Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 22.12.2007 20:07 Viestin aihe: VILPERIN PERINTEISET JOULUSAPUSKAT |
|
|
Ei löytynyt vanhemmista sivuista, niin aattelin vaikka ens joulua varten!
Kinkusta sen verran, että olen ostanut pakastekinkun hyvissä ajoin ennen joulua ja keittänyt veden sopivaan astiaan ja heittänyt sinne kilon merisuolaa. Pakastekinkun olen huudellut huolellisesti pinnastaan ja se suolaveteen ja kannella varustettu astia parvekkeelle jossa liha saa sulaa veden alla kaikessa rauhassa. Kelien mukaan sitten vällyjä päälle estämään jäätymistä tai liian nopeaa sulamista. + 2 astetta olisi mielestäni optimi lämpö, mutta kokemukseni mukaan pienet vaihtelut -20-+10 ei ole vaikuttanut muuhun kuin että on joutunut leikkimään niiden vällyjen kanssa vähän enemmän!
Hyvässä tallessa kuusen alla!
Pönttö sisälle ja kansi auki. Hyvin on pärjännyt!
Ritilän päälle valuttamaan ylimääräiset nesteet pois ja mittari kylkeen.
Kinkun sisälämpötila sopivasti 18 astetta, joten ei muuta kuin vettä aluspellille ja uuniin. Eka puolituntia 200 ja sitten loppuyöksi 120 astetta.
Kypsä on joten rätin ja nahkan poistoon!
Sinappia, hunajaa ja murskattuja maissihiutaleita pintaan ja takaisin uuniin väriä saamaan.(Tarkkasilmäinen huomaa, että kinkkuvaraskin oli jo kerkinyt käymään )
Valmis näiltä osin.
Lautasella odottamassa iltaa. (Tuskin säilyy ehjänä eltaan asti )
Ja eiku räätikkälooran kimppuun:
Ensin vähän muistinvirkistystä muijan kotitalouskeittokirjasta v -71.
Lanttujen pesusta ja kuorinnasta se alkaa.
Paloitellaan ja heitetään kattilaan, vähän vettä ja suolaa sekaan. (Kannattaa muuten maistaa jokaisesta lantusta siivu. On joskus niin puulta maistuvia joukossa, että niistä ei kunnon laatikkoa synny!)
Kiehumassa.
Korppujauhot kerman kanssa muhimaan ja samalla mausteet esille.
Mausteet kolpakkoon korppujauhojen sekaan ja sekoitetaan.
Valmis mössö.
Lantut on kypsyneet ja muusikauha kouraan.
Mössö joukkoon ja muussataan lisää.
Maun tarkistus ja vähän lisää makua.
Uroskokki ei nuukaile vuoan voitelussa.
Vähän koristelua ja muutama nokare rasvaa vielä lisukkeeksi.
Uunissa.
Valmis loora!
Tytärkin on ollut ahkerana!
Jatketaan seuraavaksi imelletyllä perunalooralla:
Perunoiden pesusta sekin alkaa.
Perunat kiehumassa kattilassa.
^
Perunat kypsät joten rasvaa, hunajaa, suolaa ja vähän sokeria kattilan pohjalle ja perunoiden kuorintaan.
Kuorittujen perunoiden päälle pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja eikun muussaamaan.
Muussin joukkoon kiehautettua maitoa ja lisää muussausta.
Hellan kulmalle imeltymään muistaen aina välillä sekoittaa.
Valmista kaadettavaksi voideltuun vuokaan.(imeltymisvaiheessa muussi notkistuu aika paljon joten se perusmössö tekovaiheessa saa olla paksuhkoa)
Kulhossa ja tilkka kermaa päälle ja eikun uuniin 175 asteeseen kunnes väri on sopiva.
Valmis lopputulos.
Jollei näillä ohjeilla joulusapuskoja pysty väsäämään, niin silloin on syytä vilkaista peiliin pariinkin kertaan!!
Tuskin tuo Admin tätä bittiavaruuteen heittää, niin linkinhän voi tallentaa koneelleen tulevia jouluja silmällä pitäen. Nuoremmankin polven immeisille sukupuoleen katsomatta voi olla hyötyä kokeilla tehdä ihan perinteiset jouluruuat itse eikä tyytyä kaupan eväisiin.(Ja saa nämä ohjeet näyttää sille tyttö/poikaystävällekin )
Nämä oli vaan minun omakohtaisesti hyväksi havaitut ohjeet joulueväiksi ja tiedän, että muitakin hyviä reseptejä on ympäri suomen, joten jos jollain on intoa niitä kirjoitella, niin laittaa vaan tälle palstalle. Porkkanalaatikko esim. puuttuu, koska meidän perhe ei siitä perusta.
Pankaas laittaen tulemaan!!
JOTEN:
_________________
Viimeinen muokkaaja, Vilperi pvm 24.12.2007 18:27, muokattu 5 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 23.12.2007 20:14 Viestin aihe: |
|
|
Tähän väliin Vilperi on sanottava työkaverin legendaarinen lausahdus koskien minun "vähän" kiireissään haettua joulukuusta.
" Oon minä joskus nähny rumemmankin kuusen, mutta en nyt vain äkkiseltään muista missä... " |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 23.12.2007 20:31 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä tämän sivun täytteeksi sunkin tekemät sapuskat mahtuu, että ei muuta kuin essu kaulaan ja näytteitä kehiin! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
veetee Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Maa 2004 Viestejä: 5990
|
Lähetetty: 23.12.2007 22:01 Viestin aihe: |
|
|
Uroskokin "kokkailun aikaiset eväät" puuttuvat kuvista... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 23.12.2007 22:05 Viestin aihe: |
|
|
Jos oikein tarkkaan kuvia kattoo, niin löytyy kyllä, mutta ne on muijan eväitä. Ne kaks keskihölmöö jotka mä join tuo rosessin aikana ei ansaitse tulla näytille! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 23.12.2007 22:49 Viestin aihe: |
|
|
Lanttu ja porkkana ym hitaasti keittämällä kypsyvät juurikaiset kannattaa ennen keittokattilaan laittoa esikypsäyttää mikro(aaltouuni)ssa 2-3 min. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 24.12.2007 10:47 Viestin aihe: |
|
|
Päivitetty! ^^ 10.56 _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 24.12.2007 16:10 Viestin aihe: |
|
|
Viimeinen päivitys tulee kun otan laatikon uunista pois! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 24.12.2007 17:51 Viestin aihe: |
|
|
Herätys!!!Savua keittiössä!!!! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 24.12.2007 18:03 Viestin aihe: |
|
|
Jep! Jep! Muutaman minuutin päästä tulee lopetuskuva ja tällä kertaa ei ole kyseessä se perinteinen raatokuva!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 24.12.2007 22:41 Viestin aihe: |
|
|
Foorumin päävalikko kirjoitti: | Keskustelua riistaruuista |
_________________ Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 24.12.2007 22:58 Viestin aihe: |
|
|
Tursas kirjoitti: | Foorumin päävalikko kirjoitti: | Keskustelua riistaruuista |
|
Kas kun et vielä pyöritellyt silmiä!? Luulis tuon kaiken pashankirjoittelun lomaan mahtuvan periteistenkin ruokien ohjeet!! Tietenkin jos oikeen tiukkapiposesti ajattelee, niin tää olis tietenkin pitänyt olla asian sivusta osiossa! Mä pyydän kamalasti anteeksi ja yritän olla tarkempi ensi kerralla.
Ps. Enpä ole huomannut viimeisen vuoden aikana yhtään ruokaohjetta Tursaan nimimerkillä! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
webram Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Tou 2005 Viestejä: 702
|
Lähetetty: 25.12.2007 08:51 Viestin aihe: |
|
|
Hyvä Vilperi!
Kyllä nuo sun ohjeesi mahtuvat tänne kuin nenä päähän. Sanokoot "kädettömät" mitä tahansa, niin hatunnosto perineteiselle ruuanlaittotaidolle!
Joulunjatkoja! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
veetee Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Maa 2004 Viestejä: 5990
|
Lähetetty: 25.12.2007 21:10 Viestin aihe: |
|
|
Jep, jep!
Tuossa on ns. uusavuttomillekin kädestäpitäen opastettu miten pysyy muonissa Joulun aikaan. Hyvä Vilperi!
Nim "Joululahjaksi-saatu-uusi-valurautapata"
Jokaisen metsästäjän sisällä taitaa elää ei-niin-pienikään kokki! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 01.12.2008 13:17 Viestin aihe: |
|
|
Nostetaas tämä vähitellen ylöspäin! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|