Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Kankkunen Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Huh 2004 Viestejä: 615 Paikkakunta: savo
|
Lähetetty: 14.11.2017 18:13 Viestin aihe: Paloittelu |
|
|
Se on kyllä totta, että vanhatkin hirvimiehet eivät halua opetella paloittelua, liekkö tahto kysymys. Itse leikkaan lehmätkin luuttomaksi vaikka on koirille menossa, pysyy tuntuma hommaan ja se on yhtä nopea leikata oikein, kuin silputa miten sattuu. Ruho on melko helppo pieniä, kun se riippuu kinnerpuussa, lavat irti pöydälle, fileet irti, kylkilihat, kuorii kylkiluiden päältä, irrottaa niskan, katkaisee selkärangan paistie etupuolelta, laskee alemmaksi ja halkaisee selkärangasta sekä suoliluusta pers kankut erilleen.
Osat nyt sen kokoisia, että helppo nostaa pöydälle ja irroitella lihat luista. _________________ Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 14.11.2017 19:16 Viestin aihe: Re: Paloittelu |
|
|
Kankkunen kirjoitti: | Se on kyllä totta, että vanhatkin hirvimiehet eivät halua opetella paloittelua, liekkö tahto kysymys. Itse leikkaan lehmätkin luuttomaksi vaikka on koirille menossa, pysyy tuntuma hommaan ja se on yhtä nopea leikata oikein, kuin silputa miten sattuu. Ruho on melko helppo pieniä, kun se riippuu kinnerpuussa, lavat irti pöydälle, fileet irti, kylkilihat, kuorii kylkiluiden päältä, irrottaa niskan, katkaisee selkärangan paistie etupuolelta, laskee alemmaksi ja halkaisee selkärangasta sekä suoliluusta pers kankut erilleen.
Osat nyt sen kokoisia, että helppo nostaa pöydälle ja irroitella lihat luista. |
+1 _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peltsu Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 6545
|
Lähetetty: 14.11.2017 19:45 Viestin aihe: |
|
|
kyllä minusta tuon elikon käsittelyn pääasia on osata tehä siitä ruokaa. Enkä kyllä ite metästyksestä jaksa nauttiakaan, riesahommaa mikä riesahommaa. Mutta palkintona on hyvät annospalat, mikä annos nyt sitte onkin valmistumassa, pakasteessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 14.11.2017 22:30 Viestin aihe: |
|
|
Jos tulevana syksynä olen pyyntikuntoinen, tulee 40v täyteen hirvimiehenä.
Muistan oikein hyvin millaista lihanraatelua se touhu aikoinaan oli. Toki parhaansahan sitä porukka yritti, ja parempaa ei osattu vaatia. Käyttölihaa tiinuun ja se oli siinä. Miehet silloin -70 luvulla harvemmin kokkasi.
Nykyään ollaan opittu ja lihat paloitellaan paisteiksi,pihveiksi, käristelihaksi, palapaistivärkiksi, soppalihoiksi... Moni pyyntimies on riistakokkinakin kunnostautunut.
Hirvi on arvoriistaa, jahti itsessään on hienoa puuhaa. Lihan oikeaoppisella käsittelyllä ja ruoaksilaitolla tehdään kunniaa saaliille ja omalla tavallaan näytetään, että ei mennyt henki haaskioon. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20203 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 30.12.2020 10:59 Viestin aihe: |
|
|
Vettä on virrannut jonkun verran Kokemäenjoessa keskustelun aloituksen jälkeen. Omassa seurassa esimerkiksi lihankäsittelyfasiliteetit ovat päivittyneet ”hieman”.
Kankkunen kirjoitti: | Se on kyllä totta, että vanhatkin hirvimiehet eivät halua opetella paloittelua, liekkö tahto kysymys. |
Itsellä tämä peurahomman muutos on kyllä hyvä motivaattori. Eli kokonaisia peuroja tulee jahtaajalle ja saalis muuttuu sikäli arkisemmaksi, että määrä kasvaa (Ei voi tehdä kaikesta makkaraa ja oletuksena on että jokainen ennen pitkää hoitelee sen raatonsa itse) |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20203 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 30.12.2020 11:02 Viestin aihe: |
|
|
wildmind kirjoitti: | Jos tulevana syksynä olen pyyntikuntoinen, tulee 40v täyteen hirvimiehenä.
Muistan oikein hyvin millaista lihanraatelua se touhu aikoinaan oli. Toki parhaansahan sitä porukka yritti, ja parempaa ei osattu vaatia. Käyttölihaa tiinuun ja se oli siinä. |
Oma lihankäsittely on vielä enemmän ja vähemmän edellämainitulla tasolla ja mieluusti leikkaa vaan omaan talouteen . Esimerkiksi oma-ammutuissa peuranruhoissa näyttäs olevan vain seuraavia osia:
- Sisäfile
- Ulkofile (Persiistä niskanpäähän)
- Ribsit
- Potkat
- Paistipihvi
- Paistipihvi (2-laatu)
- Palapaistiliha
- Supinsyötti
- Luita |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20203 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 30.12.2020 11:15 Viestin aihe: |
|
|
Elan kirjoitti: | Lahtinen kirjoitti: | Minkäsmoisia noiden suojakäsineiden pitäisi olla? Joskus silmiin ottanut tuollaista vaaleaa kumihanskaa lihankäsittelyssä. Onko siihen hommaan joku spesiaali hanskansa?
Ainakin tuohon viiltosuojanskaan ottaa kaikki kiinni kuin tauti, niin kohtuullinen toimintamalli voisi olla viiltosuojahanskan kumihanskoitus. |
Minunkin viiltosuojahanskani tulee kyllä törkeään kuntoon, ellei sitä suojaa. Joskus oli tipahtanut vahinossa mökin kylppärin lattialle pesemättömänä ja lattialämmitys oli viikon verran ylläpitolämmön asetuksissa. Jotain uutta elämää siihen hanskaan oli syntynyt, koska mökkiin tullessa iski sellainen dunkkis päälle, että silmiä kirveli.
Nykyisin olen vetänyt viiltosuojan päälle ihan tavallisen nitriilikumihnaskan, täytyy vaan olla isointa kokoa. Kyllä sen tietysti pestyäkin saa, mutta huokoisena se vaatii jonkinlaista yritystä ja paljon kuumaa vettä.
Noita käsineitä löytyy varmaan monenlaisia, minulla on tuollaset kuvan mukaiset käytössä.
http://www.erakontti.fi/inc/naytakuva.php?thumb=3&Kuva=va293_iso.jpg |
Itse olen lähtenyt pelastamaan maailmaa ja luopunut vähiin päin noista kertakäyttöhanskoista. Olen ostanut reppuun, kytispussiin, autonperään sun muualle ensin noita viitosluokan viiltosuojahanskoja ja sitten jouhevampaa kolmosluokkaa. Maksavat Motonetissa, Puuilossa tai Biltemassa vajaan kympin ja tuntuvat kestävän useamman pesukerrankin. Joissain malleissa kohtuu pitkä resori, joka suojaa rannetta varsin ylös saakka.
Suosittelen ainakin yhen/kahen kauden perusteella kokeilemaan, näitähän löytyy erimoisia. Pääsääntöisestihän näissä on nitriilipinnoite oteosassa ja ainakin osassa vielä ihan elintarvikehyväksyntäkin.
https://www.puuilo.fi/wonder-grip-cut-5-viiltosuojakasine-koko-11
https://www.puuilo.fi/hand1a-cut-proof-3-viiltosuojasormikas-9
https://www.biltema.fi/rakentaminen/tyovaatteet/tyohansikkaat-ja-tyokasineet/asennuskasineet/tyokasineet-viillonsuojaus-325-2000042651
https://www.motonet.fi/fi/tuote/7001290/Optiflex-viiltosuojakasineet-luokka-5
https://m.motonet.fi/fi/tuote/7004473/TEGERA-8807-INFINITY-viiltosuojakasineet |
|
Takaisin alkuun |
|
|
setteriforever Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Tou 2015 Viestejä: 1428
|
Lähetetty: 30.12.2020 11:19 Viestin aihe: |
|
|
Muistan pikkunassikkana 1970-luvulla kun ukot hutki hirvet paloiksi kirveellä jossakin navetan takana...
Sitten seuraan tuli teurastamolta lianleikkaaja joka sai itkupoturaivarin siitä hutkimisesta. Kästtely ajettiin ukoille läpi väkisin "kyökin kautta" eli ko lihanleikkaaja otti paikalliset Martat mukaan... Sen jälkeen asiat kotipuolessa ovat vain parantuneet.
Tässä nykyisessä "kotiseurassa" on ollut koko sen ajan kun täällä olen ollut kunnollinen teurastamo ja käsittely on osattu tehdä oikein ainakin sen ajan kun olen (15v) ollut mukana. Kuulemma sielläkin kaikki lähti Kauppahallin lihatisikä pitäneestä kaverista.
Välillä on sitten opeteltu jotakin uutta esim. lekelty hirvi jenkkityyliin. Ihan vaan kokeeksi.
Wonder gripit on olleet hyviä. Tänään vedän ne taas käteen klo 15.00 |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 16681 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 30.12.2020 11:26 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | wildmind kirjoitti: | Jos tulevana syksynä olen pyyntikuntoinen, tulee 40v täyteen hirvimiehenä.
Muistan oikein hyvin millaista lihanraatelua se touhu aikoinaan oli. Toki parhaansahan sitä porukka yritti, ja parempaa ei osattu vaatia. Käyttölihaa tiinuun ja se oli siinä. |
Oma lihankäsittely on vielä enemmän ja vähemmän edellämainitulla tasolla ja mieluusti leikkaa vaan omaan talouteen . Esimerkiksi oma-ammutuissa peuranruhoissa näyttäs olevan vain seuraavia osia:
- Sisäfile
- Ulkofile (Persiistä niskanpäähän)
- Ribsit
- Potkat
- Paistipihvi
- Paistipihvi (2-laatu)
- Palapaistiliha
- Supinsyötti
- Luita |
No ompa vain metka elukka kunnei jauhelihaa ole lainkaan.
Tegeran viiltohanska käytössä ja enskauteen ihan teräshanska. Saatavuudessa oli kipua niin jäi tältäkautta. Teräsessuhan on ollut jo vuosia.
Ensikaudella sumplin meille lihanleikkuukurssin kotinurkille. _________________ Varisjahdin veteraani...
Viimeinen muokkaaja, valmet 412s pvm 30.12.2020 11:32, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
-Teemu- Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Kes 2012 Viestejä: 609
|
Lähetetty: 30.12.2020 11:29 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | Lahtinen kirjoitti: | wildmind kirjoitti: | Jos tulevana syksynä olen pyyntikuntoinen, tulee 40v täyteen hirvimiehenä.
Muistan oikein hyvin millaista lihanraatelua se touhu aikoinaan oli. Toki parhaansahan sitä porukka yritti, ja parempaa ei osattu vaatia. Käyttölihaa tiinuun ja se oli siinä. |
Oma lihankäsittely on vielä enemmän ja vähemmän edellämainitulla tasolla ja mieluusti leikkaa vaan omaan talouteen . Esimerkiksi oma-ammutuissa peuranruhoissa näyttäs olevan vain seuraavia osia:
- Sisäfile
- Ulkofile (Persiistä niskanpäähän)
- Ribsit
- Potkat
- Paistipihvi
- Paistipihvi (2-laatu)
- Palapaistiliha
- Supinsyötti
- Luita |
No ompa vain metka elukka kunnei jauhelihaa ole lainkaan. |
Jos ne menee tonne supinsyöttikategoriaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20203 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 30.12.2020 11:36 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: |
No ompa vain metka elukka kunnei jauhelihaa ole lainkaan.
|
Sehän tarkoittaisi, että joutuu pesemään lihamyllyn
Ja muutenkin jauhelihan tekeminen kertoo ruuanlaittotaidon puutteesta |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20203 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 30.12.2020 11:42 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: |
Ensikaudella sumplin meille lihanleikkuukurssin kotinurkille. |
Olen varmaan tavallista kovapäisempi, sillä olen parikin kertaa saanut ihan ammattitason ”hands on” opastusta leikkuuhommaan.
Ainakin omalla kohdalla on varmaan se tilanne, että toistoja pitää tulla riittävästi että homman voi meikäläinen oppia. Varmaan sen jälkeen kun homman on oikeasti oppinut, niin sujuu harvemminkin leikkaamalla.
Lähinnä ehkä haasteena on tuo takakinkun ”purkaminen” siten, että tulee muutakin kuin paistipihvi I ja paistipihvi II tavaraa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2214 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 30.12.2020 12:38 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | valmet 412s kirjoitti: |
Ensikaudella sumplin meille lihanleikkuukurssin kotinurkille. |
Olen varmaan tavallista kovapäisempi, sillä olen parikin kertaa saanut ihan ammattitason ”hands on” opastusta leikkuuhommaan.
Ainakin omalla kohdalla on varmaan se tilanne, että toistoja pitää tulla riittävästi että homman voi meikäläinen oppia. Varmaan sen jälkeen kun homman on oikeasti oppinut, niin sujuu harvemminkin leikkaamalla.
Lähinnä ehkä haasteena on tuo takakinkun ”purkaminen” siten, että tulee muutakin kuin paistipihvi I ja paistipihvi II tavaraa |
Mun mielestä takapaistin purkamisessa ei kannata noita "oikeita" ohjeita noudattaa, kun leikkaa vaan muutaman elukan vuodessa. Sisäpuolelta reisiluu pois, niin sehän aukeaa helposti ja saa näkyville mistä irtoaa lihakset. Kalvoja pitkin lihakset irti ja vaikka kuvista tunnistaa eri paistit. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20203 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 30.12.2020 12:58 Viestin aihe: |
|
|
Berkele kirjoitti: |
Mun mielestä takapaistin purkamisessa ei kannata noita "oikeita" ohjeita noudattaa, kun leikkaa vaan muutaman elukan vuodessa. Sisäpuolelta reisiluu pois, niin sehän aukeaa helposti ja saa näkyville mistä irtoaa lihakset. Kalvoja pitkin lihakset irti ja vaikka kuvista tunnistaa eri paistit. |
Joskus tuli aloitettua peuran takapaistin purkaminen ronskilla ja määrätietoisella ammattilaisvedolla. Siitä sitten sen enempää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
setteriforever Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Tou 2015 Viestejä: 1428
|
Lähetetty: 30.12.2020 13:07 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän sen oppii, mutta toistoja ja taas toistoja... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|