuli tehtyä 6 % liuoksella (60 g karkeaa merisuolaa per 1 l vettä) ruiskuttamalla ja sitten vielä liottamalla. Oikein hyvä suolausaste.

Savua jälleen 6 h ja sitten lihat folioon. Valmista oli vähän 7 h jälkeen. Olin tekevinäni ihan samanlailla kuin viimeksi, mutta lihat ottivat nyt selvästi enempi väriä. Mistä lie johtuu? Toisaalta sika otti vähemmän väriä kuin hirvi, eli lihallakin lienee oma vaikutuksensa siihen.

Maku oli kuitenkin taas viimesen päälle. Ei tule kauaa säilymään nuo lihat Smile Eikä tarvi harkita että veisi lihoja johonkin ulkopuoliselle palvattavaksi. Ylipäänsä olen yllättynyt kuinka hyvää palvihirvestä saa Smile Maistuu jopa sellaselle joka on vuosikausia haukkunut hirven lihaa.



Kaappi alkaa jotenkin käydä pieneksi Smile Onhan siinä tilaa kun on neljä hyllyä, mutta noiden hyllyjen kanssa pelaaminen on oma riesansa. Aika homma jynssätä puhtaaksi ennen palvaamista. Jos tuollaisia kaappeja rakentelette, niin tehkää savukammariin niin suuri pinta-ala että sinne mahtuu ripustamaan paljon lihakönttejä niin etteivät ne koske toisiaan.

Toinen mitä kaipaan verrattuna savusaunaan on lämmönvaraaminen. Keli oli +5 - +10 C paikkeilla, ja kaappi alko heti jäähtyä jos anto tulen hiipua. Sais olla niin että lopussa voi antaa tulen sammua ja lämpötila pysyy jokseenkin samana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M..M
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Kes 2011
Viestejä: 594
Paikkakunta: POHJOIS-SAVO

LähetäLähetetty: 06.05.2014 08:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tein uunin kivestä muuraamalla ei tarvii silleen kytätä lämpöä. ritilöiden puhdistuksessa paras on toho. desinfioi varmasti.
_________________
MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 08.05.2014 20:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toho on käyny mielessä mutta ei ole tullu hankittua kun ei ole muuta käyttöä. Täytyykin tarkistaa, saattaisin saada joutilaan kaasupullon käyttööni. Semmosen tohottimen varmaan saa hankittua edukkaasti.

Tuolla peltikaapissa on 60 kg kiuaskiviä, mutta pelkästään niillä lämpö laskee melko nopeaan viileillä keleillä. Tulipesässä olis kyllä hyvin tilaa useammallekin tulitiilelle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 09.05.2014 10:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lonely Rider kirjoitti:
Toho on käyny mielessä mutta ei ole tullu hankittua kun ei ole muuta käyttöä. Täytyykin tarkistaa, saattaisin saada joutilaan kaasupullon käyttööni. Semmosen tohottimen varmaan saa hankittua edukkaasti.

Tuolla peltikaapissa on 60 kg kiuaskiviä, mutta pelkästään niillä lämpö laskee melko nopeaan viileillä keleillä. Tulipesässä olis kyllä hyvin tilaa useammallekin tulitiilelle.


Eipä ne montaa euroa jossain tarjousladossa maksa. Tosiaan ihan hyvä vinkki, pitää itse harkita kanssa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 16, 17, 18  Seuraava
Sivu 17 Yht. 18

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com