Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
TeemuL Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 26 Lok 2008 Viestejä: 82
|
Lähetetty: 02.11.2008 10:14 Viestin aihe: Murea hirvipaisti |
|
|
Kuulostaa ehkä hieman rajulle mutta kokeilkaas, saatatte yllättyä....
Eli otetaan hirven paisti pala n.1kg, hierotaan pintaan suolaa ja pippuria ja pannaan paisti kulhoon.
Kaadetaan paistin päälle piimää niin paljon että paisti on kokonaan upoksissa(kannattaa nostaa paistia kerran niin että piimä pääsee myös kulhon ja paistin väliin)
Peitä kulho kelmulla tai foliolla
Annetaan olla jääkaapissa VIIKON, välillä paistia käännellen.
Huuhdotaan piimä pois ja kääritään paisti pekoniin
Paistin kannattaa antaa olla huoneenlämmössä hetki ennen paistamista ettei lihasnesteet karkaa ja paisti kuivu
Paistetaan miedolla lämmöllä (120c) kypsäksi (varmista kypsyys paistolämpömittarilla)
Kerran ko reseptiä kokeilleena voin suositella lämpimästi!!
Piimän idea on estää lihaa mätänemästä ja siksi onkin tärkeää että liha on kokonaan piimän peitossa.
Ja eiku kokeilemaan! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
DPM Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Elo 2008 Viestejä: 972
|
Lähetetty: 02.11.2008 10:17 Viestin aihe: |
|
|
Eikös piimällä perinteisesti poisteta riistan makua? Eli samaan lopputulokseen päästään, kun ostetaan kaupan tiskiltä siinä pari viikkoa seissy lehmänpaisti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
TeemuL Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 26 Lok 2008 Viestejä: 82
|
Lähetetty: 02.11.2008 10:48 Viestin aihe: |
|
|
Jaa-a...Varmaan se piimä peittää sitä makuakin mutta luulisin että päätarkotus piimän käyttämiseen on kuitenkin estää lihaa mätänemästä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 02.11.2008 14:19 Viestin aihe: |
|
|
Piimän tarkoitus tuossa "reseptissä" on pilata riistan maku ja mureuttaa lihaa (hapan). _________________ Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3556
|
Lähetetty: 28.02.2009 22:07 Viestin aihe: |
|
|
Vaimo tuossa tuumasi, että enpä ole parempaa hirvenlihaa syönyt vielä kuin tämä helppo setti:
Otetaan kilon möykky paistia, annetaan huoneenlämmetä. Ruskistetaan kuumalla pannulla voissa yltympäriinsä. Ruskistuksen jälkeen heitetään uuninkestävään astiaan. Kaadellaan paistovoi paistin päälle. Holvataan ympäriinsä vahvasti suolalla ja mustapippurilla. Sitten paisti uuniin 125 asteeseen, paistomittari kylkeen. Annetaan paistua pari-kolmetuntia, kunnes paistomittari näyttää 72 astetta, silloin äkkiä pois ja leivinpaperiin peitettä päälle. Annetaan ässistyä rauhassa ja parin tunnin päästä leikataan kauniin punertavaa paistia leivän päälle, ätäkkää paistolientä voi kaataa vähän mausteeksi päälle.
Valmistusvaiheessa voi nauttia Karhun Korpisavua ja suunnitella tulevia:
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/723994
Röyh! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 10.11.2014 14:10 Viestin aihe: |
|
|
Kaaleb kirjoitti: |
Sitten paisti uuniin 125 asteeseen, paistomittari kylkeen. Annetaan paistua pari-kolmetuntia, kunnes paistomittari näyttää 72 astetta, silloin äkkiä pois ja leivinpaperiin peitettä päälle. Annetaan ässistyä rauhassa ja parin tunnin päästä leikataan kauniin punertavaa paistia leivän päälle, ätäkkää paistolientä voi kaataa vähän mausteeksi päälle.
|
Eikös tuolla reseptillä oo punertavuus aika kaukana, 72 astetta kuullostaa aika rajulta ja jos siihen otetaan vielä parin tunnin tekeytymisaika?
Itse tein eilen pitkästä aikaa paistia. Päätin kokeilla kylmästi alhaisemmalla sisälämpötilalla, mitä ennen. Eli paistoin lihan ympäriinsä pikaisesti pannulla. Paisti pataan ja valelu liemellä, vähän ylijäämämetukkasiivuja päälle ja pata uuniin. Ilman kantta ja 125C. Mittarin tökkäsin paksuimpaan kohtaan ja säätelin hälyt 63 asteeseen.
Liha pois uunista ja leikkasin kokeeksi pari siivua. Näytti aika punaiselta, arvelin ettei emäntä ainakaan suostu syömään.
Paisti ehti kuitenkin tekeytyä pöydällä kannen alla rapiat vartin. Tuona aikana punaisuus oli tekeytynyt juuri sopivaksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3556
|
Lähetetty: 10.11.2014 14:27 Viestin aihe: |
|
|
No niin on 72 astetta aivan liikaa minustakin! Tuossa on joku typo käynyt, sehän menee aivan harmaaksi tuolla.
Viisi vuotta vanha juttu, olen kyllä 60-62 asteisiksi tähtäillyt muistaakseni paistit. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valtsy Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2007 Viestejä: 158
|
Lähetetty: 10.11.2014 14:38 Viestin aihe: |
|
|
mää olen tylsästi tehny vaan routapaistia ..ja aina on kelvannu jopa niille jotka on sanonu että ei riistaa suuhusa laita |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tiger Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 2852 Paikkakunta: Sjoki/KäMä
|
Lähetetty: 10.11.2014 15:12 Viestin aihe: |
|
|
valtsy kirjoitti: | mää olen tylsästi tehny vaan routapaistia ..ja aina on kelvannu jopa niille jotka on sanonu että ei riistaa suuhusa laita |
Mitä tuommoset on? _________________ Syön ammuttua lihaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Voitt0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Kes 2013 Viestejä: 1205 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
Lähetetty: 10.11.2014 15:25 Viestin aihe: |
|
|
Joo, jos karkaa 72 asteiseksi niin sitten kannattaa antaa mennä reilusti pulled mooseksi eli ainakin 82. Sopiva rose paisti on myös minusta 62 ja ½-tuntinen tekeytyminen niin ei tartte kulmahampaan mittaa arvuutella. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valtsy Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2007 Viestejä: 158
|
Lähetetty: 10.11.2014 15:26 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | Mitä tuommoset on? |
ne on ituhippejä ..syövät kyllä kanaa ihan mielellään ym. lihankaltaisia tuotteita toisinaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 13.11.2014 15:05 Viestin aihe: |
|
|
No eipä se perhe sitä paistia isomminn syönyt. Pistelin itse tuota napaan nelisenpäivää, viimeiset salaatin ”mausteena”. Aika lailla alkaa tuntua siltä, niinkuin olisi jonkinmoinen jytky suolenmutkassa...
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koavzur Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2007 Viestejä: 1251
|
Lähetetty: 13.11.2014 15:09 Viestin aihe: |
|
|
valtsy kirjoitti: | mää olen tylsästi tehny vaan routapaistia |
Joo routapaisti on kyllä pomminvarma tapa tehdä loistava paisti. Reseptit kyllä löytyy kuuklaamalla mutta joissain on aika raju suolan määrä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
laonovi Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Maa 2013 Viestejä: 25 Paikkakunta: SALO
|
Lähetetty: 13.11.2014 19:07 Viestin aihe: |
|
|
Kypsyysasteet hirven paistille:
60 astetta=puolikypsä/medium
65 astetta=kypsähkö/rosee
70 astetta=kypsä/well done
Kannattaa muistaa ottaa paisti vähintään pari tuntia ennen huoneenlämpöön tasaantumaan ennen uuniin laittoa ja ottaa uunista folioon muutama aste ennen haluttua kypsyyttä.
Onnea matkaan, 55 astetta on raaka ja 77 astetta läpikypsä! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 13.11.2014 22:05 Viestin aihe: |
|
|
laonovi kirjoitti: | Kypsyysasteet hirven paistille:
60 astetta=puolikypsä/medium
65 astetta=kypsähkö/rosee
70 astetta=kypsä/well done
Kannattaa muistaa ottaa paisti vähintään pari tuntia ennen huoneenlämpöön tasaantumaan ennen uuniin laittoa ja ottaa uunista folioon muutama aste ennen haluttua kypsyyttä.
Onnea matkaan, 55 astetta on raaka ja 77 astetta läpikypsä! |
Aika lähellä totuutta... Mutta 55 ei kyllä ole raaka enään, esim paahtopaistin otan ulos 53-54 asteisena ja se nousee johonkin 56-57 eikä kyllä ole ole raakaa nähnytkään. Tosin kovin sitkeää paistia ei kyllä tässä vaiheessa kannata ulos ottaa vaan antaa muhia rauhassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|